Kita Suka Guna 'Lah'

2:03 pm

pinjam gambar google..
"Lah". 

Biasa dalam perbualan kita ada je tambahan 'lah'.Kalau dalam Bahasa Melayu biasalah kita dengar tambahan tu.Tapi dalam english ade jugak yang tambah 'lah' pada certain ayat.

Kalau dalam Bahasa Melayu kita biasa mendengar "Ok lah", "tak perlu lah!",  "biasalah", "nantilah" dan lain-lainlah!opssss..Biasa kita jumpa di mana-mana kan dalam perbulan seharian. 

Jika didengar dalam bahasa Inggeris memang lainlah..dah jadi rojak..aka Manglish..walaupun sedap juga didengar!Contoh ayat "no lah", "it's oklah", "no needlah", "don't carelah","whateverlah" and many more lah...hahhahah..oh my Manglish..hancus!

Isu bahasa rojak memang meluas sekarang ni.Ok, aku bukan nak ngajar bahasa. Cuma kadang kesedaran terhadap bahasa tu tak seberapa.Kadang ingin melihat Bahasa diperkasa.Aku pun bukan pengguna bahasa yang sempurna.Caca marba juga.


You Might Also Like

3 omelan