Aku beli buku masakan la!..mak budak baru nak belajar
pesta buku kat Mines hari tu tu bukan takat buku Fixi dan Lejen je aku rembat..tapi sebagai memenuhi naluri keisterian juga keibuan, dengan baiknye aku amik 2 buku kat atas tu..ade lagi buku masakan yang aku minat..Masakan Thai..tapi aku letak balik dan amik Daging dan Ikan..yele bab lauk pauk ni aku memang 'hancus' sikit..tu kene asah lagi pengetahuan..masalah jugak aku ni cepat lupe bahan2 yang diperlukan..nak kene amal selalu kot masak bende tu baru leh ingat..tak pe le selagi boleh belajar why not kan..
Buku "Senangnye Memasak Bersama Chef Hanieliza.." mengandungi pelbagai jenis resepi masakan Malaysia antaranya Ikan, Daging, Ayam, Nasi, Sayur, Kerabu & Salad, Sambal & Sos, Mi, Kuetiau & Meehoon, Makanan Laut, Kambing. Buku ini diterbitkan oleh PTS Millenia.
Dalam buku IKAN ni ada resepi seperti Asam Pedas Bungkus, Asam Pedas Ikan Pari,Asam Pedas Lada Hitam, Asam Rebus Ikan, Cencaru Belah Belakang,Sup Ikan, Gulai Ikan Kering Tumis Darat,Ikan Bakar, Ikan Bakar Tomyam,Ikan Berlada,Ikan Kukus Serai,Ikan Masak Tempoyak,Ikan Percik,Ikan Masam Manis,Ikan Taucu,Ikan Tiga Rasa,Ikan Tumis Asam,Kari Kepala Ikan,Lemak Cili Api Ikan,Lemak Cili Api Sardin,Lemak Lengkuas Ikan,Singgang Ikan dan Stik Ikan.Untuk buku Daging lak macam-macam resipi ade,kene le beli tengok!
Tapi rasa cam nyesal gak tak mik buku Masakan Thai tu..peberet aku tu..arhh..nak kene gi sekali lagi ke..ade sape2 nak gi sane tak..nak kim..RM5 je pun rege buku tu..
Comments
nih lepas dah hampir setahun beli buku nih...
dah abih praktik dah semua resepi..
hekhek..
:P