Friday, January 27, 2012

5 perkara yang dikemukakan oleh CEUPACS dalam semakan semula

January 27, 2012 1 Comments
Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mengemukakan lima perkara utama untuk dipertimbangkan dalam semakan semula skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). 

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata lima perkara itu tertumpu kepada aspek keadilan dan kesaksamaan khususnya bagi penjawat awam pada gred 54 dan ke bawah.Lima perkara terbabit ialah:

  • mengkaji semula pindahan gaji bagi gred 54 dan ke bawah;
  • mengekalkan kedudukan kekananan yang ada dalam Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum bertukar kepada SBPA; 
  • mengkaji semula kedudukan gaji penjawat yang sudah lama mencapai tahap gaji maksimum;
  • mengkaji semula kenaikan gaji antara tujuh dan 13 peratus 
  • semak kembali penstrukturan semula di semua peringkat gred.

Gaji penjawat awam masih SSM hingga semakan SBPA muktamad!

January 27, 2012 0 Comments
Pembayaran gaji penjawat awam mulai Februari akan dibuat berdasarkan gaji Sistem Saraan Malaysia (SSM) selepas kerajaan memutuskan pembayaran gaji di bawah skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) hanya akan dibuat selepas semakan semulanya dimuktamadkan. 

Kementerian Kewangan, dalam satu kenyataan hari ini, menyatakan pembayaran baki perbezaan gaji Januari bagi penjawat awam yang memilih opsyen SBPA pada 31 Januari ini juga tidak dapat dilaksanakan seperti yang diumumkan sebelum ini pada 9 Januari.

"Pembayaran pelarasan gaji berdasarkan SBPA hanya akan dibuat selepas semakan semula SBPA dimuktamadkan dengan mengambil kira tarikh kuat kuasa SBPA pada 1 Januari 2012," menurutnya.Menurut kenyataan itu, keputusan itu juga berdasarkan permintaan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS).

Sabtu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata jawatankuasa khas yang dipengerusikan bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam, diberikan tempoh tiga bulan bagi membuat kajian dan penambahbaikan pelaksanaan SBPA. - BERNAMA 

Thursday, January 26, 2012

Penangguhan Sepenuhnya SBPA dan Stop Payment

January 26, 2012 4 Comments
Ok.Ni dah cam kire main aci nyrok ke aci jadi ke.cak cak..boleh lak gitu..sesuke hati je..kesian orang gaji yang dah wat keje..antor cek kat bank bagai..ni tetibe leh lak ade kate ditangguhkan bayaran 31hb tu..korang bacele sendiri..terbakor je..
Penangguhan Sepenuhnya SBPA dan Stop Payment. Thursday, January 26, 2012 12:30Assalamualaikum dan salam sejahtera YBhg. Dato' / Tuan / Puan Per : Penangguhan Sepenuhnya SBPA dan Stop Payment. Terlebih dahulu mohon maaf atas sebarang kesulitan dan kekeliruan yang timbul akibat tidak ketentuan / kepastian tindakan terhadap keputusan penangguhan pelaksanaan SBPA ini. Saya telah dimaklumkan oleh Pengarah BPOPP bahawa YBhg. Datuk ANM telah diarah oleh YBhg. Tan Sri KSP bahawa pelaksanaan SBPA ditangguhkan serta merta sehingga dimaklumkan nanti. Bayaran perbezaan yang dijadualkan sebelum ini pada 31 Januari 2012 hendaklah dibatalkan dan adalah menjadi tanggungjawab YBhg. Dato'/Tuan/Puan Pengarah JANM Negeri dan Cawangan termasuk Ketua Akauntan di SAD agar memberi arahan kepada bank-bank untuk membuat stop payment atau mengarahkan bank-bank agar tidak membuat sebarang proses terhadap cek yang telah dihantar untuk bayaran perbezaan ini dengan serta merta. ( Cek dan juga EFT) Sehingga kini, lain-lain perubahan LPC hendaklah menggunapakai skim SSM. Sekian, untuk makluman dan tindakan segera YBhg. Dato'/Tuan/Puan. Terima kasih. Wassalam.
Bile check sistem penyta gaji tu..memang sah dah takde slip yang baru nak 'hangat' tu...orang kata tak dan nak 'panas buntut'..dah hilang pun slip tu.Sape nak jawab.Ape cer sebenar.Betulkah ini???

Perbezaan gaji SBPA dapat ujung bulan ni??

