Cara selamat makan mi segera

Bahan pengawet dalam mi segera memang boleh disingkirkan, tetapi amat sukar. Melalui sistem perembesan manusia, bahan itu hanya dapat disingkirkan sekurang-kurangnya empat hari selepas ia dimakan.

Jika hari ini kita sudah makan mi segera, empat hingga lima hari kemudian barulah kita bole makan mi segera lagi.

Seelok-eloknya tambahlah sayur-sayuran dan protein haiwan seperti telur, ayam, udang ke dalam mi segera

Apabila memasak mi segera, air rebusan pertamanya hendaklah dibuang. Langkah itu perlu bagi membuang bahan pengawetnya. Kemudian baru dimasak ke dalam air mendidih yang baru.

Tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera. tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera.Jika boleh buat perencah sendiri.

Ketika membeli mi segera selain tarikh luput, kandungan dan logo halal, pastikan juga bungkusan mi tidak rosak atau koyak. Jika bungkusan rosak atau koyak, pelbagai macam serangga dapat masuk lantas mencemari mi segera itu.

-sumber yahoo news

Comments

assalamualaikum . sye slalu buang air rebusan ptma . mmg dah lama amalkan but prcah ? haha . guna prncah yg sdia ada jewp .. hee
Ztee_Azwanis said…
good info.. tq for sharing...

salam perkenalan :))

Popular posts from this blog

Buah Keduak@Kerdas

Gerai Buah di R&R Tapah..jambu batu,jambu air

Latihan Kebakaran & Kecemasan Bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat Putrajaya