Thursday, March 31, 2011

# Orang Gomen

5S kembali lagi

Suasana di ofis aku kembali 'haru biru' dek kemunculan the word S tu..aku pun takut gak kat word tu..bosan la wat bende ni..if tak yah tak leh ke...bukan pe bile muncul bende ni time ni le baru sibuk nak wat itu ini bagai..nak kemas2..yang masalahnya orang yang sibuk bagi arahan tu pun same je tak amalkan 5S..bende ni berlaku jap je..time ade audit nak datang..baru kalut
gambar kat unit lame:"team park"rajinnye dia (tudung ijau :P)..miss da teamwork la

Bile dah diaudit, back to normal..ni aku cerita masa aku kat tempat lame..sangat tak suke ngan ketua yang 'incharge'..nak itu ini bagai..merumitkan keadaan je..banyak songeh..
keje menyisih paper antara aktiviti yang dijalankan dalam 5S..rajin kan..tambah yg tudung cream tu..ahak
Sekarang aku dah dok unit baru..lagi banyak nak kene wat  nampak gayanya..banyak yang perlu diupdate..huh..sempat ke..lantak le ko audit..wat pae yang patut je dulu..

30 comments:

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

hi..nak tanya, office you pun buat 5S ek? My company pun buat 5S ni.. You company apa ek? Memang betul apa yang you cakap, bila time audit nak datang buat 5S audit baru la kelam kabut nak buat itu ini kan? Hehehe..

Faztee Danisha said...

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦yup gomen pun wt 5s gak..tu yg nyampahnye 5s ni..actually 5s ni memang bagus cume susah nakditerapkan amalannye

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

Memang bagus sangat2 5S ni.. saya bila masuk company ni tetiba dikejutkan dengan 5S.. Isk.. mula2 blur la jugak tapi lama2 okay.. hehehe..

Axieda'great said...

jom pakat-pakat 5s hahaha

Eza Ridzwan said...

opis sy ari² 5S..hahahaha....

Faztee Danisha said...

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦HAHAH..ok je 5s ni sbnrnye..ala2 gotong royong je bende ni..cume di adun kan dgn 5S tu je..time ni le gak nak tengok kerajinan dan ke'arahan'..ehheh

fadzlina said...

nak 5S dah ke? alamak!! banyak s/khabar yang belum aku jual. camne ni??? nanti org lain jual surat khabar aku tu....tolong aku..aku nak duit itu untuk beli barang2 pantry...sebab kat pantry la ramai orang guna..nak beli sabun bagai..camne ni ek?? aku nak kena dtg ofis ke jual s/khabar itu????tolong jgn ambik s/khabar aku itu..

Faztee Danisha said...

@Axieda'greatu wat le dulu..hahah..i folo ptg ni..bkja keras le aku ptg nt..smbg wt kt umah

Faztee Danisha said...

@Eza Ridzwanbiaso lo..ofis gomen ni..yg jg bos lg le kne pstikn 5s tu ade..bos ok ke bile mai part 5s ni..kt sini ade bos sorg tu..bile 5s je ngelat..hhahaha..wt bodo je

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

korang boleh la bekerjasama buat 5S, saya nie berdua je ngan boss kat office.. takkan saya nak suruh ceo saya buat keje 5S sekali.. hahahaha.. lain la kalau department lain.. ada ramai yang leh tolong.. hahaha..

Faztee Danisha said...

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦masa ni le nk tgk sape yg leh bg komitmen..rajin2 blake..tp last minute nye keje le..sok nk audit ari ni br sibuk..ehhe..aduhai jnuh le kalu b2 je..ater kene le awk yg wtkn..heheh

Faztee Danisha said...

@fadzlinaye dah nak mule ni..sok audit..hr ni dh sibuk..ater ko kene le psn kt sape2 jg paper tu..xpn mintk le org yg leh dipercayai utk jual..

muCux said...

rajin ka yg tudung krim n tudung biru 2?ke wat rajin jew depan camera. . .tahun nie tah tukat warna apa plak. . saspen jew hhihihihihi

Eza Ridzwan said...

xtau la cane org kat luar nun..sbb kita dlm bilik nie buat hal kita jee..cuma sdikit sebok sbb skang nie nak audit utk keselamatan punya..sini agak ketat sket...bkn audit m'sia yg dtg...suma dari ICAO..canada mari..yeahh...kali tuhh tegeliat lidah laaa mau diaudit..muahaha..

Zy said...

5S bagai nk rak jugalah nk d perkemas n nk d susunkan semula aduis sungguh letih lg2 bab nk koyak-mengoyak kertas dr bilik yg menyimpan khazanah lama

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

ahahaha.. ada2 je korung semua ni.. apa2 pun selamat ber5S la yer.. buat gempak2 sikit, biar si auditor tergamam ngan 5S korung.. hehehe.. bestnya ada geng 5S ni.. ingatkan kita aje yang bertungkus lumus buat 5S ni, rupanya ada yang lain.. :-)

Faztee Danisha said...

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦huh msuti gempak..kang tuan 'direktor' dpt pujian..xelok kang xdpt sijil..sian kemneterian ni

Faztee Danisha said...

@Zyha kan dah susah..skg br sibuk..simpan le lame2 lagi..tau pn kalut..hahahha..sian mak buyung

Faztee Danisha said...

@Eza Ridzwanwow..ni lagi pyh..bab kslmt kne audit tul2..naye je

Faztee Danisha said...

@muCuxusih sngt le rajinnye..shingge mnjadi topik pbualan..ahak..same jguak le ngan cik mucux kite ni..hah kang dia umum nak kale pelik lg xtahu le..aptchi le..tambichi la..haiyo

~nsar~ said...

benci gila dengan word s tu... tensen tensen...

muCux said...

haiyooo tambichi ka?nehi! nehi!. .

@cute mumy: 5S nie dah meluas gomen sector pon dah byk yg wat 5s nie smpai intervw pon ada soalan berkaitan 5s la :)

Faztee Danisha said...

@~nsar~benci tapi rindu..haiyo..

Faztee Danisha said...

@muCuxahak..hot colour 4 ths yr..yup meluas diklgn jbtn gomen..kasi smart sikit sistem..kunun

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

@muCux: ha.. itu la, mummy ingat company mummy dan mother company mummy je yang buat 5S ni, rupanya dah banyak ek..

SEIRI, SEITON, SEISO, SEKETSU & SHITSUKE..

Yeah!! Go 5S!! hahahaha..

Faztee Danisha said...

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦shitsuke..suh nk sbut..suke2

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

ahahahaha.. shit+suke=SHITSUKE.. oppss!! :-p

Faztee Danisha said...

@❦ CuTe MuMmY FaRa ❦erk..aiyok..suke2 je ye..heheh

❦ CuTe MuMmY FaRa ❦ said...

alamak!! terlebey sudah!! hehehe..

... said...

as salam..
hoho~
5S~
japanese popular term~
kat offshore pun

=)

lama dah tak singgha sini. sibuk sikit. huhu~

as salam..

http://fadzli-rt.blogspot.com

dalam homepage ada tips nak kurangkan masa menunggu untuk masuk ke blog yang ringan/berat. jemput baca sebelum saya update entri baru mlam ni~ =)