Friday, July 29, 2011

Impian berkecai..tapi redha

July 29, 2011 7 Comments
Sape yg tengok perlawanan bola sepak malam tadi?pasti korang pun tahu kan..yang kita tewas dek Singa dengan agregat 6-4..
aku tak suke mamat ni...ade2 aje ko ni kan..eee..marah ni..
kalau tengok perlawanan semalam..Singapura banyak main helah..suke lengah2kan masa..rasa nak ganyang je..banyak lak lakonan dorang..tengok le berape banyak insiden yg melibatkan pemain dorang...memang geram sangat..kalau leh tak yah layan le 'pe'el' dorang ni..ade satu bab tu sorang pemain dorang jatuh..dok le ko kat situ sorang yg len sibuk main..kelakar lak aku tengok..peh tu baru le ade org g tlg dia..hahah
Buat pemain Malaysia..nampak kesungguhan dorang bermain..tahniah wt fahmi@KFCM kerana bermain dengan baik....berjaya beberapa kali menampan bola dari dibolosi..kalau le dia main masa jkat Singapore ari tu..sure leh menang kan..mandai je aku..Safee Sali yg menjadi kapten team dengan jayanya menjaringkan satu2nya gol buat kita..nampak dia main dengan baik sekali..walaupun ada masa kelihatan seolah2 dia sorang je main..Aidil walaupun masih belum pulih sepenuhnya kaki  tu semangat nak main jugak..agak terkilan kerana dia dikeluarkan dari padang akibat kecederaan..dengarnya lutut dia 'meletup' dia menangis kesakitan..hilang sudah satu lagi pertahanan kita..apepun player kita sume bagus2..yele kita bergantung kpd pemain tempatan..tak cam dorang import player..

Semoga team bola negara kan lebih cemerlang di masa hadapan..nampak dah ramai yang minat ngan bola sekarang ni..tengok je penonton yang datang..dr pelbagai kaum, usia dan status..tahniah warga Malaysia..bersatu!

Thursday, July 28, 2011

Sape yang dapat...?

July 28, 2011 0 Comments
Rasa berbahang je ni..bile dah tau baru lega la kan..tapi perasaan tu macam2 timbul kan
Arhhh..itukan adat..ade menang kalah
sape agaknya yg dapat kemenangan malam ni..saksikan..
itu le BAHANG BOLA TIGER VS LIONS

Lagi satu mengejar nikmat Ramadhan..
dapat kah kite memenuhi ibadat dibulan yang mulia ni dengan sebaik mungkin..
juga bahang RAMADHAN AL MUBARAK bakal menyinari kalendar hidup umat Islam lagi minggu depan..insya'allah jika diiberi nikmat itu

Tahniah buat rakan seperjuangan..AXIE & SUE atas pengurniaan APC 2010..juga wat penerima lain..u deserve for it..teruskan berkhidmat dengan cemerlang..may be ade yg kurang puas hati tetapi terima lah hakikat...normal situation..just niat kan kerja itu keranaNya..


Wednesday, July 27, 2011

Bahang harimau vs singa dah terasa..

July 27, 2011 14 Comments
sejak dari semalam hingga ke sekarang..ramai yang sibuk dok cari tiket utk tengok perlawanan esok..semangat sungguh!tapi bagi aku yang memang tak de kesempatan nak tengok secara live ni kt stadium..dok diam2 je le tengok kat rumah..tak yah fikir tiket..sesak..

Hope dengan semangat penyokong yang kemain ramai lagi nak tengok sok tu..pemain2 Malaysia dapat tunjuk prestasi yang lebih baik..jangan le hampakan mereka yang sanggup datang jauh dan beli tiket tu..same gak yang setia dok depan tv..hehhe..Agi idup agi ngelaban (tul ke?)..tebus maruah negara beb!
SEBAHAGIAN peminat bola sepak gembira dengan tiket yang dibeli sementara orang ramai masih beratur panjang bagi mendapatkan tiket perlawanan timbal balik, kelayakan pusingan kedua Piala Dunia FIFA 2014 zon Asia antara Malaysia dan Singapura di Stadium Nasional Bukit Jalil. Sehingga jam 12.30 tengah hari tadi hampir 85,000 tiket sudah habis dijual-BH
cik mucux..ade harapan ke gi tengok?

Tuesday, July 26, 2011

tiket..tiket..

July 26, 2011 0 Comments
TIKET DIJUAL HARI INI...tiket bagi perlawanan kedua, pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2014 antara Malaysia dan Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Khamis ini. Tiket perlawanan berharga RM50, RM30 dan RM5 akan mula dijual hari ini di pintu stadium terpilih manakala tiket online sudah dijual melalui portal laman web www.tickethotline.com.my

*9 pagi hingga 7 malam di Pintu Utama, Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Pintu A, Stadium Shah Alam

p/s last tengok bola..masa zaman belajar and bercinta dulu..tengok Perak lawan Sabah kat Stadium Ipoh..gile sesak..aku rasa tu le last kot nak tengok event...tak sanggup nak bersesak2..peh tu live show kat tv je la

Saturday, July 23, 2011

update:dah kene baham..alahai rimau

July 23, 2011 0 Comments
nampaknya wat 1st half ni skuad harimau ketinggalan kepada singa 1-4..sangat mengerikan bile dibaham dek singa dengan jaringan mudah

nampak singa lebih menguasai permainan..kenapa pasukan kita nampak cam banyak lepaskan peluang..kecewa jugak sekarang ni..hope pas ni dorang akan lebih 'energy' utk kejar pak singa..berjuang sebaik mungkin..pertahankan benteng gol dr dimasuki singa sebolehnya..

gol kini: malaysia 1, singapore 4

bila harimau bertemu singa

July 23, 2011 0 Comments
ya malam ni penentu kegagahan antara si rimau dan si singa..
dua2 nye garang tapi yang mana lebih gagah perkasa..
mari kita support si rimau..aummmmm...
kasi ngap sama singa ini malam
yes!moga skuad negara dapat lagi mara ke perlawanan seterusnya..
kelayakan untuk piala dunia...go for gold..saksikan sekarang kat ARENA

Friday, July 22, 2011

Chelsea la menang..

July 22, 2011 0 Comments
Sedia maklum akan kekuatan pasukan Inggeris tu..akhirnya Malaysia terpaksa tunduk dengan kekalahan 0-1 kepada Chelsea malam tadi..walaupun kalah, pada aku semalam ade gak kekuatan dorang..at least pasukan Chelsea takde chance le nak sumbat gol lebih..tu pun dah last2 minute baru dapat score..

Pasukan kita ada kemajuan..nampak cubaan untuk menjaring tu ade cume tak bernasib baik ja..yang Chelsea banyak kali gak nampak nak try gol tapi ade yang tersasar dan berjaya dikawal oleh pasukan kita..

Apapun tahniah wat pasukan Malaysia..harap lebih kuat ketika melawan Singa nanti..

Thursday, July 21, 2011

malaysia vs chelsea..sape menang?

July 21, 2011 0 Comments
sekarang sedang berlangsung perlawanan antara skuad negara dengan Chelsea di Stadium Bukit Jalil..tak dapat tengok live kat stadium just tengok kat Arena ja..
kemajuan takat ni..nampaknye Malaysia at least berjaya mengawal gol dr dibolosi oleh Chelsea..percubaab Chelsea utk menembusi gawang gol banyak tak jadi..heheh
ok tunggu saja ape kesudahannya..

Apa hal

July 21, 2011 8 Comments
Hari ni aku tak keje..actuallay minggu ni sesangt malas untuk bekerja..dah hampir seminggu lebih aku rasa kurang sihat disebabkan itu jugak ulser aku masih belum sembuh sepenuhnya..dah 2 kali berulang ke klinik but still dapat nasihat dan ubat yang sama

Itu yang lecehnye bila berurusan dengan klinik gomen ni..menunggu berjam2...tapi servis kureng..may b dorang nak kejar masa akibat pesakit yang ramai..Ok nak puas hati gi le private kan..tapi itu jugak masalah..yele gi private sah2 nak kene standby le ongkos lebih sikit..caj ubat n servis..MC tu selalunya confirm le dapatkan banding ngan gomen..susah sikit

So nak tak nak..hari ni aku cuti gak..kalu cuti banyak mau je deret seminggu ni aku cuti..hehehe..tapi fikirkan keje..ahhh..tak leh la nak tinggal lama ofis tu...haru kang!DEADMAU

Ok sok aku kembali bekerja..hari ni dok umah jaga bebudak..hari ni jugak hari membasuh!basuh tilam,cadar,sarung bantal..bebudak kencing..ishh..baju pun belambak nak basuh..2 bakul gk..cclear sudah..melipat je belum..ni aku paling tak suke!tunggu le aura rajin mai..baru aku lipat..heheh

Monday, July 18, 2011

Floria 2011-bunga api..last night

July 18, 2011 1 Comments
Sebagai penutup acara bagi floria 2011..persembahan bunga api dimainkan..malam2 sebelum ni pun ade..kire tiap2 malam dalam minggu ni Putrajaya meriah dengan percikan dan berdentum2 dengan bunyi bunga api..berapa le kosnye ek habis..?
warna warni di aidilfitri..ishh..aura nak raya dah ade..teringa main bunga api time malam raya..happening abis
hok ni best..bersilang2 cahayanye
dusss...
percikan...berbunga2
penonton bersorak riang melihat percikan cahaya warna warni bunga api..time dah nak habis..kemain weh..suke ek..

Floria 2011-sekitar pameran landskap

July 18, 2011 0 Comments
Sesuai dengan tema ros/mawar untuk selamanya..kebanyakkan landskap yang dihasilkan bertemakan ala2 english garden..sangat cantik..bile le nak ade rumah sendiri dengan ruang yang luas...leh le aku menlanskapkan nye...wat garden..berangan je le..sekadar tengok je le..





yang ni lak bumubung dari bahan buangan..menggunakan botol plastik..disusun dan akhirnya jai le sebuah taman..
 
juga bahan semulajadi..gabungan penyapu cakar dan bahan2 lain..terjadi la replika umpama pepatung..cam hantu red indian pn ye..heheh

Floria 2011-bot berhias

July 18, 2011 0 Comments
Bertemakan 'Magic of the night @ malam kejaiban"..Putrajaya makin happening denagn limpahan cahaya di persisiran tasik Presint 2..dari awl petang sudah kelihatan ramai pengunjung..semalam adalah last night persembahan untuk perarakan bot berhias..ada dalam 14 bot yang menyertai..empat kategori yang dipertandingkan iaitu bot terbaik keseluruhan, Bot Paling Terbaik, Lampu Terbaik dan Bot Popular.
Bot milik Terengganu menjadi pilihan bot terbaik keseluruhan
bot I-City..memenangi lampu terbaik..semestilah dia dapat kan sesuai ngan I-City bandar teknologi bercahaya..tengok orang yg ikut dalam bot tu pun berlampu tau..blue colour lagi
Ni bot milik Genting
Bot Kem.Pelancongan..menang gak..bot popular sektor awam..
Bot YTL Hotel..paling kreatif..tak tahu tang mane yang kreatifnye..pada aku biase je...ngeeee..penilaian juri..lebih arif
Bot Air Asia..merah cam raya cina lak..menang bot popular bagi sektor swasta..yola..dah bagi tambang murah..

bot yang ade gajah..of course le datang dari negeri Pahang
Ni jauh sikit..merentas seberang..dari Brunei Darussalam..dengan simbol masjid Sultan Omar Ali Saifudin
Yey..my state..Perak bumi bertuah..walaupun tak menang..at least masuk..simbol majis Ubudiah wajib ade..

lain-lain bot yang xde gambar ialah Negeri Perlis,Johor,Melaka,Perbadanan Putrajaya dan Bandar Sunway..tak dapat nak snap ngan jelas..Selepas selesai perarakan majlis diserikan dengan persembahan bunga api..wow..amazing!

