Monday, October 22, 2012

# memori

Memori | 1996..mak pak suruh masuk IT

Bila tengok balik keratan akhbar ni,memang betul la apa yang dikatakan tu.Teringat masa remaja dulu.Pada tahun 1996 aku baru tingkatan 2..time tu orang dok sebut2 zaman IT la..Mana boleh ketinggalan..kena amik tau gak walaupun tak secanggih masa kini.

Zaman tu dah ada komputer sebijik kat rumah tu kira bangga la jugak.Walaupun tak sehebat laptop,netbook, notebook, pc zaman sekarang..Syukur la ada dari tak hado kan.Aku punye komputer sama je macam kat gambar di atas.Selalu guna unutk wat keje sekolah cam buku folio sejarah and geografi.Pakai disket je.Belambak-lambak la kepingan disket..memory pun limit je kan.Benda nak simpan banyak.Sekarang tak main dah disket (waluapun ada je yang guna lagi)..dah ade macam2 drive..optical,hard disk,pendrive dll.

Disebabkan kita menuju ke  zaman IT,berlumba-lumba lah orang dok amik course ni. Dulu dok kampung jarang nak dedah ngan benda2 gini..internet pun limit lagi.Masa aku masuk tingkatan 6 kot baru banyak 'main' ngan internet.Banyak maklumat nak kena cari dan juga dah pandai chatting kat laman mIRC kampung bagai..tambah kenalan kononnya!

Then pada tahun 2000 bila dah abis studi form 6, aku pun tak terkecuali masuk sebuah kolej ni amik course berkaitan Sistem Maklumat (pentadbiran)..kira dah celik IT gak la bila dah belajar segala bagai kan.May be disebabkan minat jugak kot aku terjebak dalam bidang ni.Dan kalau ada rezeki nak je sambung studi lagi amik course gini,..selagi ada MSC.selagi ada teknologi dan inovasi selagi tu boleh berkembang kot kerjaya dalam bidang ni.

Kalau pandai ,leh wat duit bidang ni.Keje sendiri sume dihujung jari.

No comments: