Posts

Showing posts from December, 2015

Bubur Asyura Pekat Manis Dengan Kekacang

Image
Perhhh..tajuk cam nak bagi resipi je.Bubur asyura ni selalnya dalam bulan Muharram akan ade le gotong royong sebanrnya banyak jenis..depend pada sesuatu daerah/negeri..Bubur asyura utara: Jenis pekat dan manis2, asyura pantai timur, pekat dan mengandungi rempah dan daging,asyura selatan macam bubur lambuk dan asyura pulut hitam yang mana dicurahkan pati santan diatasnya. Versi yang mak aku wat jenis yang pakai gula merah and ade kekacang dan ubi keledek yang dipotong kecil.Antara bahannya tepung beras, santan, gula putih,gula merah,kekacang seperti kacang hijau,kacang kuda,kacang tanah dan ubi potong kecil dadu (direbus). Make sure santan dan tepung beras dah betul masak, baru masuk gula and gula merah..then sebatikan dengan semua bahan kekacang/ubi. masak hingga pekat dan akhir nanti boleh le di angkat.Letak atas talam ke tunggu keras..baru boleh potong(cam gambar di atas sekali). Tapi aku suka makan time panas2 tu..sedap..cam makan bubur lak. Terlepas jugak hajat mak yon

Oven Lama Butterfly

Image
gambar:google Inilah dia rupa oven butterfly yang suatu ketika dahulu sangat famous di kalangan kita...aku ingat lagi kat rumah mak pun pernah ade oven ni..time raya le paling berguna untuk buat biskut raya..dapur ni cara guna dia just letak je atas dapur gas atau minyak tanah..kene pandai le control api..oven jenis ni bagi aku lebih tahan lama..tak hairanlah samapi sekrang masih ada yang gunakan lagi oven ni..ade jugak yang menjualnye sebagai salah satu barang antik.. Memandangkan sekarang ni tarif elektik pun naik..apa salahnya go back to tradisional or guna je dapur..itu pun kalau korang masih ada simpan lagi le oven jenis gini..