Sunday, August 28, 2011

BALIK KAMPUNG

August 28, 2011 2 Comments
HARI NI AKU BERGERAK PULANG KE KAMPUNG HALAMAN..HATI-HATI SEMUA..SEMOGA SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI YANG DITUJU
amik feeling dengar lagu balik kampung.. by Allahyarham Sudirman
Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

Friday, August 19, 2011

Semakin dekat

August 19, 2011 2 Comments
Dalam sedar ataupun tidak, Ramadhan hampir kepenghujungnya. Terasa sedih dihati untuk meninggalkan bulan yang penuh dengan keistimewaan ini.

Hanya tinggal dalam seminggu lebih sahaja lagi kita akan menyambut Syawal..kelihatan disana sini sibuk dengan persiapan raya..ada yang dah mula shopping,buat biskut, buat langsir dan macam2 lagi yg serba baru bg yg berkemampuan..Bagi aku masih lagi tak berkesempatan menyediakan itu semua..last minute kot baru nak beli..

May be hari ni baru nak usha2 ape yang patut untuk anak2 aku..for me and husband biase2 je..yg penting anak2..kalu ade yg berkenan dihati baru beli..Apepun berbelanja ikut kemampuan bukan nafsu..beli ape yang perlu..Insya'allah sabtu or ahad ni baru aku nak mula projek buat biskut raya..just simple biskut..dapat 2-3 jenis pn dah ok..leh tapau utk diri sendiri mak and mentua..

Dalam ramadhan ni jugak..aku buat julung kalinye dapat MC semalam.haa....pertama dalam tahun ni.. demam dan kene gastrik lagi...menyeksakan kalu kene..namun Alhamdulillah... aku bersyukur dengan segala nikmat kehidupan yg diberikan serta rezeki yang ALLAH kurniakan dan aku berdoa semoga aku hati aku tabah menghadapi segala dugaanNYA dimasa akan datang..

SALAM RAMADHAN

Monday, August 15, 2011

Semalam..Chong Wei tewas..

August 15, 2011 0 Comments
Sape tengok badminton malam tadi..mesti sume dah tau kan yang kite tewas dek Lin Dan..walaupun nampak hampir kepada kemenangan namun impian tak semudah yang diimpikan..pada kedudukan 20-19 dan 21-20 di set penentuan, malangnya Lin Dan berjaya memaksa Chong Wei melakukan kesilapan sebelum ditabalkan sebagai juara dunia buat kali keempat dengan kemenangan 20-22, 21-14, 23-21..namun pujian buat Chong Wei kerana sudah berusaha sedaya upaya..cube ko yang main..hampeh kan..

Chong Wei khabarnya terpaksa menangguhkan dulu persaraannya..alamak kalu dia bersara sape lagi pelapis yang betul2 leh bawa nama Malaysia ke dunia..sape yg bakal menjadi pencabar kpd jaguh China dan pemain handalan lain..

Pelapis badminton dunia...gilap jangan tak gilap..asah cukup2

Friday, August 12, 2011

Dapat wat PJJ

August 12, 2011 0 Comments
Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikut program di UiTM: 

Program:
BM222 - ( F - FLEXIBLE LEARNING PROGRAM )
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN (KEPUJIAN) (KEWANGAN) Kampus:
B - UiTM Shah Alam
KEMASUKAN Semester 1 2011/2012 

Sila datang mendaftar di Tempat:
DEWAN SRI BUDIMAN
UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA, 40450 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN Tarikh:
20/08/2011
Masa: :8:30AM - 12:30PM
wooo...cam tak caye je..sambil bekerja kene concentrate kat study pulak le peh ni..amik mase dekat 4tahun gak la...sebulan 2x kelas..hah mik kau..kene le pandai2 bahagi masa..walaupun nak bidang akaun tapi dapat finance,oklah tu..at least luas cabang ilmu..before ni dh study akauntansi pe salahnye lebih kan lagi bab finance.. 

Walaupun baru2 ni dapat tawaran utk wt degree program Perakaunan kat Universiti Sultan Zainal Abidin @UNISZA ..terpaksa le tolak sebab tu sepenuh masa ,jauh nun di Terengganu dan masih sayangkan keje sekarang...yola orang dah sodap keje kat bank..gaji pun leh tahan, dah tu dok ngan parent lak..lagi le save more..Yang penting niat nak belajar tu..tak kisah le full time or part time..janji yakin boleh dan terus berusaha..

Tahniah le wahai adikku..peh ni berulang le ko ye..Sungkai-Shah Alam..ala tak jauh mane pun..ikut hway sejam lbih je leh sampai..ko kan suke turun KL..dh biase kan..

aku jugak yang lum tercapai hajat nak sambung belajar lagi..niat memang ade..tunggu loan study yg lama habis dulu....just kene sure kan finance kukuh dan anak2 pun ok..tunggu masa la..sambil tu usha2 gak course2 yg berkenaan..dh ready baru mohon kot..banyak sangat dlm fikiran sekarang ni nak mohon tukar keje la..nk itu nak ini..

Tuesday, August 09, 2011

Bonus OR Duit Raya

August 09, 2011 8 Comments
Rasanya semua orang dah tau pasal pengumuman kerajaan tentang Bonus 1/2 bulan gaji yang mana akan dibayar sebelum raya nii..wat pesara dorang dapat RM500..

Setelah 2 tahun menunggu baru ni le kita dapat merasa nikmat BONUS tu..syukur dengan pemberian tu..tetapi mungkin ade yang dipersoalkan..yelah jika diikutkan dengan gaji banyak perbezaan antara yang berpendapatan rendah dan golongan atasan..rasanya lebih adil pengagihan tu diberi sama rata..biar semua puas hati dan takdele nampak jurang nilai RM ketara sangat..yang gaji besor tu senyum lebih le..

Ok tu ketakpuasan hati dr segi pemberian..tapi ade gak yang mengambil kira golongan pegawai dianaktirikan dlm pemberian bonus...last dapat bonus?

Ape pun kita bersyukur dengan ape yang ade..dan diharap kakitangan gomen dapat merancang perbelanjaan walaupun harga barang sekarang lebih besar nilainya dr apa yang ada..ramai yang dah berkira2 untuk bayar itu ini...Pada aku lepas la duit minyak dan tol untuk pulang ke kampung dua2 belah pihak..Duit raya tu bajet kurang la...haha..anak buah je dah ramai 20 orang..huh

p/s Mungkin bonus kurang untuk support kenaikan gaji...mane tau..so bajet utk bonus dikurangkan (GAMAKNYELE)..

Monday, August 08, 2011

crazzier.......

August 08, 2011 0 Comments




These are the pictures that was captured in GOOGLE..
mengiurkan dan menjadi kegilaan aku..sume makanan yang berasaskan coklat..rase nak gi borong coklat la..perrrrhh...hilang tensen oo bile ngadap bende ni ja
banyak kelebihannya coklat ni kan..nanti2 le i share..bye

Siri Penyiasatan..mane nak cari

August 08, 2011 8 Comments
Jangan tak tau aku ni peminat siri penyiasatan..dulu masa sekolah pernah berangan nak jadi polis/penyiasat..tapi aku ni kurang berani..so abaikan le..Zaman sekolah menengah aku suke tengok cite Hong Kong, selalu kt tv2 la..petang2 kul 6 ade cite yg berkaitan penyiasatan..CSI..best..tapi citer Gerak Khas aq tak berminat le pulak

Di zaman sekolah dulu aku sangat gemar membaca siri penyiasatan tak kira siri HADI, SALMA dll..masa tu memang giler sangat dengan citer2 penyiasatan ni.aku pulak paling suka siri Enid Blyton dan Nancy Drew...Tajuk buku pun aku dah lupe..entah ke mana perginye buku-buku aku tu..sekrang aku dok teringat kt dia..mane nak cari eerk?aku ingat nak cari balik kalu ade jual..nak wat koleksi n bace lagi..aku suke imagine ape yg dorang siasat..ibarat aku dlm siri tu..merungkai segala misteri
gambar hiasan google : antara siri yg wujud..tapi aku bace malay series



Antara yang aku ingat..
-siri karya Enid Blyton- 5 penyiasat..antara pelakon dia Gemuk,Samy,Mary peh tu ade anjing  si Gemuk name Buster kot 
-siri alfred hitchcok - Jalil, Ah Meng, Gopal 
-Hardy Boys..geng anak2 Hadi..yg len .lupe?

wow best kan kenangan zaman sekolah dulu..mane le nak dapat balik buku2 ni..

p/s misi mencari akan diteruskan..!

Wednesday, August 03, 2011

Tuesday, August 02, 2011

Ape makanan yang disukai bile berbuka

August 02, 2011 6 Comments
Bile time puasa..dok tercari idea nak masak ape le berbuka nanti ye..takkan hari2 mau gi bazar..sekali pergi mau berapa hengget dah kuar duit tu..nafsu makan kadang tak ingat..macam-macam nak kan..tapi aku Alhamdulillah boleh kawal lagi..beli ape yang perlu..prefer beli kuih muih la..

Semalam, sempat le wat ikan bakar and kuih buah melaka..jeair wat sendiri ja..orange juice..pior orange..jenuh nak memikir nak wat ape la berbuke nanti..cadang nak wat cucur udang la..kuih ketayap la..macam2 but simple punya la..

Actually aku sukekan kuih muih tradisional seperti tepung bungkus,kuih kaswi /lompang,tepung pelita dan lopes...humanga aih,sejujurnya aku tak pandai la nak buat kuih2 tu..nampaknye kuih pilihan aku lebih berasakan gule merah..sumenye manis2 kan..but aku masih mengawal kuantiti kemanisan dalam pemakanan/minuman dan alhamdulillah kebiasaanya bile check up tahap gula saya ok

Kalau gi bazar rambang mata lol..murtabak,laksa,kuih muih tu je pilhan aku..lauk masak sendiri la..berbuka dengan yang ringan2 dulu..malam sikit baru makan nasi..sempoi ja

Era kat bazar presint 2

August 02, 2011 0 Comments
Salam Ramadhan semua..masih hangat lagi Ramadhan dan belum terlewat untuk aku mengucapkannya..sudah beberapa hari blog ini sepi..aku tak sempat coz menghabiskan masa di kampung tercinta..

Semalam EL..niat hati nak half je pagi tu..tapi akibat termakan bende yang pantang..padahnya sakit kepala dan perut..bende berangin cam nangka..kambing..daging..woaaa..maunye tak meletop..belum raye lagi..mau naik darah woo..

Ok..hari ni hari ke-2 berpuasa..Alhamdulillah kita diberi peluang untuk menunaikan ibadah ini..cakap pasal puasa ade le bazar..belum berkesempatan pergi..masak sendiri je..bagi yang berniaga. inilah bulan mencari rezeki..tapi biar kene gaya..jangan mau untung je

Sape yang nak rasa makan free ape kate jenguk bazar ramadhan petang ni kat Presint 2..Reza & Adifashla akan berjumpa anda di Bazaar Ramadan untuk membuat siaran langsung! 100 orang pertama yang sampai ke lokasi akan diberi hidangan berbuka puasa! Istimewa untuk pelanggan Tune Talk, jika anda menambah nilai minimum RM10 di sana, anda berpeluang menangi hadiah menarik seperti Blackberry atau baucar penerbangan Air Asia dan banyak lagi!