Friday, August 30, 2013

Bila Berita Jenayah Menjadi-jadi.Aman ke Tak?

August 30, 2013 0 Comments
Semalam KDN ada mengeluarkan tentang senarai kongsi gelap yang terdapat di Malaysia.Bila tengok berita pun macam-macam kes sekarang ni.Tetiba terlintas difikiran apakah tahap keselamatan kita sekarang ni semakin tipis.Sedangkan yang duduk dalam rumah pun mati kena bunuh.Risau jugak bila tengok berita begitu.
Sekarang ni pulak tersebar di alam maya mahupun messenger tentang "amaran polis" (tak pasti sahih atau tidak) tentang kewujudan signal pelik diluar pintu rumah yang mungkin membawa kepada kes jenayah.Pastinya kita kaum hawa lagi la susah hati kan.Duduk dalam rumah terutama malam,rasa cam tak senang ja...tambah bila fikirkan anak-anak.Yang di luar lagi la kot..time orang ramai pun boleh jugak jadi macam-macam kes.

Jom amalkan Doa Pelindung Diri ni

kredit gambar:google

Thursday, August 29, 2013

AMBANG MERDEKA

August 29, 2013 0 Comments

Jom sok malam tengok bunga api kat Putrajaya sempena ambang merdeka!

“SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN KE – 56”

Sejajar dengan Sambutan Hari Kemerdekaan ke 56 pada 31 Ogos 2013, bersama-sama kita tunjukkan semangat “CINTAKAN NEGARA DAN PATRIOTISME” dengan menghadiri dua acara utama yang akan diadakan iaitu :

A M B A N G  M E R DE K A 

TARIKH : 30 OGOS 2013
MASA : 10.00 MALAM 
TEMPAT : PUSAT MARITIM, PUTRAJAYA 


 A C A R A P E R B A R I S A N M E R D E K A 

TARIKH : 31 OGOS 2013 

MASA : 8.00 PAGI 

TEMPAT : DATARAN MERDEKA, KUALA LUMPUR 

Di samping itu, mari kita juga bersama-sama dengan perasaan bangga mengibarkan JALUR GEMILANG sebagai tanda setia dan cinta kita kepada negara.

 Tema Hari Kebangsaan 2013:
“MALAYSIAKU BERDAULAT : TANAH TUMPAHNYA DARAHKU”

Dodol Orang Kampung

August 29, 2013 0 Comments
Ni dodol hasil tangan mak mertua aku..dia memang rajin 

Dan hasil tangannye sering mendapat pujian dari orang yang pernah try makan..depa cakap sedap..berlemak..tak macam setengah dodol..yang ni memang cukup santannya,,ada yang jual tu main tipu calit minyak kat dodol nak bagi nampak shining..but yang ni ori tau..yele dok kampung cukup bahan mentahnye yakni kelapa dan hasil kerja 'mengacau' tau tak pakai mesin you..

Kak aku salah sorang penggemar dodol dia...katenye laki diapun suka makan dodol tu.Kak aku siap suggest kat aku suh wat jual...Hmmm..boleh ditimbangkan tapi depend gak kat mak mertua aku,kot nye larat nak ngacau dodol tu..Eh..ade yang mencari dodol buatan asli buatan oranag kampung ke..manalah tahu untuk majlis-majlis tertentu ke..open house ke..leh la try.

Tetibe teringatkan TEKUN,yang berkaitan dengan usahawan IKS ni..huhuh...think!perancangan masa depan.

GUBAH LAMPU DENGAN PENYEPIT BAJU

August 29, 2013 0 Comments
Berminat tak tengok gaya deko di atas..sungguh kreatifkan dorang ni.dengan menggunakan penyepit baju jenis kayu tu dah boleh menghasilkan lampu dekoratif yang menawan.Sesuatu yang cantik perlu diiringi dengan kerajinan dan ketelitian.Barulah berhasil.

Nampaknya ini mungkin akan menjadi sebahgain koleksi gambar untuk tatapan aku saja wat masa ni.Mana tahu suatu hari nanti baru boleh kot nak try idea ni.Dok kuarters cam tak best nak decorate sangat.

Korang suka?cer try buat,ikut step gambor yup!Selamat mengerjakan penyepit.

Senarai Geng Kongsi Gelap

August 29, 2013 0 Comments

SEMENANJUNG:

-Geng 04 yang dikenal pasti bergerak aktif di Kedah, Pulau Pinang, Johor dan Kuala Lumpur.

- Geng 08 yang bergerak aktif di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Perak, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

- Double 7 yang bergerak aktif di seluruh Semenanjung.

- Tiga Line yang bergerak aktif di 20 kawasan sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Kedah dan Perak.

- Geng 30 yang bergerak aktif di seluruh Semenanjung.

- Geng 38 yang aktif di 14 kawasan di Kepong, Jinjang dan Setapak di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan di Johor Baharu, Johor.

- Geng 24 (aktif di enam kawasan di Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang,
Perak dan Johor)

- Geng 18 (aktif di lapan kawasan di Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan Johor)

- Geng 36 (aktif di Perak, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur)

- Gee Ah Eng

- Loh Kuan

- Tiang Yee Tong

- Geng 21

- Ang Soon Thong

- Wah Kee

- Sio Sam Ong

- PNEH

- Hong Hong San

- Hai San

- Sin Ang Bin

- New Cell 20

- Jit It Hai

- Sio Koon Tong

- Gee Lam Kor

- Geng Leng Hor

- Geng 35

- Geng 303

- Geng Satu Hati

SABAH:

- Sabah ATAP

- Hung Ann

- Sui Yuk

- Otai

- Borneo Red EMP

SARAWAK:

- Sarawak Ah Ngau

- Batu Tiga

- Ah Feng

- Batu 10

- Sibu T

- Ah Seng

- Ah Chin

- Lee Lung

- Lo Han

- Sg Merah

- Sg Badut

- Ting Ching Lee

- Tua Cak Lee

- Teksi Station

- Pintu Merah

- Krokop