Tuesday, July 05, 2011

# Jalan..Jalan

Menawan Bukit Bendera..nyaman sekali

Sape penah naik puncak Bukit Bendera(BB)..akhirnya berjaya jugak aku menawan BB tanpa penat lelah..hehhe..nek train je dah sampai..teruja utk ke sane..make dlm mood cuti2 hari tu aq amik peluang utk ke Penang..jenjalan kt sini pulak..cadangnye nak ke Pangkor tp cancelled sebab penat gi Hatyai tak habis lagi..so lepak Penang je le dekat..

Bukit Bendera merupakan salah satu tarikan di Penang..berketinggian dlm 833 m (2,723 ft).. panorama pulau mutiara dari puncak BB di waktu petang..sungguh nyaman udara kt sini..rs cam nak terlena je bila dibuai angin yg sepoi2 kucing..agak berjerebu nampak cuacanye..
rel keretapi dari pandangan atas..ni time nak daki bukit
keretapi baru..nak nek kene tambang RM8 sorang utk dewasa dan bebudak RM4
ni gerabak lama Kereta api Bukit Bendera, digunakan dari tahun 1923-1977
 meriam yg kaya dengan sejarahnya..dr zaman British..tertera date pd meriam tersebut 14-2-1939..lame tu
 rs cam nek roller coaster weh..especially mase nak turun bukit..huh..suspen je
 terdapat jugak herbal garden..lawak pokok ni..colour2 lagi
singgah sembahyang dulu.. masjid penang hill dibuka pd 22.4.1966..selain masji kuil dan balai polis pun ade kat atas bukit ni tau
 menikmati panorama di kaki bukit..penglihatan yang menakjubkan ke bawah seluruh pulau bahkan juga ke tanah utama di seberang laut
antara yg dpt dilihat dlm perjalanan mendaki bukit..dikelilingi kehijauan hutan 
senyum puas dapat jenjalan..peh ni nak kemana lak...??bukit gambang?pangkor?terengganu/kelantan?jakarta?dlm perancangn..huhu..tungguuu

1 comment:

bunga said...

wahhhh..mmg seronok nyer..