Monday, February 28, 2011

Kenapa suka makan ais krim

February 28, 2011 0 Comments
Sape suke makan ais krim? Rugi le kalau tak suka kan..aku memang sang penagih ais krim..terutama coklat..humang aih..sedap! Aku rasa dalam bulan ni je dah berap kali aku makan ais krim..yg kt McD tu 2x..yg tupperware beli kat carefour..kat kedai darussalam..kat Noodles..sumenye coklat yang menjadi pilihan aku and anak2 mahupun husband..

Anak2 aku pun kemain suke bile dapat ais krim..kalu boley nak makan sorang2 dia ja..tu le penangan masa pregnant kot..dah menurun kat anak2..tapi tak selalu la bgai dorang makan..ade batas gak..

Kelebihan makan ais krim? 
  • kalu tengok kat tupperware ais krim cam Nestle..ada tulis High calcium..
  • orang kate ais yg dikunyah oleh bebudak ni leh wat gigi dorang kuat
  • Memberi kenikmatan dan kegembiraan..tambah coklat tu..
  • lagi nak tau lanjut sini


Selamat bersalin

February 28, 2011 0 Comments
Setelah berdebar2 menanti detik kelahiran akhirnya pagi tadi dalam kul 10..Alhamdulillah wat kawan ofis deyna kerana selamat jugak bersalin..beliau dikurniakan cahaya mata lelaki yang merupakan anaknya yg ke-3..dengan berat 3.2kg di hospital Putrajaya..
Mudah-mudahan selamat segalanya..Tahniah..bertambah lagi umat Muhammad

Aku nak berubah..

February 28, 2011 3 Comments
Apa yang perlu aku buat?Macam mana nak berubah?Aku sedar banyak kekurangan yang ada pada aku..namun aku masih cube belajar untuk memperbaiki diri ini..Semalam tetiba terasa keinsafan atas kealpaan dan kelemahan diri ini..dalam hati Tuhan saja yang tahu..apa yang aku inginkan..

Aku cakap kat husband, nak belajar perbaiki diri..nak tambah ilmu..dia pun sama..perlu ada sokongan..Then kitorang solat ngan anak2..memang aku selalu ajak anak2 aku untuk solat sama...lepas tu aku kan ajar dorang mengaji (Iqra')..melentur buluh biar dari rebung..Ni lah antara usaha aku untuk kebaikan dorang..untuk diri aku..aku akan cube kuatkan semangat tingkatkan ilmu pengetahuan dalam agama..kadang aku search kat internet ja..cari apa yang aku tak faham..ada jugak beli buku "Indahnya Hidup Bersyariat" tulisan Dato'Ismail Kamus.. tapi tak habis baca lagi..bile le nak concentrate ngan ilmu yg ada dalam buku tu..memang bagus buku ni..panduan yang lengkap..tak rugi memilikinya! Nanti aku akan review buku ni..Insya'allah

Sunday, February 27, 2011

Hari Yang Malas

February 27, 2011 0 Comments
Ahad..hari minggu..hari yang sememangnye untuk merehatkan diri supaya esok tak adela lazy monday..yeke..or same je..
Hari ni memang takde aktiviti..sungguh membosankan..dok umah wat aku nak makan..makan..dan makan..sambil melayani anak-anak..sian dorang..terperok dalam umah je ari ni..papa nya keje pagi dan petang..biasele..dah gitu tugasnya jika shift..dan ada kala on call..tak kenal masa..Tapi dia still ade mase nak bawak kitorang kua..Aku dah set time ngan dai peh keje nanti nak gi gunting rambut+cuci..hope jadi le..
Ni hujan le pulak..if tak bpeh aku bawak dorang gi taman kat rumah ni..ishh..lepak aje di rumah..uodate blog la..

Friday, February 25, 2011

Noodle Station, Alamanda

February 25, 2011 4 Comments
Jumaat yang panjang lunch time nya..aku dan Mucux serta Melliya  ke Alamanda..gi sini coz dorang teman aku cari something my husband bzday nanti..jenuh memikior pekebende nak kasi..hisss..Thanks to kawan-kawanku atas kesudian menemani aku..So, before jenjalan cari barang meh aku belanj kome isi perut dulu kat Noodles ni..Time sampai tak ramai lagi orang..al maklum le kua awal..ala kul 12 jugak..Inilah antara menu2 yang dioder
My favourite ni..Chocolate Berry..yum..yum..aku tak oder air..just nak melantak ais krim..hantu coklat..i like!cam nak tambah lagi je..suke ada manis dan masam..Harge cuma RM2.90 ja..murahkan..
Ni air cik Mucux and cik Leya..Manggo Lemonade dan Ice Lemon Tea
Ni my menu..Ladna Kuay Teow with Beef Pastrami (RM8.90)

Cik Mucux makan ni..Springly Noodle With Black Pepper Drumstick (RM8.90)
Melliya pulak pilih nasi goreng Tom Yam (RM7.90)..memang ras tomyam..tapi dia makan tak abis..ish..sih..bazir ye..sama la ngan aku

Kesihatan di tahap yang baik?

February 25, 2011 0 Comments
Semalam aku sempat meluangkan masa pergi ke PSM (seksyen kat Admin) sempena hari bersama pelanggan anjuran seksyen tu..Selain staff leh check buku servis or yang berkaitan, ada jugak pemeriksaan kesiahatan..

Lame rase cam tak check kan..so,aku gi le check BMI, tekanan darah dan kandungan gula..(tu je pun yang ada)..dari segi tekanan darah and gula tu..Alhamdulillah normal..just berat aku je problem sikit..IJT aku 18.4..berat sesuai antara 18.5-24.9..lagi sikit je nak capai berat sesuai..Nak kate kurang makan, kuat je makan..ke sebab aku ni breastfeeding or something..

Aku sekarang ni dalam usaha nak berhentikan anak perempuan aku tu dari meyusu..dia pun dah masuk 2 tahun..patut dah stop..tapi susah nye..dia nak lagi..tapi aku tak layan..bagi je susu botol..camner nak wat ek..

Apepun aku sekarang ni tengah semangat nak jogging atau main badminton tiap minggu kalau boleh..almaklum le baru dapat sport shoes baru..power!

Cafe berapa bintang

February 25, 2011 1 Comments
Baru sudah breakfast..makan kuay teow goreng (just banyak tauge dan kucai ja) dengan teh o limau..Rm3.70..Kalu sarapan ja dah macam nak makan tengah hari..mau bankrup gini..

Ramai yang complaint tentang harga makanan kat cafe MOF ni yang tak masuk dek akal..ade yang sarapan ja dah bajet dalam RM3 ke atas..Lunch lagi le..macam tak sah je kalu tak kena RM4.50 ke atas ..mule-mule bukak dulu ok le..lame2..ha..otai..Ape kah ni semua disebabkan harga barang yang meningkat?sewa mahal?kos pekerja? Kot ye pun agak2 la..

Thursday, February 24, 2011

Masih Di Sini

February 24, 2011 0 Comments
Dah lunch time pun..but aku masih stay kat tempat aku ni..menyudahkan file-file baru untuk MM2H..banyak nye..dalam 14 surat permohonan..penat sih!..ni makan pun belum..dah terasa lapar..but tekad nak bis kan jugak keje ni..then baru cari makan kat cafe yang mahal tu..solat..sambung keje lagi...ni lum bernafas lagi ngan yang tadi dah sampai yang baru lak..haduhhh..

Dalam sibuk masih sempat aku b'blog..mesti ade orang kate aku takde keje ke pe..blog..blog..blog..eh baik sikit ek..keje, keje gak..pandai2 la cari jalan..adios!

Bila Diperlukan Baru Ingat Kawan

February 24, 2011 3 Comments
Entri aku ni mungkin akan wat sesorang terasa jika dia bacala..Ini cuma luahan hati aku ja..bukan aku tak ingat kawan..bukan tak mahu hulurkan bantuan..cuma terfikir..Kenapa tetiba bila perlukan bantuan baru nak ingat kawan..sebelum ni berhubung pun jarang sekali..kawan pun tak le serapat mane..

Aku bukan nak berkira mahupun lokek nak hulur bantuan..first dia mintak..aku ada tolong..then dia mintak lagi..aku tak dapat bantu dah..sebab..aku tak suke..cara gitu..Rate2 kawan aku cakap kalu kawan gini tak payah le layan..walaupun kadang rasa kesian dan terfikir patut ke tak patut..Bersalah ke aku?

Jauh di sudut hati aku masih ingat kawan aku tu..cume dari jauh ja..kadang ade gak terfikir nak pergi je rumah dia tengok keadaan sebenar..betul ke dia bermasalah..Maafkan saya kawan..Bukan ku tak sudi..memahaminya

Ada apa hari ni

February 24, 2011 7 Comments
Hari ni Khamis..bersamaan 24hb Februari..patut le rasa gatl je tangan kanan ni beberapa hari ni..rupenye nak dapat duit gaji da..lupe pulak ari ni gaji..patut jugak le bil2 pun sampai this week..ish..ish..lebur

Peh ni kene settle bil2 dulu..then bayar duit pengasuh..selalunya tu je yang aku bayar dulu bile dapat gaji..peh tu bayar loan study dulu..lambat benor nak bis nye aih..kalu ikut perjanjian 2015 ni last dah..tapi aku rasa leh habiskan dalam masa setahun lagi..Insya'allah..coz aku selalu bayar lebih dari yang ditetapkan....selebihnya depend pada bajet aku le nak simpan ke..or beli barang rumah..bab bayar kereta and rumah my husband yang bayar..

Rase nak cari something la for my husband birthday..but dono what?aiseh..next week je lagi nak bzday dia..cik Mucux help me please! Can arr??

Wednesday, February 23, 2011

Sesekali dia memasak ok jugak

February 23, 2011 2 Comments
Korang lunch ape tadi..hari ni memang best, coz pagi tadi after hantar aku ke ofis, my husband terus ke pasar..wat pe lagi kalu tak beli barang dapur..segala bende dia beli..ikan ,sotong,udang,daging,ayam,tulang dll...hah, memasak le aku jawabnya minggu ni..big boss dah beli barang tu..

Lepas dia lik dari pasar..mula la masak..aku tak masak ye coz ade di ofis bekerja..rehat tengah hari dia mai amik aku..aku teringin nak makan sup tulang dari semalam lagi..hari ni 'mr.chef' pun sediakan..fuhh..sesekali orang laki memasak..memang power la..hot and spicy..but delicious..yummyy..tu yang bestnye kan masakn orang lelaki ni..tu sebab chef banyak dimonopoli kaum adam..balik keje semalam sempat wat bubur jagung..ni pun aku kerah tenaga dia suh tolong sama..hehehe..SESEKALI pe salahnya kan...

Wonderpet kate..♪♫ape yang penting kerjesame♪♫ (sila nyanyi dan ulang 2x) ...thankx to my husband atas kerajinan anda..i;m so appreciate it..muahhh! (ayat ade makne)..len kali leh masuk dapur lagi..

Alahai Kesian..

February 23, 2011 5 Comments
Buat baik berpada-pada , buat jahat jangan sekali..beberapa hari ni aku ada baca blog kawan aku ni..cerita dia berkisarkan pantry..dia 'hangin' ngan orang yang tak bertanggungjawab guna tapi tak pandai nak jaga..si kawan ni merupakan PIC pantry tu..before ni aku dok sama level ngan dia..aku tau le senarionya macam mane..

Memang le geram kan..dah besar panjang pun tak reti nak basuh atau kemas pinggan/cawan yang digunakan..dah tu bile sabun habis..ape salahnya pakat2 sumbangkan..same-same nak guna..Bila ada majlis..selalunya orang yang sama la..basuh pinggan or serve..aku ingat lagi masa tu berapa kerat je yang rajin..ecehh...tapi sekarang aku dah tukar level..kureng sikit involve..bukan tak rajin...may be sebab dah boring kot wat benda yang sama..hahahah..tapi Insya'allah aku akan bantu jugak..leh je panggil aku utk tolong..xde hal..

Ni antara entry hangin sini ...heheh..apepun aku harap dia bawak bersabar le dengan kerenah manusia gini..moga berkat kerajinan dia, anak yang bakal lahir tu pun akan rajin cam mama dia ek..selamat bersalin ya deyna udah2le wat keje tu..rileks beb!

Tuesday, February 22, 2011

Pe pulak ragam petang ni

February 22, 2011 2 Comments
Sekarang mau clear file di meja ni..jap lagi baru gi tapau untuk lunch..nanti petang kene tinggalkan meje ni..bertugas di kaunter pulak..ishh.gamaknye ade lagi ke ragam manusia yang pelbagai tu nanti..hope everything ok..tensen nak melayan orang yg banyak kerenah ni..nasib tul le dok situ..bersabar aje le..tu je yang mampu dikatakan..
Mutiara kata utk diriku: hati mau bersih..niat ikhlas..ibadah dlm bekerja..

Hati-hati dengan web ni

February 22, 2011 4 Comments
Kepada yg ade akaun maybank2u..just berwaspada..jangan termasuk login kat web phishing ini sudah le ye..make sure tengok web address betul2..coz bile kli kat sini..memang serupa ngan MB2Unya page login..kalau tak tengok address tu memang kene tipu la..aq dah try tengok web ni tadi..memang ade warning (report web forgery)..but aku ignore the warning..nak tahu and tengok tul ke..korang leh try tengok sini..
https://macombwebdesigns.com/forums/includes/serviceupgrade/Authenticate.html
(jangan nak login lak)
Nak tau lanjut pasal web phishing ni leh rujuk SKMM
-TKO-

Monday, February 21, 2011

Kembali dari kedinginan

February 21, 2011 2 Comments
I'm back..pagi tadi tak masuk ofis..half day pagi..baru pulang dari kampung..now sudah berada di ofis..cam biasa akan check mel and blog..maaf la pada yang memberi komen..ada yang tak sempat nak reply and lewat buka..but i'm so appreciate u'olls..thanxs so much!

Percutian yang menenangkan..menikmati kedinginan dan kehijauan di Cameron Highland..walaupun tak lama, tapi cukup menyenangkan..tak banyak borong pun..almaklum le lum gaji..at least sayur2an must buy la..stok di rumah sudah habis..tak yah gi pasar lagi..makan sayur ja hari-hari..vegetarian..uhuk..huhk..

Dah cuti..kene le sambung keje..cam biasa..selamat bekeje di petang isnin buat diriku :)

Saturday, February 19, 2011

Yey Cuti..

February 19, 2011 5 Comments
Hari ni balik kampung..umah mak ayah saya kat Sungkai..rase cam lame je tak balik..ni pun balik sebab adik bongsu saya tu mintka tolong angkut barang dia..almaklum le orang dah dapat keje dekat ngan rumah parent..sonang la..tak jadi orang KL le..hehe..bukan best pun dok sini..at least dok kampung leh gak jimat..

Sesambil balik..cadangnya nak naik Cameron sok..mudah-mudahan dapat le jenjalan lagi kat sane..last pergi rasanya masa tu pas kawin kot..heheh..lupe..Ni dah dapat list oder dari someone..so kene pegi jugak le..Yey..jenjalan sambil tenangkan otak fikiran..Mudah-mudahan selamat semuanya..amin..




Friday, February 18, 2011

Dinner Aniversary..D'Tasik Restaurant

February 18, 2011 0 Comments
 Papa and adik..abang and mamanya nye x interframe..menanti makanan..dah kelaparan tu
Malam tadi gi sambut anniversary just gi makan2 kat Bangi..memule gi jenjalan cari barang..then cari makan..melilau punye lilau..last pegi makan kat D'Tasik ja kat masjid UNITEN tu..kitorang pilih situ coz suasane dia tenang dikelilingi tasik..and ada band live..Harge sume sekali makan dlm RM86..ok kan
Ada band..bukan group ada band indon tu ye..ni d'sanusa band..dorang memang dok wat show sini..boleh tahan la nyanyian dorang..t'utama lagu2 retro
 Ni minuman dipilih..watermelon juice utk anak2..kedondong asam boi for me and my husband hot milo..sedap kedondong dia..masam2 manis gitu..i like
 Siakap kukus halia..pilih siakap masak ni ja..senang anak2 nak makan..meratah pun sodap
Eh dah bis..sup ekor..ekor ape?lembu la kot..lembut je dagingnye..banyak pun banyak..hirup sup..fuhh..panas samapi xleh tido..huhu..sebelah tu udang goreng celup tepung..tinggal habuk ja..
Asparagus goreng belacan..sedap!

Nak cuti pun tak senang tau

February 18, 2011 1 Comments
Hish..makin aku settle keje tadi makin banyak pulak datang..argh..situasi yg sangat genting..gi genting bagus gak..ni tak..file je cam puncak genting..huhuh..Rasa nak hantuk kepala ja kt meja ni..sabor ja..
Ish..nasib baik le aku sabar..dan sabar..kan selesai jugak le..walaupun ada 2 lagi surat lum clear..tunggu confirmation..lambat sangat le..Nampak gayanye Isnin ni aku mik half day pagi je la...huh..


Menyibukkan diri dengan apa

February 18, 2011 6 Comments
Jumaat..yg bestnye time lunch..rehat yg panjang..tapi aku dok bersekongkol dengan keje..iku hati mau je balik rumah reaht..tapi tak sampai hati pulak bila melihat banyak file yang perlu rekod simpan dan surat masuk yang perlu keluar..haduhh..

Tekadkan hati..sabar..akhirnya hampir siap jugak keje2 aku..target aku sebelum kul 2 must settle..ya..hampir settle la..cam biasa aku akan cuba clearkan semua b4 cuti..Isnin ni nak cuti..hahhah..ahad nak g i cameron highland..yahoo..sape nak sayur..angkat mouse..leh oder!nak free?tunggu aku bukak kebun dow

Ragam Yang Tak Boleh Dielakkan

February 18, 2011 2 Comments
Salam Jumaat..Pagi ini agak kelam kabut rasanya..tugasan aku bermula di kaunter..nak bangun awal tapi terlewat..walaupun tak le selewat mane..kaunter aku bukak 7.56am..br punch card and simpan handbag..sarapan memang aku tak sempat

Alkisahnya pagi ini..pepagi (alah dalam kul 8.10am ja) dah ade orang mai nak collect surat..Tapi yang kesiannya surat dia dah takde..dia kata datang jauh dari JB..ye aku simpati..orang tu agak kecewa dan emosi..marah ngan apa yang berlaku..Salah siapa? kisahnya surat dia dah lama ada di kaunter tapi dah dekat 4 minggu tak collect..ikut prosedur yg mane lewat tu akan dipos..entahle..nak cite ni panjang lak..Dia kate at least dapat copy letter pun tak pe la..just nak show kat syarikat dia..Aku tengok dia memang cukup marah lepas letak telefon tu..then terus pergi dengan kecewanya..tak sempat aku nak say something..Hmm.tapi ape aku boleh buat..bukan keje aku..aku just jalankan apa yang patut ja...ini le nasib orang-orang yang bertugas di kaunter ni..nasib le bukan permanent..gilir2..

Takpele..hadapi dengan tenang..buat apa yang patut

Thursday, February 17, 2011

Aku Nikah Hari Ni..♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫

February 17, 2011 5 Comments
Hari ni 17 Februari..genap le ulang tahun pernikahan aku ngan husband yg ke-4..Perancangan hari ni..hmm..first petang ni nak bw ank2 gi appointmnet klinik dulu..utamakan dulu mereka ye..biase le bebudak..rutin check up bulanan..ikutkan ari ni si Danish je..tapi aku combine kan sekali appointment adiknye..xyah banyak kali nak ke klinik..

After selesai hal bebudak..baru le kitorang akan sesama celebrate..cadangnye gi makan2 je kot..kat ner?hmm..kat ner ek..masih mencari...If ikut keinginan hati ni, rs cam nak gi bercuti je..hehheh..tapi disebabkan faktor kerje and cuti..postpone dulu la..Insya'allah this week lik Sungkai (umah parents) then sambil tu nak jenjalan ke Cameron Highland..♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•

Anyway, menjadi harapan aku..moga rumahtangga aku ni dilindungi dan mendapat keredhaan oleh Nya..bahagia ke akhir hayat bersama anak2..and mudah2an jugak bertambah lagi ahli keluarga ni...I❤ My Family
17.2.2007

Wednesday, February 16, 2011

Setem Upin & Ipin

February 16, 2011 0 Comments
Setem edisi Upin & Ipin ni bertemakan permainan tradisional. Cuma ada 2 keping ja..tu pun dapat beli masa pergi pameran setem kat muzium ari tu. Dijual pada harga 60sen satu oleh Pos Malaysia.Patutnya kene amik set, tapi aku memandai je koyak pilih yang berkenan..hehheh..nasib orang Pos tu kasi..

Gambar setem tu menunjukkan permainan Perang-perang (combat) & Konda Kondi 

Konda kondi- dimainkan dengan 2 kumpulan..menggunakan 2 batang kayu pendek..ada lubang..kayu anak diletak kat lubang secara melintang oleh first group..then akan dikuis gune kayu ibu..pemain lawan akan cube tangkap kayu tu..if dapat kumpulan pertama tadi kalah...rujuk sini untuk nak tahu lebih details cara permainan ini

Perang perang -ha tengok gambor tu..Upin,Ipin dan Ehsan dok main combat..dulu kitorang panggil main combat..lebih digemari kaum lelaki..gune lastik and senapang kayu buatan tangan..pelurunya buah terung..sedap kalu kene..cara main cam biasa la..sape kene dia out..yg mane bertahan kire menang la..

Monday, February 14, 2011

Karnival WOW

February 14, 2011 4 Comments
Gi tengok layang2 yg dibawakan khas oleh Persatuan Pelayang2..ada dari MAS, Johor, dll..ada macam2 bentuk layang yang dimainkan dan dijual..tengok gambar ni..ha tu bentuk sotong..ade ikan..ade bendera Malaysia..macam2 la..
Lepas tengok layang2..gi serbu Upin & Ipin lak..kebetulan timing kitorang dtg segmen U & I ni..ha, bernasib baik le anak aku..tambah si Danish tu..dapat le dia salam ngan Upin..tengok tu..dia b'baju coklat..ngah dok salam Upin..nak bergambar xdapat ramai sangat da..xpele..suke dia..siap jerit panggil Upin lagi..si adik just memerhati je sambil dok didukung papanya...

Then kitorang just jenjalan..tengok pe yg patut ja..tak lame pun dok situ..peh tu balik la..malas nak lame2 kat tempat ramai orang ni..penat!

Meraikan Maulidur Rasul

February 14, 2011 2 Comments
Seperti lazimnya, umat ISlam akn menyambut hari keputeraan Rasulullah S.A.W pd 12 Rabiulawal setiap tahun.Esok 15 Februari..merupakan cuti umum di negara kita...dan sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan akan diadakan di Putrajaya.Aktiviti sambutan dimulakan dengan perarakan dr Masjid Putra hingga Ke Masjid Tuanku Mizan ( perasmian)..bagi yg tiada apa2 nak buat tu leh le hadirkan diri utk sama2 menyemarakkannya..Hari ni dah ade aktiviti sambutan Maulidur Rasul kat Masjid Putra..silarujuk sini utk aturcara..bg yg xdapat hadir..ape kate baca yassin ke kat rumah..dan banyakkan berselawat..Objektifnya,kita dapat memperingati junjungan besa Nabi kita Muhammad..

Imam Jalaluddin As-Sayuti lebih jauh menerangkan dalam kitabnya `Al-Wasail Fi Syarhisy Syamail' , menyatakan; "Apabila diadakan peringatan Maulidur Rasul di sebuah rumah, masjid atau tempat lain maka malaikat mengawal dan mengawasi tempat tersebut sampai upacara selesai dan semua hadhirin mendapat rahmat dari Allah subhanahu wa taala.

Transport

February 14, 2011 0 Comments
Kali ni..koleksi b'temakan pengangkutan..ada replika aeroplane (MAS KARGO) yg aku dapat dr company MAS as cenderamata..ade gak replika aeroplane dr Transmile..tp abis anak aku main..dr elok aku simpan terus hilang..yg 2 aeroplane ni, biase le before ni aku dok unit AK (Pengangkutan & Komunikasi)..so banyak b'urusan ngan company b'kaitan..kdg dorg bek hati bg bende2 gitu..Helikopter tu..kitorang beli kat Alamanda..pakai bateri..baru leh gerak and pusing2 dianya kipas..

Kelihatan jugak model2 kereta Ferrari..dulu Shell ade tawarkan kpd pembeli minyak dia..tapi bukan dpt free..bayor RM7 setelah isi..at least RM30 kot..br leh beli..My Husband memang rajin le beli..seingat aku ade le dlm..7 biji kot yg dh beli..ade yg jadi mainan anak aku..ade yg masih selamat di simpan..

Motor tu husband beli kat kedai souvenier kat ofis dia..katenye kedai tu dah nak tutup..so, banyak barang dilelong..and then dia pun amik le kesempatan beli motor tu..sian..tak dapat beli motor besar..replika pun jadi..hehhe..leh wat hiasan kan yg ni..ngeee

Lain2..keretapi ngan rail..dah tak dapat diselamatkan..hancur..bebudak ni kerjakan..Insya'allah next time akan tambah koleksi..may be kereta antik ke..or mini cooper...tunggu

Friday, February 11, 2011

Suke nye budak ni..

February 11, 2011 2 Comments
Wah nampaknya..rezeki dia mencurah2 pulak kebelakangan ni...baru dapat offer keje ngan Agrobank as Asst.Executive (Finance)..tu pun masih ada company yg kol offer keje..bnyk b'kaitan finance, akaun and audit..tahniah je le dr aku..wat le pilihan t'baik..Skang ni dia keje kontrak je ngan UEM..Last adik bongsu aku ni pilih keje ngan bank..yg bestnye lg dekat ngan umah..dapat Agrobank Slim River..so peh ni leh bungkus barang pindah lik kampung le ye..dok umah mak ayh..kan dah jimat tu..kalu aku pun nak..tentang sambung belajar..dia masih berminat nak sambung lagi..masih menunggu jawapan..katenye if keje ok ngan bank ni, may b dia wat PJJ atau pun quit je..all the best ja

Tadi dia SMS aku lg..dia bgtau "ada berita baik"..aku ingat apa bende nye..rupenye dia just bgtau yg dia lulus test JPJ..then dah leh dpt lesen..suke le dia..peh ni gi keje leh bawa kete..jgn lupe bw aku jenjalan and belanja makan ye..

