Friday, December 30, 2011

Karnival Mini Hari Belia Negara di Putrajaya..Penutup Tirai 2011

December 30, 2011 0 Comments
KBS akan mengadakan Karnival Mini Hari Belia Negara  mulai 30 Disember hingga 1 Januari 2012 di Dataran 1Malaysia, Presint 2, Putrajaya sempena mempromosikan sambutan Hari Belia Negara – Himpunan Jutaan Belia (HBN) yang bakal diadakan pada 23 hingga 27 Mei 2012 nanti.

Karnival dua hari ini  anjuran Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) dan mendapat kerjasama sepenuhnya dari Majlis Belia Malaysia (MBM), Perbadanan Putrajaya (PPJ) dan Radio KLfm.

Sunday, December 25, 2011

Langkawi..aku datang lagi

December 25, 2011 2 Comments
Sempena akhir tahun aku mengambil peluang untuk bercuti..destinasi pilihan kali ni Pulau Langkawi..ini adalah kali ke-3 aku datang sini..first datang masa gi kursus BTN..2nd cuti2 Malaysia tapi tak puas hati sangat coz tak banyak tempat yang dilawati..n 3rd ni pun cuti2 Malaysia,hope banyak le agenda jalan2 kitorang ye

Kenapa aku pilih Langkawi..memandangkan my husband baru habis latihan di PULAPOL and dia cakap nak bercuti,sebagai meluangkan masa ngan family n anak2..so,aku decide je untuk pegi Langkawi dan aku dah tempah awal lagi Rumah Penginapan BPH kat Langkawi..Alhamdulillah permohonan suke2 aku tu berjaya dengan pantas dapat..murah ok sewa untuk 3hari 2malam..sila lihat web BPH ya..

Disebabkan my 2nd trip ke Langkawi yang lalu tak seberapa best jugak la,aku datang lagi ke sini..banyak tempat yang aku tak pergi lagi..nak naik cable car pun tak dapat masa tu..cuaca tak mengizinkan dan aku lak time tu tengah sarat pregnant anak ke-2...memang kurang le jalan2 walaupun sebenarnye aku kuat je time tu untuk ke hulu ke hilir....takpele next time katenye jalan lagi..

Maka dengan itu,hari ni aku kembali ke Langkawi..aku harap perjalanan kami selamat pergi dan kembali..segala yang dirancang berjalan dengan lancar..ok,unutk makluman aku bercuti sampai 28hb..aku hanya berada di Langkawi pada 25-27hb sahaja..agak limit masa kat situ..cam tak cukup je untuk jenjalan satu Langkawi...hehe..yele alang2 nak bercuti biarle puas kan..baru le akan dikenang samapia bile2 percutian terindah itu..

Selamat bercuti semua!

Friday, December 23, 2011

Opsyen SBPA lanjut hingga 15 Januari

December 23, 2011 0 Comments
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) hari ini bersetuju melanjutkan tarikh penerimaan tawaran opsyen skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) bagi penjawat awam kepada 15 Januari depan, kata Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Operasi), Datuk Dr Ismail Alias. 

Beliau yang mengumumkan perkara itu berkata, bagaimanapun, tempoh penerimaan opsyen bagi umur persaraan 60 tahun kekal pada 30 Disember ini.


Kita akan meneruskan SBPA dan sebenarnya CUEPACS tidak menolak SBPA. Opsyen yang kita beri itu, ada dua. Pertama, opsyen umur persaraan 60 tahun itu tetap pada 30 Disember tarikh tutupnya kerana ia membabitkan banyak isu perundangan.
"Manakala opsyen SBPA, memandangkan tempoh itu agak terdesak, JPA bersetuju supaya ia dilanjutkan kepada 15 Januari depan," katanya kepada pemberita selepas mengadakan rundingan dengan CUEPACS yang diketuai oleh Presidennya, Datuk Omar Osman, di ibu pejabat JPA di sini, hari ini. 

