Friday, December 26, 2014

Muzium Tentera Darat, Port Dickson

December 26, 2014 0 Comments
Muzium Tentera Darat beliau terletak bersebelahan dengan pangkalan tentera tidak jauh dari jalan utama di Batu 5 , kira-kira 7km dari bandar Port Dickson di daerah Sirusa . Ianya merupakan milik Angkatan Tentera Diraja Malaysia .Di sini kita dapat menjelajah sejarah zaman sebelum dan selepas kemerdekaan juga bagaimana ATM wujud. Selain itu, terdapat kenderaan tentera , termasuk kapal terbang, kereta kebal dan senjata artileri  dan tugu peringatan khusus untuk anggota tentera yang berkhidmat ketika era  perang Malaysia . Muzium ini dibuka setiap hari dari pagi hingga ke petang , masuk adalah percuma untuk semua pengunjung .

Muzium Tentera Darat
Batu 4, Kem Si Rusa
71050 Port Dickson.
Tel: 06 – 647 1266 samb. 2482


























Tuesday, December 16, 2014

Bila denggi bermaharajalela

December 16, 2014 0 Comments

Start dari rabu lepas aku dah mula cuti dwk kerana demam..bermula dengan sakit kepala yang kuat dan diikuti demam. Ahad check darah dan didapati bacaan Platlet aku kurang dari 150 iaitu 131.

So keesokannya hari Isnin aku lagi sekali ke klinik kesihatan untuk ujian darah..kali ni turun lagi bacaannya 121. Aduhhhaii..
Memang kene datang lagi la. Aku diberi mc lagi 2 hari untuk berehat. Dalam pada tu tangan dan kaki mula dinaiki biji- biji merah.. Takut pulak aku tengok. Risau bagai sume ade. Doktor cakap tu biasa dia akan kua biji merah gitu.

Hari ni gi klinik lg amik darah. Turun lagi Platlet aku jadi 105. Tapi doktor kata kepekatan darah ok lagi. Ha yele.. Doktor kata ok xpele. Tapi sok tetap kene datang lagi.

Aduhai. Hari ni biji merah makin banyak keluar. Merenyam dah aku rasa. Cepatla baik. Dah tak larat nak telan air.

Monday, December 08, 2014

AKTIVITI MENARIK BERCUTI DI RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN PORT DICKSON

December 08, 2014 0 Comments
Smabung dari cerita pengenalan Putri Beach Resort..Sepanjang dok sana ni lah antara aktiviti yang kitorang lakukakan..
CELEBRATE BIRTHDAY BOY..SI DARIWSY YANG KE-2..TIME CUTI2 NILA NAK WAT POTONG KEK PUN..
MANDI LAUT/PANTAI LA SAMPAI LEGAM..PERHHH MEMANG BURN LA MUKE NI HA
MAIN PASIR..SI KECIK TU DAPAT MAIN PASIR HABIS SAMPAI SATU BADAN NAK DIULINYE PASIR TU
BAKAR IKAN/BBQ/CAMPING TEPI PANTAI SAMPAI RENTUNG..PERHH..SEDAP MAKAN DITEMANI ANGIN SEPOI BAHASA..LAYU JE MATA DAH KENYANG AIHH
BERENDAM DALAM KOLAM SAMPAI LEBAM ..BALIK TERUS DEMAM..MANDI TAK HENGAT
NAIK ATV MOTOR NI..BAYAQ TAU..RM10 2 ROUND DAN RM15 4 ROUND..
 Eh..tu je?ha tu je le..aktivitinye lebih kepada mandi manda..Nanti kite jenjalan ke luar kawasan lak erk..sambung next episod.

BERCUTI DI RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN PORT DICKSON

December 08, 2014 0 Comments
Salam Isnin semua..hari ni nak citer pasal percutian aku ke Rumah Peranginan Persekutuan Port Dickson atau Putri Beach Resort.Sebelum ni aku dah gunakan 2 perkhidmatan rumah peranginan persekutuan iaitu di Rumah Peranginan Persekutuan Pulau Langkawi - Federal Villa dan Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highlands.

Kelayakan bagi memohon rumah tersbut meliputi semua Kakitangan Awam Persekutuan, Negeri dan Badan Berkanun.Tempahan boleh dibuat melalui portal Bahagian Pengurusan Hartanah, JPM.Siapa yang nak mohon boleh le usha link2 di atas ye.

Rumah Peranginan Persekutuan Port Dickson diuruskan oleh pihak swasta yang dilantik oleh kerajaan iaitu Putri Beach Resort (Tunas Larut Enterprise).Apartment yang aku amik ni bayarannye RM115/night.Aku amik 3hari 2malam so total cuma RM230.Baloi la..3 bilik siap ade kolam and pantai.
Lokasi:
KM 18,Jalan Pantai,
71050 Port Dickson,
Negeri Sembilan.
Tel: 06-6625555
View dari apartment..nampak kolam renang dan pantai..berendam sakan aku weh dengan anak2 n suami..siap bbq lagi..
View dari apartment..keindahan pantai lagun biru berhampiran penginapan.
terdapat 3 bilik..ni bilik kedua..bilik ni dengan bilik kedua kongsi tandas erk..kat tandas depa ade hair dryer..master xde le pulak..mana pegi da.. 
bilik ketiga..tetap selesa..
bilik aku..master bedroom..tengok siap sejadah atas katil tu..dalam bilik master of course le ade tandas..iron baju pun disediakan
ruang tamu
ruang makan dan dapur..tidak dibenarkan memasak ye..ringan2 tu boleh kot..ade peti sejuk dan cerek air panas..
view dari luar..masa ni kat pantai amik gambar belakang apartment
lobi putri beach resort..kat sini ade mesin pengurut..penat2 leh la rest n rileks jap urut badan..kiosk kecik pun ade untuk beli cenderahati ,t-shirt dan jajan..

