Thursday, May 31, 2012

Buku Fixi:KOPI

May 31, 2012 0 Comments
Pulang kerja amik budak terus ke Cyberjaya..menunggu sang suami selesai kerja dengan penuh setia selama 3jam..menghabiskan masa dengan menikmati "KOPI"..tanpa sedar hingga cukup masa untuk pulang cari makan..tamat jugak akhirnya..

Koleksi cerpen KOPI didapati ketika berkunjung ke booth FIXI & LEJEN sempena Pesta Buku di Mines..bagi aku bahasa yang digunapakai adalah mudah..namun ada juga 2-3 cerpen yang aku tak boleh nak tangkap..umpama menikmati secwan kopi..sambil hirup kita berhenti sejenak untuk berfikir apa yang hendak disampaikan
Betullah katanya dalam KOPI ni ada segala rasa bila kita membacanya..ada misteri, cinta,suka, pahit, manis, hitam, putih, payau, pekat, sedap, likat, kelat, panas, sejuk dan segala rasa..

Satu yang menarik perhatian aku:KOPI ADALAH KENIKMATAN YANG MEMBAWA KEPADA KEGHAIRAHAN..

Korang bacala cerpen ni!


Berikut adalah antara jenama kopi yang ada:
  1. KOPI 3 RASA : Shaz Johar
  2. BERSAKSI KOPI : Dayang Noor
  3. KOPI KOLA : Nadia Khan
  4. KOPI, DONAT DAN BAYANG GADIS BERAMBUT HIJAU : Adib Zaini
  5. CINTA KOPI : Gina Yap Lai Yoong
  6. LUWAK DAN KRETEK : Ridhwan Saidi
  7. KOPI PERCIK : Amal Hamsan
  8. KAU KOPIKOKU : Dheepan Pranthaman
  9. KOPI JANTAN KAW : Nik Adam Ahmad
  10. CETHU : Nabila Najwa
  11. BARISTA CINTA : Shafaza Zara Syed Yusof
  12. HARI INDITIH : Asyraf Bakti
  13. MALAM, DI MEJA TEMPAT KAU TERLENTOK : Hafiz Hamzah
  14. RITUAL : Luc Abdullah
  15. TANGAN BERULAT : Fadli Al-Akiti
  16. VENTI : Redza Minhat
  17. KOPI JULIA : Faizal Sulaiman
  18. SECANGKIR KOPI BERSAMA DIA : Syaihan Syafiq
  19. KOPI MIMPI : Raja Faisal

Tuesday, May 29, 2012

Aku beli buku masakan la!..mak budak baru nak belajar

May 29, 2012 7 Comments
pesta buku kat Mines hari tu tu bukan takat buku Fixi dan Lejen je aku rembat..tapi sebagai memenuhi naluri keisterian juga keibuan, dengan baiknye aku amik 2 buku kat atas tu..ade lagi buku masakan yang aku minat..Masakan Thai..tapi aku letak balik dan amik Daging dan Ikan..yele bab lauk pauk ni aku memang 'hancus' sikit..tu kene asah lagi pengetahuan..masalah jugak aku ni cepat lupe bahan2 yang diperlukan..nak kene amal selalu kot masak bende tu baru leh ingat..tak pe le selagi boleh belajar why not kan..

Buku "Senangnye Memasak Bersama Chef Hanieliza.." mengandungi pelbagai jenis resepi masakan Malaysia antaranya Ikan, Daging, Ayam, Nasi, Sayur, Kerabu & Salad, Sambal & Sos, Mi, Kuetiau & Meehoon, Makanan Laut, Kambing. Buku ini diterbitkan oleh PTS Millenia. 

Dalam buku IKAN ni ada resepi seperti Asam Pedas Bungkus, Asam Pedas Ikan Pari,Asam Pedas Lada Hitam, Asam Rebus Ikan, Cencaru Belah Belakang,Sup Ikan, Gulai Ikan Kering Tumis Darat,Ikan Bakar, Ikan Bakar Tomyam,Ikan Berlada,Ikan Kukus Serai,Ikan Masak Tempoyak,Ikan Percik,Ikan Masam Manis,Ikan Taucu,Ikan Tiga Rasa,Ikan Tumis Asam,Kari Kepala Ikan,Lemak Cili Api Ikan,Lemak Cili Api Sardin,Lemak Lengkuas Ikan,Singgang Ikan dan Stik Ikan.Untuk buku Daging lak macam-macam resipi ade,kene le beli tengok!

Tapi rasa cam nyesal gak tak mik buku Masakan Thai tu..peberet aku tu..arhh..nak kene gi sekali lagi ke..ade sape2 nak gi sane tak..nak kim..RM5 je pun rege buku tu..