January 26, 2012 2 Comments
Korang dah check ke penyata gaji terkini untuk perbezaan tu.Masing-masing ade yang dah leh tengok dan ade jugak yang masih belum update kat sistem tu.Insya'allah 31hb ni dapat le perbezaan gaji tu..dengar cite next month gaji baur..yeke??confiuseee

Amacam?ada bagus ka?Actually aku masih blur2 dengan kenaikan ni..ehhe..gamaknye ape le perubahan after SBPA yang dikaji sekarang ni lengkap sepenuhnya.Hope ade lagi magic kan..mane tau lagi up ke kenaikan..jangan tetibe kurang udah..Harapannya pasukan petugas khas SBPA dapat memastikan perkara-perkara berbangkit yang tidak memuaskan hati sesetengah pihak dapat diselesaikan mengikut tempoh yang ditetapkan.


updated:DAH CANCEL PUN..!!tunggu jele after PRU ke pe kot baru dapat gj baru..sekian terima kasih.

Sunday, January 22, 2012

kaji SBPA lagi..PM sedia timbang kenaikan gaji dan bonus

January 22, 2012 1 Comments
PM memberi tempoh tiga bulan kepada pasukan petugas khas semakan semula Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) untuk membuat penambahbaikan dan menyediakan cadangan baru.Sebelum ni ramai yang tidak berpuashati dengan skim tersebut.

Kali ni penambahbaikan ni akan mengambil kira respon dari semua pihak. Alangkah bagusnya kalau awal-awal lagi sebelum bajet dibentangkan dorang wat gini.Tak de le membazir masa dan kena kritik.Gaji tak naik lagi,tapi disebabkan oleh war-war semasa bajet orang gomen naik gaji,harga barang meningkat.k,kalau oprang gomen naik gaji sikit dan dapat bonus,begitu le lumrahnya.Kecoh!At least 'kegembiraan' ni dapat dikongsi bersama peniaga..kita leburkan duit kat depa..ye dak?Mudah-mudahan kali ni akan lebih memberi kepuasan kepada semua penjawat awam.


Selain itu dikatakan juga pihak kerajaan bersedia menimbangkan pemberian gaji dan bonus lebih tinggi kepada penjawat awam, tetapi ia perlu selari dengan peningkatan produktiviti perkhidmatan masing-masing.Wow itu sudah bagus..ni yang kami sukaaaa ;p.

Katanya, jika produktiviti meningkat, ia mampu menjana ekonomi lebih baik, seterusnya membolehkan kerajaan memperoleh pendapatan lebih tinggi, meningkatkan daya saing negara dan memacu sebagai negara maju.

“Daripada kita kekang pendapatan penjawat awam, lebih baik kita beri tambahan gaji dan bonus supaya mereka lebih rajin bekerja dan membantu hasil dan pendapatan kerajaan berkembang,” katanya. Yang ni I LIKE beribu kali.Pandai pun.Jangan cakap je nak sedap hati,mohon dikabulkan.Amin..

PM turut mengakui pentingnya tanggungjawab penjawat awam dalam pentadbiran negara kerana apa jua dasar dan agenda besar bergantung kepada peranan serta sumbangan mereka.Of course le,tanpamu siapalah aku.erk?

Hai..cepatle SBPA ni settle..yang penting ramai tak sabar nak tunggu gaji baru kan.Hope next month dah dapat gaji baru..dengarnye begitule..wallahu'alam.

Tuesday, January 17, 2012

Langkawi:Dataran Lang..ok Dah Nak Balik

January 17, 2012 1 Comments
..Memandangkan dah book tiket awal2 lagi untuk balik,ade masa lagi..so lepak2 jap kat Dataran Lang...amik angin pulau Lang..Dataran ni terletak di Jeti Kuah..kat sini dah nampak sebesar2 nye burung helang..mercu tanda Langkawi
tarikan utama dataran ini ialah arca burung helang.Langkawi mendapat nama daripada  nama 'Lang' singkatan daripada helang.Manakala 'kawi' bermaksud coklat.Jadinya helang coklat.Arca ni umpama 'penyambut tamu' bagi yang datang ke Langkawi.
My family..
L A N G K A W I..terukir kenang indah di sini
Kami dah nak balik...selamat tinggal LANG..

Langkawi:Shopping Time

January 17, 2012 0 Comments
HAJI ISMAIL GROUP (HIG)
kaler hijau bangunannya..juga antara tempat yang sering dikunjungi untuk menghabiskan duit..awas ye kalu rambang mata dan belanja tak ingat memang lebur le jawabnye-gambor google
My husband tengok je..last2 beli jugak beg ni..mak mertua aku pun rembat sebuah..kot ade rezeki pegi haji ke akan datang katenye..senang..ok,beg kat sini memang murah..berbagai size dan harge mengikut size la..
Coklat menjadi antara barangan yang wajib dibeli ketika di Langkawi..beraneka pilihan..ade duit lebih boleh la beli yang mahal cikit..nak murah amik brand HIG je..hehe..apepun kene  tengok gak yerk..gambor google
 IDAMAN SURI
Idaman Suri dan plastik birunye dah jadi trademark..aku pun turut membawa pulang  plastik biru ni dengan memborong dinner set, tea set,sudu dan garpu...heheh..rambang mate ooo dok sini..ikut hati banyak yang berkenan tapi memikirkan nak mengangkut balik kang,jenuh aih..duit pun laju je haaa-gambor google

BERAS TERBAKAR
banyak kedai-kedia yang menjual baju,t-shirt,cenderamata,minyak gamat dan kain batik/pelekat..kat sini better le beli coz leh tawar menawar..pilihan pun banyak..aku borong kain and t-shirt je kat sini..beli banyak dapat kurang harga..
my mentua sibuk memilih kain batik..aku dah selesai mencari dan membeli..malas aku nak dengar  penerangan  penjual tu..aku bab memilih kain ni memang fail sikit..main bedal je..asal ok..aku just beli 3 helai kain batik dan 3 helai kain pelikat..unutk maka bapak aku and my sis..utk tuan badan memang non hado la..tiga serangkai,gajah duduk,gajah guling..hehhe.. 

Jangan lupe beli minyak gamat asli..segala bende berasakan gamat..air pun ade..disebabkan aku and husband pengguna tegar minyak ni..kat sini aku grab 3 botol minyak urut dan minyak panas..elok untuk melegakan kesakitan dan kesngalan badan..stok minyak gamat masih banyak lagi kat rumah..


Selamat membeli-belah..belanja dengan berhemah :P

Monday, January 16, 2012

Lee Chong Wei Kekal Kejuaraan Kali Ke-8

January 16, 2012 0 Comments

Kedudukan Datuk Lee Chong Wei sebagai pemain nombor satu dunia terbukti belum tergugat apabila meraih kejuaraan badminton Siri Super Terbuka Malaysia buat kali kelapan di Stadium Putra Bukit Jalil di sini hari ini.
Lee Chong Wei mudah menundukkan Kenichi Tago dari Jepun 21-6, 21-13 dalam masa 37 minit di hadapan ribuan penyokong di stadium berkenaan. Chong Wei menerima piala dan wang tunai bernilai US$30,000 (RM93,990). Selepas ini, Chong Wei berkata beliau akan menumpukan pada dua kejohanan iaitu pusingan kelayakan Piala Thomas dan All-England sebelum menghadapi temasya Sukan Olimpik.
Tahniah!Malaysia Boleh!

Wednesday, January 11, 2012

JAWATAN KOSONG DI PENTADBIRAN NEGERI PERAK

January 11, 2012 0 Comments
Ade keje kosong lor kat pejabt gomen Perak..tapi sayang nye takde yang berkaitan dengan aku..ish..ish,...sedey..if tak leh apply gak..takpele kasi chance pada yang sednag mencari keje..untuk sementara tu leh la kutip pengalaman kan coz semua jawatan ni bertaraf kontrak..cube saja le daripada dok buang karan kat rumah tu..sementara nak dapat yang lebih baik dan tetap..bukan senang sekarang ni..persaingan banyak.


Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia keutamaan kepada rakyat Negeri Perak Darul Ridzuan yang berumur tidak kurang daripada 18 tahun untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan berikut:
1. Pegawai Perancang Bandar Dan Desa Gred J1-2 dan Gred J1-1
2. Pegawai Teknologi Maklumat  Gred F1-2 dan Gred F1-1
3. Juruteknik Perancang Bandar Dan Wilayah  Gred JA3-1
4. Juruteknik Komputer Gred FT4-1
Tarikh Tutup Permohonan : 20 Januari 2012

CUEPACS mahu penjawat awam diberi borang baru

January 11, 2012 0 Comments
SERDANG: CUEPACS menggesa semua ketua jabatan yang sebelum ini mendesak kakitangan menandatangani borang penerimaan tawaran Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), diberikan borang baru untuk ditandatangani semula. 

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata ia membabitkan kakitangan awam yang menandatangani skim berkenaan sebelum 30 Disember lalu yang kebanyakannya tidak diberikan penjelasan dan pemahaman jelas berhubung skim yang ditawarkan.
“Mereka yang dipaksa menandatangani borang tawaran tanpa tidak meneliti skim itu perlu diberikan borang baru dan menandatangani semula opsyen berkenaan. Sebelum ini, mereka diminta menandatanganinya secara terburu-buru dan tidak melihat skim serta diberikan formula kenaikan gaji yang tidak tepat.
“Jadi, kita minta ketua jabatan terbabit memberikan borang baru yang menyatakan dengan jelas lampiran skim kenaikan gaji dan gred (SPBA) supaya mereka boleh menandatangani semula kerana tempoh penerimaan skim dilanjutkan hingga 15 Januari ini ,” katanya selepas Majlis Transformasi dan Ikrar Integriti Pembantu Makmal dan Penolong Pegawai Sains Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA), di Universiti Putra Malaysia (UPM), semalam. 

Katanya, tindakan meminta kakitangan awam menandatangani tawaran tanpa mendapat maklumat jelas bukan saja tidak mengikut prosedur, malah ada kakitangan awam yang mendakwa ketua jabatan tidak faham serta tidak dapat memberikan penjelasan berhubung kemusykilan yang dikemukakan ketika sesi taklimat. 

Beliau berkata, pihaknya mengakui Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sedang bertungkus lumus membuat semakan semula skim berkenaan bagi memastikan semua pihak berpuas hati, namun meminta pihak berkenaan memberikan perhatian sewajarnya bagi memastikan ia dilaksanakan dengan baik dan tidak merugikan mana-mana pihak. 

Omar berkata, JPA memberikan tempoh tiga bulan sehingga 31 Mac ini bagi membuat semakan semula dan CUEPACS akan memberikan semula taklimat berkenaan penambahbaikan dan semakan itu sebaik disiapkan oleh JPA. 
Sementara itu, CUEPACS turut meminta pengurusan lima IPTA penyelidikan, iaitu UPM, Universiti Malaysia (UM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) supaya menaik taraf jawatan Pembantu Makmal kepada Penolong Pegawai Sains bagi memastikan jawatan itu setanding dengan taraf universiti penyelidikan. 

Katanya, jawatan Pembantu Makmal sudah tidak relevan dengan taraf universiti penyelidikan kerana ia tidak mencerminkan tahap IPTA berkenaan. 

Beliau berkata, ketika ini ada kira-kira 700 daripada kira-kira 2,000 Pembantu Makmal yang masih belum dinaikkan taraf sebagai Penolong Pegawai Sains di IPTA berkenaan. -BH

Tuesday, January 10, 2012

Gaji Januari SSM..gaji SBPA Februari?

January 10, 2012 0 Comments

KUALA LUMPUR – Pembayaran gaji penjawat awam bagi bulan Januari yang akan dilakukan pada 16 Jan ini sempena perayaan Tahun Baru Cina, adalah berdasarkan gaji Sistem Saraan Malaysia (SSM).
Menurut satu kenyataan Kementerian Kewangan Isnin, perbezaan gaji penjawat awam yang memilih opsyen Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan dibayar pada 31 Jan ini.
“Pembayaran gaji SBPA tidak dapat dilakukan sepenuhnya pada 16 Jan 2012 berikutan keputusan kerajaan untuk melanjutkan tempoh opsyen SBPA dari 31 Dis 2011 kepada 15 Jan 2012,” katanya.
Menurut kenyataan itu, pembayaran gaji bulanan di bawah SBPA akan dibuat seperti biasa mengikut jadual mulai Februari. – BERNAMA

Monday, January 09, 2012

Langkawi-Galeria Perdana

January 09, 2012 2 Comments
GALERI INI MENEMPATKAN BARANGAN KOLEKSI PERIBADI YAKNI HADIAH-HADIAH/CENDERAMATA YANG DITERIMA OLEH TUN DR MAHATHIR
 My husband dengan bangganya bergambar kenangan bersama antara frame khat yang ada..hok ni katenye dia yang wat masa bertugas sebagai Executive Marketing ngan sebuah sykt coper craft time bujang dulu2....memang wat bende2 gini le..actually aku tak percaya gak ape yang dia cakap..tapi bile tengok style frame and tulisan jawi tu..betul le,same je paternnye cam yang ade kat rumah aku and mentua..ehheh
ni bukan boye betul ye..replika buaya daripada kayu ni dihadiahkan kepada TDM daripada Perdana Menteri Papua New Guinea pada 2.4.1996 
Danish khusuk melihat kereta kesayangannya..F1 Petronas..cari ilham untuk reka kereta lumba sendiri
Ini adalah salah satu lukisan yang  ada dalam galeri TDM ni..lukisan ni  istimewanya diperbuat daripada kain sutera..dihadiahkan oleh Presiden Maruberi Corp.Japan, En Tomio Tatsuno

Actually galeri ini ade 2 tingkat dan 2 blok berlainan..puas gak le nak jenjalan dalam tu...harga tiket adalah dalam RM5..kamera kena caj ye RM2..berikut adalah lain-lain barangan yang ade dan sempat di publish..banyak sangat bendenye..kang penuh lak entri dengan gambar je













Friday, January 06, 2012

Langkawi-Cable Car@Gunung Mat Chinchang

January 06, 2012 0 Comments
Kaunter untuk beli tiker..sebanarnya mas apegi tu ramai yang menunggu dan sanggup beratur panjang untuk beli tiket nek cable car ni..tapi kaunter terpaksa ditutup sementara kerana keadaan tak mengizinkan untuk perjalanan cable car..angin kaut time tu..melepas lagi le aku nak nek bende alah ni
Tiket dijual pada harga RM30.00 seorang untuk dewasa dan RM20.00 bagi kanak-kanak. Warganegara Malaysia dengan MyKad biasanya akan diberikan potongan harga khusus. Waktu operasi biasanya diantara pukul 9.30 am hingga 7.00 pm. Tidak ada perkhidmatan kereta kabel disediakan pada waktu malam.

Disebabkan tak dapat nek kereta kabel dan dah malas nak tunggu so jenjalan je le kat area tu..tengok Oriebtal Village..tengok tasik yang penuh ngan teratai layu di tasik madu beserta ikan2 nya




ladang rusa
ade gajah..leh tunggang tau..tapi tak masuk pun
ade gak hariamu..aummmmmmmmm
degil benau kau ni pak belang..hah amik..den piat2 telinge kamu..aumm.aumm..tercengan kau pak belang,tu baru kene pait telinga.. 
cepat le jalan pak belang oi..lembab tul..harap kuat je cam tiger..
 

posingg lagi

Umai D'Lake Cafe

January 06, 2012 1 Comments
Tengahari semalam husband mesej ajak makan..tapi cam biasa aku yang kene pikior kat mane nak  akan..disebabkan malas nak keluar jauh aku pilih Umai depan ofis ni je..Bagi yang tak tau Umai ni kat mane..kalu lalu jambatan Penang ni (ala2) akan nampak semacam satu menara ala2 roket tak nak terbang..ha tu la menara monumen alaf baru..tepi tasik..dekat gak ngan masjid Tuanku Mizan@masjid besi..kat situ lah bertapanya cafe ni..parking ok je..view memang tenang le coz ngadap tasik kan..makan pun ok dan harga berpatutan.
buku menu..macam-macam ada..ikut tekak dan poket je
di tengahari buta laki aku pilih mee goreng mamak je..gambar agak kabur..tapi nampak cam sedap je walaupun aku tak try rasa..
aku lak pilih kueyteow kungfu..tak dele sampai berkung fu pun makan bende ni..meriah ngan kuah
disebabkan cam dah lame tak pekene tembikai and teringin lak..so aku pilih air tembikai and my husband carrot susu..ade ke dia suh aku minum air carrot susu..aku tak minat bende yang terang2 bersusu..katenye untuk mata..aku cakap aku leh makan baby carrot mentah2 gitu je dari minum air tu..;p


Malamnya kami gi makan kat sini lagi bersama anak-anak dan adik husband aku pulak..malas nak gi jauh dan lapar...disebabkan selepas makan mau pergi pasar borong..so sini jele tempatnya untuk tong perut ni..kitorang tak cerewet sangat bab makan mane..asal boleh je
pilihan saya..kueyteow tomyam..kueyteow lagi..aku tak berapa sangt nak makan nasi kalu makan kat luar..suke yang panas2 gini,berkuah..
husband aku amik nasi putih,telur dadar and tomyam campur..adik ipar lak amik char kueytow (aku tak snap pix dia)..tapi nampak best je..rasa tak tau le..aku ade gak oder lempeng tapi akhiranya terpaksa cancel sebab lamabat sangat sampai..makanna dah habis pun kitorang mencekik tapi si lempeng tak muncul..bila kau tanya katenye lum wat..so cancel je le..rasa cam nak bagi lempang je,tak dapat lempeng!

 Masjid besi edisi siang dan malam..dokek ja ha..jalan kaki pun boley kot nak solat..tunggu sebentar solat lah dulu..


gambar sekitar cafe