Cara selamat makan mi segera
Bahan pengawet dalam mi segera memang boleh disingkirkan, tetapi amat sukar. Melalui sistem perembesan manusia, bahan itu hanya dapat disingkirkan sekurang-kurangnya empat hari selepas ia dimakan.
Jika hari ini kita sudah makan mi segera, empat hingga lima hari kemudian barulah kita bole makan mi segera lagi.
Seelok-eloknya tambahlah sayur-sayuran dan protein haiwan seperti telur, ayam, udang ke dalam mi segera
Apabila memasak mi segera, air rebusan pertamanya hendaklah dibuang. Langkah itu perlu bagi membuang bahan pengawetnya. Kemudian baru dimasak ke dalam air mendidih yang baru.
Tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera. tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera.Jika boleh buat perencah sendiri.
Ketika membeli mi segera selain tarikh luput, kandungan dan logo halal, pastikan juga bungkusan mi tidak rosak atau koyak. Jika bungkusan rosak atau koyak, pelbagai macam serangga dapat masuk lantas mencemari mi segera itu.
-sumber yahoo news
Comments
salam perkenalan :))