Sunday, March 25, 2012

# Jalan..Jalan

Akuarium di Shah Alam..baru kutahu ada harga ikan cecah beribu ringgit!

Hari ni pergi jalan-jalan kat Akuarium di Shah Alam.Terletak bersebelahan dengan Wet World dan Tasik Shah Alam.Saje round2 sini,sambil tengok perubahan yang ade pada Wet World tu..ade yang belum ready untuk digunakan..

Nak masuk akuarium ni tak perlu bayor melainkan nak ikan je kene bayar le..macam-macam ikan ade dari yang murah hingga lah ke ribuan ringgit..perhhh gile,ikan je mahal riban!lepas duit belanje gi pasor nie..Buat pecinta ikan disinilah tempat yang terbaik untuk anda menambah koleksi mahupun membeli alatan berkaitan penjagaan ikan..Untuk pembelajaran bagi anak-anak kenal hidupan air ni pun bagus jugak..luaskan pemikiran dorang..
Ni namenye Polkadot Stingray..pari hitam ade dot warne putih..harge yang dipamerkan kat situ dalam RM4988..uhhh..uhhhh..uhuk..ade lagi yang mahal spesies ni..
Ha ni le pari polkadot termahal..namanya panjang sikit..Black Diamond Polkadot Stingray..sepasang..harga RM18888.00..huiyoo..ape yang mahalnya aku tak tau la..sebab ade diamond ka?hehhe..hanya mereka yang mahir bab ikan je tau kot..
Arowana pun antara ikan yang termahal..harganya dalam ribuan ringgit..harganya ade yang cecah sampai RM9888 (Malaysian Golden Arowana)..orang kaya suke le bela ikan ni kat rumah dorang..ade yang beranggapan arowana ikan ade kelass dan katenye bawa tuah..wallahu'alam
Ikan Carp..rege dalam RM8..ade promosi lagi,beli 2 percuma 1..ni selalu orang dok bela kat kolam taman hiasan..if rumah ade garden and kolam,molek le beli
Japanese Koi..tengok le tu harganya..ade dalam RM300 RM1088 dan RM1388..ni ikut jenis or size kot
Tengok tu ikan2 yang warna merah ni semua dok undur ke belakang bila aku mai..takut ker?ehhe..kat sini korang dilarang sentuh cermin..gamaknya ikan dan udang ni sensitif kot..yang ikan comey2 tu namanya purple parrot (xnmpk pn warne purplenye ;p)..udang tu ape kename tah..udang merah jele panggil,coz dia kemerahan ;p
Ikan paling besar yang ade kat sini..Arapaima..berat dalam 200kg dan panjang 11 kaki..cam paus pun ade
Lain-lain ikan yang ade..
Tengok ade ulat..bertray2 le jugak dan hidup lagi..ni untuk dijual gamaknya..siap ade penimbang sebelahnye..Yang lagi satu gambar tu bukan ikan..tetiber je sesat kat dalam akuarium ni..kire belaan juga la kan..ni hamster..comey je tengah tido..
Kat sini sudah tentu le ade jual alatan,hiasan,supplement(mandai je aku..entah nak panggil pe) dan makanan ikan..tengok le ape yang korang nak..nak beli akuarium pun boley,ade size2 nye,kayu hiasan,arca ikan dan lain-lain
Hahaha..Amaran keras buat korang..aku suke statement ni!Bagus tul!
Ade masa korang jenguk le situ ye terutama yang kaki pancing dan peminat ikan.

1 comment:

Sr. Maryam Fatanah said...

amboih,,hrga ikan pun beribu2