Monday, June 24, 2013

Kalaulah...

June 24, 2013 0 Comments
Foto dari Sinar Harian
Selalu ade saja tikam lidah..tetapi disebaliknya kelihatan mesra 
Tenang bila melihat gambar ni..Sesekali dudk bersama..Alangkah aman kalau semua begitu.

Kalaulah...
(jawapan anda dan apa yang anda fikirkan)?

CEUPACS syor bonus penjawat awam ,KSN serah kepada PM

June 24, 2013 0 Comments
Khabarnya CEUPACS hari dok bersidang dan bakal bincangkan hal bonus ni.CEUPACS mintak kalau boleh kerjaan bagi lebih sebulan setengah gaji dalam pembentangan Bajet 2014 nanti, banding sebelum ni..kalau tak pun  kekal seperti tahun lepas jadilah.

Dan jawapan KSN pulak..serahkan kepada PM untuk menentukan keputusan tersebut.

PUTRAJAYA: Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Dr Ali Hamsa, menyerahkan pada Perdana Menteri untuk membuat keputusan berhubung pemberian bonus kepada lebih 1.4 juta penjawat awam pada tahun ini.

Ali berkata, kerajaan akan membuat keputusan tepat mengenai pemberian bonus berdasarkan kemampuan dan kedudukan kewangan semasa.

"Saya rasa Perdana Menteri sendiri akan membuat keputusan mengenai pemberian bonus," katanya pada sidang media selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kepada lebih 1,000 kakitangan dan pegawai agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri di sini, sebentar tadi.

Monday, June 17, 2013

Pusat Peperiksaan KPSL N27

June 17, 2013 0 Comments
Keputusan untuk penempatan KPSL N27 dah keluar Jumaat lepas.Dah check ke kat mane kena
leh refer sini bagi yang belum

gambaor carian google..jenuh dok cari kedudukan dia kat mane..petang tu gak aku pi survey..jumpe!

Aku dapat kat Murni International College,Presint 17,Putrajaya..walaupun dalam area Putrajaya,tempat tu cam jauh ja..ahhaha..terpinggir benor..aku rasa cam bangunan kolej tu dok sesorang je kat area tu..terletak tepi jalan..sunyi ja
Sape yang dapat kat situ..jom beramai2 pergi sesama ;p

OK,GOOD LUCK U'OLL YANG AMIK..

CARI RUMAH DI IPOH

June 17, 2013 0 Comments
Sekarang ni dalam usaha dok wat survey untuk cari rumah di Ipoh.Bawah RM200k la..Harap sesape yang ade info bagitau la yerk.Especially area Meru.
Desa Klebang PErdana...lum tanya..tapi cam tak mampu je tengok gaye rumah
Klebang Perdana ..lum tanya
Klebang Ria..single storey RM188k..hmmm

Friday, June 14, 2013

Pekeliling Pemberian Pemindahan Gaji 1 Julai 2013

June 14, 2013 2 Comments

Berdasarkan ucapan YB PM pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Ketiga Belas (MAPPA)Pemberian Pemindahan Gaji Kepada Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia akan berkuatkuasa pada 1 Julai 2013.

Kajian penambahbaikan kepada SSM dijangka diselesaikan sebelum 31 Disember 2013.

rujuk maklumat berkaitan di PEKELILING PERKHIDMATAN BIL. 5/2013

Gerai Rojak King Sg Ramal

June 14, 2013 4 Comments
Jumaat lepas,lunch hour..tempat yang dituju ialah Gerai Rojak King yang terletak di Kg.Sg.Ramal..berdekatan dengan simpang ramal juction food..cume belok ke kiri..dalam tu ade gerai tepi jalan serupa gambar di bawah.
depan gerai..kecil je tetapi ramai gak yang mai makan sini..Menu utama cendol dan rojak.Ade jugak menu lain seperti nasi ayam,laksa dan mee rebus
rojak sotong..RM4.00
rojak mee..RM3.50
laksa..cam biasa peberet aku..
cendol campur..ada jagung,pulut dan kacang merah..RM1.60 semangkuk kecil
abc..cam sedap je kan..RM1.40
harga murah la..

bila makan kat gerai gini ngadap cendol dan laksa..teringat zaman sekolah kat kampung dulu..lik sekolah petang-petang pi kedai laksa..makan kat kedai..sedap wooo..

Tuesday, June 11, 2013

Steamboat Luton Van Dataran JB

June 11, 2013 0 Comments
Bagi orang JB tentu dah biasa lepak-lepak makan kat sini kan..Dinamakan juga tempat ni sebagai "Medan Steamboat Luton Van Dataran Johor Bahru".Peniaga di sini guna van/mini lori je untuk niaga.Masa outstation kat JB pada 7-10 Mei lalu,ade sekali tu aku kuar ngan adik aku yang menetap dan bekrja kat sane.Malam tu dia pick up aku kat hotel dan kitorang pi lepak makan kat dataran.Adik aku panggil makan cucuk2.Aku follow je orang nak bawa.Tu kira kali ke-2 le aku pernah makan kat situ.
Menarik tengok angry bird ni..tapi aku tak sampai hati lak nak makan..kang kene lastik lak
Adik aku tengah pilih-pilih
kebanyakkan peniaga di situ sume jual steamboat..ade jugak makanan lain seperti goreng-goreng,rojak,otak-otak dan lain-lain..macam-macam ada
dari yang biasa hingga ke luar biasa..hehehe
pilih je nak ape..bayor ikut poket dan kemampuan korang nak makan
Kitorang pilih sikit je..selebihnye makan otak-otak yang sangat sedap tu juga oder kuey teow goreng dan nasi goreng.

Monday, June 10, 2013

My Hotel,Langkawi

June 10, 2013 1 Comments
Lobi Hotel..tema merah hitam..suke ngan kerusi ala buai ni..Hotel ni terletak bersebelahan dengan Hotel Baron,juga berdekatan pekan Kuah..meh tengok peta di bawah
Ni peta lokasi My Hotel Langkawi..gambor ni aku pinjam google ye
Inilah rupe depan My Hotel..seberang jalan je leh pi shopping hari-hari..aku selalu kua time malam and after keje..jalan kaki ikut jambatan tu-gambor ni pun pinjam
My room..katil besor tapi tido sorang jer..huhuhu..Kadar semalam dalam RM136..itu rate aku sebagai orang gomen erk..kadar biasa dalam RM160 kot..leh check web hotel ye..
ade balkoni..pepgai dok citu ngadap pemandangan di luar..tengok matahari dan keindahan sekitar laut,juga pekan kuah
inilah view dari my room...kapal nelayan bersidai di tebing pekan kuah
nampak tu..laut
ni depan hotel..pekan kuah..ada bazar/expo
nampak yang hijau tu kedai Haji Ismail Group le...ni deretan kedai area orang shopping
Aku beli benda ni untuk santapan dalam bilik di malam hari
geram tengok chocolate
beli pek la jimat sikit..rembat jugak
rembat yang ni jugak
Ni pun aku wat makan dalam bilik di kala keboringan..huh dok langkawi 4 hari aku ngadap coklat ja
ni kawan kirim..aku pun rembat jugak kisses tu..beli 3 pek..habis sudah

Thursday, June 06, 2013

Exam KPSL

June 06, 2013 2 Comments
Kepada yang amik exam KPSL untuk N27,kome dah study and ready ke?Aku?hmmm..baru bulan ni beresempatan nak ngadap buku.Tu pun baru selak buku undang-undang je.Kepada yang dah beberapa kali amik tentu dah ade pengalaman dan tahu bab ape yang perlu dibaca.Juga tahu cara-cara menjawab soalan.Aku ni masih dok kaji dan kaji lagi sikit-sikit apa yang patut.Baru first time nak ngamik.Dulu tak terasa dan belum sedia nak ke arah itu.Yela aku suke kalau mula dari bawah dan cari pengalaman dulu.Dah ok baru la usaha apa yang patut ke arah lebih baik.

Oklah,kepada yang bakal menduduki exam kali ini,harap korang berjaya lah.Dengarnya agak ramai yang ambil exam tu tahun ni.

Keputusan permohonan PEPERIKSAAN KHAS UTK MEMASUKI SKIM PERKHIDMATAN PENOLONG PEG. TADBIR GRED N27 (KPSL).. boleh disemak dalam masa DUA minggu sebelum tarikh peperiksaan.

Wednesday, June 05, 2013

Taman Tema Angry Birds,Johor Bahru

June 05, 2013 0 Comments
gambor hiasan google
Wah nampaknye macam-macam dah nak ada kat Malaysia ni.Legoland ada Disneyland pun ada.Ni angry Bird lak nak mai sini.Yey boleh lastik dia nanti..piat-piat dia..susoh benor kan..kemain gelaknye!
Damansara Assets Sdn Bhd, anak syarikat Johor Corporation (JCorp) akan membuka Taman Tema Angry Birds, di bandar raya ini menjelang Mei tahun depan.
Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp Datuk Kamaruzzaman Abu Kassim berkata pembangunan taman tema keluarga yang pertama di Asia Tenggara itu merupakan kerjasama dengan syarikat pengasas permainan Angry Birds, Rovio Entertainment Ltd, yang berpangkalan di Findland.Taman tema tertutup seluas 26,000 kaki persegi itu terletak di tingkat tiga di dalam bangunan Johor Baharu City Centre (JBCC), yang dahulunya dikenali sebagai Kompleks Tun Abdul Razak (KOMTAR)
Beliau berkata reka bentuk terperinci taman terbabit akan diumumkan tidak lama lagi yang akan merangkumi pusat aktiviti, jualan cenderamata, restoran dan bilik majlis."Objektif kami adalah untuk memberi hiburan kepada peminat watak itu sama ada dewasa mahupun kanak-kanak untuk melakukan aktiviti interaktif bersama-sama keluarga," katanya. - Bernama

Tuesday, June 04, 2013

MEE REBUS RAMLI,IPOH

June 04, 2013 0 Comments
Pada 27 Mei 2013

Balik dari kampung dan on the way pulang ke KL kami singgah di Ipoh..jalan-jalan survey rumah.Selepas tu singgah di kedai makan Mee Rebus Ramli.Kedai dia tepi jalan je..terletak di Taman Tasek Jaya, Jalan Kuala Kangsar.Kitorang pilih kedai sini sebab senang dan harga pun berpatutan.Kemudahan seperti surau dan tandas turut dissediakan.
Cawangan lain di Bercham Raya dan Jalan Ekram Shah,Ipoh
patut mai sini pekena mee la..special menu dia kan..tapi disebabkan kami ni hantu laksa..yang ni gak dipilihnye..ok lain kali aku try mee2 yang ada kat restoran ni na...
minuman panas dan sejuk.
menu lain nasi ayam,chicken/lamb chop dan nasi lemak.
Lain kali mai lagi pekena mee lak..dengarnya sedap.Rugi lak tak rasa!

Monday, June 03, 2013

The ZON Regency Hotel,Johor Bahru

June 03, 2013 0 Comments
Tarikh:7-10 Mei 2013
Lokasi: The Zon Regency Hotel, Johor Bahru
google

Merupakan sebuah hotel yang terletak dalam zon perniagaan bebas cukai di Stulang Laut. Kedudukannya mengadap laut Selat Tebrau.Menginap di sini,rasanya amat senang kerana segala kemudahan ada tanpa perlu  keluar jauh.Kedudukannya di dalam ZON bebas cukai turut meliputi  Mall,restoran,pusat hiburan dan terminal feri.
Bilik aku..deluxe rooom.Harga biasa dalam RM2++..tapi baloi la.Aku dapat rate gomen la..sebab datang pun atas dasar tugasan,ade le surat bukti nak diskaun kan.
tengok tv channel Singapore
bilik mandi..ade tab boleh berendam la..siap ade tipon kot2 org kol ye dak..pick up je
Bende alah ni jarang aku tengok ade kat hotel lain..may be ada yang ada tapi aku tak tahu kan..Senang je control sume bende hanya dari tempat tido anda (katil).Nak on/off lampu,tv,air-cond,alarm,privacy..just tekan je
Insert card..sume hotel pun kene masuk card gini ye dak kecuali hotel bajet/biase2 la..kat sebelah dia ada lagi button utk lampu and privacy dari gangguan orang luar..tekan aja kalau nak.
lif..ade label nak ke mana kite..nak naik blik pn kne swap..
Pandangan dari lobi koridor bilik aku tingkat 12..kat bawah ade lounge dan cafe aras 5..Ni malam-malam sangat bising,ade nyanyian band..dok bilik pun leh dengar lagi..kurang ketenagannnya..
bilik-bilik
kalau bosan boleh pi turun bawah..window shopping..ade supermarket,pelbagai outelt,food court dll.
Borong coklat..terdapat banyak kedai jual coklat di sini..pilih mana berkenan..

Ini gambar time bekerja..pergi sini pun atas sebab tugasan..bukan makan hangin okey
Pintu masuk imigresen untuk ke Singapore..tak pegi pun just sanp pic masa nek kapal menyusuri selat tebrau

Itu je gambar dan cerita yang boleh aku kongsi.Agak malas sebab dah dekat sebulan tak update blog ni.Mood nak berblog pun dah tak semacam dulu..M tu tebal sangat!