Thursday, December 27, 2012

my baby

December 27, 2012 1 Comments
lame x update..org sibuk berpantang..dah tu bertapa di runah mentua..memang x dapat nak surf internet
now dah berada di putrajaya..on laaaaaaaaa
pk malas nak citer banyak..memperkenalkan my new family bagi yang tak tahula....muhamad darwisy
 masa baru lahir..1.12.2012 kul 5.53ptg,pusat bersalin berisiko rendah p8,putrajaya..berat 2.8kg je
ni dah 2minggu berat naik la 3.>
baru botakkan kepala 24hb baru ni..dah kene cukur licin kene lumur bedak sejuk lak..berendoi dan marhaban gak le..abg n kakaknye takde pun wat kenduri gitu..

ok nanti cerita lagi..baby dh bgun!

Wednesday, November 28, 2012

Tarian cuti-cuti 1Malaysia @ Putrajaya Ahad ni..moh berhibur sakan

November 28, 2012 3 Comments
Ahad ni sesape yang free takde mende nak wat leh jenguk Putrajaya..menari-nari yeehaa.. yeeba... yeeba.. mesti ade yang suka kan..Anggap la ala2 senam aeorbik.
Lebih 16,000 peserta dari seluruh negara bakal menyertai Tarian Cuti-Cuti 1Malaysia yang akan diadakan di Dataran Putrajaya dekat sini pada Ahad
program yang akan dirasmikan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor itu bermula 6 pagi dan dimeriahkan artis jemputan iaitu Jimmy Pelikat dan One Nation Emcees yang popular dengan lagu Anak Kampung.
program yang masuk kali keempat diadakan itu akan menghimpunkan tarian pelbagai bangsa di negara ini seperti Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan Orang Asli selain diselitkan tarian moden dan 'Gangnam Style' yang menjadi fenomena dunia.
tiga tarian iaitu melambangkan 1Malaysia, 1Malaysia For Youth (1M4U) dan Tahun Melawat Malaysia 2014 juga akan dipersembahkan untuk kali pertama kepada orang ramai pada program itu.

Dah Sampai Tembok Besar China

November 28, 2012 2 Comments
Bukan aku tapi my parent and adik2..sedihnye tak dapat join..kalau tak preggy sah2 aku pun akan ikut serta..Sadis~..

Alhamdulillah dorang selamat sampai ke Beijing.Hanya mampu antar dorang kat airport Ahad baru ni..Sabtu pagi nanti baru dorang sampai sini..Arhhh..tensen gak bile tengok gambar percutian dorang..hanya lihat update di wassup..pegi sane sini..jelessss..Bila lagi nak gi weh..nak join!!

Sekarang ni musim sejuk...grrrrr,,merasa la musim ni..kot dan leh main salji lak.Seminggu di sana hope balik nanti jangan lupa ole2..

Ok,aq sedih dan jeles bangat!!

Tuesday, November 27, 2012

Cara selamat makan mi segera

November 27, 2012 3 Comments
Bahan pengawet dalam mi segera memang boleh disingkirkan, tetapi amat sukar. Melalui sistem perembesan manusia, bahan itu hanya dapat disingkirkan sekurang-kurangnya empat hari selepas ia dimakan.

Jika hari ini kita sudah makan mi segera, empat hingga lima hari kemudian barulah kita bole makan mi segera lagi.

Seelok-eloknya tambahlah sayur-sayuran dan protein haiwan seperti telur, ayam, udang ke dalam mi segera

Apabila memasak mi segera, air rebusan pertamanya hendaklah dibuang. Langkah itu perlu bagi membuang bahan pengawetnya. Kemudian baru dimasak ke dalam air mendidih yang baru.

Tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera. tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera.Jika boleh buat perencah sendiri.

Ketika membeli mi segera selain tarikh luput, kandungan dan logo halal, pastikan juga bungkusan mi tidak rosak atau koyak. Jika bungkusan rosak atau koyak, pelbagai macam serangga dapat masuk lantas mencemari mi segera itu.

-sumber yahoo news

Monday, November 26, 2012

Malaysia vs Singapura 0-3..Rajagobal kecewa dengan Apek..

November 26, 2012 3 Comments

Ketua jurulatih Datuk K.Rajagobal kecewa dengan persembahan penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat yang menjadi punca kekalahan 0-3 kepada Singapura pada perlawanan Kumpulan B di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam ini.

Beliau berkata kesilapan yang dilakukan oleh Khairul Fahmi yang dikenali dengan nama ''Apek'' pada separuh masa pertama menyebabkan moral pemain pasukan kebangsaan terus merosot namun beliau memuji kebangkitan yang ditunjukkan pada separuh masa kedua.

Tiga gol skuad Singapura dijaringkan oleh kapten pasukan, Mohd Shahril Ishak pada minit ke-32 dan 37 serta pemain naturalisasi dari Bosnia, Aleksandar Duric pada minit ke-75.

**kesilapan pemilihan pemain..cuba bagi peluang orang lain pulak main..pemain dari pasukan Kelantan contohnya
**bukan pengalaman yang menjadi taruhan untuk menyertai skuad kebangsaan tetapi dari segi KERASIAN

Tuesday, November 20, 2012

Malaysia vs Bangladesh..seri muka!

November 20, 2012 0 Comments
Tadi sudahpun berlangsungnya perlawanan persahabatan terakhir antara Harimau Malaya menentang skuad Bangladesh yang menduduki ranking ke 171 dunia.

Walaupun dikatakan skuad kali ini lebih baik namun keputusan perlawanan adalah 1-1..Jaringan dibuka oleh hasil sepakan Khyril Muhaymeen.

Seri muka lagi kita dapat.apa2 ajele..

Durian Crepe

November 20, 2012 12 Comments
Apa itu durian crepe?yang aku tau bahsa mudahnya sejenis makanan yang fiiliingya durian dan luar nye crepe dari tepung.Hhahaha..mandai jekan..ok masih tak jelas.

Tadi baru dapat Durian Crepe ni..oder kat akak ofis ni..dia bab makanan nombor satu..heheh..sori K.Non!
Actually aku tak pernah rasa lagi just peanh dengar je..So dah ade orang dok promo..amik oder la..try dulu sebungkus..RM10.Balik kang baru nak try rasa.Orang kata sedap makan sejuk-sejuk.Ok simpan dulu dalam peti kang lik baru amik.Jangan lupa lak wahai aku yang pelupa ni.Kang kebuluq teringat2 lak kat umah nanti.Hmm..semerbak bau doyan nie!

Monday, November 19, 2012

Keputusan UPSR Hari Ini

November 19, 2012 1 Comments
Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2012 akan diumumkan hari ini dan semua 517,139 calon boleh mendapatkan keputusan di sekolah masing-masing selepas jam 10 pagi. 

Lembaga Peperiksaan Malaysia dalam satu kenyataan sebelum ini, berkata pengumuman analisis keputusan peperiksaan akan diadakan jam 9 pagi di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 6, Blok E8, Kompleks Kerajaan Parcel E, Putrajaya.


