Tuesday, August 02, 2011

# Corat Coret # Makanan

Ape makanan yang disukai bile berbuka

Bile time puasa..dok tercari idea nak masak ape le berbuka nanti ye..takkan hari2 mau gi bazar..sekali pergi mau berapa hengget dah kuar duit tu..nafsu makan kadang tak ingat..macam-macam nak kan..tapi aku Alhamdulillah boleh kawal lagi..beli ape yang perlu..prefer beli kuih muih la..

Semalam, sempat le wat ikan bakar and kuih buah melaka..jeair wat sendiri ja..orange juice..pior orange..jenuh nak memikir nak wat ape la berbuke nanti..cadang nak wat cucur udang la..kuih ketayap la..macam2 but simple punya la..

Actually aku sukekan kuih muih tradisional seperti tepung bungkus,kuih kaswi /lompang,tepung pelita dan lopes...humanga aih,sejujurnya aku tak pandai la nak buat kuih2 tu..nampaknye kuih pilihan aku lebih berasakan gule merah..sumenye manis2 kan..but aku masih mengawal kuantiti kemanisan dalam pemakanan/minuman dan alhamdulillah kebiasaanya bile check up tahap gula saya ok

Kalau gi bazar rambang mata lol..murtabak,laksa,kuih muih tu je pilhan aku..lauk masak sendiri la..berbuka dengan yang ringan2 dulu..malam sikit baru makan nasi..sempoi ja

6 comments:

Freaky said...

makan kuih memang sedap tapi tu la x leh makan bnyak sangat. kang dapat penyakit :P

deyna said...

sama la kita...aku pun wat ikan bakar gak smlm....pakai adabi punya pes je...sedap gak...

Mesin Taipku said...

smalam nasi kerabu,...terbaekkk..rini lom plan ag...org bujang malas nak masak...g bazar jer.. he he he.
d^__^b

Faztee Danisha said...

@Freaky YO LA sodap..tp kene jg nfsu mkn tu..jgn ikut sngt keinginan..kne kwl..

Faztee Danisha said...

@deyna oo..aku pn gune pes ikn bkr tom yam..hahha..then cicah air asam..br best mkn..hr ni wt patin tempoyak lak le..simple n cepat

Faztee Danisha said...

@Mesin Taipku org bujang okle beli je yg ready..ikut tekak nk mkn..