Friday, January 21, 2011

# Hobi

Labu Sayong

Kali ni aku nak 'show'kan pulak..labu sayong yang ada dalam simpanan aku..walaupun tak banyak..tapi boleh la sekadar utk dijadikan koleksi...ada antaranya aku dapat dr majlis kahwin (souvenier)..and ada yg aku beli kat Kuala Kangsar,Perak..Selain leh wat hiasan ,leh gak wat minum..Labu Sayong yg boleh isi air (sedap utk diminum) ada jugak beli tapi my husband beri kpd kwnnya..next time beli lain la..Kalu nak gune utk tujuan minum kene tengok jenisnya..jg t'be;i yg utk hiasan lak..selalunya labu tu akan bertukar warna..berbanding labu hiasan..so kene le tanya tauke kedai masa beli ya.. Untuk pengetahun Labu Sayong ni antara 'trademark' yg popular kat Perak..dimana ianya merupakan produk perusahaan yg dihasilkan di Sayong, Kuale Kangsor. Diperbuat daripada tanah liat. Memang sesuai le utk wat hiasan..pelbagai jenis ukiran dan bentuk ada..kalu gi Perak..jgn lupe beli ya..

2 comments:

ira mohd said...

like! kt umah pon ade labu sayong gak. kate org perak. mesti laa ade ^_^

Faztee Danisha said...

ater kome org payrock..kene ade jugok le..heheh..