Friday, December 04, 2015

Bubur Asyura Pekat Manis Dengan Kekacang

December 04, 2015 0 Comments
Perhhh..tajuk cam nak bagi resipi je.Bubur asyura ni selalnya dalam bulan Muharram akan ade le gotong royong sebanrnya banyak jenis..depend pada sesuatu daerah/negeri..Bubur asyura utara: Jenis pekat dan manis2, asyura pantai timur, pekat dan mengandungi rempah dan daging,asyura selatan macam bubur lambuk dan asyura pulut hitam yang mana dicurahkan pati santan diatasnya.
Versi yang mak aku wat jenis yang pakai gula merah and ade kekacang dan ubi keledek yang dipotong kecil.Antara bahannya tepung beras, santan, gula putih,gula merah,kekacang seperti kacang hijau,kacang kuda,kacang tanah dan ubi potong kecil dadu (direbus).
Make sure santan dan tepung beras dah betul masak, baru masuk gula and gula merah..then sebatikan dengan semua bahan kekacang/ubi. masak hingga pekat dan akhir nanti boleh le di angkat.Letak atas talam ke tunggu keras..baru boleh potong(cam gambar di atas sekali). Tapi aku suka makan time panas2 tu..sedap..cam makan bubur lak.

Terlepas jugak hajat mak yong nak makan bubur asyura ni.hmmm sedap

Pendaftaran BR1M 2016

December 04, 2015 0 Comments

Pendaftaran BR1M 2016 akan bermula 5 Disember 2015. Pembukaan kaunter LHDNM dan pendaftaran melalui dalam talian (Portal Rasmi BR1M LHDNM: https://ebr1m.hasil.gov.my/) akan dibuka secara rasminya pada 5 Disember 2015.

Hubungi:

TALIAN HOTLINE LHDNM:

1-800-88-2716 (BR1M)

KEMENTERIAN KEWANGAN :

03-8882 4565 / 03-8882 4566

Perdana Menteri dalam hari pembentangan bajet 2016 mengumumkan kadar baru BR1M:
  • Kerajaan menaikkan bayaran BR1M dari RM950 kepada RM1000 untuk kategori keluarga yang berpendapatan bulanan RM3000 dan ke bawah.
  • Kategori yang berpendapatan sederhana RM3001 sehingga RM4000 sebulan menerima lonjakkan penambahan yang tertinggi iaitu dari RM450 ke RM800.
  • Manakala BR1M untuk bujang 2016 diteruskan dengan peningkatan RM50, iaituRM400 seorang kepada orang muda yang berumur 21 dan ke atas, yang berpendapatan tidak melebihi RM2000 sebulan.
  • kerajaan menggantikan insurans takaful berkelompok (i-BR1M) dengan Skim Khairat Kematian bagi melayakkan waris penerima BR1M menerima RM1,000 sekiranya berlaku kematian.
  • Selain kategori di atas, kerajaan menambahkan lagi satu kategori baru tahun depan. Kategori ini memerlukan nama pemohon berada dalam senarai e-kasih. Mereka ini yang berpendapatan kurang daripada RM1000 sebulan akan diberiBR1M setinggi RM1050.

Oven Lama Butterfly

December 04, 2015 1 Comments
gambar:google

Inilah dia rupa oven butterfly yang suatu ketika dahulu sangat famous di kalangan kita...aku ingat lagi kat rumah mak pun pernah ade oven ni..time raya le paling berguna untuk buat biskut raya..dapur ni cara guna dia just letak je atas dapur gas atau minyak tanah..kene pandai le control api..oven jenis ni bagi aku lebih tahan lama..tak hairanlah samapi sekrang masih ada yang gunakan lagi oven ni..ade jugak yang menjualnye sebagai salah satu barang antik..

Memandangkan sekarang ni tarif elektik pun naik..apa salahnya go back to tradisional or guna je dapur..itu pun kalau korang masih ada simpan lagi le oven jenis gini..