**good luck untuk anak buah aku Haziq dan Hazwan juga adik ipar Naziha..Moga result korang okla nanti.

Friday, November 16, 2012

1MOCC:Pusat Panggilan 1Malaysia | Hanya satu nombor berhubung dengan kerajaan

November 16, 2012 0 Comments

Isnin baru ni 12 November 2012,aku berkesempatan menghadiri MAJLIS PELANCARAN 1MALAYSIA ONE CALL CENTRE (1MOCC) yang dibawakan oleh PA JPM.Majlis tersebut dilakukan di Perbadanan Putrajaya dan dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri kita.

1MOCC merupakan satu projek 'National Flagship' di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan yang membolehkan orang awam mengemukan pertanyaan, aduan atau cadangan kepada pelbagai agensi kerajaan menggunakan nombor rujukan tunggal 03 8000 8000.Semua operator kementerian, agensi kerajaan dipusatkan dengan satu nombor tersebut sahaja

Pusat tersebut beroperasi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu dan 365 hari setahun termasuklah pada hari cuti umum.

Lima saluran komunikasi iaitu telefon, khidmat pesanan ringkas, faks, e-mel dan media sosial menjadi platform untuk rakyat menyalurkan apa sahaja kemusykilan atau cadangan.

Pengguna boleh memilih untuk menggunakan faks di talian 03-8000 8001, melayari laman web di www.malaysia.gov.my, e-mel di 80008000@1mocc.gov.my dan menerusi laman-laman sosial iaitu facebook.com/myGovernment dan twitter.com/myGovPortal.

**PKP bertugas kene banyak pengetahuan la..dan pihak yang dihubungi selepas melalui PKP/Operator ni kene le ambil maklum balas dan tindakan.Kalau takda respon tak de maknanya sistem ni.Harap biarlah Cepat dan Tepat.

Friday, November 09, 2012

Pengalaman Mengaudit

November 09, 2012 2 Comments
Selamat pagi dan salam Jumaat

Dah berapa hari tak update blog...Agak sibuk dengan tugasan di ofis.Semalam langsung tak dapat ngadap blog.

Buat pertama kali semalam,pergi audit Pemeriksaan Mengejut kat APMM Stesen Udara Subang.Nasib dekat je dan balik hari.So takde masalah la nak gi.

Buat pertama kali jugak jadi auditor check hal kawalan pengurusan.Kalau sebelum ni kita je kene audit.La ni merasa la bagaimana mengaudit orang.Check Fail Meja,MPK,Waran Perjawatan,Carta Organisasi Jabatan,JPKA dan lain-lain.Mula agak blur jugak bende ape nak buat.Disebabkan takda pengalaman lagi wat benda ni,cam orang 'bodoh' pun ada..arhh biaralah lah jangan belagak pandai udah.Pengalaman dan pembelajaran pertama kali memang gitu.Nanti dah biasa okla kot.

Hmm..mungkin ini first and last kot aq wt audit sebelum cuti bersalin.Menghitung hari.Tahun depan masuk keje after cuti tak pasti le pe kan jadi.....

Wednesday, November 07, 2012

Borang Permohonan Bayaran Sagu Hati Bekas Tentera

November 07, 2012 0 Comments

Bekas tentera tidak perlu menganggotai mana-mana persatuan bagi mendapatkan borang permohonan untuk bayaran sagu hati RM1,000 yang diumumkan kerajaan dalam Belanjawan 2013. 

Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan berkata mereka boleh mendapatkan borang itu terus daripada JHEV atau 82 kem tentera di seluruh negara. 

Zulkiflee berkata beliau mendapat maklumat mengenai beberapa persatuan yang memaksa bekas tentera menyertai mereka jika ingin mendapatkan borang permohonan. 

"Saya memberi amaran supaya persatuan bekas tentera tidak menggunakan cara macam ini untuk mendapatkan ahli," katanya kepada Bernama selepas menyampaikan Pingat Jasa Malaysia kepada 16 bekas askar British Malaysia. 

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata sepanjang tiga hari diedarkan, hanya lebih kurang 15 peratus daripada kira-kira 224,000 bekas tentera yang layak menerima sumbangan itu, mengambil borang tersebut. 

"Borang permohonan boleh didapati sehingga hujung bulan ini, dan sama ada layak atau tidak, akan diketahui bulan Disember ini," katanya. 

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentang Belanjawan 2013 di Parlimen pada September lepas mengumumkan bayaran wang sagu hati sebanyak RM1,000 kepada veteran dan anggota ATM yang tidak mendapat pencen, dengan syarat tidak dikenakan tindakan tatatertib sebelum ini.

Tips Untuk Kempen CPUV Nuffnang

November 07, 2012 1 Comments
Kebanyakkan orang pasti mengimpikan yang blog mereka akan sentiasa dikunjungi pembaca dan disamping itu ditempek iklan paling bernilai yakni "CPUV" untuk meningkatkan hasil pendapatan blog.Actually aku masih tercari-cari jawapan pasti apa yang dinilai oleh pihak pengiklan untuk memberi iklan status tu.Ada yang kata walaupun UV dia banyak hingga ada yang tahap riban dan senetiasa ramai pengunjung tapi takde pun dapat iklan bermeter ni / ongoing.Kalau aku cam tu pun mau 'merajuk' kot dari Nuffnang ni..heheh..kedekut sangat.Tapi aku sedar blog ni bukannya maintain sangat..ala kadar saja..lebih kepada mengisi masa.Ada rezeki adala,if tak go on je pe yang ada.

Berikut adalah Tips Untuk Kempen CPUV oleh pihak Nuffnang:

Pengiklan akan memilih blog untuk kempen CPUV berdasarkan beberapa kriteria seperti penonton sasaran blog, genre blog dan pengaruh.Sebagai contoh, sebuah syarikat kosmetik akan lebih cenderung untuk memilih fesyen dan blog kecantikan dengan pembaca wanita untuk mengiklankan. 
Bloggers dengan status glitterati juga keutamaan yang lebih tinggi semasa pemilihan. 
Memastikan iklan anda secara optimum diletakkan, mengemaskini profil blogger anda dan kajian akan meningkatkan peluang pengiklan perasan blog anda dan oleh itu meningkatkan peluang blog anda dipilih untuk Kempen CPUV.

Peluang Masuk Muzium Helah@Trick Art Museum I- City Secara Percuma

November 07, 2012 2 Comments

SHAH ALAM: Pengunjung Taman Tema I-City, berpeluang masuk secara percuma ke Muzium Seni Helah atau Trick Art Museum yang ditempatkan di dalam taman tema itu, bermula pada Jumaat.
Pengarah muzium itu Monica Ong berkata pihaknya mengalu-alukan kedatangan orang ramai untuk menimba pengalaman dengan bergambar dari hasil lukisan tangan yang mampu menghasilkan latar belakang berdimensi.
"Buat masa ini tiada bayaran dikenakan kepada umum sehinggalah satu tempoh yang akan diberitahu kelak," katanya kepada pemberita selepas majlis pembukaan muzium itu di sini, Jumaat.
Beliau berkata muzium seluas 8,000 kaki persegi itu julung kali diwujudkan di Malaysia.
Katanya muzium dua tingkat itu mempunyai lima tema lukisan yang dilukis pada dinding bangunannya iaitu Egyptian, Famous Masterpiece, Animal Kingdom, Marine Life dan Modern Classic.
Monica berkata muzium itu dibuka kepada semua lapisan masyarakat pada setiap hari dari pukul 11 pagi hingga 12 tengah malam.-BERNAMA

Tuesday, November 06, 2012

Set Bersalin Apa Yang Terbaik?

November 06, 2012 4 Comments
Tinggal berapa minggu je lagi aku bakal bersalin anak ke-3..Insya'allah..Persediaan unutk baby dah cuma mak nye je lum lagi .Antaranya aku masih tercari-cari produk set selepas bersalin ketika dalam pantang nanti.

Bukan senang nak memilih.Banyak yang nak diketahuai."Produk A vs Produk B, mana yang bagus?",Berapa harga?Apa kesannya?bla..bla...
 
Ada yang cakap produk ni bagus..bla..bla..ada yang cakap produk ni tak sesuai dengan dia..panas..bla..bla..Tak semua orang serasi dengan set bersalin tertentu.Kalau tak sesuai takut nanti kesannya kepada badan kita dan juga kepada baby.

Apa nak dikata dan dicari??


Monday, November 05, 2012

Semak UPSR 2012 Secara Online & SMS

November 05, 2012 1 Comments
Mulai Khamis ni 8 November 2012 keputusan UPSR akan diumumkan.Bagi yang menduduki peperiksaan tersebut pasti ada yang nervous mahupn tak sabar nak tahu resultnye kan.Bagi kita ibu bapa,adik beradik mahupun sedara mara of course nak tahu jugakkan.Apapun keputusannya ini bukan lah perngakhiran unutk kita terus belajar dan berjaya.Masih banyak jalan yang perlu dilalui.

Semakan secara online di laman web ini:
http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php

Semakan UPSR melalui SMS:

i) Taip UPSR [angka giliran] dan hantar ke 15888

ii) Contoh : UPSR BC001A040 dan hantar 15888

Coklat Choki Choki

November 05, 2012 5 Comments
Sape pernah makan benda ni?sure ramai yang kenal dan pernah menikmatinya.Masa zaman bebudak dulu benda ni memang jadi kegemaran..lik sekolah gi kedai beli choki choki..enak dimakan begitu saje..nak makan ngan roti pun boleh
Ni aku beli kat kedai ofis aku..jual sepek,ada 5 batang..harga RM1.50..kiranya sebatang choki ni 30 sen la..dulu murah je kan..size still same je..
benda idak le puas sangat pun kalau makan..tak rase dek tekak sangat..bek beli je nutella ke or yang seumpanya..baru banyak,senang cedok taruk ateh roti..

Saturday, November 03, 2012

Sengal Petang..Awak ni Gila Ya

November 03, 2012 1 Comments

Mak : Lesen ! tolong beli santan !

Lesen : Lesen tgh main PSP la mak !

Mak : Otak ! tolong mak beli santan !

Otak : Otak tgh berak la , mak !

Mak : Kad pengenalan , tolong beli santan !

Kad pengenalan : Kad pengenalan tgh main facebook la mak !

Mak: Gila , tolong beli santan !

Gila: Ok , mak !

Dalam perjalanan, Gila ditahan polis kerana memandu melebihi had laju !

Gila : Ada apa , encik ?

Polis : Mana lesen ?

Gila : Lesen tak ada dgn saya , dia tgh main PSP.

Polis : Kad pengenalan kamu mana ?

Gila : Kad pengenalan tgh main facebook.

Polis : Kamu tak ada otak ke ?

Gila : Otak tgh berak , Polis kenal keluarga saya ke ? Semua nama
adik beradik saya encik tahu.

Polis : Awak ni gila , ya ?

Gila : Ya..nama saya Gila..

Polis : @*@^#%

Friday, November 02, 2012

Burger Bakar Abang Burn dan Satay Willy Ramal Junction

November 02, 2012 4 Comments
Semalam,berjaya jugak menunaikan keinginan untuk makan burger bakar..peh keje terus ke Ramal Junction,Kajang..masa sampai orang tak ramai lagi dah dekat kul 7 baru penuh orang..So dah samapi terus gi gerai Burger Bakar Abang Burn..kejap je oder dah sampai..air pulak amik air suam and limau suam..yele makan benda gini kang leh muak dibuatnya..so kene le pilih air yang sesuai..
Ni double beef cheese burger..RM14..Larat nak makan,tinggal sikit lagi,aku dah tak mampu nak habiskan
Beef cheese burn burger harga dalam RM8.50

Makanan sampingan oder Satay Willy..tak habis pun..so tapau bawak lik

Kalau nak makan kat sini,jangan ikut nafsu sangat..if rasa nak makan burger double ke pe rasanya cukup kot kita oder itu je..dah kenyang..tapi kalau terasa nak makan benda lain better tapau la....kat sini ade jugak gerai Mee Udang Port Weld,Nasi Ayam berempah la, Char Kuey Teow dan lain-lain yang pasti akan menggoda korang kot yang jenis nak makan itu ini..waspada..tumpukan perhatian kepada apa yang kita nak makan udah

Lunch Aku Masakan Kampung Je

November 02, 2012 1 Comments
Tengahari ni ofis ada wat makan..ade sorang Juruaudit ni sponsor..murah rezeki dia
pagi tadi pun ade gak jamuan bfast..memang kenyang giler le hari ni!

Menu:
Ayam Kicap
Udang masak lemak pegaga
Kerabu mangga
Ikan masin
Ulam2 dan sambal macang

Masakan kampung lebih sedap weh!ni kat rumah mau bertambah

Safiq, Muslim,Kembar Join Pasukan Johor Pulak

November 02, 2012 0 Comments
KETUA pasukan Selangor, Safiq Rahim mengesahkan bahawa beliau akan menyarung jersi Johor dalam saingan Liga Malaysia pada musim depan.

Selain Safiq, pasukan Johor yang dahulunya dikenali sebagai Johor FC hampir pasti mendapat khidmat tiga pemain Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu pasangan kembar Mohd Aidil Zafuan dan Mohd Zaquan Adha Abdul Razak serta Mohd Azmi Muslim serta bekas pemain Terengganu, Mohd Muslim Ahmad.

Mesti hebatkan tawaran yang diberikan oleh TMJ untuk ambik dorang ni.Gamaknya berapa erk dorang akan dibayar?Pemain-pemain yang masuk team Johor ni gah gak le,may be team Johor ni akan naik tahun depan.Tapi lebih bangga kalau naik atas dasar pemain sendiri.Itu lebih baik.

Pasukan Yeop Kejor Yeop bila gambaknye nak ungguli piala nie..Hidup Perak!

Kumpul Duit Nuffnang..Alhamdulillah Ada Jugak!

November 02, 2012 0 Comments
Hai guys..how r u?
Tadi CDD sesaje check akaun Nuffnang..sebelum ni memang tak berapa tau apekebende le Nuffnang tu..then skang dah tau..Rupenye nga blog kita leh gak wat side income..lagi rajin kite lagi le cepat masyuk cam blogger lain..contoh Hanis zalika,Yuyu,Ben Ashaari, Eqbal, Mak Dara dan lain-lain...they oll famous amous blogger..we'oll ni baru je nak bertatih..tak samapi sebulan pun lagi blog ni wujud..
Walaupun baru lahir blog kite ni,tapi okla bila tengok kat akaun Nuffnang tu dah ada sikit income..siyes kene usaha lagi le kalau nak banyak iklan and duitnye..banyak hasilnye cepatle cash out
Yok..kumpul duit!kot nanti leh wat g shopping and jenjalan..huawaakaka!!

Kajian semula gaji hanya libatkan 20% penjawat awam

November 02, 2012 0 Comments

Cuepacs berkata kajian semula gaji kakitangan yang diumumkan oleh Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa semalam, hanya melibatkan 20 peratus penjawat awam yang sudah pun mencapai paras gaji maksimum.

Timbalan Presidennya, Azih Muda berkata, pihaknya mengalu-alukan langkah itu memandangkan kira-kira 20 peratus daripada 1.3 juta kakitangan awam sudah pun mencapai tahap maksimum dan mereka harus diberi perhatian supaya tidak ketinggalan.

Sehubungan itu kata beliau, laporan media bahawa kajian semula melibatkan keseluruhan kakitangan awam tidak benar.

"Hanya mereka yang sudah capai tahap gaji maksimum. Dua puluh peratus ini harus diberi keutamaan.

"Cuepacs mengharapkan kenaikan dua hingga lima peratus kepada kakitangan awam yang sudah berada pada tangga gaji maksimum. Mereka ini akan mengalami penurunan gaji dua peratus apabila skim gaji penjawat awam dikaji semula (kelak)," katanya kepada Sinar Harian Online.

"Kita mengalu-alukan dan harap kajian semula dilakukan kepada yang sudah ada gaji maksimum.

Jelas beliau, sebahagian besar kakitangan terbabit berada di peringkat maksimum, antara lain kerana menerima kenaikan gaji atas prestasi cemerlang mereka semasa berada di bawah Sistem Saraan Baru dan Sistem Saraan Malaysia.

"Dulu mereka cemerlang dan dapat kenaikan gaji, sekarang ketinggalan di belakang... keadaan ini perlu dibaiki," katanya.

Malah Azih juga berkata, pihaknya telah dijelaskan oleh Ketua Setiausaha Negara pagi tadi bahawa kajian semula hanya melibatkan penjawat di peringkat gaji maksimum.

"Dua puluh peratus ini melibatkan semua kategori jawatan," katanya lagi.

Cuepacs menyasarkan kenaikan dua hingga lima peratus untuk mereka yang sudah mencapai gaji maksimum dapat dilaksanakan tahun hadapan.

Laporan media semalam memetik Ali berkata, kajian semula akan dilakukan ke atas skim gaji penjawat awam termasuk kenaikan tahunan sehingga lima peratus bermula tahun hadapan.

"Kita akan mengambil kira mungkin mengikut kategori, kalau lima peratus itu untuk kategori yang teratas terlalu tinggi dan kita akan menyelaraskan semula," ujar beliau.

Kerajaan juga katanya, akan meneliti segala aspek bagi memastikan setiap penjawat awam mendapat manfaat daripada pelaksanaan skim gaji berkenaan termasuk isu penjawat awam yang menerima tangga gaji maksimum.

Menurut Presidennya, Datuk Omar Osman, kerajaan juga harus menimbang penjawat awam yang berada di tangga gaji tahap maksimum atau pada tangga gaji mati perlu dibayar tunggakan kenaikan tahunan selama mana mereka tidak menikmati sebarang kenaikan selain perlu dinaikkan gred sebelum membuat pembaharuan dalam skim sedia ada.

Buah Macang dan Buah Star..Masam Masam Manis

November 02, 2012 4 Comments
Buah setar atau setaq..dapat masa balik kampung raya hari tu..orang bagi..ade yang masak wana kuning dan ada yang muda,hijau lagi..tapi sedap lak lak yang muda tu..rangup je wat cicah /colek..yang kuning dah masak tu masam gilerrr...kecut muka weh..hehhe
Gambar atas ni aku panggil buah macang..bulat je rasa pun manis..wat sambal pun sedap nie tapi kat rumah takda cili hidup le pulak..udahnya wat makan gitu je cicah ngan kuah rojak yang masih dok ada lagi tu.
Buah bacang seperti juga buah kuini iaitu mempunyai beberapa persamaan terutama dari segi bentuk, rasa, aroma dan struktur isinya. Antara perbezaan jelas ialah kandungan serat dalam bacang lebih keras berbanding dengan kuini.
Buah macang putik mengandungi getah bisa yang mampu menyebabkan bibir dan mulut berkudia. Apabila masak, getahnya terhad pada kulitnya dan buah masak boleh dimakan selepas dikupas. Buah Macang merupakan buah yang sedap dan sungguhpun berbau kuat, rasanya pernah digambarkan sesedap durian, tetapi biasanya tidak dihargai sebagai buah yang dihidangkan di meja.-wiki
Jom ngicah!!

Thursday, November 01, 2012

Gaji sektor awam dikaji semula tahun depan

November 01, 2012 1 Comments

Kerajaan akan mengkaji semula skim gaji penjawat awam termasuk kenaikan tahunan sehingga lima peratus bermula tahun depan. 
Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkata kajian itu bagi membantu penjawat awam menangani masalah kos hidup yang semakin meningkat. 
"Kita akan mengambil kira mungkin mengikut kategori, kalau lima peratus itu untuk kategori yang teratas terlalu tinggi dan kita akan menyelaraskan semula," . 
Beliau berkata kajian berkenaan juga akan meneliti segala aspek bagi memastikan setiap penjawat awam mendapat manfaat daripada pelaksanaan skim gaji berkenaan termasuk isu penjawat awam yang menerima tangga gaji maksimum. 
Ali berkata pihaknya turut mengambil kira kajian yang dibuat Suruhanjaya Khas Tranformasi Perkhidmatan Awam yang akan membentangkan laporan penuh kepada kerajaan pada akhir tahun ini. 
"Buat masa ini suruhanjaya berkenaan sedang membuat kajian menyeluruh berhubung sektor awam di negara ini, kita akan ambil isu kenaikan gaji ini jika ia ada termaktub dalam kajian itu, namun jika tidak ada isu (kenaikan gaji) dalam laporan itu, kita akan mulakan kajian mengenainya pada tahun depan," katanya.

Wednesday, October 31, 2012

Memori | Tiket Keretapi Lama

October 31, 2012 2 Comments
Ni tiket keretapi lama yang masih disimpan oleh adik aku..Dulu kalau raya atau cuti sekolah kitorang akan balik kampung naik keretapi atau bas.Naik keretapi lama memang best..perjalanan bermula dari Sungkai ke Taiping.Harga tiket dalam RM6.80.

Berderet-deret le adik beradik aku menunggu ketibaan keretapi.Best gak naik train dulu-dulu sebab sepanjang jalan leh tengok kampung-kampung dan pemandangan yang luar biasanya dari jalan raya.Yang tak bestnya jangka masa perjalanan agak lama.Biasa lah tu kan,train akan berhnti di satiap hentian.Amik and turunkan penumpang.

Lagi satu ramai gak peniaga yang dok jual kuih muih atau sarapan di luar perkarangan train mahupun yang bergerak masuk ke dalam train.Keje makan jele sepanjang jalan.

Sekarang sumenya gi balik nek kereta ja.Train pun dah makin canggih..pakai letrik..if nak balik kampung umah mak ayah aku leh je nek komuter,tapi tak pernah lagi.

