Friday, March 23, 2012

# Makanan

Ikan Pekasam

Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. {wiki}

Ikan pekasam diperbuat dari peraman garam dan beras yang digoreng..ikan yang sudah dibersihkan akan diperap dengan garma untuk tempoh tertnetu supaya tulang dan isinya lembut serta kekal lama..kemudian baru diperap bersama beras yang digoreng dan dikisar..perap lah lagi sehinggalah jadi pekasam ;p
Ini adalah ikan pekasam yang aku dapat dari mak mentua time balik kampung baru-baru ni..buatan sendiri..mak mentua aku memang pandai wat ikan pekasam ni..ikan tu pulak selalunya hasil pancing pak mentua..dia memang suke memancing..Ni ikan puyu kot sebab dia kecik (memandai je aku...nampak sangat aku tak kenal ikan..tau makan je).Ikan lain yang selalu digunakan ialah lampam,talapia,terubuk dan lain-lain.

Ikan pekasam memang enak dimakan begitu sahaja (goreng garing dan rangup)..tambah bawang  serta cili kering atau cili hidup yang digoreng...perrhh ..makan bertambah..cukup makan nasi putih ngan ikan pekasam ni je dah berselera..nak power lagi tmabah ulaman and samabal tempoyak ker..humang aih..sedapp!tryla!

1 comment:

hidayah said...

aiyo..terliur lah..!
huhu..
harus singgah beli balik keje nih..