Ok..cukup ni dulu pengenalan apa tentang apartment ni..nanti kita sambung aktiviti kami di sana.

Imbuhan Tahunan Dan Bayaran Khas Prestasi Tahun 2014

December 08, 2014 1 Comments

Kadar Imbuhan Tahunan dan Bayaran Khas Prestasi Tahun 2014 yang ditetapkan adalah sebanyak setengah bulan gaji atau minimum RM500.00.

Imbuhan Tahunan dan Bayaran Khas Prestasi ini akan dibayar pada 22 Januari 2015. Pembayaran adalah berdasarkan gaji bulan Disember 2014 atau gaji akhir bulanan yang diterima pada tahun 2014.

Maklumat lanjut boleh rujuk sini:

Gaji bulan ni sila simpan duit untuk bayar yuran anak sekolah ye.Jangan lupa.

Thursday, November 27, 2014

SEMAK SAMAN DAN DAPAT SAMAN TRAFIK!

November 27, 2014 0 Comments
Baru ni aku bukak MyEg kononye untuk check insuran yang perlu dibayar bila nak renew road tax nanti. Bagi yang nak guna servis tu kene daftar id dulu ye sebelum korang boleh masuk ke eServices seperti JPJ,DBKL,PDRM,Insolvensi,TNB,TMB,Imigresen dan PPZ MAIWP.Sambil dok jelajah MyEg ni tangan tetiba gatal nak klik kat PDRM dan JPJ. Biasalah, bagi pengguna jalan raya dua organisasi mesti kait dengan saman.

So,aku pun check le ic/no pendaftaran kereta.Nah kau sekali PDRM keluar 2 saman tahun ni.Fuhhhh..masak.RM300 tu.Tu sume sebab speeding.Amik ko,lenkali jangan nak melaju sangat kat tempat yang memang dah had limitnye walaupun dok highway jalan lengang time tu.Ini makannya.Siap gambor kau.

Nasible JPJ takde saman. Dah le tengah bulan 12 ni nak renew roadtax..memang masak le.

Moral of the story.Pandu cermat ikut hadlaju.

Tuesday, November 25, 2014

Keputusan Peperiksaan Khas Untuk Memasuki Skim Perkhidmatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 Tahun 2014 (PSL N27)

November 25, 2014 0 Comments
Untuk makluman bagi yang mengambil peperiksaan KPSL N27 2014..keputusan telah diumumkan mulai pagi tadi 25 November 2014.

Bagi yang dah lulus semua paper tahniah diucapkan.Bagi yang kandas cuba lagi.

Untuk semakan keputusan boleh rujuk link ni <SEMAK KEPUTUSAN>.

Buat masa ni line agak sibuk.So,bersabarlah ye bagi yang belum boleh semak.Tunggu malam ni ke or pepagi sok lak.

Nama Jalan Baru Di Kuala Lumpur

November 25, 2014 0 Comments
Wah dah ade perubahan nama baru kat jalan di KL. Nama diberi sempena nama Raja-raja yang dah jadi Agong sebelum ni. Tapi cam susah gak le nak sebut jalan nama panjang. Cam jalan Duta dah biasa sebut Duta ,tapi lepeh ni kene sibuk jln Tunku Abdul Halim..ke nak short jln TAH..harap tak de yang keliru.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur mengeluarkan kenyataan media tentang tindakan penamaan semula jalan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sempena nama Raja-Raja yang pernah ditabalkan sebagai Yang Di-Pertuan Agong.
DBKL sedang menukar nama-nama jalan sedia ada kepada nama baru seperti berikut:
1. Jalan Duta ditukar menjadi Jalan Tunku Abdul Halim
2. Jalan Khidmat Usaha ditukar menjadi Jalan Sultan Haji Ahmad Shah
3. Jalan Ipoh (dari persimpangan Jalan Segambut hingga Persimpangan Jalan Pahang) ditukar menjadi Jalan Sultan Azlan Shah
4. Persiaran Duta ditukar menjadi Persiaran Tuanku Syed Sirajuddin
5. Jalan Khidmat Setia dan Jalan Ibadah ditukar menjadi Jalan Sultan Mizan Zainal Abidin
6. Lebuhraya Mahameru ditukar menjadi Lebuhraya Sultan Iskandar
7. Persiaran Mahameru ditukar menjadi Persiaran Tuanku Jaafar
9. Jalan Semarak ditukar menjadi Jalan Sultan Yahya Petra

Thursday, November 13, 2014

Ambil darah

November 13, 2014 0 Comments
Pagi ni aku dan dua anak kene amik darah. Sebabnya dah lbih 3 hari demam tak kebah.. Masih menanti bilik doktor. Mungkin resut belum sampai, tu yang lambat kot doktor panggil..letih nak menunggu kala demam masih menguasai diri. Budak- budak usah cakap le, dari tadi mengeluh bila nak habis.

Tensen!

Tuesday, November 04, 2014