Wednesday, June 27, 2012

# Makanan

Yong Tau Foo,Taiping maaaaaaa..


Yuhuuuu.bersua kembali setelah sekain.lame tak update blog.Sebab kesibukan kerja,menyepi seketika la.So,now jom i belanje makan.

Kali ni nak citer pasal tempat makan kat Taiping.Selain BIHUN SUP RM1 Yong Tau Foo juga terkenal di sini. Sabtu lepas on the way pulang ke Batu Kurau (rumah mentuaku) kitorang singgah makan kat medan selera berhampiran Balai Bomba Taiping..kat situ memang famous bagi yang familiar..cakap nak makan kat bomba..tau le deme..Kat sini istimewanya banyak gerai yang menjual Yong Tau Foo(YTF)..actually dah beberapa kali mai makan sini..lagi mau.

 Aneka pilihan...pilih je ape yang korang rasa nak..macam2 ada
 tengok tu sotong pun ada..tapi aku tak pernah lagi try amik sotong ni bila makan YTF
 ni antara yang dipilih..ade lagi tambahan tu tapi tak mik gambar lak..tak amik banyak pun coz YTF ni just makanan sampingan je..kitorang ade oder nasi goreng and mee hailam..larat nak makan banyak2..tu pun YTF tak habis..
 Hasil setelah direbus dan dipotong2..banyak..sepinggan besar..leh makan 3-4 orang..total RM15..kuah kacang campur ngan ape tah..dono la..makan saja
Air pilihan aku..asam boi..air orang len aku tak mik..biase2 je..makan bende gini kene lawan sikit ngan bende masam..baru tak mual..Nak bgitau jugak,kat sini ada ABC special..kalau di Shah Alam ade buah coklat cair..sini pun ade buah gak..tapi buahnye sampai 3 jenis gak la dia letak cam epal,anggur,tembikai.ais krim pun banyak dia taruk.rugi aku aku tak try kan..pehhhh..tetibe melelah lak rasa teingat kat ABC..mesti  try gak nanti!sian baby ni kang,sabar ye next time kite gi lagi..

Sesiapa yang gi Taiping orang kwasan berhampiran meh le singgah sini..Jalan Jalan Cari Makan.

9 comments:

Sue Echan said...

lame x makan YTF.. tringat YTF pasa malam..murah n sedap,,

WILAYAH C.T.M said...

oh lamanya tak pi makan kat bomba..sedap tau ytf kat situ..dulu2 selalu gi makan kat situ.tp ramai orang.mmg femes tmpat ni..hihi.i pun orang batu kurau jugak.

wanie-ladybird said...

terliuqqq........

lovely said...

sedapnye..
terasa2 kat lidah den ni ha!!

Nur Danisha said...

@wanie-ladybird tliuq kene p cari lol..g penang tu singgah tepeng na

Nur Danisha said...

@WILAYAH C.T.M yup bomba mmg femes ngan deretan kdai YTF..dlm bnyk2 kdai not sure yg mane lg best..belsh je

Nur Danisha said...

@WILAYAH C.T.Meh bt kurau ke?kat mane?

Nur Danisha said...

@lovely hang tu sume nye terasa2..ater kome balik payrock tu cer singgh tepeng yer..pkene YTF

Nur Danisha said...

@Sue Echan kt psr mlm pnah gk bli..sandard je YTF ni..jst kdg bza pd kuahnya