Monday, April 09, 2012

# Makanan

Gulai Pisang bersama keli..rempah giling sedap

 pisang ape aku tak tau namenye..yang pasti mude..ni akak aku bagi masa dia gi penang,.orang bagi kat dia,dia bagi kat kita jugak la..dia suh aku try wat masak gulai..aq blur gak,masak2 gini aku kureng gak..jenuh nak mikir nak masak pe..if ade ikan masin ok gak campur kan..campur ngan ikan bilis tumbuk pun ok..leamk kuning..last aku dapat idea nak wat masak gulai ngan ikan keli..kebetulan ade beli ikan keli banyak..pe lagi siap kan bahan la
 ni rempah giling yang akak aku bagi gak..dia beli kat Penang..buatan Bumiputera..memang sedap..masakan lebih enak berbanding rempah serbuk..antara bahan yang digiling dalam rempah giling ni ialah cili kering, kunyit, jintan manis dan jintan putih..untuk membangkitkan aroma masakan selalunya bawang dilebihkan..bak suh orang beli lagi la..sapa pi Penang mai rojer na..nak oder
inilah gulai pisang plus keli..aku hentam je campur keli ngan pisang..menjadi le jugakkan..nampak pior cam kari Penang tuurrrrrr
nak masak mudah je..ikut je arahan kat bungkusan rempah tu..cume tambah bawang utk tumis sedikit halba campur..rempah..peh tu masuk pisang yang dah buang kulit n potong serong..masuk santan..keli tu kalau boleh goreng la..best ckit..campak masuk je

1 comment:

Azza Afdzal said...

nyumyyyy
sedapnya