Wednesday, October 05, 2011

# Orang Gomen

Gaji Satu Lapis..apekobondonya ha

Last month, aku ade publish berita pasal konon-konon penjawat awam akan NAIK GAJI (tak tahule..ramalan macam2 kan..tunggu je 7hb ni)..katenye 
Putrajaya dijangka memperkenalkan sistem saraan baru sektor awam, menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM) — antara lain menawarkan skim gaji satu lapis atau peringkat — yang bakal membawa kenaikan gaji sehingga 40 peratus.
Ok,itu kita tak leh nak pastikan akan kebenran kerana cakap2 angin...so banyakkan bersabar sampai masa akan diketahui kebenarannya..Cakap pasal gaji satu lapis,ade sorang member ni tanya apa dia tu?erk..aku pun tak faham sebenarnya..coz aku penjawat awam era 2k-an..sistem tu pernah digunakan masa zaman sebelum Sistem Saraan Baru(SSB) diwujudkan..sekarang ni dah digantikan dengan Sistem Saraan Malaysia (SSM)..perghh..pekebende le pulak dua-dua SS tu...korang nak tau korang gi le cari kt web JPA ke pe yg patut..rajian sikit..jgn malas!

Back to topic..gaji satu lapis tu tangga gaji dia just satu je..sekarang ade sampai 3P kan..so maknanye tak de lagi gaji mati ke pe..selagi masih dalam servis selagi tu le akan naik..melainkan le ko dikenakan tindakan tatatertib ke....kalau ikut sistem tangga gaji 3P tu,macam2 lak syaratnye kan..cemerlang up la P1-P2 dan begitulah sebaliknya..erk gitu ek..lebih kurang cenggitu la..

p/s:Countdown to 7th Oct..Mari berdoa moga dikurniakan rezeki yang lebih baik dan berkat..

4 comments:

Wanita Mutalib said...

mintak mintak ceritak baik!! :p

muCux said...

akak mcm biase
sms aku bila ada berita gembira malam bajet nanti
hopefuly xde la asyik pinda2 mcm tahun lepas ye hhihihihihi
kim salam kat kak ros nanti
ckp kat dia i lap u :p

p/s: boring tiap2 tahun kene jaga kaunter setiap kali bajet aku nk g parlimen mcm zainul!!!! hihihihihi

Faztee Danisha said...

@Wanita Mutalib MUDAH2AN..MOGA MEREKA DENGAR RINTIHAN ORAG BWHN NIE

Faztee Danisha said...

@muCux hah..tengokle ain guane..cm thn lepasbende lambat cmner nk bgtau..ehhh..ko ni BAjET ni rahsia..tunggu je le announce..kak ros?aiseh..xmo ar aq yg ckp ilep u kt k.mah..xbokonan ha den nk ckp gtu kek dio..
erk..bab g parlimen ke stay ke xdapek nk tlg..insya'allah nxt yr ko leh merasa staybck bjet ke kn..aq may b pencen tahun depan..hahhha