Tuesday, April 30, 2013

Kerja Luar

April 30, 2013 2 Comments
Salam semua..lama kot tak update blog..serius tak sempat jenguk..April dan Mei terlibat dengan kajian audit.Mula 15 April hingga 23 Mei 2013.Beberapa tempat dijelajahi..bukan jelajah sempena PRU ye tapi ni berkaitan kerja.Keluar audit

Baru ni kene gi Kuantan dan Kemaman.First time keluar jauh.Merasa la suasana kerja di luar.Naik turun kapa/bot.Buat pemeriksaan.Thrill bagi aku sorang wanita.Group aku sume lelaki...then bila gi ke tempat operasi of course le penghuni kapal kebanyakkan adalah lelaki.Sebagai sorang isteri dan wanita haruslah aku menjaga diri dan tingkah laku sebaik mungkin..hehhe.Aku baik2 je.
Sampai sana dok kat Hotel Grand Continental,Kuantan.OO..sunyi kot bila malam dok sesorang kat bilik.Tiada teman.Time ni le wat aku teringat kat anak-anak dan husband.
Dalam kapal
Tengok tu..nampak laluan kapal dibawa dek air dengan jelas kan..Time ni best gakla..amik angin,huaahhaa..
Aku steady lagi..nasib tak de mabuk2 laut.Tapi bila dah balik dari kerja malamnya baru terasa seolah 'bergoyang-goyang' lak..akibat kesan gerakan di laut tadi.Beberapa hari kat sini agak panas,dan aku hampir nak demam pun ade..yele dok keje tempat gitu..dok dalam kapal pun panas kot..panas laut pun ye..

Kitorang juga turut membuat pemeriksaan di Pangkalan Maritim Kemaman..ni pergi hari ja..takdele jauh mane dari Kuantan..on the way lik Kuantan sempat singgah beli keropok lekor bawak lik Putrajaya nanti.Tu jele.

Next week,selepas dari balik ngundi akan ke Johor Bahru pulak..belayar lagi.Then jika tida halangan mungkin ke Langkawi .Adoii..sian anak-anak aku kene tinggal lagi.Dan lagi satu waktu bilanya aku nak studi ni wei..exam tak lama lagi dah.Hancuss.

Tuesday, April 16, 2013

Mood raya

April 16, 2013 0 Comments
Blog ni dh lame kot bsawang. Tak sempat nk jenguk.minggu ni kua wt audit 5hri. Blur gk wt kjian audit ni. Bukn bidang aq.grrr cept le hbis.next week Kuantan.hp xyah la pegi.amin.
Tak sbr nk tunggu pilihanraya.sana sini meriah dengan bendera parti.nk ry besar weh!1Malaysia !

Wednesday, April 10, 2013

PERASMIAN TERMINAL BERSEPADU SELATAN BANDAR TASIK SELATAN

April 10, 2013 0 Comments

Dapat emel
YAB Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia telah bersetuju untuk turun padang dan merasmikan Terminal Bersepadu Selatan, Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) pada Ahad, 14 April 2013, jam 3.00 petang bertempat di Balai Ketibaan, Aras 3, TBS-BTS.dijemput hadir ke majlis berkenaan bersama pasangan masing-masing bagi memeriahkan acara perasmian tersebut. Pakaian semasa menghadiri majlis adalah baju korporat atau smart casual bagi lelaki dan sopan serta bersesuaian bagi wanita
Makanya..setiap seksyen kena antar wakil utk pergi..seksyen aku 3 orang..hah sudah..sapele yang rajin benor nak pi tengok perasmian begitu di tambah hari minggu lak tu..kene lak pakai formal..haduhai..Boss jangan letak nama saya please..kalau taruk jugak aku tak pi..balik kampung lagi best. 

"PPA1M" rumah mampu milik khas untuk penjawat awam

April 10, 2013 0 Comments

Kerajaan akan melancarkan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) tidak lama lagi yang menyediakan rumah mampu milik kepada penjawat awam.

sebanyak 10,000 unit kediaman berkenaan akan dibina di Putrajaya dan akan dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak lama lagi.

Katanya PPA1M bertujuan membantu penjawat awam membeli rumah di bandar besar yang pada masa kini berada di luar jangkauan kuasa membeli mereka.

"Harga rumah mampu milik akan ditawarkan dalam lingkungan RM150,000 hingga RM300,000 dengan keluasan antara 1,000 hingga 1,500 kaki persegi serta dilengkapi dengan segala kemudahan asas yang diperlukan.

**tempat lain may be JB kot..tak pasti
**rumah ape?cam apartment je
**agak2 ada chance ke nak dapatkan rumah tu..kat Putrajaya mau berebut ni

Friday, April 05, 2013

bonus RM300 dalam bentuk simpanan kepada semua penjawat awam

April 05, 2013 2 Comments
mesyuarat Exco semalam, sebulat suara bersetuju memberikan bonus RM300 dalam bentuk simpanan kepada semua penjawat awam termasuk Exco disebabkan kerjasama yang baik itu.
"Itu menunjukkan kejayaan kita menjaga dasar kewangan yang berhemah.
"Dalam masa dua minggu ini, kita akan usahakan supaya semua orang dapat bonus RM300. Ini bonus khas,” katanya.
Untungla kalau dapat..itu kat Selangor ye--sahih le tu>>kata MB<<
Sebelum ni kat Perak dah umum>>Penjawat awam negeri Perak dapat insentif  RM500<<
Persekutuan?

TOK YAH HAJI BAHAZIM

April 05, 2013 0 Comments
Siapa Haji Bahazim ni?Inilah arwah atok aku yang kitorang panggil dengan gelaran Tok Yah.

Memandangkan pak saudara aku Pak Lang (dalam gambar..yang berjambang tu) ada share pasal stori ni..aku pun copy le untuk simpanan MEMORI aku dan family pada masa akan datang.Namapun blog memmori kan..simpan ajele ape yang bersejarah.
Atok aku yang kiri ni..sebelah tu kawan sekampung kot..Umah atok aku ni sentiasa dikunjungi orang.Tok yah meninggal pada pada bulan Februari 2007 bulan aku kahwin.Masa tu cuma tinggal 2 minggu lagi aku bakal melangsungkan perkahwinan.Tak sempat le nak tengok.Just beliau sempat jadi jurucakap masa aku bertunang.So kenduri aku time tu,ala kadar je sebagai menghormati pemergian beliau.Al Fatihah.Moga tenang disana disisiNya.

Pengenalan
Haji Bahazim bin Jamaludin atau Tok Yah dilahirkan pada tahun 1924 di Kampung Pantai Besar, Batu Kurau, Taiping, Perak. Beliau berkahwin dengan Hajjah Teh Sofiah atau Tok Teh pada tahun 1945 dan dikurniakan 12 orang anak. Anak pertama telah meningggal dunia pada tahun 1965 setelah dikurniakan seorang cahaya mata perempuan yang juga merupakan anak susuan kepada Tok Yah dan Tok Teh. Sehingga akhir tahun 2012 mereka mempunyai 60 orang cucu serta 49 orang cicit. Pada tahun 2003 Tok Teh telah kembali ke rahmatullah dalam usia 73 tahun dan kemudian dikuti pula oleh Tok Yah pada tahun 2007 dalam usia 83 tahun.

Perkhidmatan/Sumbangan
Sepanjang hanyatnya, Tok Yah telah menabur bakti dan memberi pekhidmatan atau sumbangan yang banyak kepada masyarakat setempat. Beliau merupakan seorang aktivis yang disegani dan dihormati di kawasan Batu Kurau amnya dan Pantai Besar khususnya. Antara perkhidmatan yang pernah disumbangkan oleh beliau kepada masyarakat ialah dlam aktiviti-aktiviti seperti berikut:

a) Ahli Jawatankuasa Persatuan Peladang Mukim Batu Kurau;
b) Pengerusi Persatuan Peladang Kampung Pantai Besar;
c) Pengerusi Jawatankuasa Tanaman Semula Berkelumpok RISDA Kawasan Pantai Besar;
d) Pengerusi UMNO Cawangan Pantai Besar Ulu; 
e) Pengerusi Surau Haji Abdul Latif, Pantai Besar Ulu;
f) Imam Surau Haji Yahaya (sebelum dipindah dan ditukar nama kapada Surau Haji Abdul Latif);
g) Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pantai Besar;
h) Ahli Jawatankuasa Masjid Pantai Besar;
i) Bilal Masjid Pantai Besar;
j) Pembaca doa’ di majlis-majlis tahlil arwah;
k) Juru mandi jenazah;
l) Pemungut zakat fitrah kawasan Pantai Besar Ulu;
m) Tukang sembelih binatang ternakan untuk korban, aqiqah dan kenduri;
n) Tukang rumah;
o) Guru al-Quran;
p) Pembekal peralatan pengkebumian jenazah;
q) Ahli Pasukan RELA; 
r) Ahli Pasukan Kawalan Keselamatan Kampung semasa dharurat (Home Guard); dan 
s) Penasihat Jawatankuasa Tanaman Semula Berkelumpok RISDA Kawasan Pantai Besar (perkhidmatan terakhir beliau sebelum meninggal dunia).

Thursday, April 04, 2013

Penjawat awam negeri Perak dapat insentif RM 500

April 04, 2013 1 Comments

Komen aku
**bestnye!!
**kerajaan pusat tak mo bagi sama ke
**PRU dah hampir
**cam gula-gula lak..nak jugak

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hari ini mengumumkan pemberian insentif tambahan sebanyak RM500 kepada setiap penjawat awam kerajaan negeri.
Beliau berkata pemberian yang akan dimasukkan dalam pembayaran gaji bulan ini melibatkan lebih 8,000 penjawat dengan peruntukan RM7.5 juta.

Wednesday, April 03, 2013

Nama panjang jadi trend sekarang

April 03, 2013 2 Comments
Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jainisah Mohd Noor berkata, dari segi kepanjangan nama untuk pendaftaran, JPN tidak ada halangan asalkan nama berkenaan tidak melebihi 80 aksara meliputi huruf, ruang kosong, bin, binti dan nama bapa. 
JPN cuba menasihati sekiranya nama yang ingin diberikan itu mempunyai maksud yang tidak baik, katanya.
Jainisah berkata nama yang terlalu pelik juga tidak digalakkan kerana ia akan menyusahkan ibu bapa itu sendiri apabila terpaksa datang semula ke JPN bagi menukar nama yang anak itu sendiri tidak selesa.
Trend sekarang memang suke buh nama panjang..moden kan..tapi yang lecehnya nanti time nak ngisi borang ke atau apa2 yang memerlukan kita unutk menulis nama..time tu paling bosan dan malas..baru nyesal..Lagi satu kang kalau nak nikah suatu hari nanti idok le jenuh nak nyebut nama panjang berjela tu..

Anak aku yang sulong panjang sikit nama dia..MUHAMAD DANISH HAIKAL (yang bijak/pokok subur)..masa daha ada budak ni baru le aku terasa sedikit pemalas bila time nak tulis nama...baru tahu ye..then bila dah dapat yang ke-2 aku decide bagi je nama pendek..NURDARWISYAH (ahli tasauf) dan yang ke-3 pun aku pilih pendek gak..MUHAMAD DARWISY (yang warak)..yang penting ada NUR dan MUHAMAD and paling penting nama tersebut mempunyai maksud yang baik.Aku nak panggil dorang pun mudha dengan nama full utk anak ke2- and ke-3 tu.
Penceramah agama Wan Akashah Wan Abdul Hamid berkata, "memang ada kalangan ibu bapa yang gemar memilih nama anak yang panjang dan laindari yang lain tanpa memikirkan maksud yang baik di sebalik nama berkenaan.
"Wan Akashah berkata nama anak selain melambangkan identiti, ia juga merupakan doa."Lebih baik meletakkan nama yang pendek tetapi mempunyai maksud yang baik berbanding nama yang panjang dan pelik tetapi tidak mempunyai sebarang maksud," katanya.