Ofis Kerajaan Dan Sistem Yang Digunapakai

12:10 pm

Sekarang ni zaman teknologi.Dalam perkhidmatan awam pun dah terapkan kerajaan elektronik.So banyak la sistem-sistem yang dibina dalam urusan penyampaian perkhidmatan awam.Bagaimana di tempat korang?

Ni PROTIME namanya.Kat ofis aku guna ni.Merekod segala kehadiran kakitangan/pegawai.Tiap kali masuk/out ofis bende ni kene touch..takde punch card lagi. Kalau ada urusan di luar seperti outstation, klinik/hospital atau apa2 kene rekodkan dalam sistem ni.Sitem ni di install untuk setiap orang.So,kat desktop pc memasing dah tertera benda ni.Kene update kalau ada yang terlepas kehadiran atau sebaliknya.Sebab orang lain boleh tengok jugak rekod kehadiran kita kat ruangan KEHADIRAN tu.Ko nak check sapa,ko gi je kat ruangan KEHADIRAN tu and cari nama dia...Nah terpapar le rekod dia.Tak leh ngelat ye.Bab ni memang diambil berat kat sini.Lewat sikit pun kene panggil dah.

Keje kat sini banyak wat audit.Untuk memudahkan pemantauan audit satu sistem dibina.Dipanggil Electronic Tracking Audit Report (E-TAR).Dalam ni akan ade senarai profail staff kat bahagian aku.Ada maklumat kemasukan bila,jawatan,tempoh berkhidmat dll.Then ada la beberapa ruangan yang perlu dikemaskini berkaitan kerja-kerja pengauditan seperti Perancangan Audit,Pelaksanaaan,Matriks Pematuhan dan Laporan..Aku masih dok belajar guna benda ni.Dah jadi keja aku gak nak kena tolong update benda ni..tapi boss tak sempat nak ajor lagi.

Ni semua orang yang keje gomen tau la.Benda wajib kena isi.HRMIS.Dari maklumat peribadi,pengistiharan harta,cuti ,pertukaran,perjawatan dan segala bagai berkaitan perkhidmatan kita ada dalam ni.Yang paling kerap digunakan tentulah bab mintak cuti dan LNPT kan.nak apply cuti kene le bukak sistem ni antor ke bos.

Lagi apa?ada juga Sistem Tempahan Kenderaan,Sistem Laporan Kerosakan Bangunan Sistem Laporan Kerosakan Telefon Sistem Tempahan Kenderaan Sistem Tempahan Peralatan ICT Sistem Kerosakan ICT,Permohonan Stok dll.Bergantung kepada jabatan jugak kan.

Kadang sistem ni bagus,memudahkan kerja.Yang tak bagusnya..line sibuk dan slow!!grrrr

You Might Also Like

1 omelan