Thursday, June 25, 2015

PROMOSI KOLEKSI DUIT SYILING PERINGATAN ASEAN 2015

June 25, 2015 0 Comments
Kementerian Luar Negeri dan Bank Negara Malaysia dengan jayanya telah mengeluarkan koleksi khas Duit Syiling Peringatan ASEAN 2015 bersempena dengan Malaysia Sebagai Pengerusi ASEAN 2015.

Koleksi Duit Syiling Peringatan ASEAN 2015 ini telah dilancarkan oleh YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Mohd. Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada 25 April 2015 semasa Sidang Kemuncak ASEAN ke-26 di Kuala Lumpur.

Bertemakan “Our People, Our Community, Our Vision” koleksi duit syiling boleh didapati dalam tiga (3) jenis keluaran iaitu emas, perak dan emas nordic.
Sebarang pertanyaan atau maklumat mengenai perkara ini sila berhubung terus dengan pihak Bank Negara Malaysia melalui talian telefon yang tertera dibawah:
• En. Asri Jaflus - 03-26988044 (Samb: 8625) / 03-26910430 (Talian terus)
• En. Johari Louis Ramli - 03-26988044 (Samb: 8251/8459)
• Cik Wong Siu Fong - 03-26988044 (Samb: 8563)

Monday, June 22, 2015

Cara Buat Asam Keping

June 22, 2015 0 Comments
Namanya asam gelugur. Bentuknya unik, seperti buah labu mini, namun sebenarnya termasuk dalam keluarga manggis. Tumbuhan yang berasal dari India itu turut dikenal dengan nama asam keping setelah buahnya dikeringkan. Buahnya berwarna hijau dan kuning keemasan bila sudah tua. Biasanya dia dijadikan adam keping ketika masih berwarna hijau ataupun kuning. 
Buah asam gelugur diiris dan dikeringkan dapat digunakan dalam masakan dan kegunaan lain. Jemur kat panas terik algi abgus..cepat sikit kering.
buah gelugor yang sudah siap dijemur hingga kering..dan boleh lah digunakan.


Saturday, June 20, 2015

Wednesday, June 17, 2015

PM umum Elaun ITP dan bonus raya penjawat awam

June 17, 2015 1 Comments

Penjawat awam yang mendiami kuarters akan terima 25 peratus imbuhan tetap perumahan mengikut kelayakan.

Imbuhan tetap perumahan naik daripada  RM180 ke RM300 sebulan untuk penjawat awam gred 41 ke bawah mulai 1 Nov.

PM Najib umum bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 kepada penjawat awam gred 54 dan kebawah 25 Jun 2015. pesara RM250.

Tuesday, June 16, 2015

Durian Batu Kurau Terbaik

June 16, 2015 0 Comments



Batu Kurau yang terletak di Taiping,Perak amat terkenal dengan keenakan duriannya..aku rasa hasil durian kat sini memang tiada tandingannya..hahah..bukan nak puji tapi realiti..tu sebab media (tv3) ade wat liputan tentang durian ni..xcaye cer tengok majalah 3 kat youtube :)
Kat pekan Batu Kurau juga ada terbinanya replika raja tanda simbolik pekan kawasan ni dengan hasil buahnya..
Durian Batu Kurau dalah buah yang terbaik di dunia.The best in the world man!Lihat isinya..kuning..cantik..lemak2 manis..ouch terliur pulak aih..tambah nak puasa ni..mengadap le musim luruh..


Friday, June 12, 2015

Thursday, June 11, 2015

Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Keempat Belas (MAPPA XIV)

June 11, 2015 0 Comments

Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Keempat Belas (MAPPA XIV) dan Persada Transformasi Perkhidmatan Awam 2015 akan berlangsung pada 17 Jun 2015 (Rabu), jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. 

Jom tweet dengan #mappa2015 dan #persadatransformasi serta jadikan hashtag ini trending di Twitter. 

Gunakan juga #mappa2015 dan #persadatransformasi untuk status di Facebook dan Instagram anda!

**agak-agak ade pengumuman menarik tak?

Tuesday, June 09, 2015

Latihan Kebakaran & Kecemasan Bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat Putrajaya

June 09, 2015 0 Comments
Pada 27 Mei 2015, aku telah menghadiri taklimat dan sesi latihan fizikal kecemasan semasa kebakaran di Jabatan Bomba dan Penyelamat Putrajaya.  Wakil bomba dan penyelamat memberikan tunjuk ajar tentang latihan kebakaran tersebut. 


Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan sepanjang program ini adalah cara-cara mengendalikan alat pemadam kebakaran, taklimat mengenai kaedah untuk mengelakkan kebakaran di pejabat dan juga mengenalpasti punca-punca yang menyebabkan kebakaran berlaku. Latihan ini diadakan untuk memberi pendedahan kepada semua kakitangan tentang kepentingan mengelakkan kebakaran daripada berlaku dan cara pencegahannya.
first ni le latihan yang kitaorang kene wat..angkut hos dengan 3 teknik..bimbit,kepit dan jungjung kat bahu..then lari n bentang..peh tu kene kemaskan balik hos tu....dah le berat..naik ketar kaki aku time ni..mau pengsan kot
ni dorang ajar cara nak menyelamatkan mangsa..ahh..yang mane berat tu kene le guna cara lain..guna kerusi ke unutk tolak or something else yang sesuai..tak sesuai ok untuk aku yang slim ni nak angkat mangsa berat2..mau aku yang terjelopok ni..
ni le hos berat tu untuk salur air..hos getah ni berat lebih kurang 20kg kot..maunye tak sakit2 badan aku hari first dan berikutnya..lebam2 gakle
benda ni leh tengok kat jentera bomba..saluran untu sambungkan hos getah ke pili air..suction inlet,deliveri outlet dan hydrant inlet
sesi petang..kawad pancur basah..ni memang uji ketahanan fizikal dan mental..nasible sape yang kene wat tu..aku time ni dah pancit/injured dek latihan sesi pagi  angkat hos tu..memang tak daya dah nak wat yang sesi petang...if aku paksa buat jugak...rasanya mau MC berhari2 ni.
team perempuan yang gagah perkasa ni..semangat je deme..tapi tengok memang letih la..nak angkut benda berat dan lari 1-2 round
panjangnya hos ni dalam berapa kaki erk..lupe..tapi memang panjang le..nak bukak dan bentang senang tapi nak gulung balik..huh berpusing.
hah nampak tak jauhnye nak kene bawak benda alah tu then sambung dengan hos kawan yang lain..sambung dan sambung sampai orang ke-4..
sambung dan sambung sampai orang ke-4..
sedia untuk main air..siram dan siram..
dah selesai padam api..kemas le balik..hah menggulung le ko sampai sudah hos tu..dah le penat berpanas berlari berkejaran tak hilang lagi kan..nak concentrate kat hos ni lak..
dah setel kawad pancur basah..edisi memadam api guna alat pemadam api tong merah tu pulak..berat tong tu dalam 9kg..uhhh..berat le juga bagi aku yang jenis slim2 ni..
tu dia..api kemain marak..if tersalah arah api tu tak padam le jawabnya.. kaedah memadam api emnggunakan teknik PASS:
P-pull-tarik pin
A-aim-hala ke arah api
S-Squeeze-tekan
S-sweep-layangkan nozle kanan kiri
 Tu je lah kenangan pertama kali aku bersama bomba..bukan senang nak jadi bomba ni..hati kena kental..fizikal mental mau kuat..bersedia untuk menghadapi rintangn dalam menyelamatan orang lain..

Monday, June 08, 2015

Royal Floria Putrajaya 2015

June 08, 2015 0 Comments
FLORIA Diraja membuka tirainya mulai 30 Mei hingga 7 Jun 2015.Menjanjikan pameran yang lebih besar dan lebih menarik kali ini, FLORIA Diraja Putrajaya 2015 yang dianjurkan oleh Perbadanan Putrajaya (PPj) dengan sokongan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Tourism Malaysia ~ Cuti-Cuti 1Malaysia dijangka mendapat sambutan hangat daripada pengunjung yang menantikan pengalaman yang unik menerusi simulasi sebuah Taman Musim Bunga dan Taman Musim Sejuk di Eropah.
Bertemakan 'Alunan Pancarona', FLORIA Diraja Putrajaya menjanjikan pameran lebih daripada 100 jenis Bunga Lily dan keluarganya dalam suasana taman-taman yang direka khas buat tatapan para pengunjung.
Tahun ini lebih daripada 50 peserta antarabangsa dari 28 buah negara akan mempamerkan hasil seni reka mereka dalam bentuk bunga-bungaan dan landskap. Mereka adalah pereka bunga (floral designers) dan arkitek landskap yang berasal dari Afrika Selatan, Australia, Kemboja, Kanada, China, Denmark, Ecuador, Hong Kong, India, Indonesia, Itali, Jepun, Jerman, Kenya, Korea, Macau, Malaysia, Myammar, Netherlands, Oman, Perancis, Filipina, Sepanyol, Singapura, Vietnam, Taiwan, Thailand dan United Kingdom.
Taman Musim Bunga dan Taman Musim Sejuk (Spring & Winter Gardens) yang dikawal suhu dan suasana cuaca dengan penggunaan teknologi, menjanjikan pengalaman manis kepada pengunjung dengan hiasan landskap yang terdiri dari bunga-bunga tulip, lily dan bunga ros dari Kenya dan Ecuador.Floral Pavilion yang sentiasa menjadi tumpuan pengunjung akan membentangkan sudut baru iaitu Embassy Row yang disertai oleh negara Kenya, Ecuador, Oman dan Indonesia-SUMBER PERBADANAN PUTRAJAYA
















Memori Zaman Sekolah:Takut Dengan Misi Gigi

June 08, 2015 0 Comments
gambar hiasan

mimpi ngeri murid murid sekolah..dulu & sekarang..van misi cabut gigi..
siap ada yg lari balik rumah pun ada.heheh

kalau dulu, bila tengok ada van klinik kesihatan masuk kawasan sekolah saja aku dah kecut perut..sakit perut sume kuar..Sume budak kelas tak senang hati time tunggu turn untuk dipanggil...mau nak terbelahak nervous siut!kene jugak cabut gigi...huhuh..korban satu gigi..tapi sekarang dah tak takut and gigi pun takde masalah dah..

Monday, June 01, 2015

Karnival MAEPS Agrotourism Park dan Riang Ria Cuti Sekolah 

June 01, 2015 0 Comments

Dimaklumkan bahawa Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani (MOA) sedang menganjurkan Karnival MAEPS Agrotourism Park dan Riang Ria Cuti Sekolah sempena cuti persekolahan yang sedang berlangsung. Maklumat program adalah seperti berikut :-
 
Tarikh                       :           30 Mei Hingga 7 Jun 2015
Masa                         :           12.00 tengah hari hingga 12.00 malam
Tempat                     :           Tapak MAEPS, Serdang, Selangor
 
(Majlis Pelancaran oleh YB Dato’ Sri Ismail Sabri Bin Yaakob, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani pada hari ini, 1 Jun 2015 jam 3.00 petang di Aras 2, Dewan D, MAEPS)
 
Tujuan program ini diadakan adalah untuk menghebahkan kepada orang ramai bahawa Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) yang merupakan tapak kepada acara antarabangsa dwitahunan anjuran MOA iaitu MAHA telah dibuka kepada pengunjung pada setiap hujung minggu (Jumaat, Sabtu dan Ahad) mulai April 2015.