Rundingan itu yang berlangsung selama lebih tiga jam diadakan untuk menyelesaikan isu berbangkit berhubung pelaksanaan SBPA yang akan dikuatkuasakan bermula 1 Januari ini. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semalam, mengarahkan supaya CUEPACS dan JPA mengadakan rundingan segera bagi menyelesaikan isu tersebut. 

Sebelum ini, penjawat awam diberi tempoh 15 hari mulai 16 Disember lalu bagi mereka membuat pilihan sama ada untuk memilih SBPA atau kekal dalam skim perkhidmatan yang lama. 
Dr Ismail berkata, pada keseluruhannya, rundingan tersebut mendapat kata sepakat untuk melaksanakan sbpa dan lima isu termasuk 'exit policy' yang dibangkitkan oleh CUEPACS turut dibincangkan. 

"Jadi dalam konteks ini, pendekatan kita ialah melihat kepada beberapa isu yang dikemukakan oleh CUEPACS, berbincang dan akhirnya mendapat persetujuan tertentu," katanya. 

Beliau berkata, bagi penjawat awam yang sudah menandatangani surat tawaran opsyen SBPA, mereka tidak perlu bimbang kerana JPA memaklumkan bahawa opsyen SBPA masih berjalan seperti yang ditetapkan cuma tempohnya akan dilanjutkan. 

Sementara itu, Omar pada sidang media sama berkata, rundingan hari ini mencapai kata sepakat yang amat baik dan persetujuan bersama hari ini adalah jaminan kepada penjawat awam untuk menandatanganinya. - BERNAMA 

Ofis terbakor..

December 23, 2011 0 Comments
Tadi dalam kul 10 lebih warga MOF dikejutkan dengan siren kebakaran..aku yang dok khusyuk ngadap pc pun terkejut jugak le..bile member panggil tengok ade ramai yang dah keluar dari ofis..pulak tu keihatan dan kedengaran siren bomba datang berlumba-lumba ke MOF..hah..sudah..tak leh jadi ni..maunye tak panik..ish..kang tak pasal rentung kat sini..glamer pulak dalam berita kang..

Dengan rasa cemasnya aku dan member berusaha menyelamatkan diri..nak ikut lif...dah sah2 le lif dah off..nampak gayanya kene menaak le turun tangga dari tingkat 6 ni..humang aih..semput le jugak..yele akukan tengah demam dan sakit kepala..maunye hilang tenga aku dibuatnya..dengan gagah dan gigihnya,samapi jugak aku kat tempat berhimpun
wah ade kebakaran la.dah tu kat area hampir blok aku tu..oh nasib baik
Tuuu diaa..asap berkepul dah..uhuk uhuk..terbatuk kejap
ahli bomba dengan gighnye menyiram bangunan tu..elok gak sekali sekala tolong basuh bangunan tu semua..baguih gak

Kelihatan warga MOF yang berhimpun..salah sorang member (DEYNA) kelihatan meluahkan kesyukuran kerana berjaya menyelamatkan diri ;P


Syukur semua selamat..of course kerana kebakaran tu hanya lakonan semata..inilah adalah latihan kebakaran..namapun latihankan,tapi masih ade yang terkedek2 berjalan dan siap leh amik gambor lagi (termasuk akulah tu)..aku rasa incik bomba mesti geleng kepala dan berkata kalau gini gayenye,rentunglah kamu disitu..xcemas langsung..ish..ishh..ish

apepun aku respek kat pihak berkaitan yakni pihak bomba yang bersungguh2 dalam latihan,pihak polis yang mengawal laluan jalan dan pihak jabatan pertahanan awam dengan ambulannye yang siap sedia menghulurkan bantuan..

JPA, CUEPACS berunding hari ini

December 23, 2011 0 Comments
Perbincangan selesai isu skim SBPA sebelum dapat dilaksana 1 Januari ini 

PUTRAJAYA: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan mengadakan rundingan hari ini bagi menyelesaikan isu berbangkit berhubung pelaksanaan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang akan dikuatkuasakan bermula 1 Januari ini.


Difahamkan, perbincangan itu akan menentukan sama ada SBPA ditangguhkan ke satu tarikh yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak atau sebaliknya.
JPA dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan di sini petang semalam mengesahkan perbincangan itu akan diadakan hari ini. 

“Berikutan terlalu banyak pertanyaan diterima mengenai status pelaksanaan SBPA, adalah dimaklumkan bahawa opsyen SBPA masih berjalan seperti ditetapkan. 
“JPA bersama CUEPACS akan mengadakan perbincangan esok (Jumaat) bagi membincangkan isu dibangkitkan CUEPACS,” kata kenyataan itu. 

Sebelum itu, Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, serta beberapa pegawai kesatuan sekerja yang mewakili kira-kira 1,4 juta penjawat awam mengadakan pertemuan kira-kira 45 minit dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, di Pejabat Perdana Menteri, di sini, berhubung isu sama. 
Bercakap pada sidang media di Serdang selepas pertemuan itu, Omar berkata Perdana Menteri mengarahkan diadakan perundingan segera bagi menyelesaikan isu itu. 

“Rundingan berkenaan antara lain adalah CUEPACS dan JPA menentukan sama ada pelaksanaan SBPA diteruskan mulai 1 Januari depan atau satu tarikh baru akan ditetapkan. 

“Perdana Menteri berharap semua pertikaian dan kekeliruan berhubungan SBPA dapat diselesaikan sebaik mungkin dengan persetujuan kedua-dua pihak sebelum ia dilaksanakan sepenuhnya mulai tahun depan,” katanya. 

Berikutan itu, Omar berkata beliau akan mengetuai delegasi CUEPACS untuk mengadakan pertemuan dengan wakil JPA di sini, hari ini (Jumaat) bagi menyelesaikan isu pelaksanaan SBPA. 

Sementara itu, Pemuda UMNO berharap rundingan antara JPA dan CUEPACS hari ini dapat menyelesaikan isu SBPA di samping menjamin keadilan serta ketelusan buat 1.4 penjawat awam seluruh negara. 

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin, berkata rundingan terbabit dapat memastikan keadilan dan ketelusan dalam SBPA serta semua persoalan dibangkitkan dapat diselesaikan. 

“Saya berharap rundingan dilaksanakan dengan berhemah agar isu dibangkitkan dapat diselesaikan segera bagi menepati sasaran dan iltizam kerajaan untuk membina warga kerja awam cekap, produktif serta mampu merealisasikan perancangan transformasi negara,” katanya. -b.harian

Friday, December 16, 2011

SBPA:Ceupacs pun tentang..jangan "sign"

December 16, 2011 3 Comments

Nampaknya SBPA menjadi isu hangat yang sedang diperdebatkan..kene tunggu lagi le..masa wat tak nak bincang dulu pro kontra..pe salahnya amik pandangan penjawat awam dulu ke..wat soal selidik ke..dan Ceupac ni pun dipanggil sama untuk musyawarah..kan sekarang dah kene hentam..bende dah jadi baru nak kaji and bincang balik la..dah membuang masa ja!Apa2 hal bincang dulu,amik pandangan orang lain,ikut kepala otak dia je,ni le jadinya,timbul ketidakpuasan hati

Cuepacs hari ini mengambil pendirian membantah pelaksanaan opsyen sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan menggesa kakitangan awam jangan menandatangani borang penerimaan skim gaji baru itu sehingga pihaknya mengadakan pertemuan dengan perdana menteri minggu depan.
Timbalan Presiden Cuepacs Azih Muda berkata pihaknya bukan menolak SBPA tetapi membantah pelaksanan opsyen kerana tidak cukup maklumat dan kurang penjelasan khususnya perubahan  gaji.
“Kami memutuskan untuk membantah pelaksanaan opsyen SBPA, kita mahu jumpa perdana menteri pada 19 Disember ini,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider di Perlis.
“Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) adakan program jelajah, tetapi tidak memberikan penerangan dan penjelasan terperinci mengenai pelaksanaan SBPA, carta perubahan gaji tidak diberikan, tiada maklumat mengenai dasar pemisah atau exit policy.
“Kakitangan awam yang menghadiri taklimat diberi borang opsyen dan diminta tandatangan terus, walaupun tidak faham dan kurang maklumat,” kata beliau.
Opsyen menerima SBPA akan dibuka mulai esok. Ia telah menimbulkan rasa tidak puas hati antara lain berkaitan peratusan kenaikan gaji dan dasar pemisah atau ‘exit policy’.
Katanya, tempoh dari 16 hingga 30 Disember ini yang diberi JPA kepada penjawat awam untuk menandatangani surat tawaran SBPA juga terlalu singkat.
“Pada pengetahuan kami tawaran JPA melalui SBPA seolah-olah penjawat awam tiada pilihan. Macam mana kita hendak setuju terima jika kandungan penuh tawaran tersebut tidak jelas,” kata Omar.
Antara perkara utama dibangkitkan mereka ialah prestasi bagi yang mendapat markah tinggi adakah benar akan mendapat apa yang dijanjikan dan kesannya kepada yang mendapat markah kurang dari 70, tambah beliau._THEMALAYSIANINSIDER

Thursday, December 15, 2011

tangga gaji Gred N..SBPA

December 15, 2011 4 Comments

tangga gaji N17
Sape tengok DIalog@tv1 semalam..KPPA menjawab soalan ke tak..korang clear ke tak dengan penjelasan dia berkaitan SBPA..aku tak tengok..tapi dari komen2 yang aku dengar dan bace..ramai tak puas hati..menyampah coz KPPA tak memberi penjelasan yang detail

No komen..lagi jadual untuk gred N sahaja..leh tengok SINI..

Tuesday, December 13, 2011

menyentuh hati..anak lukis gambar ibunya dan tidur bersama lukisan tu

December 13, 2011 3 Comments
Gambar yang amat menyentuh hati..seorang anak yatim melukis gambar "mama"nya dan tidur bersama lukisan itu :( Ya Allah sekiranya kita ternampak anak-anak yatim berikanlah mereka bukan hanya barangan material seperti makanan, tapi pelukkan & ciuman yang jarang mereka dapat tetapi amat diperlukan dan dirindui...


**sedihhh tengok..:(

Monday, December 12, 2011

Mulanya disini..Muzium TUDM,Sg.Besi

December 12, 2011 2 Comments
Sempena cuti sekolah,walaupun anak2 aku belum bersekolah,aura tu tetap ade,tambahan 2 orang adik husband aku ade sini..so plan la nak gi mane semalam..last aku pilih untuk ke muzium je..aku suke kalau bawa bebudak gi tempat yang berilmiah gini..ehhehe..Muzium ni terletak di Sg.Besi sebelah je ngan highway PLUS and Tol Smart..masuk free je..main masuk je..waktu lawatan sampai kul 5pm..
dikenali juga sebagai 'Airport Lama' adalah sebuah lapangan terbang yang terletak di Sungai BesiKuala Lumpur bersebelahan dengan Lebuh raya Utara Selatan dan Terowong Smart.Lapangan terbang ini merupakan lapangan terbang pertama di Malaysia.Kini, lapangan terbang ini tidak lagi digunakan sebagai lapangan terbang komersil dan sebahagian tanah airport ni akan diberi laluan untuk projek pembangunan "Greater KL" atau Bandar Malaysia.Pangkalan baru akan dipindahkan ke Sendayan-wikipedia
di tugu ni ade disenaraikan wira2 yang terkorban dalam nahas pesawat..
bahagian pemandu..perhh..banyak benor butangnye..cube gak duk kat sini..eksyen jd pilot..cam tak nampak je cermin depan..ahhhhakk..rendah sangat
eksyen lebey


boleh try masuk setiap pesawat
eh adik..alamak sayap 'kecederaan'..engineer eisya datang nak repair..jgn wt aksi stunt dah le ye dik..
melebihi had penumpang nierhhh
kami pegi round the world dulu ye..tata..
antara part enjin pesawat yang ditayangkan..humang aih..serabut dow..camne le dorang nim pandai sangat wat enjin2 ni..
pilot to be..sedia untu bergerak
dalam ni ade lagi beberapa pesawat ditayangkan..



 Kepada yang tak tahu nak bawak anak2 gi mane sempena cuti sekolah ni,elok gakle bawa dorang ke sini..leh tambahkan ilmu dan beri pendedahan kepada dorang tentang dunia tentera udara ni..mane tau nanti leh menambahkan minat kat dorang dengan dunia aeroangkasa kan..jadi pilot ke..engineer ke..

Friday, December 09, 2011

Restoran Sekinchan Ikan Bakar, Teluk Danga Johor Bahru

December 09, 2011 6 Comments
Gambar google:Bertempat di area Dangan Bay bersebelahan Tune Hotel Johor Bahru
  Ikan korang kene order kat kuanter ikan..Semua ikan lebih kurang berharga RM 7- 9 100gram...ikut jenis yang korang pilihla..aku tak sure berpa kene semua oder tu coz my adik yang belanje..aku makan je :P
Menu utama ikan bakar dan ikan bakar..kitorang pilih pari sekor,besar gak le..dan bawal 2 ekor..gambor bawal xsnap pulak coz tak brape sedap :P

Kalau korang nak order sayur pun ada..ni diorang akan bakar gak.. 
side oder ulam-ulaman dan sambal belacan wajib la kan..selain tu sebagai tambahan menu,nasib baik le ade gak bende berkuah disediakan,utk bebudak kitorang amik sup ayam..harge rm5 semangkuk
 Bersama mak mentua ku..makan ramai2 ngan adik2 aku dan pasangan

Inilah orang yang belanja kitorang makan..adik aku yang stay kat JB..kitorang tumpang rumah dia masa g JB ari tu..tqvm ye bw jenjalan and belanje makan

**masa gi johor..aku rasa asyik makan je..almaklum le hati senang si husband dah lik..makn pun sedap2 lk tu..kalau berterusan gitu kan bagus..leh naik berat aku

SBPA lagi

December 09, 2011 4 Comments
Pagi ni diadakan taklimat berkaitan SBPA kat ofis aku MOF..aku tak turun pun..just dengar dari tempat duduk je..malas lak nak turun,mode ngantuk nak dengar..dengar gaye penyampai taklimat tu leh wat aku bertambah ngantuknya..zzzzz...nasib baik dorang pasang speaker..satu ofis leh dengar bagi yang tak pergi le..

Actually aku tak berapa clear dengan ape yang penyampai tu cakapkan..cam baca teks je..kurang pencerahan..Aku rasa ramai yang nak tau pasal kenaikan gaji tu je kan..camner pengiraan dia..yang tu orang gomen nak tau sangat..macam2 cara kiraan yang dikeluarkan..Namun masih tak memuaskan hati..banyak sangat pandangan..So,keputusannya kene tunggu le slip gaji tahun depan..puas hati kan..tengok le berapa banyak yang kita dapat...

Dalam dok seronok gaji nak naik ni,ada pulak ura2 kate cola nak ditarikbalik..so pekejadahnya kenaikan gaji ni...sama macam tak de untungnya..bagi yang dapat cola rm300..knaikan gaji depan dalam sratus ke 200..pe je bezanya...Aku harap bende tak jadi kenyataan..biarlah kekal elaun tu..bagi yang berkeluarga memang akan terasa le jugak kesannya kan..sekarang serba serbi nak pakai duit..beli barang kat kedai sikit je,tapi nilai RM lebih kemain..

Betulkah pengiraan kenaikan gaji berdasarkan prestasi..??Kalu gini gayanya,wajiblah perbaiki prestasi kerja kita..kadang setuju gak pandangan orang luar tentang warga gomen ni yang banyak lepak,ngulor,sembang2 kedai kopi/cafe,masuk kua tak ikut time,dll.nilai sendiri di ofis masing2..aku pun ade gak terkurangnya,ye akur,tak semua perfect..Insya'allah dari segi kerja aku akan cuba wat terbaik..yang penting keje settle..yang lain up to mata2 yang memerhati la
Markah penilaian akan menentukan kenaikan gaji penjawat awam, secara kasar akan di nilai seperti berikut:-
  • a. Markah 95% keatas – kenaikan gaji adalah 15 %
  • b. Markah 85%-95% – kenaikan gaji adalah 8%
  • c. Markah 75 % – tiada kenaikan
  • d. Markah 70 % - 
  • di syorkan tamat perkhidmatan - tidak dijelaskan oleh Pegawai JPA.
**Info kat atas tak pasti ye betul ke tak..

Walau apapun jua yang kita ketahui dari SBPA nanti hope semuanya akan indah khabar la dari rupa..maklum le dah diwar2kan ke seantero Malaysia dan pengetahuan orang luar..kecohkan kalu orang gomen dapat gaji/bonus,mesti masuk tv atau paper..orang lain pun kemain ngambik kesempatan pada orang yg naik gaji ni,AWAS!

Thursday, December 08, 2011

Antara yang dikatakan dalam SBPA

December 08, 2011 4 Comments
UPDATED:pekeliling dah keluar..lihat {SINI}
Gaji
-single point tanpa kenikan tahunan kpd kumpulan premier.jadual gaji sebaris.konsep jadula gaji min-max kpd kump.pengurusan tertinggi dgn kenaikan gaji tahunan ikut prestasi
Pemansuhan 29ribu jawatan 
-berdasarkan enam strategi inisiatif perkhidmatan awam iaitu kawalan saiz, kajian pertindihan fungsi, penjajaran fungsi utama, perkhidmatan boleh diserah urus, perekayasan proses kerja dan kajian semakan skim perkhidmatan
Exit Policy
-Kakitangan kerajaan yang tidak memperlihatkan prestasi baik akan dinilai mulai Januari depan susulan pelaksanaan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam SBPA dan akan dihentikan kerja jika terus gagal memperbaiki kedudukan mereka.Penilaian dibuat kpd k/tangan wam yg memperoleh markah 70% ke bawah
Cuti Belajar Bergaji Penuh
-untuk kumpulan pelaksana bg mengikuti kemahiran latihan dibawah program SkillsMalaysia..(yang ni aku nak tau gak apa faedah diperolehi setelah ade skills ni)
lain2 leh tengok kat {SINI}
apapun tungguje pekeliling keluar dan dijelaskan dengan lebih 'pencerahan'supaya anda semua lebih maklum...

Wednesday, December 07, 2011

Jadual Gaji Tahun 2012

December 07, 2011 0 Comments
jadual gaji next year dah kuar awal lagi..tapi gaji bulan ni belum masuk lagi..and jadual gaji sistem baru next year pun belum muktamada lagi keluar..ehehhe...ok selamat menikmati gaji baru ye kepada yang naik mencanak tahun depan..teruskan berkhidmat dengan tekun dan amanah..keje jangan culas
rancanglah perbelanjaan dan aktiviti anda untuk masa depan..ehheh..

Tuesday, December 06, 2011

yang lalu biarkan berlalu

December 06, 2011 1 Comments
xde masalah jgn dok cari masalah....
susah sgt ke nak lupakan ape yg sudah berlalu tu..?
atas sbb ape yg boleh teringat kembali..?
anda kata anda bahgia skrg...?
kalu dah bahgia kenapa memikirkan sesuatu yg bukan2..?

teruskan je kehidupan yg ade skrg dgn redha...
sudah pasti ape yg anda ade skrg adelah yg terbaik buat anda...
kerana belum pasti lg yg lepas2 itu adalah yg terbaik buat anda...
org ade cakap,"perkara yg lepas jgn dikenang..."...
bila dikenang tu yg boleh merosak diri...



untuk sesiapa saja yg berada dalam situasi itu


ok setuju dengan kate2 tu..buang jauh2..teruskan kehidupan yang ada
doakan yang terbaik buat dia..semoga bahagia bersama insan tersayang


Mohon kepadaNya moga dikuatkan kasih sayang antara aku,suami dan anak2..

Monday, December 05, 2011

Tamat sudah latihan..Alhamdulillah

December 05, 2011 2 Comments
SAMBUNGAN KISAH PERCUTIAN HARI TU..AKU KE JOHOR..NI LAH TUJUAN ASALNYE
Hari yang dinantikan..Bergerak dari JB dalam kul 4.45pagi..tiba pada pukul 7.00pagi di Maktab Teknik PDRM,Muar..semangat nak menyaksikan husband tamat latihan..akhirnya berjaya menamatkan latihan..tapi sure kenangan di sini akan dirindukan oleh pelatih2..

Pemeriksaan baris hormat oleh Komandan MTPDRM

Persembahan pancaragam PDRM..suke dengar muzik band ni...cam best je tengok dorang main..dulu aku ade gak berangan nak jadi camni...heheh..berangan sajele

Ni detachmnet my husband..gambar dia tak dapt nak snap jelas..saja malas nak taruk dalam blog ni..kang ade yang terkejut lak tengok muke husband aku..hhahah..berubah gila...gelap,botak dan tanpa misai serta janggut..berapa lame le nak back to normal..kene gi SPA la,program pemutihan

Ni adalah group pelatih wanita..cuma ada 66 orang saja pelatih wanita..selebihnya lelaki

Video perbarisan..gerak perlahan dan laju..




SBPA

December 05, 2011 0 Comments
skim SBPA yanga baharu menyaksikan beberapa perubahan seperti skim pencen, gaji dan elaun serta prospek perjawatan dengan tempoh perkhidmatan dilanjutkan sehingga usia 60 tahun. 
berbanding Skim Saraan Malaysia (SSM), penjawat awam yang dilantik selepas 1991 diwajibkan berkhidmat sehingga berusia 58 tahun, tetapi dalam SBPA pula syarat itu dimansuhkan yang mana semua penjawat awam boleh membuat pencen pilihan masing-masing. 
selain menikmati gaji baharu, cara bekerja turut berubah dan perubahan itu selari dengan kehendak semasa sebagai pelaksana dasar kerajaan.-ceupacs


berikut adalah gaji SBPA bagi:-
Gred N5-1 (SSM - N11) 850 - 2390 kgt 80
Gred N4-1 (SSM - N17) 955 - 2780 kgt 95
Gred N4-3 (SSM - N22) 1920-3530 kgt 115
Gred N3-1 (SSM - N27) 1410-4185 kgt 145
Gred N3-4 (SSM - N36) 3035-5555 kgt 180

***********************************************************************************************************
N11 
850 930 1010 1090 1170 1250 1330 1410 1490 1570 1650 1730 1810 1890 1970 2050 2130 2210 2290 2370 2450
N17
955 1050 1145 1240 1335 1430 1525 1620 1715 1810 1905 2000 2095 2190 2285 2380 2475 2570 2665 2760 2855
N22 
1920 2035 2150 2265 2380 2495 2610 2725 2840 2955 3070 3185 3300 3415 3530 
N27
1410 1555 1700 1845 1990 2135 2280 2425 2570 2715 2860 3005 3150 3295 3440 3585 3730 3875 4020 4165 
N36
3035 3215 3395 3575 3755 3935 4115 4295 4475 4655 4835 5015 5195 5375 5555

Thursday, December 01, 2011

bersiaran dari JB

December 01, 2011 4 Comments
hai..untuk makluman aku sedang bercuti..alhamdulillah aku selamat sampai ke JB tengah malam tadi..bertolak dari Putrajaya dalam kul 8.15 malam dan selamat tiba dalam kul 12pm lebih la..

so far hari ni plan nak round2 JB je..malamnye akan pekene nasi lemak Seninbong..ok aku pun tak tahu pasal SENIBONG ni..mungkin ni tempat makan yang best kt sini kot..follow je..

Sok pepagi bute dalam kul 4pg kene bangun awal..coz akan bergerak ke Muar pulak..wat ape lak kat sane?of course le untuk menyaksikan upacara perbarisan tamat latihan my husband..Alhamdulillah..selesai sudah...Kat sini kitorang akan stay semalam di Riverview Hotel..sementara nak tunggu husband lepas dari pusat latihan tu,leh le merewang area Muar..Sabtu pagi baru husband leh lepas dan akan pegi a mik dia..

Semoga perjalanan selama 4hari 3malam ini selamat hendaknya..