Friday, September 23, 2011

# Orang Gomen

kenderaan letrik untuk ofis gomen

Proton dengan murah hatinya telah menyerahakan kenderaan elektrik (EV) kepada Kerajaan..ni untuk testing la dan dijangka dorang nak kuarkan kereta ni untuk public may be pada tahun 2013.
ni tempat parking khas untuk EV je tau..jgn nak mandai park kete biasa kt sini erk..nampak tu chager nya

Terdapat 3 kereta Saga EV dan 5 Exora REEV akan digunakan oleh JPM dan 4 kementerian lain termasuk le ofis aku..Kem.Kewangan..aku dah pernah tengok kereta tu tersadai kat parking EV untuk di charger..saga b'plate EV 1 dan Exora REEV 1..sesambil dok tunggu husband datang jemput,usha2 gak le park ni..

Jika ok penggunaannya, kemungkinan akan banyak lagi kenderaan ni akan dikeluarkan untuk kegunaan Jabatan2 pada masa akan datang..kadang tefikir gak, mesti banyak kos nye..Harga dengar nya dalam RM70k & RM100k..lebih tinggi dari harge kenderaan proton yang biasa..Dalam tempoh percubaan ni le kite leh tengok camner prestasi kereta ni..berbaloi ke dari segi teknikal dan penggunaan tenaga..minyak memang le save tapi elektrik how..bil kerajaan xpe kot..
gambor SAGA yg ade kat MOf ari tu colour ni la..plet EV 1

exora REEV

p/s baru pagi semalam ade dok announce langkah penjimatan tenaga elektrik kat ofis..BERSAMA  kita membudayakan penjimatan tenaga elektrik..erkkk

No comments: