Tuesday, February 08, 2011

# Jalan..Jalan

Muzium Negeri, Seremban

Sempena cuti Chinese New Year ari tu..my family sempat meluangkan masa jenjalan doket soromban aar lopeh pueh berendam kat PD..bapak den memang gomar bab2 sejarah nie..so,aq pun follow le adik aq nye cadangan ni..kononnya nak gi tengok Istana Seri Menanti,muzium lukut,muzium tentera..tapi tak sempat..yola dah petang pun jang aih..so, just melawat Muzium Seremban ni@muzium nogori jakGambar di atas ni my family~menunjukkan betapa fokusnya mereka menelaah ilmu yg ada..firts foto my mom and dad..ayah memang minat bende2 gini..cam biasa my dad siap beli buku lagi ttg sjrh n9 ke pe tah..lupe lak tajuknyeGambar:muzium negeri..antara yg ada kat dalam muzium nik peralatan lama dan pingat diraja, sejarah kedatangan islam (ni salah satu kitab lama tulisan tangan),peralatan lama dan replika rumah negeri
pameran pos lama: antara yg dipamerkan.. setem lama, basikal dan motor (pengangkutan yg digunakan)
Kat sini ada pameran penjara pudu..ada la depa letak replika penjara..yg menunjukkan sel2 tahanan..ada jel tahanan wanita and lelaki, banduan terakhir dan banduan asingan..juga turut dipamerkan camner hukuman gantung dan sebat dilakukan..just replika@patung je ye..yg seram bile tengok hukuman gantung..jenguk kot lubang dinding..hehh..golap and ade patung t'gantung..misteriiii..kat sini tak leh mik gambor..dilarang..aq just dapat mik gamabr pintu masuk je..Gambar:pintu masuk ke pameran jel..seram tak..baru tengok luar je ni..

No comments: