Wednesday, November 28, 2012

Tarian cuti-cuti 1Malaysia @ Putrajaya Ahad ni..moh berhibur sakan

November 28, 2012 3 Comments
Ahad ni sesape yang free takde mende nak wat leh jenguk Putrajaya..menari-nari yeehaa.. yeeba... yeeba.. mesti ade yang suka kan..Anggap la ala2 senam aeorbik.
Lebih 16,000 peserta dari seluruh negara bakal menyertai Tarian Cuti-Cuti 1Malaysia yang akan diadakan di Dataran Putrajaya dekat sini pada Ahad
program yang akan dirasmikan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor itu bermula 6 pagi dan dimeriahkan artis jemputan iaitu Jimmy Pelikat dan One Nation Emcees yang popular dengan lagu Anak Kampung.
program yang masuk kali keempat diadakan itu akan menghimpunkan tarian pelbagai bangsa di negara ini seperti Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan Orang Asli selain diselitkan tarian moden dan 'Gangnam Style' yang menjadi fenomena dunia.
tiga tarian iaitu melambangkan 1Malaysia, 1Malaysia For Youth (1M4U) dan Tahun Melawat Malaysia 2014 juga akan dipersembahkan untuk kali pertama kepada orang ramai pada program itu.

Dah Sampai Tembok Besar China

November 28, 2012 2 Comments
Bukan aku tapi my parent and adik2..sedihnye tak dapat join..kalau tak preggy sah2 aku pun akan ikut serta..Sadis~..

Alhamdulillah dorang selamat sampai ke Beijing.Hanya mampu antar dorang kat airport Ahad baru ni..Sabtu pagi nanti baru dorang sampai sini..Arhhh..tensen gak bile tengok gambar percutian dorang..hanya lihat update di wassup..pegi sane sini..jelessss..Bila lagi nak gi weh..nak join!!

Sekarang ni musim sejuk...grrrrr,,merasa la musim ni..kot dan leh main salji lak.Seminggu di sana hope balik nanti jangan lupa ole2..

Ok,aq sedih dan jeles bangat!!

Tuesday, November 27, 2012

Cara selamat makan mi segera

November 27, 2012 3 Comments
Bahan pengawet dalam mi segera memang boleh disingkirkan, tetapi amat sukar. Melalui sistem perembesan manusia, bahan itu hanya dapat disingkirkan sekurang-kurangnya empat hari selepas ia dimakan.

Jika hari ini kita sudah makan mi segera, empat hingga lima hari kemudian barulah kita bole makan mi segera lagi.

Seelok-eloknya tambahlah sayur-sayuran dan protein haiwan seperti telur, ayam, udang ke dalam mi segera

Apabila memasak mi segera, air rebusan pertamanya hendaklah dibuang. Langkah itu perlu bagi membuang bahan pengawetnya. Kemudian baru dimasak ke dalam air mendidih yang baru.

Tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera. tidak menggunakan perencah yang disertakan bersama mi segera.Jika boleh buat perencah sendiri.

Ketika membeli mi segera selain tarikh luput, kandungan dan logo halal, pastikan juga bungkusan mi tidak rosak atau koyak. Jika bungkusan rosak atau koyak, pelbagai macam serangga dapat masuk lantas mencemari mi segera itu.

-sumber yahoo news

Monday, November 26, 2012

Malaysia vs Singapura 0-3..Rajagobal kecewa dengan Apek..

November 26, 2012 3 Comments

Ketua jurulatih Datuk K.Rajagobal kecewa dengan persembahan penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat yang menjadi punca kekalahan 0-3 kepada Singapura pada perlawanan Kumpulan B di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam ini.

Beliau berkata kesilapan yang dilakukan oleh Khairul Fahmi yang dikenali dengan nama ''Apek'' pada separuh masa pertama menyebabkan moral pemain pasukan kebangsaan terus merosot namun beliau memuji kebangkitan yang ditunjukkan pada separuh masa kedua.

Tiga gol skuad Singapura dijaringkan oleh kapten pasukan, Mohd Shahril Ishak pada minit ke-32 dan 37 serta pemain naturalisasi dari Bosnia, Aleksandar Duric pada minit ke-75.

**kesilapan pemilihan pemain..cuba bagi peluang orang lain pulak main..pemain dari pasukan Kelantan contohnya
**bukan pengalaman yang menjadi taruhan untuk menyertai skuad kebangsaan tetapi dari segi KERASIAN

Tuesday, November 20, 2012

Malaysia vs Bangladesh..seri muka!

November 20, 2012 0 Comments
Tadi sudahpun berlangsungnya perlawanan persahabatan terakhir antara Harimau Malaya menentang skuad Bangladesh yang menduduki ranking ke 171 dunia.

Walaupun dikatakan skuad kali ini lebih baik namun keputusan perlawanan adalah 1-1..Jaringan dibuka oleh hasil sepakan Khyril Muhaymeen.

Seri muka lagi kita dapat.apa2 ajele..

Durian Crepe

November 20, 2012 12 Comments
Apa itu durian crepe?yang aku tau bahsa mudahnya sejenis makanan yang fiiliingya durian dan luar nye crepe dari tepung.Hhahaha..mandai jekan..ok masih tak jelas.

Tadi baru dapat Durian Crepe ni..oder kat akak ofis ni..dia bab makanan nombor satu..heheh..sori K.Non!
Actually aku tak pernah rasa lagi just peanh dengar je..So dah ade orang dok promo..amik oder la..try dulu sebungkus..RM10.Balik kang baru nak try rasa.Orang kata sedap makan sejuk-sejuk.Ok simpan dulu dalam peti kang lik baru amik.Jangan lupa lak wahai aku yang pelupa ni.Kang kebuluq teringat2 lak kat umah nanti.Hmm..semerbak bau doyan nie!

Monday, November 19, 2012

Keputusan UPSR Hari Ini

November 19, 2012 1 Comments
Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2012 akan diumumkan hari ini dan semua 517,139 calon boleh mendapatkan keputusan di sekolah masing-masing selepas jam 10 pagi. 

Lembaga Peperiksaan Malaysia dalam satu kenyataan sebelum ini, berkata pengumuman analisis keputusan peperiksaan akan diadakan jam 9 pagi di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 6, Blok E8, Kompleks Kerajaan Parcel E, Putrajaya.


**good luck untuk anak buah aku Haziq dan Hazwan juga adik ipar Naziha..Moga result korang okla nanti.

Friday, November 16, 2012

1MOCC:Pusat Panggilan 1Malaysia | Hanya satu nombor berhubung dengan kerajaan

November 16, 2012 0 Comments

Isnin baru ni 12 November 2012,aku berkesempatan menghadiri MAJLIS PELANCARAN 1MALAYSIA ONE CALL CENTRE (1MOCC) yang dibawakan oleh PA JPM.Majlis tersebut dilakukan di Perbadanan Putrajaya dan dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri kita.

1MOCC merupakan satu projek 'National Flagship' di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan yang membolehkan orang awam mengemukan pertanyaan, aduan atau cadangan kepada pelbagai agensi kerajaan menggunakan nombor rujukan tunggal 03 8000 8000.Semua operator kementerian, agensi kerajaan dipusatkan dengan satu nombor tersebut sahaja

Pusat tersebut beroperasi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu dan 365 hari setahun termasuklah pada hari cuti umum.

Lima saluran komunikasi iaitu telefon, khidmat pesanan ringkas, faks, e-mel dan media sosial menjadi platform untuk rakyat menyalurkan apa sahaja kemusykilan atau cadangan.

Pengguna boleh memilih untuk menggunakan faks di talian 03-8000 8001, melayari laman web di www.malaysia.gov.my, e-mel di 80008000@1mocc.gov.my dan menerusi laman-laman sosial iaitu facebook.com/myGovernment dan twitter.com/myGovPortal.

**PKP bertugas kene banyak pengetahuan la..dan pihak yang dihubungi selepas melalui PKP/Operator ni kene le ambil maklum balas dan tindakan.Kalau takda respon tak de maknanya sistem ni.Harap biarlah Cepat dan Tepat.

Friday, November 09, 2012

Pengalaman Mengaudit

November 09, 2012 2 Comments
Selamat pagi dan salam Jumaat

Dah berapa hari tak update blog...Agak sibuk dengan tugasan di ofis.Semalam langsung tak dapat ngadap blog.

Buat pertama kali semalam,pergi audit Pemeriksaan Mengejut kat APMM Stesen Udara Subang.Nasib dekat je dan balik hari.So takde masalah la nak gi.

Buat pertama kali jugak jadi auditor check hal kawalan pengurusan.Kalau sebelum ni kita je kene audit.La ni merasa la bagaimana mengaudit orang.Check Fail Meja,MPK,Waran Perjawatan,Carta Organisasi Jabatan,JPKA dan lain-lain.Mula agak blur jugak bende ape nak buat.Disebabkan takda pengalaman lagi wat benda ni,cam orang 'bodoh' pun ada..arhh biaralah lah jangan belagak pandai udah.Pengalaman dan pembelajaran pertama kali memang gitu.Nanti dah biasa okla kot.

Hmm..mungkin ini first and last kot aq wt audit sebelum cuti bersalin.Menghitung hari.Tahun depan masuk keje after cuti tak pasti le pe kan jadi.....

Wednesday, November 07, 2012

Borang Permohonan Bayaran Sagu Hati Bekas Tentera

November 07, 2012 0 Comments

Bekas tentera tidak perlu menganggotai mana-mana persatuan bagi mendapatkan borang permohonan untuk bayaran sagu hati RM1,000 yang diumumkan kerajaan dalam Belanjawan 2013. 

Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan berkata mereka boleh mendapatkan borang itu terus daripada JHEV atau 82 kem tentera di seluruh negara. 

Zulkiflee berkata beliau mendapat maklumat mengenai beberapa persatuan yang memaksa bekas tentera menyertai mereka jika ingin mendapatkan borang permohonan. 

"Saya memberi amaran supaya persatuan bekas tentera tidak menggunakan cara macam ini untuk mendapatkan ahli," katanya kepada Bernama selepas menyampaikan Pingat Jasa Malaysia kepada 16 bekas askar British Malaysia. 

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata sepanjang tiga hari diedarkan, hanya lebih kurang 15 peratus daripada kira-kira 224,000 bekas tentera yang layak menerima sumbangan itu, mengambil borang tersebut. 

"Borang permohonan boleh didapati sehingga hujung bulan ini, dan sama ada layak atau tidak, akan diketahui bulan Disember ini," katanya. 

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentang Belanjawan 2013 di Parlimen pada September lepas mengumumkan bayaran wang sagu hati sebanyak RM1,000 kepada veteran dan anggota ATM yang tidak mendapat pencen, dengan syarat tidak dikenakan tindakan tatatertib sebelum ini.

Tips Untuk Kempen CPUV Nuffnang

November 07, 2012 1 Comments
Kebanyakkan orang pasti mengimpikan yang blog mereka akan sentiasa dikunjungi pembaca dan disamping itu ditempek iklan paling bernilai yakni "CPUV" untuk meningkatkan hasil pendapatan blog.Actually aku masih tercari-cari jawapan pasti apa yang dinilai oleh pihak pengiklan untuk memberi iklan status tu.Ada yang kata walaupun UV dia banyak hingga ada yang tahap riban dan senetiasa ramai pengunjung tapi takde pun dapat iklan bermeter ni / ongoing.Kalau aku cam tu pun mau 'merajuk' kot dari Nuffnang ni..heheh..kedekut sangat.Tapi aku sedar blog ni bukannya maintain sangat..ala kadar saja..lebih kepada mengisi masa.Ada rezeki adala,if tak go on je pe yang ada.

Berikut adalah Tips Untuk Kempen CPUV oleh pihak Nuffnang:

Pengiklan akan memilih blog untuk kempen CPUV berdasarkan beberapa kriteria seperti penonton sasaran blog, genre blog dan pengaruh.Sebagai contoh, sebuah syarikat kosmetik akan lebih cenderung untuk memilih fesyen dan blog kecantikan dengan pembaca wanita untuk mengiklankan. 
Bloggers dengan status glitterati juga keutamaan yang lebih tinggi semasa pemilihan. 
Memastikan iklan anda secara optimum diletakkan, mengemaskini profil blogger anda dan kajian akan meningkatkan peluang pengiklan perasan blog anda dan oleh itu meningkatkan peluang blog anda dipilih untuk Kempen CPUV.

Peluang Masuk Muzium Helah@Trick Art Museum I- City Secara Percuma

November 07, 2012 2 Comments

SHAH ALAM: Pengunjung Taman Tema I-City, berpeluang masuk secara percuma ke Muzium Seni Helah atau Trick Art Museum yang ditempatkan di dalam taman tema itu, bermula pada Jumaat.
Pengarah muzium itu Monica Ong berkata pihaknya mengalu-alukan kedatangan orang ramai untuk menimba pengalaman dengan bergambar dari hasil lukisan tangan yang mampu menghasilkan latar belakang berdimensi.
"Buat masa ini tiada bayaran dikenakan kepada umum sehinggalah satu tempoh yang akan diberitahu kelak," katanya kepada pemberita selepas majlis pembukaan muzium itu di sini, Jumaat.
Beliau berkata muzium seluas 8,000 kaki persegi itu julung kali diwujudkan di Malaysia.
Katanya muzium dua tingkat itu mempunyai lima tema lukisan yang dilukis pada dinding bangunannya iaitu Egyptian, Famous Masterpiece, Animal Kingdom, Marine Life dan Modern Classic.
Monica berkata muzium itu dibuka kepada semua lapisan masyarakat pada setiap hari dari pukul 11 pagi hingga 12 tengah malam.-BERNAMA

Tuesday, November 06, 2012

Set Bersalin Apa Yang Terbaik?

November 06, 2012 4 Comments
Tinggal berapa minggu je lagi aku bakal bersalin anak ke-3..Insya'allah..Persediaan unutk baby dah cuma mak nye je lum lagi .Antaranya aku masih tercari-cari produk set selepas bersalin ketika dalam pantang nanti.

Bukan senang nak memilih.Banyak yang nak diketahuai."Produk A vs Produk B, mana yang bagus?",Berapa harga?Apa kesannya?bla..bla...
 
Ada yang cakap produk ni bagus..bla..bla..ada yang cakap produk ni tak sesuai dengan dia..panas..bla..bla..Tak semua orang serasi dengan set bersalin tertentu.Kalau tak sesuai takut nanti kesannya kepada badan kita dan juga kepada baby.

Apa nak dikata dan dicari??


Monday, November 05, 2012

Semak UPSR 2012 Secara Online & SMS

November 05, 2012 1 Comments
Mulai Khamis ni 8 November 2012 keputusan UPSR akan diumumkan.Bagi yang menduduki peperiksaan tersebut pasti ada yang nervous mahupn tak sabar nak tahu resultnye kan.Bagi kita ibu bapa,adik beradik mahupun sedara mara of course nak tahu jugakkan.Apapun keputusannya ini bukan lah perngakhiran unutk kita terus belajar dan berjaya.Masih banyak jalan yang perlu dilalui.

Semakan secara online di laman web ini:
http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php

Semakan UPSR melalui SMS:

i) Taip UPSR [angka giliran] dan hantar ke 15888

ii) Contoh : UPSR BC001A040 dan hantar 15888

Coklat Choki Choki

November 05, 2012 5 Comments
Sape pernah makan benda ni?sure ramai yang kenal dan pernah menikmatinya.Masa zaman bebudak dulu benda ni memang jadi kegemaran..lik sekolah gi kedai beli choki choki..enak dimakan begitu saje..nak makan ngan roti pun boleh
Ni aku beli kat kedai ofis aku..jual sepek,ada 5 batang..harga RM1.50..kiranya sebatang choki ni 30 sen la..dulu murah je kan..size still same je..
benda idak le puas sangat pun kalau makan..tak rase dek tekak sangat..bek beli je nutella ke or yang seumpanya..baru banyak,senang cedok taruk ateh roti..

Saturday, November 03, 2012

Sengal Petang..Awak ni Gila Ya

November 03, 2012 1 Comments

Mak : Lesen ! tolong beli santan !

Lesen : Lesen tgh main PSP la mak !

Mak : Otak ! tolong mak beli santan !

Otak : Otak tgh berak la , mak !

Mak : Kad pengenalan , tolong beli santan !

Kad pengenalan : Kad pengenalan tgh main facebook la mak !

Mak: Gila , tolong beli santan !

Gila: Ok , mak !

Dalam perjalanan, Gila ditahan polis kerana memandu melebihi had laju !

Gila : Ada apa , encik ?

Polis : Mana lesen ?

Gila : Lesen tak ada dgn saya , dia tgh main PSP.

Polis : Kad pengenalan kamu mana ?

Gila : Kad pengenalan tgh main facebook.

Polis : Kamu tak ada otak ke ?

Gila : Otak tgh berak , Polis kenal keluarga saya ke ? Semua nama
adik beradik saya encik tahu.

Polis : Awak ni gila , ya ?

Gila : Ya..nama saya Gila..

Polis : @*@^#%

Friday, November 02, 2012

Burger Bakar Abang Burn dan Satay Willy Ramal Junction

November 02, 2012 4 Comments
Semalam,berjaya jugak menunaikan keinginan untuk makan burger bakar..peh keje terus ke Ramal Junction,Kajang..masa sampai orang tak ramai lagi dah dekat kul 7 baru penuh orang..So dah samapi terus gi gerai Burger Bakar Abang Burn..kejap je oder dah sampai..air pulak amik air suam and limau suam..yele makan benda gini kang leh muak dibuatnya..so kene le pilih air yang sesuai..
Ni double beef cheese burger..RM14..Larat nak makan,tinggal sikit lagi,aku dah tak mampu nak habiskan
Beef cheese burn burger harga dalam RM8.50

Makanan sampingan oder Satay Willy..tak habis pun..so tapau bawak lik

Kalau nak makan kat sini,jangan ikut nafsu sangat..if rasa nak makan burger double ke pe rasanya cukup kot kita oder itu je..dah kenyang..tapi kalau terasa nak makan benda lain better tapau la....kat sini ade jugak gerai Mee Udang Port Weld,Nasi Ayam berempah la, Char Kuey Teow dan lain-lain yang pasti akan menggoda korang kot yang jenis nak makan itu ini..waspada..tumpukan perhatian kepada apa yang kita nak makan udah

Lunch Aku Masakan Kampung Je

November 02, 2012 1 Comments
Tengahari ni ofis ada wat makan..ade sorang Juruaudit ni sponsor..murah rezeki dia
pagi tadi pun ade gak jamuan bfast..memang kenyang giler le hari ni!

Menu:
Ayam Kicap
Udang masak lemak pegaga
Kerabu mangga
Ikan masin
Ulam2 dan sambal macang

Masakan kampung lebih sedap weh!ni kat rumah mau bertambah

Safiq, Muslim,Kembar Join Pasukan Johor Pulak

November 02, 2012 0 Comments
KETUA pasukan Selangor, Safiq Rahim mengesahkan bahawa beliau akan menyarung jersi Johor dalam saingan Liga Malaysia pada musim depan.

Selain Safiq, pasukan Johor yang dahulunya dikenali sebagai Johor FC hampir pasti mendapat khidmat tiga pemain Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu pasangan kembar Mohd Aidil Zafuan dan Mohd Zaquan Adha Abdul Razak serta Mohd Azmi Muslim serta bekas pemain Terengganu, Mohd Muslim Ahmad.

Mesti hebatkan tawaran yang diberikan oleh TMJ untuk ambik dorang ni.Gamaknya berapa erk dorang akan dibayar?Pemain-pemain yang masuk team Johor ni gah gak le,may be team Johor ni akan naik tahun depan.Tapi lebih bangga kalau naik atas dasar pemain sendiri.Itu lebih baik.

Pasukan Yeop Kejor Yeop bila gambaknye nak ungguli piala nie..Hidup Perak!

Kumpul Duit Nuffnang..Alhamdulillah Ada Jugak!

November 02, 2012 0 Comments
Hai guys..how r u?
Tadi CDD sesaje check akaun Nuffnang..sebelum ni memang tak berapa tau apekebende le Nuffnang tu..then skang dah tau..Rupenye nga blog kita leh gak wat side income..lagi rajin kite lagi le cepat masyuk cam blogger lain..contoh Hanis zalika,Yuyu,Ben Ashaari, Eqbal, Mak Dara dan lain-lain...they oll famous amous blogger..we'oll ni baru je nak bertatih..tak samapi sebulan pun lagi blog ni wujud..
Walaupun baru lahir blog kite ni,tapi okla bila tengok kat akaun Nuffnang tu dah ada sikit income..siyes kene usaha lagi le kalau nak banyak iklan and duitnye..banyak hasilnye cepatle cash out
Yok..kumpul duit!kot nanti leh wat g shopping and jenjalan..huawaakaka!!

Kajian semula gaji hanya libatkan 20% penjawat awam

November 02, 2012 0 Comments

Cuepacs berkata kajian semula gaji kakitangan yang diumumkan oleh Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa semalam, hanya melibatkan 20 peratus penjawat awam yang sudah pun mencapai paras gaji maksimum.

Timbalan Presidennya, Azih Muda berkata, pihaknya mengalu-alukan langkah itu memandangkan kira-kira 20 peratus daripada 1.3 juta kakitangan awam sudah pun mencapai tahap maksimum dan mereka harus diberi perhatian supaya tidak ketinggalan.

Sehubungan itu kata beliau, laporan media bahawa kajian semula melibatkan keseluruhan kakitangan awam tidak benar.

"Hanya mereka yang sudah capai tahap gaji maksimum. Dua puluh peratus ini harus diberi keutamaan.

"Cuepacs mengharapkan kenaikan dua hingga lima peratus kepada kakitangan awam yang sudah berada pada tangga gaji maksimum. Mereka ini akan mengalami penurunan gaji dua peratus apabila skim gaji penjawat awam dikaji semula (kelak)," katanya kepada Sinar Harian Online.

"Kita mengalu-alukan dan harap kajian semula dilakukan kepada yang sudah ada gaji maksimum.

Jelas beliau, sebahagian besar kakitangan terbabit berada di peringkat maksimum, antara lain kerana menerima kenaikan gaji atas prestasi cemerlang mereka semasa berada di bawah Sistem Saraan Baru dan Sistem Saraan Malaysia.

"Dulu mereka cemerlang dan dapat kenaikan gaji, sekarang ketinggalan di belakang... keadaan ini perlu dibaiki," katanya.

Malah Azih juga berkata, pihaknya telah dijelaskan oleh Ketua Setiausaha Negara pagi tadi bahawa kajian semula hanya melibatkan penjawat di peringkat gaji maksimum.

"Dua puluh peratus ini melibatkan semua kategori jawatan," katanya lagi.

Cuepacs menyasarkan kenaikan dua hingga lima peratus untuk mereka yang sudah mencapai gaji maksimum dapat dilaksanakan tahun hadapan.

Laporan media semalam memetik Ali berkata, kajian semula akan dilakukan ke atas skim gaji penjawat awam termasuk kenaikan tahunan sehingga lima peratus bermula tahun hadapan.

"Kita akan mengambil kira mungkin mengikut kategori, kalau lima peratus itu untuk kategori yang teratas terlalu tinggi dan kita akan menyelaraskan semula," ujar beliau.

Kerajaan juga katanya, akan meneliti segala aspek bagi memastikan setiap penjawat awam mendapat manfaat daripada pelaksanaan skim gaji berkenaan termasuk isu penjawat awam yang menerima tangga gaji maksimum.

Menurut Presidennya, Datuk Omar Osman, kerajaan juga harus menimbang penjawat awam yang berada di tangga gaji tahap maksimum atau pada tangga gaji mati perlu dibayar tunggakan kenaikan tahunan selama mana mereka tidak menikmati sebarang kenaikan selain perlu dinaikkan gred sebelum membuat pembaharuan dalam skim sedia ada.

Buah Macang dan Buah Star..Masam Masam Manis

November 02, 2012 4 Comments
Buah setar atau setaq..dapat masa balik kampung raya hari tu..orang bagi..ade yang masak wana kuning dan ada yang muda,hijau lagi..tapi sedap lak lak yang muda tu..rangup je wat cicah /colek..yang kuning dah masak tu masam gilerrr...kecut muka weh..hehhe
Gambar atas ni aku panggil buah macang..bulat je rasa pun manis..wat sambal pun sedap nie tapi kat rumah takda cili hidup le pulak..udahnya wat makan gitu je cicah ngan kuah rojak yang masih dok ada lagi tu.
Buah bacang seperti juga buah kuini iaitu mempunyai beberapa persamaan terutama dari segi bentuk, rasa, aroma dan struktur isinya. Antara perbezaan jelas ialah kandungan serat dalam bacang lebih keras berbanding dengan kuini.
Buah macang putik mengandungi getah bisa yang mampu menyebabkan bibir dan mulut berkudia. Apabila masak, getahnya terhad pada kulitnya dan buah masak boleh dimakan selepas dikupas. Buah Macang merupakan buah yang sedap dan sungguhpun berbau kuat, rasanya pernah digambarkan sesedap durian, tetapi biasanya tidak dihargai sebagai buah yang dihidangkan di meja.-wiki
Jom ngicah!!

Thursday, November 01, 2012

Gaji sektor awam dikaji semula tahun depan

November 01, 2012 1 Comments

Kerajaan akan mengkaji semula skim gaji penjawat awam termasuk kenaikan tahunan sehingga lima peratus bermula tahun depan. 
Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkata kajian itu bagi membantu penjawat awam menangani masalah kos hidup yang semakin meningkat. 
"Kita akan mengambil kira mungkin mengikut kategori, kalau lima peratus itu untuk kategori yang teratas terlalu tinggi dan kita akan menyelaraskan semula," . 
Beliau berkata kajian berkenaan juga akan meneliti segala aspek bagi memastikan setiap penjawat awam mendapat manfaat daripada pelaksanaan skim gaji berkenaan termasuk isu penjawat awam yang menerima tangga gaji maksimum. 
Ali berkata pihaknya turut mengambil kira kajian yang dibuat Suruhanjaya Khas Tranformasi Perkhidmatan Awam yang akan membentangkan laporan penuh kepada kerajaan pada akhir tahun ini. 
"Buat masa ini suruhanjaya berkenaan sedang membuat kajian menyeluruh berhubung sektor awam di negara ini, kita akan ambil isu kenaikan gaji ini jika ia ada termaktub dalam kajian itu, namun jika tidak ada isu (kenaikan gaji) dalam laporan itu, kita akan mulakan kajian mengenainya pada tahun depan," katanya.