Pagi Yang Ceria

February 11, 2011 2 Comments
Hai..Salam Jumaat..Amacam pagi ni?Keje banyak ke..say yes la pd aku..sesampai je ofis td..cam biase aku akan check surat2 yg masuk..then baru aku simpan handbag..hehhe..peh tu mulekan keje..check surat2 yg dah berdaftar ngn sistem aku...yg baru tu aku ketepikan dulu..settle rekod..Baru start keje..ehem..tapi sempat jugk aku tulis blog utk entri ni..masa kene le pandai bajet..yg penting keje mau jalan..! Breakfast?Pagi ni Alhamdulillah aku sempat sarapan ngan husband and ank2..sempat le goreng pau kacang yg aku beli kat mamat forzen ari tu..nak wat..alamak x pandai..instant je..Sebab dah srpn tu yg aku sampai je terus wat keje..semangat lebih!Selalu kalu tak sempat bfast..aku akn turun cafe dlm 9am or 10am ka..after settle keje.. Hari ni cube lebih semangat utk wat keje..amacam..and bagaimana?Selesaikan segalanya hari ini...hehhe..aura Jumaat...sok cuti..kite merewang..ok..jom bekejo le kito sekuetnyo

Thursday, February 10, 2011

Ceretera YB

February 10, 2011 0 Comments
Tadi tengah hari..selesai sudah perjumpaan ngan YB MK II..pagi td aku ade sentuh entri ni..nak jumpe YB ..ikut atur cara ptut 12 dah start hingga 1.30..tapi biase le lambat manjang..udahnye dekat kul 1 br muncul..ckpnye xle banyak mane pun..just stori2 biase je..Sesi td perkenalkan fungsi BAC and sentuh sikit isu semasa b'kaitan percukaian..kan dh agk ape dia..cam entri aku pg td..time ni aku ngantuk..huhhu...peh tu YB MK dok bg sedikit cerita..entah ape..aku x dengar..aku dok belakang wt hl sndiri ngn kwn sebelah..matlamat aku masuk meeting room tu just ikut syrt je..wajibul katenye..then yg pasti..mau makan!yeeha..alahai ciput je nasi..mane kenyang..ish...

Port Dickson

February 10, 2011 2 Comments
Kononnya ada snorkeling..iye je dok caya ckp dia..then dia bawa la aku jenjalan pusing laut..jauh gak pusing nya..then dia benti la kat satu tempat ni..ah..dgn x semenanya..aku terhumban ke laut..ah..tolong..tolong..oksigen..oksigen..

Ha..tu le pengalaman aku semasa bercuti kat Port Dickson sempena cuti raya cine lepas..kitorang memilih Ancasa Resort Allsuites sbg tmpt penginapan..selama 2 hari 1 malam ja..tempat dia memang ok..tambah lak nagadap pool and seaview yg tenang..bbudak memang suke le coz ade kolam renang dan peh tu mandi laut..t'masuk le aku..berendam sakan..Malam hari pertama kitorang bbq kat khemah tepi laut..sambil wt bzday anak aku Danish and anak buah aku..sekali la..
Aktiviti yg menariknye..bile dapat naik Banana Boat..byrn RM10 sorang..nak naik bende ni kene le berani..get ready fizikal and mental...hehhe..coz nanti korang kene campak..ikut pd kita la bape kali nak jatuh..ari tu aku kene 2x dijatuhkan ke laut..memandangkan time tu aku selsema and batuk..mmg le aku nek lemas di watnye..maunye aku x mintak tolong..akunye jacket life menggelembung nek ke atas...patut kene tarik turun..tp aku tm tu dah xleh nk fikir pe dah..hhehe..laki aku sampai hati dia gelak kt aku..dia x naik..just ikut boat yg drive tu ja..coz dia kene jg ank2..heheh..xpe next time nak main lagi..yg ni dimaafkan ats lasn kurg oksigen disbbkn flu..hehhe..alsn!Layan je le gambor kat bawah..

Interaksi ngan YB MK II?

February 10, 2011 0 Comments
Hari ni ade program interaksi antara pegawai/staff Cukai ngan YB MK II..tau ke sape?alah YB Tambun tu le..ater kome org Payrock pun xtahu ker..ishh..meh nak kabo namenye..Y.B. DATO' SERI HAJI AHMAD HUSNI BIN MOHAMAD HANADZLAH..ha..dapat? Aku pun xtau pe le yg akan deme sembang2 kan nanti..entah masuk entah kan tidak..tambah lak time tu tengah hari...hehhe..ater teman bukn org penting pun..wat nyomak ja lehla kot..dengor je le yong..Kalu dengar rintihan org bwhn ni, suh nek gaji bagus gak...wah..xdak len..gaji ja ko fikir..musti la..sara hidup dh tinggi... Tapi aq rasa cam majlis ni nt more to kerja kot..lebih kpd pegawai la..rasanya je..pandai2 je aku ni..tunggu dan lihat je le pe cite nye nanti..adios!

Wednesday, February 09, 2011

CEUPACS Mahu Gaji Minimum RM900

February 09, 2011 2 Comments
KUALA LUMPUR: CUEPACS yang mewakili lebih sejuta kakitangan perkhidmatan awam merayu kerajaan supaya memperkenalkan gaji minimum RM900 sebulan dalam usaha membantu kakitangan berpendapatan rendah. Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata ketika ini segelintir kakitangan kerajaan yang bekerja sebagai pekerja am rendah, pembantu pejabat dan pemandu masih menerima gaji asas antara RM600 hingga RM647 sebulan. “Kita berasakan sudah tiba masanya struktur gaji sektor awam disemak semula dengan mewujudkan kadar gaji minimum selepas kali terakhir semakan dilakukan pada 2007. “Jika sektor awam mempunyai gaji minimum, CUEPACS berasakan segelintir kakitangan awam tidak akan membuat kerja sampingan yang kini dilihat sedikit sebanyak menjejaskan prestasi kerja mereka,” katanya di sini, semalam. Omar berkata demikian pada sidang media sebelum merasmikan kursus pemantapan disiplin dan integriti Kesatuan Pegawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia (KPPJSM) di Pusat Belia Antarabangsa, di sini. Omar berkata, CUEPACS juga akan membangkitkan perkara itu pada Makmal Gaji Minimum yang dijadualkan berlangsung hari ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Beliau berkata, pihaknya juga akan mengadakan pertemuan bersama Kementerian Pelajaran dalam tempoh terdekat ini berhubung isu pekerja kontrak yang kehilangan kerja selepas kontrak perkhidmatan masing-masing tidak disambung semula. Sementara itu, Bahagian Komunikasi Korporat Kementerian Sumber Manusia dalam kenyataan semalam, berkata orang awam akan diberi peluang mengemukakan pendapat mengenai dasar gaji minimum apabila kementerian mengadakan Hari Terbuka bermula jam 10 pagi hingga jam 5 petang Sabtu ini. Katanya, program berkenaan diadakan di Wisma Perkeso, Jalan Tun Abdul Razak di sini. sumber:Berita Harian-8/2/2011

Tuesday, February 08, 2011

Istana Ampang Tinggi

February 08, 2011 0 Comments
Sesudah kite berjalan kat dalam muzium negeri tu..kite gi terjah lak kat sebelah muzium ni ..ada 2 bangunan yang diberi nama Istana Ampangan Tinggi dan Rumah Contoh Negeri Sembilan.
Istana ini telah dibina semasa pemerintahan Yamtuan Imam Sri Menanti di Ampang Tinggi, Kuala Pilah pd tahun 1961..terdapat pelbagai bentuk ukiran dinding istana....sejuk ja dok dalam istana kayu ni
kalu tengok pd dinding istana ni..memang takdak nampak paku...itule istimewanya istana zaman dulu.xyah pakai paku pun stabil ja..walaupun usianya telah menjangkau 133 tahun...
Kerana keunikan senibina dan kehalusan ukiran, rumah ini pernah dipamerkan di England pada tahun 1994 sebagai contoh senibina Melayu. Terdapat ukiran Al-Quran pada dinding bahagian dalam rumah ini. Manakala bumbungnya terdiri daripada kepingan-kepingan kayu berlian berbentuk sisik yang disusun teratur sebegitu rupa bagi mengelakkan air daripada masuk.-rujukkan:muzium negeri
Peh tu kite gi lak kat sebelah istana ni..ada rumah contoh Nogori..kalu kite biase tengok uniknya umah org nogori ni tang bumbung/atap dia..ala yg bentuk cam ala2 kapal..tak tau nak sebut apa..hehe..Yang rumah ni if merujuk pd web muzium negeri :
Nama asal rumah ini adalah Rumah Undang, Sungai Ujong sebelum ditukar kepada Rumah Negeri Sembilan. Rumah yang dibina pada tahun 1898 di Kampung Air garam, Mambau ini merupakan rumah Tengku Saiyed Ismail bin Tengku Saiyed Abdul Rahman, Dato' Kelana Sungai Ujong.
Ia dipindahkan ke tapak Kompleks Taman Seni Budaya sebagai muzium pada 1980-an. Oleh kerana status tersebut maka monumen ini telah diwartakan oleh Kerajaan Negeri sebagai bangunan bersejarah.
Pinjam jap kat web tu..malas lak nk taip cerita panjang..Gambar depan rumah ni...just snap board tu je..leh nampak gmbr ke-2 tu..laur rumah..kat dalam ni kita leh tengok ada bahagian ruang ala2 ruang tamu la kot..memanjang..ada bilik dan loteng..mak aq kate loteng tu tempat anak dara tido..hehhhe

Putrajaya meriah lagi minggu ni

February 08, 2011 1 Comments
click image utk view yg lebih jelas ya Antara acara yg diadakan:
11.2.11 (Jumaat) Pertandingan design cake, laman seni , Tattoo ATM(petang) dan pertunjukkan bunga api (malam) 12.2.11 (Sabtu) Belon Udara Panas, Upin & Ipin, Tattoo ATM, Laman Seni, Auto Saloon Show, Magik,Ghazal Konsert WOW 13.2.11 (Ahad) Belon Udara Panas, Laman Seni, Upin & Ipin, Pertunjukkan Fesyen Perkahwinan, Dendang Anak more info..leh refer sini..ayuh..beramai2 menyesakkan keadaan..bw sume kaum family yong!

Muzium Negeri, Seremban

February 08, 2011 0 Comments
Sempena cuti Chinese New Year ari tu..my family sempat meluangkan masa jenjalan doket soromban aar lopeh pueh berendam kat PD..bapak den memang gomar bab2 sejarah nie..so,aq pun follow le adik aq nye cadangan ni..kononnya nak gi tengok Istana Seri Menanti,muzium lukut,muzium tentera..tapi tak sempat..yola dah petang pun jang aih..so, just melawat Muzium Seremban ni@muzium nogori jakGambar di atas ni my family~menunjukkan betapa fokusnya mereka menelaah ilmu yg ada..firts foto my mom and dad..ayah memang minat bende2 gini..cam biasa my dad siap beli buku lagi ttg sjrh n9 ke pe tah..lupe lak tajuknyeGambar:muzium negeri..antara yg ada kat dalam muzium nik peralatan lama dan pingat diraja, sejarah kedatangan islam (ni salah satu kitab lama tulisan tangan),peralatan lama dan replika rumah negeri
pameran pos lama: antara yg dipamerkan.. setem lama, basikal dan motor (pengangkutan yg digunakan)
Kat sini ada pameran penjara pudu..ada la depa letak replika penjara..yg menunjukkan sel2 tahanan..ada jel tahanan wanita and lelaki, banduan terakhir dan banduan asingan..juga turut dipamerkan camner hukuman gantung dan sebat dilakukan..just replika@patung je ye..yg seram bile tengok hukuman gantung..jenguk kot lubang dinding..hehh..golap and ade patung t'gantung..misteriiii..kat sini tak leh mik gambor..dilarang..aq just dapat mik gamabr pintu masuk je..Gambar:pintu masuk ke pameran jel..seram tak..baru tengok luar je ni..

Tetapkan Gaji Minimum

February 08, 2011 1 Comments
KUALA LUMPUR, 7 Feb - Cuepacs meminta kerajaan menetapkan gaji minimum bagi penjawat awam supaya mereka dapat menampung kos kehidupan yang semakin tinggi. Presidennya Datuk Omar Osman berkata pada masa ini, gaji yang diterima penjawat awam terutamanya kumpulan sokongan, masih lagi berada di bawah garis kemiskinan RM720 sebulan. "Contohnya bagi Gred 1 hingga Gred 16 dalam Kumpulan Sokongan II, permulaan gaji RM647, bawah paras gaji kemiskinan. Sekarang paling tidak mesti RM850 atau RM920, dan ini tak termasuk elaun, hanya gaji pokok. "Kakitangan kerajaan sekarang ni, kalau ikut betul-betul gaji, memang belum sampai gaji minimum. Tapi disebabkan tambah elaun, maka sampai (paras gaji minimum)," katanya kepada pemberita selepas Bengkel Pemantapan Disiplin dan Integriti Kesatuan Pegawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia di sini, Isnin. Beliau berkata gaji yang rendah boleh mengakibatkan produktiviti pekerja terjejas terutamanya apabila mereka melakukan pekerjaan sambilan. Justeru, Omar berkata kerajaan perlu menyemak semula gaji minimum bagi penjawat awam dan menyelaraskannya dengan sektor swasta untuk mengelakkan perkara melibatkan disiplin pekerja itu berlarutan. Kali terakhir kerajaan membuat semakan gaji ialah pada Mei 2007. Omar juga berharap Makmal Gaji Minimum yang akan berlangsung esok dapat mencari rumusan terbaik masalah gaji yang rendah di kalangan penjawat awam. Makmal tiga hari itu yang akan berlangsung pada 8, 11 dan 14 Feb di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya dijangka dapat mencapai kata sepakat berhubung cadangan penetapan gaji minimum sebanyak RM900 sebulan. Mengenai isu Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) yang akan dimansuhkan Jun depan, Omar berkata bahagian kompetensi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kini sedang mendapatkan maklum balas daripada pelbagai pihak bagi mencari bentuk penilaian baru yang sesuai berbanding konsep peperiksaan dalam PTK. ~sumber:BERNAMA~

Wednesday, February 02, 2011

Bila Kasturi Menguning Lagi

February 02, 2011 0 Comments
Ceh..tajuk cam drama tv je..ahak..memang pun..ni tajuk aku pinajm dr drama yg ditayangkan kat tv2..aq tak tengok pun citer tu..just t'tengok tajuk..cite ni lakonan pelakon cina la..tapi in malay tau percakapan dorang..kisah pe aku tak tau..malas nak ulas... Bila sebut limau..ha mau ingat Tahun Baru Cina..limau mandarin and limau kasturi..masa ni la rumah dorang dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau... Tahun ni merupakan tahun arnab..patutla aku penah tengok ade shopping centre ni taruk tag 'grabbit'..hehhe..jualan sempena tahun arnab..Menurut kepercayaan msyrkt cina..tahun arnab ni akan m'bw berita baik dr segi ekonomi dunia..menurut apa yg aq bace kt Berita Harian menunjukkan 'ong' lebih kpd bidang kwgn/ekonomi/bisnes..wa..harap2 gitu lah ye..ekonomi bagus..kita pun leh dpt untung..ne tau gaji gomen dinaikkan..yeye je..Tapi ade gak ramalan dr segi perhubungan sesama insa..ha nak tau bc le BH tu.. Sempena CNY sok..aq nak wish la..Gong Xi Fa Cai..yg lik kampung sempena cuti ni..hati2 di jalan raya..semoga and selamat tiba..