Friday, April 15, 2011

# Sharing

Bile penjenayah masuk rumah

Tak bis lagi cite jenayah..actually dulu aku minat nak jadi polis/penyiasat..suke bace buku penyiasatan Enid Blyton..tapi hasrat tak kesampaian..penakut ade hati nak jadi polis konon..Ok ni kesinambungan dari hasil celoteh ari tu

Cer bayangkan masa tu kat rumah seorang diri mahupun hanya ditemani anak2..tetibe tanpa disedari rumah kene pecah..penjenayah dah ade depan kita..pe nak buat masa tu..kite kaum hawa ni mesti panik kan.. takut la watnye di apa2kan kite..huh..

camne nak elak serangan
  • sebolehnya cuba JERIT..mase tu mmg tak tenang dah kan..suare pun dah tak keluar..

  • cuba tumbuk..jika penjenayah pegang bahu, tangan jangan cube halang cam ala2 takut dok pegang butang baju..make sure tangan korang bebas utk bg peluang kite cube lawan musuh tu..kalu dapat gigit je tengkok dia tu sekuat hati..sampei putus urat leher..hhehe
gambar:amik peluang utk cube tumbuk ke..kasi patuk ke..gigit je dia..Dr.Kamal kate gigit je tengkok dia tu...kalu boleh la..nak slmtkn terpakse le
  • tendang tempat paling sulit atau cer pukul (tolak dengan tangan) sekuat hati kat tengkok/muke dia
gambor hiasan:kasi kick je same dia

Camner lak dorang leh masuk?
Ha ni gambar hiasan je ye..dorang leh gune any card utk buke pintu atau tingkap..senang je aku tengok Dr.Kamal wat demo tentang ni..just selitkan card antara celah tingkap (dari luar) utk mudahkan tolakan..
gambar-jgn pasang engsel pintu hala ke luar lak..lg sng je dorang cabut buke..
taruk grill same kat pintu..taruk mangge..

jage2 le..make sure sume tingkap dan pintu dikunci betul2 dan letakkan penghalang supaya dorang xleh ceroboh..letak le grill and mangga tebal/besar ke kat situ..
gambar-letak le penghalang cam paku/bnde panjang yg leh halang bende tu(xtahu panggil pe..tgk anak pnh) dr sng dibuke

"kita harus berwaspada dalam setiap gerak-geri kita, dan berfikir bahawa kita mungkin mangsa seterusnya kepada sebarang kejadian jenayah"

5 comments:

luckylizan said...

info berguna...tapi dlm keadaan panik tak tau lah ingat ke tidak nak gigit tengkuk dia...terkaku kat situ..ishh mintak dijauhkan.

Kay Masingan said...

keha hati2 selalu...jom baca
WASHING MACHINE ATAU TANGAN

Penjejak Mimpi said...

anda da ditag. sile terjah http://penjejak-mimpi.blogspot.com/2011/04/giveaway-fom-moscow-by-miszlullaby.html

deyna said...

ramainya pengikut ko..bagi aku sikit

Murni said...

takot la pnjenayah skrg sgt berani.. bwak senjata plk tuh dlu ugut tunjuk2 ja snjata skrg klu lwan blh ilang nyawa..
tima kasih sudi mlawat blog murni follow awk kmbli..