SYARAT,PENDAFTARAN DAN SEMAKAN BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0)

October 31, 2012 1 Comments

1. Pada pembentangan Bajet 2013 baru-baru ini, Kerajaan telah mengumumkan pemberian bantuan tunai (BR1M 2.0) kepada isi rumah dan individu bujang. Bantuan ini adalah tanda keprihatinan Kerajaan dalam usaha untuk membantu meringankan kos sara hidup serta selaras dengan peralihan kepada dasar pelaksanaan subsidi bersasar kepada golongan berpendapatan rendah. 

2. Kriteria penerima BR1M tetap sama iaitu bantuan RM500 kepada ketua isi rumah yang berpendapatan kasar bulanan RM3,000 dan kebawah. Sebagai tambahan, pemberian BR1M ini diperluaskan kepada individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 atau sebelumnya) dengan jumlah pendapatan kasar RM2,000 sebulan. Pemberian bantuan kepada individu bujang ini adalah sebanyak RM250. 

3. Isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga. Ini merangkumi individu : 

• Berkahwin termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa; 

• Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun dan ke bawah; 

• Individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun dan ke bawah (dalam rumah yang sama); 

• Warga emas sebatang kara yang berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 atau sebelumnya, dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3,000 dan ke bawah. 

4. Bagi individu bujang, kriteria yang layak adalah bujang termasuk Balu/Janda/Duda yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 atau sebelumnya) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah. 

5. Bagi penerima BR1M sedia ada, mereka tidak lagi perlu mendaftar untuk kali kedua manakala pemohon baru boleh mendaftar secara atas talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2.0. Bagi penerima yang ingin mengemaskini data sedia ada seperti pertukaran alamat atau kematian ketua isi rumah perlu mendaftar semula. 

6. Pendaftaran pemohonan BR1M 2.0 akan bermula pada 1 November 2012. Tarikh tutup permohonan akan diumumkan kelak. Borang-borang permohonan BR1M 2.0 boleh didapati secara percuma mulai tarikh tersebut, di Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), Jabatan Pembangunan Persekutuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Penerangan serta agensi-agensi Kerajaan atau dimuat turun melalui laman sesawang LHDNM :www.hasil.gov.my

7. Pembayaran BR1M 2.0 akan dibuat kepada penerima yang layak mulai awal tahun 2013. 

8. Bantuan ini dijangka dapat memberi manfaat kepada seramai 4.3 juta isi rumah dan 2.7 juta individu bujang. Pemberian ini melibatkan peruntukan sebanyak RM3.0 bilion. 

9. Sebarang persoalan boleh dikemukakan kepada email : br1m2@treasury.gov.my atau menghubungi talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012. 

Kementerian Kewangan Malaysia 
30 Oktober 2012

Tuesday, October 30, 2012

Water World Di I-City..Baru Bukak

October 30, 2012 1 Comments
Bertambah lagi water park kat Shah Alam.Kalau sebelum ni penduduk sekitar mungkin tertumpu kat WetWorld Shah Alam.

Namun kini ada lagi pilihan lain yang mungkin boleh dikunjungi oleh penggemar mandi manda..heheh..Water World I-City.Kalau sebelum ni gi sana nak tengok lampu digital yang pelbagai juga menikmati salju dingin si snow tapi sekarang dah leh berendam pulak.Bermula November depan,time tu pun sekolah dah mula cuti bolehlah terjah bersama famili riadah.Ade diskaun pembukaan nanti.So cari la tiket kat talian yang ada mahupun belian online

Rasai pengalaman menaiki Tornado yang pertama di Malaysia dan menikmati permainan  cool splashing dan pelbagai aktiviti di sini dengan keluarga dan rakan-rakan ...

Nak gi tak dapat la wat masa ni..dah sarat..tunggu next year lak Insya'allah nak try pi jugak.

Thursday, October 25, 2012

Wednesday, October 24, 2012

Niat Dan Fadhilat Puasa Sunat Hari Arafah 9 Zulhijjah | Esok Puasa Sunat Arafah

October 24, 2012 4 Comments

Niat Puasa Hari Arafah:

"Sahaja aku berpuasa sunat Hari Arafah 9 Zulhijjah kerana Allah Taala."

Hadith : 

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? maka jawab Rasulullah S.A.W yang ertinya : “Di kaffarah (diampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang.” 

(Hadith Sahih : Muslim, Tirmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi) 

Sabda Rasullullah S.A.W yang bermaksud: 

“Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya iaitu :- 1. Orang-orang yang mati syahid 2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam Bulan Ramadhan. 3. Orang berpuasa di hari Arafah. 

Peringatan Mesra : 
Bahawa umat Islam adalah disunatkan berpuasa pada 9 Zulhijjah 1433 yang jatuh pada 25 Oktober 2012 Khamis ini. Selamat Menyambut Hariraya Korban : Semoga Apa Jua Pengorbanan Kita Dinilai Sebagai Amal Soleh Yang Diterima Di SisiNya

Memori | Gambar Aku Masa Budak-budak

October 24, 2012 2 Comments
Gambor ni aku crop dari video youtube yang adik aku buat khas untuk group FB my family..kat aku tak banyk pun simpan gambar lama..sume ade kat kampung..gelihati nak tengok gambar lama2..ntahapentah..

Cer tengok mane satu aku?Ha yang cam baby sister tu le aku..muda-muda dah dukung budak dan dikelilingi adik2..nak wat gumane sejak azali aku ni memang mesra budak kot..sampai dah remaja asyik jadi pengasuh anak buah..haiyo

Ade 4 orang adik..bawah aku yang laki tu (masa kecik chinese look sikit budak ni)sekarang dah kahwin dan berkhidmat ngan KPM kat SJK (Tamil) Slim River..heheh..then baru le yg sebelah kanan aku tu,dah kawin gak and berkhidmat sebagai staff nurse kat HSI,JB..Then lepas dia yg pkai bj kembang tu (gambar) depan..maih solo dan dah bekerja kat kilang swasta YSP Bangi as R&D Analyst....yang aku dukung tu bongsu,solo lagi tapi dah ade BF..sedang belajar lagi wat PJJ degree kat UITM,Shah Alam sambil bekerja di Agrobank Slim River.

Dah besar panjang pun deme yer and berjaya ngan kehidupan masing-masing.Amin.

Harap bertahan

October 24, 2012 0 Comments
hai..

mood hari ni agak kureng..dari petang semalam rasa tak sedap perut..sakit ala2 kontraksi hingga sekrang masih terasa..walaupun tengah menahan sakit,masih datang ofis..tapi malas nak wat keje..update blog kejap..and then ingat nak curi masa rehat kat surau..bos ade le pulak..tolong jangan ganggu aku hari ni leh boss..

mood raya and nak balik kampung pun kureng jugak..macam-macam dalam fikiran ni..nak rempuh perjalanan pulang ke kampung?jem?ketahanan?

wahai anakku bersabarlah dikau..bertahan selagi mampu hingga sampai masanya..Ya Allah peliharlah kandungaku dan moga dipermudahkan segala urusan.Amin

Monday, October 22, 2012

Memori | 1996..mak pak suruh masuk IT

October 22, 2012 0 Comments
Bila tengok balik keratan akhbar ni,memang betul la apa yang dikatakan tu.Teringat masa remaja dulu.Pada tahun 1996 aku baru tingkatan 2..time tu orang dok sebut2 zaman IT la..Mana boleh ketinggalan..kena amik tau gak walaupun tak secanggih masa kini.

Zaman tu dah ada komputer sebijik kat rumah tu kira bangga la jugak.Walaupun tak sehebat laptop,netbook, notebook, pc zaman sekarang..Syukur la ada dari tak hado kan.Aku punye komputer sama je macam kat gambar di atas.Selalu guna unutk wat keje sekolah cam buku folio sejarah and geografi.Pakai disket je.Belambak-lambak la kepingan disket..memory pun limit je kan.Benda nak simpan banyak.Sekarang tak main dah disket (waluapun ada je yang guna lagi)..dah ade macam2 drive..optical,hard disk,pendrive dll.

Disebabkan kita menuju ke  zaman IT,berlumba-lumba lah orang dok amik course ni. Dulu dok kampung jarang nak dedah ngan benda2 gini..internet pun limit lagi.Masa aku masuk tingkatan 6 kot baru banyak 'main' ngan internet.Banyak maklumat nak kena cari dan juga dah pandai chatting kat laman mIRC kampung bagai..tambah kenalan kononnya!

Then pada tahun 2000 bila dah abis studi form 6, aku pun tak terkecuali masuk sebuah kolej ni amik course berkaitan Sistem Maklumat (pentadbiran)..kira dah celik IT gak la bila dah belajar segala bagai kan.May be disebabkan minat jugak kot aku terjebak dalam bidang ni.Dan kalau ada rezeki nak je sambung studi lagi amik course gini,..selagi ada MSC.selagi ada teknologi dan inovasi selagi tu boleh berkembang kot kerjaya dalam bidang ni.

Kalau pandai ,leh wat duit bidang ni.Keje sendiri sume dihujung jari.

Sunday, October 21, 2012

Tahniah | Zulfahmi Tempat Ke-2 MotoGP 2012

October 21, 2012 0 Comments



Pelumba Airasia SIC-Ajo/KTM, Zulfahmi Khairuddin (kiri) berjaya menduduki tempat kedua pada saingan Grand Prix Motosikal Malaysia 2012 (MotoGP 2012) di Litar Antarabangsa Sepang di sini, Ahad. Zulfahmi menduduki tempat kedua dengan catatan masa 40'54.123. Tempat pertama menjadi milik pelumba Red Bull KTM Ajo, Sandro Cortese (tengah) manakala tempat ketiga milik pelumba Mapfre Aspar Team Moto3, Jonas Folger (kanan). --fotoBERNAMA

Serbuk Kopi Cap Motokar Roda Tiga

October 21, 2012 0 Comments
 Minum petang..disebabkan cuaca di luar sedang hujan..nikmatnya kalau dapat menghirup secawan kopi panas..then buat cucur udang..makan ngan family
 Kopi ni menggunakan kopi serbuk yang dibawa khas dari kampung my husband,Batu kuro,Tepeng..beli sebungkus..aku pun tak tahu pasal kopi ni..tapi kat kampung dia kopi serbuk ni glamer..mungkin kopi proses beza sikit aura nya..kopi ni di bungkus pakai kertas.Harag sebungkus dalam RM2
gambor depan..serbuk kopi cap motokar roda tiga..best coffee powder belah utara kot..kilangnya kat Parit Buntar..bahannya biji kopi,gula putih,marjerin dan garam.Bau dia ada macam ala2 habatussauda pulak bila dah dibancuh.

Friday, October 19, 2012

Kedai Lampu Houses Lighting,Puchong

October 19, 2012 0 Comments
Hari tu gi Puchong sempat singgah kedai Houses Lighting yang terletak di Jalan Bandar Puchong Utama.Aneka lampu dijual kat sini.Actually kitorang nak cari ceiling fan je untuk penambahan di rumah kitorang kat Saujana Putra tu.So far,beberapa kedai gak kitorang survey dan pilihan kitorang kat sini.Murah.
Nak cari kipas ceiling KDK..harga di sini lebih murah banding kedai lain.Nak rembat  kipas je pun.Lampu kalau ade yang berkenan may be akan di grab gak kot..ehhe..tengok kepentingan la.

Lepas ni nak survey jubin,kitchen cabinet lak.Hari tu ade gak pegi satu kilang wat dapur ni kat Puchong gak.Tapi tak dapat nak jumpa bosnya.Laki aku kenal orang tu masa dorang mai wat pantry kat JPA.So,dia bg bisnes kad.Kalau ok leh la tempah.If nak save may be upah pak mertua je kot tolong watkan.Just beli barang adn design sendiri.!

Wednesday, October 17, 2012

Pengecualian Cukai Pendapatan Ke Atas Bonus Beri Kesan Kepada Pendapatan Negara

October 17, 2012 0 Comments

PUTRAJAYA: Tindakan mengecualikan cukai pendapatan ke atas bonus yang diterima penjawat awam boleh memberi kesan terhadap hasil pendapatan negara, kata Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa.
Ini kerana, jika dilaksanakan, pekerja sektor swasta juga berhak ke atas pengecualian itu sekaligus memberi kesan kepada hasil cukai negara, katanya.
"Pengecualian cukai pendapatan itu juga tidak memberikan manfaat kepada penjawat awam yang berpendapatan kurang daripada RM2,700 yang sememangnya tidak membayar cukai," katanya pada majlis perjumpaan Ketua Setiausaha Negara (KSN) dengan kepimpinan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) di sini, Rabu.
Sebelum ini, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman memohon agar bonus satu bulan setengah gaji kepada penjawat awam pada Disember dan Januari ini seperti diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentang Belanjawan 2013 yang lepas, dikecualikan daripada cukai pendapatan.
Pada sidang akhbar kemudiannya yang turut disertai Omar, Ali berkata, perjumpaan pada Rabu adalah untuk berbincang berhubung usaha menambaik sektor perkhidmatan awam serta mencari jalan penyelesaian berhubung beberapa isu berbangkit.
Sehubungan itu, beliau turut mengalu-alukan sebarang cadangan atau pertanyaan daripada semua penjawat awam untuk dimajukan kepada e-mel beliau daripada semasa ke semasa.
Mengenai keputusan supaya pinjaman perumahan kerajaan dikendalikan bank-bankkomersial, Ali berkata, ia tidak akan menjejaskan manfaat pinjaman perumahan yangditerima penjawat awam.
Beliau berkata, kriteria-kriteria sedia ada akan dikekalkan termasuk bayaran faedah pinjaman empat peratus.
Malah, katanya, skim pinjaman perumahan juga ditambah baik dengan wang proses permohonan pinjaman ditukar kepada RM100 kadar rata berbanding RM1 setiap RM1,000 pinjaman sebelum ini.
Dalam perkembangan lain, Ali sekali lagi menegaskan surat pekeliling kepada penjawat awam yang ingin bercuti ke luar negeri yang sebelum ini perlu meminta kebenaran daripada KSN, Ketua Setiausaha (KSU) kementerian atau ketua pengarah jabatan sahaja, kini diturunkan kuasanya ke peringkat pengurusan yang lebih rendah.
"Jadi pegawai yang di bawah setiausaha bahagian, dia akan dapat kelulusan di bawah setiausaha bahagian. Yang atas daripadanya mungkin kepada timbalan ketua setiausaha atau timbalan ketua pengarah dan atas lagi akan mohon kepada KSU.
Kalau KSU atau Ketua Setiausaha Perbendaharaan nak ke luar negeri mohon kepada KSN," katanya.
Katanya, keputusan itu dibuat bagi meringankan beban pihak atasan selainmemudahkan penjawat awam mendapat kelulusan untuk ke luar negara dengan lebih cepat.
Mengenai isu pegawai kontrak, Ali berkata, penyerapan mereka dalam perkhidmatan awam perlu dilakukan beransur-ansur.
Katanya, bagi pegawai kontrak yang mengisi jawatan tetap di gred lantikan, kerajaan akan menimbang pelantikan tetap tetapi tertakluk kepada yang memenuhi syarat skim perkhidmatan berkenaan, berprestasi baik dan diperakui ketua jabatan.
Berhubung pertukaran pegawai dan anggota sektor awam yang sering dibangkitkan, beliau berkata ia adalah amalan biasa untuk membolehkan penilaian dilakukan ke atas seseorang penjawat awam serta mempertingkat kecekapan mereka.
Katanya, pada masa ini, 891 pegawai bagi perkhidmatan gunasama memohon pertukaran ke negeri atau daerah untuk mengikut pasangan, masih tidak dapat dilaksanakan kerana tiada kekosongan jawatan atau pegawai sedia ada dikawasan itu tidak memberikan kerjasama. - BERNAMA

    Beijing-Tianjin Kami Datang

    October 17, 2012 0 Comments
    Tengok pic di atas..tentu korang tau kan di manakah terletaknya tembok besar tersebut.Tembok Besar China dibina lebih daripada 2000 tahun yang lalu oleh maharaja Cina yang pertama, Qin Shi Huangdi semasa Dinasti Qin. Merupakan tembok terpanjang dan antara 7 keajaiban dunia.
    Pemandangan indah di sini pasti membuatkan aku tidak sabar untuk ke sana menikmatinya. Insya'allah impian untuk menjejakkan kaki ke bumi China akan terlaksana pada hujung bulan November nanti(24HB NOV – 30HB NOV 2012).7 DAYS 6 NIGHTS BEIJING – TIANJIN MUSLIM TOUR (FULL BOARD)..
    Antara tempat yang bakal dikunjung Tian An Men Square,Muslim Super Market,Wang Fu Jing Shopping Street,Jade Museum,climbing of the Great Wall of China,Shopping at the Crystal Shop. ,Shopping at the Fresh Water Pearl Cente,Summer Palace ,Shopping at theKitchen Appliance Store and the local Bazaars –Ya Xiu Market and Xiu Shui Market,Coach to Tianjin ,visit one of the most famous mosques in this city, the Ming dynasty-built Nan Dou Ya Mosque and many more..
    Yeeha..disambut pula dengan musim winter..first experience in my life!Hope everything will come true..amin.

    Tuesday, October 16, 2012

    Ofis Kerajaan Dan Sistem Yang Digunapakai

    October 16, 2012 1 Comments
    Sekarang ni zaman teknologi.Dalam perkhidmatan awam pun dah terapkan kerajaan elektronik.So banyak la sistem-sistem yang dibina dalam urusan penyampaian perkhidmatan awam.Bagaimana di tempat korang?
    Ni PROTIME namanya.Kat ofis aku guna ni.Merekod segala kehadiran kakitangan/pegawai.Tiap kali masuk/out ofis bende ni kene touch..takde punch card lagi. Kalau ada urusan di luar seperti outstation, klinik/hospital atau apa2 kene rekodkan dalam sistem ni.Sitem ni di install untuk setiap orang.So,kat desktop pc memasing dah tertera benda ni.Kene update kalau ada yang terlepas kehadiran atau sebaliknya.Sebab orang lain boleh tengok jugak rekod kehadiran kita kat ruangan KEHADIRAN tu.Ko nak check sapa,ko gi je kat ruangan KEHADIRAN tu and cari nama dia...Nah terpapar le rekod dia.Tak leh ngelat ye.Bab ni memang diambil berat kat sini.Lewat sikit pun kene panggil dah.

    Keje kat sini banyak wat audit.Untuk memudahkan pemantauan audit satu sistem dibina.Dipanggil Electronic Tracking Audit Report (E-TAR).Dalam ni akan ade senarai profail staff kat bahagian aku.Ada maklumat kemasukan bila,jawatan,tempoh berkhidmat dll.Then ada la beberapa ruangan yang perlu dikemaskini berkaitan kerja-kerja pengauditan seperti Perancangan Audit,Pelaksanaaan,Matriks Pematuhan dan Laporan..Aku masih dok belajar guna benda ni.Dah jadi keja aku gak nak kena tolong update benda ni..tapi boss tak sempat nak ajor lagi.

    Ni semua orang yang keje gomen tau la.Benda wajib kena isi.HRMIS.Dari maklumat peribadi,pengistiharan harta,cuti ,pertukaran,perjawatan dan segala bagai berkaitan perkhidmatan kita ada dalam ni.Yang paling kerap digunakan tentulah bab mintak cuti dan LNPT kan.nak apply cuti kene le bukak sistem ni antor ke bos.

    Lagi apa?ada juga Sistem Tempahan Kenderaan,Sistem Laporan Kerosakan Bangunan Sistem Laporan Kerosakan Telefon Sistem Tempahan Kenderaan Sistem Tempahan Peralatan ICT Sistem Kerosakan ICT,Permohonan Stok dll.Bergantung kepada jabatan jugak kan.

    Kadang sistem ni bagus,memudahkan kerja.Yang tak bagusnya..line sibuk dan slow!!grrrr

    Buku Fixi:TABU

    October 16, 2012 0 Comments
    Sebuah novel hasil karya Shaz Johar.
    Shaz Johar adalah seorang pencerita, blogger dan diva sepenuh masa. Kini dia sedang bertugas melayan kerenah-kerenah pelanggan yang terlampau di sebuah bank yang terkenal di Kuala Lumpur. Di masa lapang, dia gemar menconteng laman blog kesayangannya, Jejaka Anggun. Sementara jari-jemarinya pula tidak pernah lekang mengemaskini status twitternya di @malayrhapsody. Tabu merupakan novelnya yang kedua selepas Kougar yang sebelum ini telah merangkul anugerah Bakat Muda Selangor 2011 bagi kategori Penulisan Kreatif (Bahasa Melayu) – Cerpen/Novel.-FIXI
    Sinopsis:
    Bibi tahu dia cantik. Dia bukan BBL (Big Beautiful Lady) biasa. Hidupnya selesa dengan rakan baik yang sentiasa di sisi, dan juga kekasih gelap warga asing yang sangat setia.

    Malangnya, keselesaan itu berakhir apabila dia berhadapan dengan dua misteri. Misteri ketika dia cuba mengenalpasti identiti pemilik telefon bimbit yang dia temui, dan misteri tentang kematian mengejutkan rakan baiknya.

    Bibi cuba membongkar. Cuba menyelami rahsia yang disimpan oleh si mati dan cuba menyelinap zon TABU yang mungkin akan mengancam kebahagiaan dan keselamatan dirinya sendiri.

