Friday, January 14, 2011

# Jalan..Jalan

Kalau Roboh Kota Melaka...

Akhir tahun lepas..aku dapt gak peluang bercuti with my family..ikut serta parent husband n adik2nya..Percutian kali ni ke Melaka..ni le destinasi yang nak sangat adik2 ipar aku tu nak gi..so as bang yg sulong..dgn penuh tanggungjawabnya,..cececeyyyyy..maka dia pun tunaikan lah impian dorang..dapat jugak le bawak dorang gi jenjalan kt Melaka.. Kat sini kitorang tempah homestay..dok 2hari 1 malam je..Homestay ni terletak kat Taman Paya Emas,yang mana homestay ni merupakan sebuah rumah teres..tak jauh dari tol Alor Gajah mau pun Tesco Chen..Kadar sewanya berpatutan coz complete lah umah tu..leh masak2..bilik pun de 3..siap katil,tilam ,toto extra...So,sume nye ok la..utk family vacation,better pilih homestay or apartment la..at least leh gk nk memasak ala kadar kan..ssuai utk ramai penghuni..heheh..save ckitAntara tempat yg kitorang sempat gi..Masjid Selat Melaka..singgah solat Zuhor kt sini..cantik tempatnye..memang betul2 dok Selat Melaka..Selat ni dikatakan sebagai terpanjang dan tersibuk di dunia...Sempat gak menaiki Duck Tour..Harge tiket sekitar RM38-RM22..abis gk le RM250 (utk sekuage) bli tiket ni je..Bende ni 2 in 1..leh bergerak dlam air dan darat..just t'dapat 2 bot je tau..dikemudi oleh 2 pemandu berbeza..perjalanan pd waktu malam..start dari Dataran Taming tu hingga ke Selat Melaka..pemandangan malam yang indah disekitar selat dan bandaraya Melaka..Kawasan kat Selat ni jugak satu masa akan jadi ala2 Dubai..still in progress..so xyah gi arab..kite berdagang kat sini je.. Macam biasa..kalu mai Melaka x pegi Bandar Hilir xsah..tengok kota A'Famosa..Menara Taming Sari...penat gak berjalan kt sini...Menara tu tak dapat naik..dok maintenance and bile dh leh ramai le pulak..tiket murah je..RM10..xpele..bukan de pe sangat pun nek bende ni..jsut tengok pemandangan sekitar Melaka je..Dah jenjalan mane yang patut..hr kedua adalah waktu utk shopping..biasola..beli belacan (wajib ek), cencalok, dodol, dan keropok kerepek..cendermata turut xdilupakan as kenangan and penambah my collection...Sebelum balik gi round kat A'Famosa Resort..sekadar round je..And sempat lagi pi singgah Nilai..huahuahua..shopping lagi..sampai kete pun dah penuh da...huh..penat gak ye..lik umah...zzzzzz..rehat sebentar..next ade lg perjalanan yang nak dilalui..sambung jalan lagi...

1 comment:

ahsfantasy24 said...

wah bestny..
ntah bile ley bcuti cni:)