Monday, May 28, 2012

Riadah di Taman PICC

May 28, 2012 1 Comments
 Tapau KFC je untuk makan-makan..kire picnin di garden la..
 Disebabkan aku tak berpa nak larat,aku hanya memerhati dari pondok rehat..si papa tukang layan main ngan bebudak
 Kesian kene buli..main gayut2
 Peh tu kite main jongkang jongkit lak..hamik kau
 oke lepas tu kite gi sini pulak..nek bende alah ni
 hamik..dok le berdua kome
 ok je..leh posing2 lagi
 dah tak tau nak main ape..main pokok lak
nak panjat terasa diri tu rendah benarrrrrr..eskyen je le..len kali mkan banyak ckett!bagi cepat besar and tinggi

Lejen:Aku rindu 90's..memori zaman keseronokan

May 28, 2012 2 Comments
Muka depan Akur rindu 90's terbitan Lejen Press karya Wan Shafiq @Chech Adrea@pocek?ade lagi kot nama samaran dia..cam tu la cerita dia tentang nama2 Gun N Roses,Kurt Cobain,Nirvana bagai..dalam lain-lain yang ade kaitan nama...nak kenali dia lagi leh tengok blog ni..http://adreanalina.blogspot.com/ kat situ korang akan tahu "kesenian" juga "kesusateraan" dia..
Kisah yang mengimbau memori tika 90-an yang ada pada masa dulu dan tiada pada masa sekarang..Aku lahir 80-an dan membesar dizaman 90-an..masakan tidak aku melupakan memori yang indah masa tu..segala keseronokan ada..namun ada juga kekurangan zaman kanak-kanak ku dengan larangan yang aku rasakan umpama zaman budak2 sekarang..aku tak boleh pegi mandi sungai..tak boleh main sampai lewat hari..kalau tak siap kene piat dan piauuuuuuu..

90's habis masa dengan persekolahan..ok macam2 cerita ada..lucu bila diingatkan..yang tak kukenali aku kenali..cinta monyet!ok..tu semua memori aku

Tapi si penulis menugnkit kembali setengah dari hidup kita di 90's..kisah genre muzik hardrock,slowrock hingga ke boyz band yang digilai ramai.Ingat lagi bagi yang pempuan ske benor ngan Newboyz,Nsync,Wetlife,Backstreetboy dan lain-lain group.Yang lelaki apa kurangnya.Tapi yang berjiwa hardrock Nirvana, Gun N roses adalah peneman mereka.

Cerita penulis juga banyak berkisar kehidupan dia di sekolah..pegi ngaji..balik ngaji beli jajan..makan ais krim pop..sama jugak macam aku..

Pendek kata banyak budaya 90's tak nampak pada abad ini..segala nya bagai dibatasi sempadan teknologi..dulu pun ada gak teknologi..ingat lagi aku lepas sekolah gi CC chating kat MiRC..masuk la group kampung ke..Perakian ke..sekarang lagi hebaq dari tu..sume rumah dah ade tenet..FB,Twitter,sume jadi geng..nak lepak puyn dah tak kira umur..budak sekolah pun dah pandai,,calling je atau tweet2 ke..jom lepak kat mamak!

Banyak cerita sangat!Korang baca jele dan fahami hasil karya Wan Shafiq ni.Masakan tidak..90's tetap terbaik dan mekar dihati..samapi sekarang aku layan lagi cintan 90'an..hahha

Mencari FIXI & LEJEN Di Mana..Akhirnya...

May 28, 2012 7 Comments
 Yahh..dah namapk pun booth nye..sepantas kilat terus ke sana
 Sekali dekat..lor..tutup lagi..ai tido lagi ke pe..ish..xpe sabor..tunggu kejap lagi..
 After beberapa minit kemudian..nasib baik ko bukak dah..kalu tak mau aku maki hamun..dah le cari kat Hari Belia tak jumpe..jangan nak wat perangai kat Mines lak..nasib baik jeeee..my luck..Geram tengok buku kat rak tu!
 Tengok tu..t-shirt Lejen..aku tak beli..mau habis duit kang kalu nak beli baju ni..fokus aku kat buku je dulu
 rembat yang ni pulak Aku Rindu 90an terbitan Lejen
 KOPI kaww satu!..rembat ni..
Rembat lagi dua buku FIXI ni..Tabu dan Zombijaya..ah sudah aku dah rabun ayam ni..maunye sume aku rembat..sekali bila dah bagi kat cashier..RM63..ok aku bajet tak sampai RM100..beringat gak weh..kang tengah bulan nak makan buku ke
  Dapat la beg merah FIXI ni..dalam ni sume buku sumbat sekali stiker RM3 dan yang free
stiker "I am Lejen" ni aku lekat kat laptop..dapat gak baucer RM10 je untuk buku Lejen tapi kene pegi kedai dia kat SS15,kat Subang..tu pun bersyarat weh..belanja RM59 baru leh..sah laku baucer lak 60hari je dari tarikh..aiya..tak dapek le