    Ya, Bibi bukan BBL biasa. Di sebalik pakaian yang besar itu, tubuhnya sarat menyimpan 1001 cerita!

    Monday, October 15, 2012

    Cuti Bersalin

    October 15, 2012 0 Comments
    Aku sekang ni menunggu masa untuk menggunakan sepenuhnya kemudahan cuti bersalin yang disediakan oleh kerajaan.Di kalangan penjawat awam,sebelum ni 60 hari ditetapkan sebagi cuti bersalin.Berkuatkuasa pada 15 Oktober 2010, satu pekeliling baru telah dikeluarkan yang menetapkan cuti bersalin adalah selama 90 hari.PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 14 TAHUN 2010 tentang kemudahan cuti bersalin penjawat awam menyebut:
    Selaras dengan hasrat Kerajaan yang mengambil berat terhadap kebajikan pegawai, kelayakan dan peraturan kemudahan Cuti Bersalin ditetapkan seperti berikut: 
    • seseorang pegawai yang bersalin layak mendapat Cuti Bersalin Bergaji Penuh sebanyak 300 hari sepanjang tempoh perkhidmatannya; 
    • pegawai diberi fleksibiliti untuk menentukan sendiri tempoh Cuti Bersalin di antara 60 hari sehingga 90 hari bagi setiap kelahiran; dan
    • Cuti Bersalin bermula pada tarikh pegawai bersalin. Walau bagaimanapun, pegawai boleh memilih untuk menggunakan Cuti Bersalin lebih awal dari tarikh bersalin iaitu pada bila-bila masa dalam tempoh 14 hari dari tarikh dijangka bersalin.
    Nampaknya untuk yang ke-3 ni,aku boleh la amik cuti 3 bulan..lama sangat ke?tapi rasanya ok kot sebab aku bersalin pun dah nak jung tahun.Sempat la aku uruskan persekolahan 2 orang anak aku tu. Sebulan terakhir tu jugak aku ada plan lain yang perlu diselesaikan.Time tu le nak settel suma benda.Dah masuk keje payah skit le nak cuti.

    Hitung hari untuk bersalin.Rasa sakit sikit tu dah ada.Nak kena banyak rehat now.Mudahan aku selamat bersalin nanti apabila dah cukup masanya.Sbar dan bertahan selagi boleh.

    Sunday, October 14, 2012

    Nak Ke Luar Negara Atas Urusan Peribadi,Dapatkan Kelulusan Dari KSN? Cuepacs Minta Penjelasan

    October 14, 2012 0 Comments

    Cuepacs mahu kerajaan memberi penjelasan terhadap pekeliling yang menyatakan bahawa pekerja awam yang ingin melancong ke luar negara atas sebab-sebab peribadi mesti terlebih dahulu mendapatkan kelulusan daripada Ketua Setiausaha Negara atau Ketua Setiausaha kementerian masing-masing.
    Surat Pekeliling berkuat kuasa 1 Oktober itu juga menyatakan bahawa semua pegawai awam harus mengisytiharkan bahawa mereka mempunyai keupayaan kewangan yang mencukupi untuk lawatan.
    Ia telah ditandatangani oleh Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, dengan tujuan meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan awam.
    Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata beliau akan menemui Dr Ali untuk mendapatkan penjelasan pada Rabu.
    "Jika perjalanan ke luar negara untuk tujuan rasmi, saya faham," kata Omar.
    "Tetapi saya keliru mengapa penjawat awam perlu kelulusan apabila mereka membuat perjalanan peribadi ke luar negara."
    Beliau mencadangkan Dr Ali memberi taklimat kepada penjawat awam berhubung perintah baru tersebut, kerana ramai yang tidak menyedarinya.
    Sementara itu, pekerja di Jabatan Perkhidmatan Awam di Putrajaya, yang hanya mahu dikenali sebagai Nora berkata peraturan baru itu adalah "tidak perlu" dan akan "menyusahkan" pemohon yang ingin bercuti.
    "Sebelum ini, kita hanya perlu mengemukakan permohonan kepada ketua jabatan masing-masing.
    "Itu sahaja akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua bulan untuk diproses," katanya, sambil menambah bahawa ia juga menyusahkan penjawat awam yang mempunyai keluarga di negara-negara sempadan seperti Thailand dan Singapura.
    "Saya takut tempoh kelulusan sekarang akan mengambil masa yang lama kerana kuasa kini jatuh kepada Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Setiausaha kementerian," tambah Nora, yang merancang untuk melawat Seoul bulan depan.
    Dari sudut pandangan guru, Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) Hashim Adnan berkata ia adalah amalan biasa di kalangan mereka untuk memberikan butiran untuk mendapatkan kelulusan sebelum membuat lawatan peribadi di luar negara.
    "Perkara ini untuk tujuan keselamatan sekiranya berlaku kemalangan kepada mereka semasa di luar negara.
    "Pegawai atasan mereka - yang akan dimaklumkan di mana mereka berada dan bila mereka sepatutnya pulang ke rumah boleh berhubung dengan pihak kedutaan di negara asing," katanya.
    Pekeliling baru juga memerlukan seorang pegawai yang bercadang untuk melancong ke luar negara untuk mengisytiharkan bahawa lawatan itu tidak ditaja oleh mana-mana syarikat individu atau swasta.
    Pegawai awam yang membuat lawatan kerap ke negara jiran juga perlu memohon untuk kelulusan.
    Aku:takat ni Thailand je pernah sampai..nak pi obersi tak mampu,kalau nak pi mesti bawa anak-anak jugak..tak sampai hati mau tinggal..

      Friday, October 12, 2012

      FIXI:KELABU-Bahagia Ni Benda Yang Kita Ada,Bukan Dicari

      October 12, 2012 0 Comments
      .
      "Amir seorang fotografer yang diminta menjadi 'boyfriend kontrak' oleh Jun. Apabila Amir jatuh cinta, rahsia hidupnya terungkai satu-persatu."
      Lagi koleksi buku yang dibeli ketika pameran buku di Mines Mei lalu. KELABU..antara novel terbaik FIXI hasil karya Nadia Khan.Seperti katanya,bahagia ni benda yang kita da,bukan dicari.Bagaimana bahagia tu datang?Aku tak nak ulasa lanjut.Bacalah novel ini untuk mengetahui sejauh mana cinta dan bahagia itu bertandang.

      Ni sinopsis dibalik kulit novel ni:
      Senang kalau hidup dalam dunia hitam putih. Baik-buruk, betul-salah, cinta-benci…lelaki-perempuan.
      Apa jadi pada yang di tengah-tengah? Apa jadi pada orang-orang macam aku?
      Bila Jun datang pada aku, menawarkan posisi sebagai ‘boyfriend kontrak’, aku tak tolak. Salah aku ke kalau aku kata “ya” pada awek cun? Salah aku ke kalau aku lagi pandai layan dia daripada boyfriend dia sendiri?
      Salah aku ke kalau aku jatuh cinta pada dia?
      Aku Amir. Jemputlah masuk ke dunia aku, di mana hitam dan putihnya tak berapa jelas. Mungkin hanya lepas tu, korang akan faham macamana rasanya berada di dunia aku. Dunia KELABU.