Monday, January 17, 2011

# Jalan..Jalan

Sepetang Di Muzium Negara

Tanggal 16.1.2011...di kala petang..bagi menunaikan janji utk bwk ank2 jenjalan dan meluangkan masa bersama dorang..my husband dengan rela hatinya memenuhi permintaan aku utk pergi ke Muzium Negara..Actually aku nak gi tengok pameran setem yang kini sedang berlangsung..bout setem ni next keluaran le yek aku story..skang ni kite layan cite yang de kt muzium ni je..ape yang kitorang tengok jele..banyak lagi sebenarnya muzium yg ade kt sini..tapi tak semapat nak jalan abis..cz kul 6pm dah tutup..datang pun kul pe dah mas e tu..4++pm..ne sempat..so,layan je la.... Gambar first tu..antara yg ade..Parrot..xleh amik gambor tau..tp aku t'snap gak..nak b'gambor ngan burung ni kene bayaor..huh mahal...hahha..xkire aq curi2 gak mik gambor... Antara meriam yg ade..sori le aq pun xtau pe ke nama and nak terang camner..dok cari gk..sign board ka..notis board ka..yg leh citer skit bnde ni..xnmpk lk..kat belakang meriam tu nampak tak cam lif kan..aq ade gak masuk situ..tetibe cam seriau lk..tak bergerak pun..lif ka amene ntahla Ni...rumah ka istana..hhuhu..xmasuk dalam pun..and xdaapt nak baca penerangannya..just amik gambar ja.. Hok ni..koc keretapi Bukit Bendera..mulenya aku tak caya gak..tengok buatan dari kayu..boley tahan ke..but my husband kate memang ni le yg dia naik mase kecik2 dulu kt Bkt.Bendera..mengikut cerita..servis kereta api kabel pertama seumpamanya di rantau Asia Tenggara itu hanya bermula pada tahun 1923 dengan landasan sejauh lebih dua kilometer..koc ni leh bawa hingga 50 penumpang..Perahu Sekoci..bot tradisonal yg popular kt T'ganu..Sekoci tu ape ek?kuih koci tau le..ngeeeee..nak tau leh bace kat Wikipedia ye..membaca jambatan ilmuNi pulak keretapi lama..yang ade pd Zaman Tanah Melayu...tertera nombor lokomotif :22102 bernama Seri Menanti..diserahkan kpd Jabatan Muzium oleh KTMB pada 1 Oktober 2005. Seri Menanti merupakan antara 40 unit lokomotif Kelas 22 yang dibeli dari United Kingdom sekitar awal tahun 1970-an. Origin FMSR Class T..diawet semula utk kegunaan Muzium Lokomotif 531.01 antara yg dipamerkan di luar muzium Kereta Kuda Melaka:digunakan pertama kali oleh sorang Cina Melak pd tahun 1910.Then En Awl bin Mat (org Kg.Bkt.Piatu)telah membelinya.Digunakan utk m'bawa penumpang dgn tambang cuma 5sen je sebatu Yang ni Kereta Kuda Johor..popular dikalangan masyarakat cina di Bandar Maharani,Johor.Mulenye kereta ni digunakan utk jenjalan and aktivti harian then bertukar jd public transport yang mana ditarik oelh seekor Kuda Padi..tambang mase tu murah je 5sen..sebatu..lo ni xde lagi dah.. Ni le kereta bomba zaman dulu..tertera p'kataan p;khidmatan bomba bandaraya KL..free air..cam best je bw g jenjalan..opps jgn lupe api dah bara..ayuh..nenoooo... Kereta antik ni namenya..Austin Seven..direka oleh Sir Herbet Austin..antar model yg popular sekitar 1933-1939..menarik gk kan..ingat nak cari le replika kereta ni..wat koleksi..hehhhe Lain2 ade gak kereta Proton Saga first keluaran negara diletak kat situ..Proton 1985 lagi platenya..colour putih..Ha,itu baru ape yg ade kat luar muzium..lum lagi masuk Muzium len..banyak lagi leh kite belajar and tengok..jenguk2 le sejarah kite yek!

No comments: