Friday, July 01, 2011

# Jalan..Jalan # Makanan

3-Amazing taste_ masakan Thai

Menikmati keenakan makanan thai..rasanya mudah jugak utk mencari kedai makan muslim..halal food..silapnya saya lupe utk mencatat nama kedai dan lokasi..lapar tak ingat pe dah..

Keunikan rasa yg pelbagai..masakan mereka lebih kepadaa spicy salad and a hot and spicy soup..like tomyam & kerabu? tidak hairan lah di negara kita sendiri banyak kedai2 makan yg menjual makanan berasaskan ala2 Thai yg semestinya menjadi kegemaran ramai..tul ke?sy begitu..
Untuk lunch kitorang menikmati keenakan makanan Thai di sebuah restoran muslim yg sy lupe namanya..heheheh..antara menu yg disediakan tom yam kung, ayam goreng berempah spicy, kailan ikan masin,SOM TAM,sotong goreng dan ikan ape entah (haha..lupe lg)..makan tak hengat..dah lapor weh, sumenye namnpak sedap...
 nak citer ckit tentang SOM TAM ni..the famous Thai salad..campuran papaya diracik halus sebati dengan bahan lain spt tomato,fish sauce,lemon etc..rasanya yg sweet sour spicy..itulah yg wt dia jd sedap dimakan begitu saja

Untuk dinner pd malam pertama kitorang di sana..kami dibawa ke Sami's Kitchen..ini juga antara salah satu kedai yg menyediakan halal food.. ..
 disini satu lagi makan popular thai Kaengsom  atau spicy sour fish soup  turut dapat kami nikmati..ade nenas dan ikan..kalu kt Malaysia ala2 masak lemak (tapi tak lemak) dan masak asam kot..sedap la...
ni sy lupe jugak namenye(aku mkn semut ke?jd pelupe..dah tua le tu..uhuk)mengikut kate org(tourist guide) tu,makanan ni better utk kanak2 mkn..yg hijau2 tu kailan goreng diracik2..tengah tu ade mayonis..dlm ala2 isi nugget didalamnya..very simple utk dimasak kpd anak2...kalu korang rajin cubelah cari pe namanya..eheh..

ok...sambung lagi nanti2 ye

No comments: