Monday, January 31, 2011

Saat Kelahiranmu..

January 31, 2011 2 Comments
Masihku ingat..detik 4.24pm..alhamdulillah, akhirnya aku selamat melahirkan seorang putera yg diberi nama MUHAMAD DANISH HAIKAL..bersalin secara normal dan dilahirkan di Hospital Putrajaya dengan seberat 3.16kg...saat tu segala pengalaman bersalin pertama kali aku rasakan..segala kesakitan tak dirasakan dengan kehadiran dia..suami setia menemaniku saat awal aku dimasukkan ke hospital sehingga lah time bersalin..memang aku impikan first anak.boy..and second lak girl..alhamdulillah..suke ye.. Hari ni genaple 3 tahun usia putera sulong kami...i'm so happy with my family..celebrate birthday?hari ni just bw dia gi makan fav food dia kt KFC je..bzday party tu insya'allah akan di wat kt PD 4hb nt bersama cousin2 dia..akn bercuti kt sane..heheh..pastinya sudah menjadi harapan setiap ibu bapa..aku harap Danish akan jadi sorang abg and anak yg bertanggungjawab..soleh dan taat..Selamat Hari Lahir..anak mama..love u much!

Syok ye cuti....

January 31, 2011 2 Comments
Ari Isnin..pulak ..bersamaan minggu cuti..hari Wilayah sok wt yg dok KL,Putrajaya and Labuan..then diikuti ..minggu raya..Chinese New Year..Maka dengan cuti yg berturut2 ni..ramai le yg mengambil kesempatan utk direct cuti seminggu...huaaaa...sungguh bosan..sebab banyak keje kene wat.. Sampai je ofis tadi terus wat keje..belek list fail yg dh diamanahkan oleh kak Zu jumaat lalu..aduh..ape la nasib..udah le tak cuti..banyak pulak keje..mau skit lutut, bahu and tangan aku aq ni di watnye tadi..udahnye dekat kul 10 tadi baru leh rehat ckit..and breakfast..surrender aq dah tak sanggup nak cr fail2 tu..sakit tulang2 ku..angkat berat..leh timbul muscle kalu gini..hhahahah.. Kepada yang bercuti tu..selamat bercuti..berhati2 di jalan raya...dan berehat lah sepuas2nya ye..balik keje jgn liat lak..peh ni aku lak nk cuti...kasi chance la!

Friday, January 28, 2011

Le Tour De Langkawi @Putrajaya

January 28, 2011 2 Comments
Hari ni merupakan stage ke-6 pasukan pelumba basikal beraksi dlm LTDL..yang mana laluannya bermula dari Rawang hingga Ke Putrajaya dengan jarak sejauh 107.0km..LTDL ni dah mula dari 23 Januari (dr Langkawi) dan berakhir pada1 Februari 2011..last stesen dorang di KL.
Memandangkan dorang akan melalui laluan depan ofis aku ni..dengan excitednya aku, zizan and wahida (mak buyung yg dipaksa lari..) turun le utk melihat aksi2 tersebut..kononya kul 10 mai..dok tunggu punya tunggu..kul 10++ dah br depa sampai..apa lagi pakat standby camera jd photographer and reporter( ade le org bhgian tu..buat liputan pulak)..hehheh..Nampak bersemangat sekali penyokong M'sia ni..memberi sorakan semangat wat pelumba M'sia..(aq tak perasan pun pelumba kita ni)..asyik snap gambar pasukan pe tah ..ala yg pkai bju putih biru tu..hah tengok le gambor tu ye..first round..wah lajunye...2nd round xsebape..3rd round..kate pecut..emm..xnampak cam pecut tapi bile tgk video yg dirakam..dah cam fast preview lak..Sungguh menarik bile sekali sekala berpeluang menyaksikan secara live..time sekolah dulu penah gak tengok live..Pengetua kasi sume student kuar..standby tepi jalan utk support pasukan M'sia..maka dengan gumbiranya beramai2 la kami berdiri di tepi jalan Persekutuan Sungkai (ala jalan lame dan utama selain lebuhraya utk ke utara selatan)..aku tak ingat dorang nak ke mana time tu..tapi yg pasti arah utara..Ok back 2 LTDL..keputusan keseluruhan Anuar Manan yg m'jadi kebanggan negara dapat tempat ke-2 tadi..First Andrea dan Second Takashi..nak detail leh rujuk siniSelepas ni LTDL akan meneruskan perjalan dorang esok (29.1.11) ke stage 7 iaitu dr Banting ke Tampin sejauh 149.5km..Semoga pasukan negara dapat beraksi dengan baik..majulah sukan utk semua!Malaysia Boleh.

Thursday, January 27, 2011

Biarkan aku tanpamu..

January 27, 2011 0 Comments
Walaupun sayang utkku meninggalkanmu..(syg ke?)..tapi aku relakan kau pergi..kerana bagiku dirimu sudah tidak bererti lagi..(yeke?)..Ya..aku sedari...keranamu lah aku bertemu kembali dengan si dia..dan insan2 lain..oh kecil ke dunia ini?Namun yg indah itu sementara..tak semua yg kita suke..akan terus suke..suke..dan suke..bak kata keramat mu 'like' or 'unlike'.. Kini baru ku sedari...kau bukan lah segalanya....aku pun sudah dingin sama kamu..sekadar melihat apa yg b'laku..dan bila diriku t'baca akan kekhilafan yg aku sendiri ada masanya tak sedari..akhirnya aku akur dan rela..utk putuskan hubungan ini..ya..itulah yg terbaik..! Segala memori ku di buang..biarkan ia berlalu..selamat tinggal FACEBOOK!uhuk..uhuk...huk

Siapakah kamu?

January 27, 2011 5 Comments
Bila bicara bab kawan ape yg korang tau? Jgn kate kwn je..yg diri sendiri ni (kita).. ko tu sorang kwn yg baik ke..hipokrit ke x..atau sebaliknya.(tanya pd diri emasing ya)..Manusia ni ada macam2 kerenah..ada baik ada jahat, ada sahabat ada musuh...dan diantara sahabat dan musuh ada jugala terselit golongan hipokrit ni...di mana2 pun ada ya..tak kira le kat rumah korang ke..ofis ke..kampung ke..mane2 je le..pasti ada kan..tul x? Macam2 kategori kan..korang rasa kwn2 korang sekrg ni mmg btul2 kwn yg baik ke?ke nampak je depan baik tp belakanggg.....haaa..org kata apa..cam duri dlm daging..ke musuh dlm selimut cm gitu la..waspada la..kalu ada yg jenis gini..Kawan2 xmo lawan..aku xkacau ko,and ko jgn kacau aku..ok?senang je prinsip aku..heheheh Tapi kita sendiri lupa jugak..pernah tak korang mahupun aku ni..sakitkan hati dan menjatuhkan maruah org lain secara sedar atau tidak..?Allah tu Maha Adil..if penah atau tak..anggap je tu sume as hukum karma..(lagu wing le pulak)..paling tak pun kite ni diuji utk tgk sjauh mane tahap kesabaran kite ni..tahap cipan ke..tahap ciput ke..up to u la..tepuk dada tanya iman... Itulah yang sebenarnya wujud disekeliling kita.. Boleh pandang kiri kanan tapi hati2 sbb apa yang dipandang tu walapun nampak lembut tapi sebenarnya boleh jadi 'misteri'.. Whatever la kan..biarlah orang nak kate ape pun tentang kita..if rasa tak da wt slah pe nak heran..cermin diri dulu beb....tak sume org perfect..ok..di ulangi..perfect! Bagi aq if berdepan dgn situasi gini.. teruskan saja perjalanan hidup .. lumrah dunia yg akhirnya tak ke mana.. ..just berwaspada dalam bersahabat ni.. jgn sampi ko yg terguris hati mahupun mengguris hati..panahan tu! Bersatu kita teguh..hulurkan tangan ringankan beban..erk?hehhe

Monday, January 24, 2011

Kenapa...Takde

January 24, 2011 0 Comments
Hari ni xdapat nak update blog sangat..mahupun blogwalking..waima (cewah) men'joint'kan diri dalm sebarang contest..hari isnin yg membosankan..dan membusykan..memandangkan pagi aku bertugas di kaunter..so petangnye aq kene cover lik keje aq yg t'tinggal tadi..huh....caca marba jak..ni update gak le kan..sekadar pemberitahuan.. Ni aq sambung kje bw lik umah..update record and file...sekian..adios..

Sunday, January 23, 2011

Malaysia Menang!!

January 23, 2011 2 Comments
Akhirnya..pertarungan sengit antara Lee Chong wei vs Taufik Hidayat..memihak kepada LCW..dengan kutipan mata 21-8 dan 21-17..di set ke-2 memang menggerunkan apabila Taufik semacam mau kejar LCW ja..nasib bek ketangkasan LCW selaku pemain nombor 1 dunia berjaya mengawal keadaan..dan sekaligus kita berjaya menyaksikan kejohanan kali ni milik Malaysia.. Tahniah buat LCW!

Saturday, January 22, 2011

Malaysia Jumpa Indonesia Lagi

January 22, 2011 2 Comments
Yahoo...tahniah wat Datuk Lee Chong Wei kerana u r still number 1..hhee..masa separuh akhir tadi LCW main memang nampak luar biasa...dengan mudah dia menundukkan Chen Long dr China..dengan 2-2 game dia dpt mata 21-9...Sebelum ni LCW lwn Vietnam..dia hanya mengambil masa 40 minit untuk menundukkan Nguyen Tien Minh 21-15, 21-16. So,nampaknya setelah jumpe lawan bola sepak (Piala Suzuki)ari tu,sekali lagi kita akan jumpe Indonesia sok di gelanggang badminton pulak..LCW akan lawan Taufik Hidayat, pemain ke-2 dunia..mudah2an LCW akan bermain dengan sebaiknya..and kita dapat jd juara lagi utk Proton Malaysia Open Super Series 2011 ini..Malaysia Boleh!Sama2 kita tunggu esok... Keputusan semasa leh rujuk sini ek : http://www.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=ED021760-5707-402C-93BD-B9A416AA8734&d=20110119

Hari mengedit...

January 22, 2011 0 Comments
Kalu bace 'mengedit tu..ade yg kate m'gedik kot..tak le..nak gedik mendenye..Ini pasal keje2 edit..peh subuh tadi lagi aku dah ngadap PC..ape yg aku wat?
  • Install MS Office..Antivirus..dll software yg patut kat 2 set PC..Pc2 tu my husband beli dr Jabatan dia..1 PC oder by adik ipar and 1 lagi my husband beli utk bawa lik kampung dia..bg adik2 dia yg sekolah tu belajar..K'jaan ni sampai masa, bende perlu lupus..lupus la..so dorang jual le PC tu..harge boley la..1 set rm350..model dell p4..Memandangkan bende ni xde pe2 program lagi..so,kene le isi pe2 software yg patut..last siap gak..leh wat duit ni....caj 20 hengget sePC..hehhe..
  • Dah siap keje2 install..aq edit, remove and copy lak pendrive2 yg ade..ade 5 pendrive kt aq skang ni..so,kene bahagi2 la setiap pendrive tu ape tujuannya..aq dh separate kan..utk lagu, doc ofis aq, husband doc, software & picture.sume tu khas utk kategori tu je..
  • So,now aq perlu clean up my pc..buang ape yg x patut..segala bende dah remove ke pendrive ikut kategori..tp ade gk yg ne pnting tu as back up la simpan kt Pc..wtnye pendrive hilang kan..at least adew lg kt PC..
Actually best gak wt keje2 b'kaitan komputer ni..at least leh upp lg skill kite sambil belajar2 le pasal ICT ni..time belajar dulu dah tak bape ingat ..so kene le korek balik ilmu tu..tambahkan ilmu anda ya..

Friday, January 21, 2011

Labu Sayong

January 21, 2011 2 Comments
Kali ni aku nak 'show'kan pulak..labu sayong yang ada dalam simpanan aku..walaupun tak banyak..tapi boleh la sekadar utk dijadikan koleksi...ada antaranya aku dapat dr majlis kahwin (souvenier)..and ada yg aku beli kat Kuala Kangsar,Perak..Selain leh wat hiasan ,leh gak wat minum..Labu Sayong yg boleh isi air (sedap utk diminum) ada jugak beli tapi my husband beri kpd kwnnya..next time beli lain la..Kalu nak gune utk tujuan minum kene tengok jenisnya..jg t'be;i yg utk hiasan lak..selalunya labu tu akan bertukar warna..berbanding labu hiasan..so kene le tanya tauke kedai masa beli ya.. Untuk pengetahun Labu Sayong ni antara 'trademark' yg popular kat Perak..dimana ianya merupakan produk perusahaan yg dihasilkan di Sayong, Kuale Kangsor. Diperbuat daripada tanah liat. Memang sesuai le utk wat hiasan..pelbagai jenis ukiran dan bentuk ada..kalu gi Perak..jgn lupe beli ya..

Wednesday, January 19, 2011

Kenapa Le Mamat Ni Camtu..

January 19, 2011 0 Comments
Aku skang ngah rimas ni..nak tau nape..
  • Pasal pa la pakcik ni kuat tido kat ofis hah..dah tu berdengkur lak tu..kemain lagi bunyi..tak suke tul le aku..tak malu ke dia ni..
  • Ni lak lagi sorang pak cik..ooo..baru ku tahu..main nomber ekor ye..Nape ek..aq perasan kaum lelaki yg makin meningkat usia ni..dah tu org Islam lak tu..boley involve dlm nombor ekor..agak2 le ckit diri tu..usia makin naik..org kata "dunia kata mari,kubur kate pegi"..memang le mati tu tak kenal usia..yg mude ke yg tua yg sakit yg sihat..tunggu masa ja..
  • Leh tak jangan merokok kat ofis ni..cube le tahan sikit nafsu tu!memang le ko rokok kat not in ofis..tp still dlm bangunan ofis kan..tunggu ar lik umah ke..kuar dr kwsn ofis ni ka..ha..lepas le banyak2 asap tu ikut suke...pening dow bau asap ni..aku ni dok ngadap lk pintu tmpt dorang ni 'fogging'..kdg leh masuk bau tu..siut je

Aku Bukan Superwoman..Tragedi Januari

January 19, 2011 2 Comments
Sila nanyi lagu ini versi Krisdayanti Aku Wanita Biasa..
Aku ini wanita biasa Bisa sakit luka karena Terantuk Dinding kaca aku menyapa Air mata tiada lukisan raga Kadang ku kuat setegar karang Kadang ku rapuh lemah liar merana
Aduhhhh..cakit arrr..malu siut!itu le yg aku alami malam tadi..nak dijadikan cerita..aq gi The Mines ..then singgah solat magrib jp kt surau..ala yg dekat ngan Bowling Centre tu..ms nak g solat husband aku gilir jg ank2 dulu..after dah settle solt..aq g la cr husband kt tempat bowling tu..turn dia lak gi solat..haaa...masa nak gi kt citu lah..entah nape aku boleh tak nampak dinding kaca pusat bowling tu..aku terus je dengan selamba nye berjalan terus hingga mencecah dinding tu..gedebum!!!terdengarlah dentuman yg kuat..sampai org yg dok dlm bowling centre tu pun pakat dok tengok..apa jadi?yg dok menggu kat bangku surau pun dok usha gak..mak ai..malu usah cakap la..tapi demi maruah..hehhe..aku wat cover cam superwoman..xdapa yang berlaku..tak sakitpun..tapi masa tu tuhan je yg tahu cmner aku rasa..aku rasa cam dah biol kepala otak aku ni..kesan luka kat mata kiri aku memang nampak la..berdarah and bengkak le jugak..mau nye tak..kuat tu..nasib bek tak pecah cermin tu..kalu tak maunye aku kene saman dek Mines..Nasib gak le 'spect' aq tak pecah..tp nmpk cm t'senget la ckit..leh betulkan lagi..huhua.. Hai..apele nasib..ke aku ni dah tua..mate dah 4 skang ni..tu pun leh tak nampak lagi!serius beb..aku betul2 tak nampak dinding cermin..nampak cam tak berpintu..tu yang direct je terjah masuk..ish...kalu le leh tembus dinding cermin tu..ajaib gak kan..Superwoman pun tak leh challenge..Bangun pagi tadi aku masih terasa sakit nye..nampak sepet le ckit mate aku ni..dan rs cam bengkak ckit kt pipi bwh mata... Peh ni aku perlu lebih berhati2..buke mate besor2..tengok betul2..kesannya aku alergic dah ckit now ngan cermin dinding ni..takut dah nak lalu...jalan siang pandang2..jalan malam..jgn jd rabun ayam..boley gitu?

Tuesday, January 18, 2011

Pameran Setem 1Malaysia Dunia-Muzium Negara

January 18, 2011 0 Comments
Masa-mula kul 9pg-6 petang ja..tiket RM3 sorang..dewasa.. Warganegara Malaysia yang berumur 55 tahun ke atas dikenakan bayaran sebanyak RM2.00 manakala untuk kanak-kanak berusia dari 6 hingga 12 tahun dikenakan bayaran sebanyak RM1.00 Boleh tengok pelbagai keluaran setem yg ada di Malaysia termasuk dari luar negara spt..Singapore,Vietnam,dll.. Jualan setem pun ade..kot nak tambah koleksi lagi..harge berpatutan..minat punya pasal boleh je kan..aku pun ade beli..nanti aku kuarkan entri ni ye..next time.. Ade gak Pos Malaysia jual setem keluaran khas seperti Upin and Ipin..temanya Permainan Tradisional..aku beli 2 jenis je..Congkak(Kak Ros & Opah) and Perang2 yang diaksikan oleh si twins tu.. Selain tu pengunujung jugak boleh m'abadikan kenangan melalui portret memasing mau pun org2 t'sayang melalui segmen "Setemku"..cop le muke kome ye..jadi setem.. Terdapat juga alatan2 yg digunakan ketika proses pengeposan pada masa dahulu..boleh tengok kat gambar2 di bawah ya.. Maafla..tak dapat nak beri keterangan tentang alat2 di atas..kurang info..tercari2 jugak dimane info b'kaitan..tp xjumpe..ke aku yg tak nampak..may b u all leh pegi ke sana check kan..adios! Antar yang dipamerkan..pelbagai info yang boleh memberi ilmu wta kita sume..hehehhe.. Harap anak2 aku akan mewarisi minat mama dia..heheh..si papa and anak berposing dgn background pejabat pos Farser Hill..tambah sakan bebudak ni bile tengok baord upin ipin tu..huh..

Monday, January 17, 2011

Sepetang Di Muzium Negara

January 17, 2011 0 Comments
Tanggal 16.1.2011...di kala petang..bagi menunaikan janji utk bwk ank2 jenjalan dan meluangkan masa bersama dorang..my husband dengan rela hatinya memenuhi permintaan aku utk pergi ke Muzium Negara..Actually aku nak gi tengok pameran setem yang kini sedang berlangsung..bout setem ni next keluaran le yek aku story..skang ni kite layan cite yang de kt muzium ni je..ape yang kitorang tengok jele..banyak lagi sebenarnya muzium yg ade kt sini..tapi tak semapat nak jalan abis..cz kul 6pm dah tutup..datang pun kul pe dah mas e tu..4++pm..ne sempat..so,layan je la.... Gambar first tu..antara yg ade..Parrot..xleh amik gambor tau..tp aku t'snap gak..nak b'gambor ngan burung ni kene bayaor..huh mahal...hahha..xkire aq curi2 gak mik gambor... Antara meriam yg ade..sori le aq pun xtau pe ke nama and nak terang camner..dok cari gk..sign board ka..notis board ka..yg leh citer skit bnde ni..xnmpk lk..kat belakang meriam tu nampak tak cam lif kan..aq ade gak masuk situ..tetibe cam seriau lk..tak bergerak pun..lif ka amene ntahla Ni...rumah ka istana..hhuhu..xmasuk dalam pun..and xdaapt nak baca penerangannya..just amik gambar ja.. Hok ni..koc keretapi Bukit Bendera..mulenya aku tak caya gak..tengok buatan dari kayu..boley tahan ke..but my husband kate memang ni le yg dia naik mase kecik2 dulu kt Bkt.Bendera..mengikut cerita..servis kereta api kabel pertama seumpamanya di rantau Asia Tenggara itu hanya bermula pada tahun 1923 dengan landasan sejauh lebih dua kilometer..koc ni leh bawa hingga 50 penumpang..Perahu Sekoci..bot tradisonal yg popular kt T'ganu..Sekoci tu ape ek?kuih koci tau le..ngeeeee..nak tau leh bace kat Wikipedia ye..membaca jambatan ilmuNi pulak keretapi lama..yang ade pd Zaman Tanah Melayu...tertera nombor lokomotif :22102 bernama Seri Menanti..diserahkan kpd Jabatan Muzium oleh KTMB pada 1 Oktober 2005. Seri Menanti merupakan antara 40 unit lokomotif Kelas 22 yang dibeli dari United Kingdom sekitar awal tahun 1970-an. Origin FMSR Class T..diawet semula utk kegunaan Muzium Lokomotif 531.01 antara yg dipamerkan di luar muzium Kereta Kuda Melaka:digunakan pertama kali oleh sorang Cina Melak pd tahun 1910.Then En Awl bin Mat (org Kg.Bkt.Piatu)telah membelinya.Digunakan utk m'bawa penumpang dgn tambang cuma 5sen je sebatu Yang ni Kereta Kuda Johor..popular dikalangan masyarakat cina di Bandar Maharani,Johor.Mulenye kereta ni digunakan utk jenjalan and aktivti harian then bertukar jd public transport yang mana ditarik oelh seekor Kuda Padi..tambang mase tu murah je 5sen..sebatu..lo ni xde lagi dah.. Ni le kereta bomba zaman dulu..tertera p'kataan p;khidmatan bomba bandaraya KL..free air..cam best je bw g jenjalan..opps jgn lupe api dah bara..ayuh..nenoooo... Kereta antik ni namenya..Austin Seven..direka oleh Sir Herbet Austin..antar model yg popular sekitar 1933-1939..menarik gk kan..ingat nak cari le replika kereta ni..wat koleksi..hehhhe Lain2 ade gak kereta Proton Saga first keluaran negara diletak kat situ..Proton 1985 lagi platenya..colour putih..Ha,itu baru ape yg ade kat luar muzium..lum lagi masuk Muzium len..banyak lagi leh kite belajar and tengok..jenguk2 le sejarah kite yek!

D'Tasik Seafood Restaurant..

January 17, 2011 0 Comments
Lame tak kuar entri makan kan..almaklum le..dah jarang kua makan luar..if kua pun tempat biase2 je..ngan kengkawan ofis pun dah lame x lunch together... Semalam aq gi dinner kat D'tasik Seafood Restaurant..memang dikelilingi tasik pun..and berhampiran masjid ..kalu sesape yg perasan time gi Bangi ade masjid kubah biru tu..ha tule masjid UNITEN..kat situ le letaknye restoran ni..memang cantik..tenang..and makan ala2 kt hotel tp harga reasonable...yup berbaloi.. Restoran ni bukak mula kul 6pm-12am..kecuali Isnin dorang off..Makanan..macam2 ada..fresh seafood..maskan Malay-Thai..ice cream dessert..dll..Malam tu kitorang just amik menu biase je..ala tomyam campur, kailan ikan masin,sotong goreng tepung,kerabu mangga and telur dadar..air watermelon juice satu jug..Sambil makan ada live band lagi..D'Sanusa band..nyanyian dorang start lagu zaman dulu hingga ke lagu kini..sume boleh nyanyi la..nak mintak lagu pun boley..Sesuai jugak le kalu nak wat suprise party ke..Kesimpulannya..Layanan yang diberi kan mesra alam..Tempat bersih and tenang..Harge berpatutan..So,sesuai utk bw family makan2..dating ala2 ramontik..cewah..bzday party pun ok...siap band nyanyi kan lagu and bw kek lagi..yolatu..

Saturday, January 15, 2011

Padang Besar

January 15, 2011 0 Comments
Humang aih...besor benor le padangnya...erkk..manenye..yang aku nampak..bukit bukau..kehijauan ladang-ladang getah,sawah padi dan ladang tebu..Itu lah panorama yang kite nampak sepanjang perjalanan ke utara tanah air ni..memang menyejukkan mata memandang..aku suke sangat bile dapat jalan pi utara ni..best view!

Percutian seterusnya..selepas 2 hari ke Melaka(27-28hb)..kitorang ke Padang Besar lak pada Tahun Baru..1.1.11..heheh..meneruskan agenda jalan-jalan..bile lagi nak gi tengok tempat orang kan..bukan selalu pun..ni pun 2 tahun sekali kot br le dpt cuti2 malaysia..jauh perjalanan luas pengalaman...tul tak?Gi sini kalu tak borong tak sah..tapi aku xde le borong pe pun sangat..just beli barang keperluan rumah..Beli toto Narita and periuk tiga beradik tu..orang kate cap boye (crocodile) ni bagus..tahan lama..aku pun sambar la 1 set..rumah aku memang xde periuk besar..payah gak kan kot nak wat masak..xkan nak gune kuali besar tu 2-3 kali masak kot..t'utama bile wat laksa ka..or bende2 yang b'kuah..jenuh aih..Ni gambar jambu kristal..aku pinjam kat GOOGLE jap..lupe nak snap..almaklum le sedap sangat smapi bis dimakan..belinye pun 3 biji je..ne cukup..sekadar nak merasa ja..pe yang kristal nye..ingat kan buah apple ke pe..ade 2 kaler..ijau and merah..jambu ni manis..celop ngan yaq gula ka pa..hahah

Selebihnya..mak mentua ku la and mak sedara my husband yang borong sakan..ehhehe..nasib dapat gak kuali percuma..mak mentua i bagi..tq2...Gambar kat bawah ni adalah antara sekitar pemandangan kat bazar tu..time pegi tu nasib le sesak sangat..so far ok lagi..ikut hati mau je rentas sempadan..sawadikap..!!

Friday, January 14, 2011

Kalau Roboh Kota Melaka...

January 14, 2011 1 Comments
Akhir tahun lepas..aku dapt gak peluang bercuti with my family..ikut serta parent husband n adik2nya..Percutian kali ni ke Melaka..ni le destinasi yang nak sangat adik2 ipar aku tu nak gi..so as bang yg sulong..dgn penuh tanggungjawabnya,..cececeyyyyy..maka dia pun tunaikan lah impian dorang..dapat jugak le bawak dorang gi jenjalan kt Melaka.. Kat sini kitorang tempah homestay..dok 2hari 1 malam je..Homestay ni terletak kat Taman Paya Emas,yang mana homestay ni merupakan sebuah rumah teres..tak jauh dari tol Alor Gajah mau pun Tesco Chen..Kadar sewanya berpatutan coz complete lah umah tu..leh masak2..bilik pun de 3..siap katil,tilam ,toto extra...So,sume nye ok la..utk family vacation,better pilih homestay or apartment la..at least leh gk nk memasak ala kadar kan..ssuai utk ramai penghuni..heheh..save ckitAntara tempat yg kitorang sempat gi..Masjid Selat Melaka..singgah solat Zuhor kt sini..cantik tempatnye..memang betul2 dok Selat Melaka..Selat ni dikatakan sebagai terpanjang dan tersibuk di dunia...Sempat gak menaiki Duck Tour..Harge tiket sekitar RM38-RM22..abis gk le RM250 (utk sekuage) bli tiket ni je..Bende ni 2 in 1..leh bergerak dlam air dan darat..just t'dapat 2 bot je tau..dikemudi oleh 2 pemandu berbeza..perjalanan pd waktu malam..start dari Dataran Taming tu hingga ke Selat Melaka..pemandangan malam yang indah disekitar selat dan bandaraya Melaka..Kawasan kat Selat ni jugak satu masa akan jadi ala2 Dubai..still in progress..so xyah gi arab..kite berdagang kat sini je.. Macam biasa..kalu mai Melaka x pegi Bandar Hilir xsah..tengok kota A'Famosa..Menara Taming Sari...penat gak berjalan kt sini...Menara tu tak dapat naik..dok maintenance and bile dh leh ramai le pulak..tiket murah je..RM10..xpele..bukan de pe sangat pun nek bende ni..jsut tengok pemandangan sekitar Melaka je..Dah jenjalan mane yang patut..hr kedua adalah waktu utk shopping..biasola..beli belacan (wajib ek), cencalok, dodol, dan keropok kerepek..cendermata turut xdilupakan as kenangan and penambah my collection...Sebelum balik gi round kat A'Famosa Resort..sekadar round je..And sempat lagi pi singgah Nilai..huahuahua..shopping lagi..sampai kete pun dah penuh da...huh..penat gak ye..lik umah...zzzzzz..rehat sebentar..next ade lg perjalanan yang nak dilalui..sambung jalan lagi...