Jenjalan Cari Buku Di Read Malaysia Book Fair

May 28, 2012 3 Comments
Ahad semalam aku berkesempatan keluar jap gi The Mines..tujuannye nak cari buku Fixi je..Sekarang ni sehingga 3 Jun telah berlangsungnya "Read Malaysia Book Fair 2012" di  aras 1,MIECC.Mines Resort City..Bagi yang suke membaca tu elok le gi jengah sementara masih ada.Ok sekarang layan jele gambor sekitar pesta tu..Kebanyakkan pengunjung yang datang adalah kaum cina..aku salute dengan dorang ni..pepagi dah tercegat kat pintu dewan bersama anak2 untuk memeriahkan pesta buku ni..tambah pulak sekarang cuti sekolah kan..berfaedah gak bawa gi tempat cenggini..







Thursday, May 24, 2012

Padi House,Putrajaya

May 24, 2012 2 Comments
PADI HOUSE terlatak di G Floor, Galeria PjH, Persiaran Perdana (Presint 4), Putrajaya..Sebelum ni kebanyyakn peminat Padi House di Putrajay lebih gemar ke Cyberjaya kerana di situ je pun yang paling dekat ngan Putrajaya kan..skerang tak yah nak gi jauh-jauh lagi..just jengah je ke Galeria PjH tu..pelbagai hidangan menarik disediakan..dari nasi hingga ke steak..Harga pun berpatutan dan pada ku puas hati la makan..kuantiti banyak dan kenyang
Ni yang aku oder..perut lapa so mau makan nasi ja..aku amik Padi House Seafood Fried Rice..air of course le nak yang masam-masam sikit..Lemon Ice Tea
 Ni budak Ain nye Cheese Baked Tomato Rice..nasi tomato memang aku kurang gemor..sebab tomato sos kot..hehe..lemau kang..tapi aq suke cheese tu..rasa cam makan pizza lak..Tapi kan si Mucux ni salah pilih air la..dah le ko makan bende ber'lemak bekrim' ko tmabah lagi ngan kelemakan carrot susu..mual lo..dah tau susu tak leh diterima tekak nak gak kan..hamik..len kali makan n minum mau berlawanan la..
Ribeye Steak..aq just rasa kentang na carrot..yang daging aku tak mo..sebab takut nanti makan daging pening n ngantuk lagi lor..Menu ni pilihan si Sue..larat ko habiskan daging tu erk..syabas

Antara menu
Eh..terserempak pulak the gang ni..kitorang tumpang le sebelah meja..tak rugi pun,dapt masuk gambor dalam blog walaupun kualiti gambor henpon itik aku low

Monday, May 21, 2012

Galeria PjH Putrajaya..tempat shopping baru?

May 21, 2012 0 Comments
Sebelum ni just tengokd ari luar je..and terp[andang satu bangunan ni yang terpampang perkataan GALAERIA..hati tertanya-tanya jugak apakah ini?tempat pameran kah?teringat kot ala2 Galeria Sains ka..Galeria kat KLCC ka,..ok,memang aku tak pernah nak amik tahu dan nak masuk situ..Sehinggalah aku terbaca tentang Galeria PjH ni..ooo rupenye macam2 dah ada..kira ni tempat cuci mata atau jenjalan jugak la selain Alamanda..Kat sini pelbagai produk ditawarkan..branded gak kot..leh tahan gak.

Pada yang keje o tinggal berhampiran Putrajaya,rasa nak jenjalan tambahan pada waktu rehat Jumaat,leh le langkah panjang ke situ yer.


Galeria PjH telahpun mula beroperasi pada 1 March 2012. Peniaga-peniaga yang terdapat di Galeria PjH ialah:

-XES Shoes
-Branded Blazer
-Padi House
-Al-Dente
-Kedai Tenaga
-Tropicana Life
-Fleet Kitchen
-O’kidz

Pesta Buku Lagi..Mari lah Mari..Mari Membaca

May 21, 2012 0 Comments
Bersempena Hari Belia 2012 ini juga,turut diadakan Pesta Buku & Majalah bermula dari 23-27 Mei di lalauan pejalan kaki Galeria PJh Putrajaya.Pelbagai aktiviti akan dijalankan dalam Segmen Modal Insan ini sepeti yang terpapapar di brochure di atas.Sila klik imej unutk melihat dengan lebih jelas :-)
Bagi yang berkesempatan dijemput hadir.

Himpunan Teleskop Terbanyak sempena Hari Belia

May 21, 2012 0 Comments
Program himpunan Teleskop terbanyak adalah antara segemen yang akan diadakan pada Hari Belia 2012 nanti di Putrajaya.Peserta akan mengumpulkan teleskop disamping melakukan penerapan secara serentak.
Bakal direkodkan dalam Malaysia Book Of Records.
Tetamu istimewa Mejar Faiz.
Acara ini akan diadakan pada 26 Mei dari jam 5 Petang hingga 10 Malam
Tapak Acara terletak di kawasan lapang berdekatan Istana Kehakiman.Pelancaran reko d tu mungkin dalam kul 8 malam.Just wait and see.Adakah rekod baru bakal tercatat dengan pengumpulan Teleskop terbanyak kali ini?

Tuesday, May 15, 2012

Asyik kat Perak je kan..

May 15, 2012 0 Comments
Baru nak ade mood unutk berblogging..tadi just publish info jawatan kosong je..tu pun yang ade kekosongan kat Perak la sekarang ni..disebabkan aku orang Perak dan berhasrat juga unutk bertukar ke Perak tu sebab aku akan try update ape2 kekosongan keje gomen yang ade kat Perak..yang tempat lain tu korang leh tengok le kat web2 jawatan kosogn yang sedia ada..

Bukan senang nak tunggu ade kekosongan..Kebanyakkan aku tengok Majlis2 daerah/bandaran memang rajin kuar kawatan kosong..Nak dapat yang kat Kerajaan Negeri ke Pejabat Pentadbiran lain cam tak banyak..dan aku perhatikan jugak sekarang ni banyak jawatan yang bersatus KONTRAK..aiyoo..masih nak ade ke KONTRAK2 ni..ingatkan nak lupus dah status ni..dan dengor ti tu nak berhentikan la bagai..lantak la..sebab aku sekarang status tetap of course akan usha yang tetap la..tak kan tetibe nak jadi kontrak/sambilan lak kan

Ok...pada yang masih cari keje..all the best..teruskan usaha anda..!!

Jawatan Kosong di Majlis Bandaraya Ipoh

May 15, 2012 0 Comments
Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia dan keutamaan kepada rakyat DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan yang berkelayakan bagi mengisi jawatan berikut:-


1. PEGAWAI UNDANG-UNDANG
2. ARKITEK LANDSKAP
3. PEGAWAI PERTANIAN
4. PENOLONG ARKITEK LANDSKAP



Link : Syarat Permohonan Jawatan dan Borang


Tarikh Tutup Permohonan: 28 Mei 2012

JAWATAN KOSONG:MAJLIS DAERAH TANJUNG MALIM

May 15, 2012 0 Comments

Majlis Daerah Tanjong Malim telah ditubuhkan pada 1 Disember 1979 di bawah Seksyen 3 Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171). Keluasan kawasan Majlis adalah seluas 10,410 hektar dan jumlah penduduk dianggarkan 33,393 orang.
Permohonan adalah dipelawa daripada Rakyat DYMM Sultan Perak dan Warganegara Malaysia yang berkelayakan sahaja untuk memenuhi jawatan berikut:-
1. Penolong Pegawai Tadbir
2. Penolong Juruaudit
3. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)
4. Pembantu Penguatkuasa
5. Pegawai Khidmat Pelanggan
6. Juruteknik Perancang Bandar & Desa
7. Pekerja Awam
Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar kepada:-
Yang Dipertua,
Majlis Daerah Tanjung Malim
Peti Surat 59,
35900 TANJUNG MALIM
Sebelum atau pada:- 21 MEI 2012

Jawatan Kosong di Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak

May 15, 2012 0 Comments

Pemohon-pemohon adalah dipelawa daripada RAKYAT DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan beragama Islam yang berkelayakan, untuk memohon kekosongan jawatan di Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak bagi jawatan berikut:

1. Juruteknik (Kontrak)
2. Pemandu Kenderaan (Kontrak)
3. Pembantu Am Pejabat (Kontrak)
Link untuk download dan syarat lanjut: {MAIAMP}


Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar sebelum atau pada 22 Mei 2012 (Selasa) ke alamat berikut:

Ketua Pegawai Eksekutif
Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak
Tingkat 1, Kompleks Islam Darul Ridzuan
Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab
30000 Ipoh, Perak Darul Ridzuan