Tuesday, October 28, 2014

AMARAN RIBUT PETIR

October 28, 2014 0 Comments
Beberapa hari ni heboh di whatsapp tentang ribut petir dan puting beliung yang dijangka berlaku di Lembah Klang termasuk Putrajaya. Namun bila tengok berita pihak Jabatan Meteorologi menafikan hal tersebut.
Sempat aku pi terjah web Jabatan Meteorologi tengok kot ade apae2 berita.Di bawah ni antara amaran yang dikeluarkan:
SEKSYEN A: AMARAN UNTUK PERAIRAN MALAYSIA
AMARAN RIBUT PETIR MENYELURUH
Aktiviti ribut petir yang berlaku di perairan Sarawak (Mukah, Rejang & Bintulu) dijangka berterusan sehingga lewat petang, Selasa, 28 Oktober 2014.
Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian 3.5 meter dan berbahaya kepada bot-bot kecil.

SEKSYEN B: AMARAN UNTUK PERKAPALAN
AMARAN RIBUT PETIR MENYELURUH
Aktiviti ribut petir yang berlaku di perairan REEF South dan Labuan dijangka berterusan sehingga lewat petang, Selasa, 28 Oktober 2014.
Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian 3.5 meter dan berbahaya kepada bot-bot kecil.

Dikemaskini pada 28 Oktober 2014, jam 11:50AM
Tak tahulah kan mana depa dapat sumber.Macam-macam viral keluar sekarang ni. Tetapi sama ada ianya betul atau tak adalah lebih baik kita berhati-hati bila berada di luar sana. Tengoklah sekarang ni musim hujan. Sekarang ni pun Putrajaya diselaputi awan gelap.Hujan lebat di petang hari.Kilat pun berdentum.

Alam mula berbicara.

Thursday, October 16, 2014

PERMOHONAN TAPAK JUALAN "CAR BOOT SALE" DI PUTRAJAYA

October 16, 2014 0 Comments
Kepada mereka yang berminat untuk menyertai "Car Boot Sale" pada setiap hari Ahad bermula jam 3 petang sehingga 7 petang di Dataran Gemilang Putrajaya, sila dapatkan borang di pautan di bawah.


Time hari minggu ni le peluang untuk kome tambah pendapatan dengan meniaga..cube le mohon.Mudahan ade rezeki untuk kita.

Barang-barang jualan yang dibenarkan adalah makanan kering, pakaian, perkakasan dan hiasan rumah, buku, majalah, permainan, kelengkapan, barangan antik, alatan elektrik, barangan hobi dan aksesori (keutamaan kepada barangan terpakai).Tidak dibenarkan menjual makanan bermasak.

Masa operasi adalah bermula jam 3.00 hingga 7.00 petang pada setiap hari Ahad di Dataran Gemilang, Presint 4, Putrajaya.

Tuesday, October 14, 2014

Intipati Bajet 2015-Kemudahan Untuk Penjawat Awam Dalam

October 14, 2014 0 Comments
Pendidikan
MyBrain15 yang kini terbuka kepada sektor swasta, dicadangkan diperluas kepada
penjawat awam dan kakitangan badan berkanun yang ingin melanjutkan pengajian secara separuh masa di institusi pengajian tinggi tempatan.

Perumahan
had kelayakan minimum pinjaman perumahan dinaikkan daripada kadar RM80,000 kepada RM120,000 dan bagi had kelayakan maksimum, dinaikkan daripada RM450,000 kepada RM600,000. Serentak itu, wang pemprosesan permohonan pinjaman perumahan sebanyak RM100 kita mansuhkan. Kedua-dua cadangan ini, berkuatkuasa pada 1 Januari 2015.

meningkatkan pembinaan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia atau PPA1M. Pada masa ini, sebanyak 10,639 unit rumah telah diluluskan untuk pembinaan. Pada tahun 2015, bagi membolehkan lebih ramai penjawat awam memiliki rumah, Kerajaan bersetuju untuk membina 5,380 unit rumah lagi iaitu di Putrajaya 1,600 unit; di Bukit Jalil 1,530 unit; di Papar, Sabah 1,290 unit dan di Bukit Pinang, Kedah 960 unit.

Kerajaan juga menambah baik PPA1M seperti berikut:
Pertama: Menurunkan harga minimum rumah PPA1M yang kini berharga RM150,000 kepada RM90,000 seunit dengan keluasan lantai minimum 850 kaki persegi;
Kedua: Menaikkan syarat kelayakan pendapatan isi rumah daripada RM8,000 kepada RM10,000; dan
Ketiga: Menyediakan dana mudahcara sehingga 25 peratus daripada kos projek kepada pemaju yang menyertai skim PPA1

Penambahbaikan Perkhidmatan Awam
menambah baik lagi 252 skim perkhidmatan sedia ada, untuk meningkatkan keberkesanan sistem penyampaian perkhidmatan awam.

Bajet 2015 Untuk Penjawat Awam

October 14, 2014 0 Comments
  • pemberian bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 serta bantuan khas untuk pesara RM250 penambahbaikan ke atas 252 skim perkhidmatan awam
  • cuti menjaga anak selama setahun untuk penjawat awam wanita
  • insentif MyBrain15 kepada penjawat awam untuk melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi tempatan
  • Skim Perumahan Belia yang boleh dinikmati oleh penjawat awam berkelayakan
  • pertambahan pembinaan unit Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M)
  • penurunan harga minimum PPA1M; peningkatan kadar pendapatan isi rumah yang layak memiliki PPA1M kepada RM10,000 serta pemberian geran dana mudah cara kepada pemaju PPA1M

© Utusan Melayu (M) Bhd 

FD:Tunggu Pekeliling dari JPA untuk maklumat terperinci berkaitan cuti dan skim tu...

Monday, October 13, 2014

Upin & Ipin bersama Ultraman di PICC

October 13, 2014 0 Comments
Upin & Ipin kini kembali dengan lebih keriangan dan keseronokan.Setelah berjaya mencetuskan fenomena baru dalam industri animasi tanah air, kali ini Upin & Ipin akan mengadakan satu lagi Karnival Upin & Ipin di Putrajaya International Convention Centre pada 21-23 November 2014.Acara akan berlangsung mulai jam 9 pagi hingga 10 malam.
Penampilan khas Encik Ultraman..tu dia..Jepun vs Malaysia.Habisla, jangan kena fire dek ultraman udah.Moh beramai-ramai ke PICC kita join karnival ni,kebetulan time tu pun dah masuk cuti sekolah.Boleh masuk dalam plan anak-anak sempena cuti nanti.

Sunday, October 12, 2014

Friday, October 10, 2014

Teks Ucapan Bajet 2015

October 10, 2014 0 Comments

Meningkatkan Pertumbuhan, Memastikan Kemampanan Fiskal Dan Memakmurkan Rakyat.

Teks Ucapan Bajet 2015 boleh dimuat turun melalui Laman Rasmi Bajet 2015 www.treasury.gov.my pada 10 Oktober 2014 sejurus selepas YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan membentangkan ucapan. Teks ini juga boleh dimuat turun melalui laman web jabatan dan agensi Kementerian Kewangan seperti berikut:
LHDN
KASTAM
SURAHANJAYA SEKURITI
BANK NEGARA

Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2015 boleh dimuat turun melalui Laman Rasmi Bajet 2015 pada 10 Oktober 2014 sejurus selepas YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan membentangkan ucapan.

Tuesday, October 07, 2014

Stesen Keretapi Lama Gua Musang

October 07, 2014 1 Comments
Stesen ini terletak dipinggir pekan Gua Musang Lama.Ianya berada di sebelah bukit batu kapur, Gua Musang
bukit batu kapur yang cantik struktur cerunannya

Bukit batu kapur ini penuh dengan stalagtit dan stalakmit , gua kecil dan besar.
antara alatan kekeretapi lama yang ada

ruang menunggu
memori 
Di kaki bukit batu kapur ini terdapat beberapa buah rumah setinggan yang mendiami tanah rizab kereta api
antara replika lama..si boboi ni model baru
koc lama
koc angkut barang
singgah pekena nasi kerabu..sedap..dekat area stesen keretapi..teringat-ingat dol

Wednesday, October 01, 2014

Pengurangan subsidi aka minyak naik lagi

October 01, 2014 0 Comments

Rasa baru je baca berkaitan hal minyak. Dalam hati ade terdetik entah-entah nanti minyak naik lagi. Bagai mimpi menjadi realiti. Heboh sudah minyak memang betul naik.

Dalam pada tu terasa dan terdengat jugak macam riuh rendah pulak kenderaan di luar. Pada fikiran aku gamaknya dotang semua nak pi isi minyak la tu kot sebelum dapat harga baru.

Aduhhhaii... Nak raya ni bajet gak minyak tol. Berkorban apa saja:-(