Wednesday, January 12, 2011

Tuesday, January 11, 2011

Teringat kat MUET

January 11, 2011 0 Comments
Mana-mana calon yang ambil peperiksaan Muet (Malaysia University English Test) pada akhir 2010, sudah pun mendapatkan result. Keputusan Muet 2010, telah pun keluar pada hari Khamis yang lalu ( 6 Januari 2010).Penilaian MUET berdasarkan 4 bab iaitu Listening , Speaking , Reading n Writing . Markah maksima yang boleh dicapai dalam MUET ialah 300 markah. Jumlah markah yang diperolehi dalam kesemua empat komponen itu akan digredkan kepada enam julat atau Band di mana Band 1 ialah yang terendah dan Band 6 yang tertinggi. Bile bace berite tentang result MUET ni dah kua..teringat zaman belajor dulu..aq ade gk amik MUET ni..tringat ms test..tang speaking tu le yg xleh dilupekan..group discussion..ktorg diberi 1 tajuk..then kene pakat2 le speaking...kene le ckp ape yg ptut..terabur xterabur hentam sj..bile dikenang kan...wt aq t'sengih sendirian ja..buruk benor speakingnye...kelakor je..hehhehe...udahnye dapt lak topic yg entahahpe2 je..mane mau fikir idea nk bg isi..siut je.. Time listening lak..masa tu kt dlm dewan...ni lagi satu...aku rs ms tu mmg x dengor pe ke butir le dia ckp..hahahha...kurg jelas...jawab pun hentam je le..pening pale nak memmikir n mengingat...fokus tm tu dh kureng..sistem audio supe hampeh.. Reading tu biase je..setakat bc sume leh...yang writing tu standard la..sejak skolah rendah ade writing...kasi tulis sj!hehhehe Last dpt result..hmm...aq rs zmn tu ramai yg dapat kputusn yg diluar jangkaan...yg memang ala2 terer pun leh dpt medium...ramai gk frust..aq?biase2 je...band *..heheh..xnak bgtau..malu..tengah2 ja

Kantoi..Telefon

January 11, 2011 1 Comments
Semalam I call you, you tak answer You kata you keluar pergi dinner You kata you keluar dengan kawan you but when I called Tommy he said it wasn't true .........
oppppps..stop jp
Hehheh...actually xde kene mengene pun lagu tu ngan aq..sj sesuke..best pulk dngr..tp de kaitan ngan tepon gk kan...hhah Actually gambor2 tu sume antara koleksi handphone yang dimiliki and disimpan...wt koleksi...last aq gune walkman sony tu le..setahun je b'tahan..last hancur dek sebab t'jatuh di toilet ofis aq..after that terus cam ala2 biol je...kalu ikut kan ade lagi handphone yg penah ade dalam simpanan kitorang (aq+husband) tp ade yg xdpt diselamatkan..tinggl kt kampung?hilang?rosak?..entah mane pegi nye tah..leh kate sume model ade..start dr besar (cm botol air tu) hingga ke kcik... And now nokia jugk jd pilihan..may b senang kot nk cr aksesori ke..download ke..lbih valued?my husband lk lebih senang ngn HTC nya...biaselh lelaki...nak function tu lebih..GPS..bagai..suke hati awok le..Lame mane lak le tepon2 ni nak b'tahan..hope xde le tukr gnti lg...huhu.. Sambung lik dngr lagu ni...
So I drove my car pergi Damansara Tommy kata maybe you tengok bola Tapi bila I sampai... you, you tak ada Lagi la I jadi gila So I called and called sampai you answer You kata sorry sayang tadi tak dengar My phone was on silent, I was at the gym Tapi latar belakang suara perempuan lain Sudahlah sayang, I don't believe you I've always known that your words were never true Why am I with you? I pun tak tahu No wonder la my friends pun tak suka you So I guess that's the end of our story Akhir kata she accepted his apology Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating too With her ex boyfriend's best friend, Tommy...