Akhirnya...dapat gak naik cruise Putrajaya

July 18, 2011 1 Comments
Dah 6 tahun dok kat Putrajaya..ni le first time merasa nek cruise tu..sempena Floria Cruise Tasik Putrajaya ade wt promotion..dengan potongan harga tiket RM15/sorang dewasa..boleh le beli tiket tu..perjalanan cuma 20 minit saja..(tak puas kan)..kalu leh nak keliling semua tasik..tapi padan le ngan harga nye pun!
 RAmai yang pilih dok luar..menikmati view indah Putrajaya di kala senja
Bot lagi satu..padat gak ngan penumpang
Kelihatan dari jauh Masjid Putra dan Ofis PM
my ofis..MOF
try to be kapten or popeye the sailorman..tut..tut
jeti permulaan..ade gak belon air..paddle boat
dalam bot sebarau..ramai yang pilih dok kat luar..melihat pemandangan sekeliling
sunset....romantic view

PICC view
Pullman LAkeside..sori image unquality..hehe
Jambatan Seri Saujana..i think..Putrajaya memiliki banyak jambatan..lebih kurang 8 jambatan..ha..yang famous jmbtn 'penang' tu Seri Wawasan,yg hala PICC tu Seri Gemilang..yg hala ke rumah PM tu Seri Perdana dan lain2 lagi..kene gi check le ye
Masjid Tuanku MIzan aka masjid besi..terbesar kedua di Putrajaya selepas Masjid Putra

Friday, July 15, 2011

hari ni dalam sejarah..amik mudah

July 15, 2011 0 Comments
morning sume...pagi ni hujan melimpahi putrajaya..bagaimana kawasan korang..i think Lembah Klang mengalami situasi yang sama..ok hujan rahmat di pagi jumaat..sedikit sebanyak membantu "menyahkan" jerebu yang berlaku sekarang ni..

Just yang leceh..pertama kali dalam rekod kerjaku...for this year...hehhe..my punch card MERAH lol..aiseh..tak pernah aku lewat sebegini..alah 8.40am ja..tapi pada aku itu suatu rekod yang tak baik..yele aku kan selalu datang awal dari sepatutnya..biar masa mengejar kita..jangan kita mengejar mas..erk..betul ke?ok la tu kan :)

Lewat hari sebab hujan..my kereta (AV) adik saya guna..fresh graduate. yg baru dapat keje..now,tinggal ngan aku so,bg sewa kereta kat dia yang berulang alik keje di Bangi..kitorang jarang gune kereta,prefer gune motor..senang xyah jem dan kalut cari parking..just time hujan je le problem..ade satu lagi kereta (COR),but my husband tinggal kan kete tu kat ofis dia..grrr..ni yang saya geram tadi..why dia tak bawa kete tu masa lik umah pagi tadi..

Aku tanya nape tak bawak kete?nak hujan ni..dia kate masa kua ofis  tadi nampak cam tak hujan lagi..tu sebab dia tak bw kete tu,bw motor ja..haiya..dah hujan..nak tunggu bende tu jadi baru nak sedar..orang laki ni kadang suka amik mudah..selalu gitu tau..ee geram!

p/s okle redha..nek motor gak best!

Thursday, July 14, 2011

Harimau Malaya..dibaham Arsenal..

July 14, 2011 2 Comments
Tak dapat nak tengok perlawanan hangat malam tadi..just ikuti berita dia je..kecewa jugak kerana tak dak gol langsung...4-0 tu....Hebat tul penangan skuad elit Inggeris ni! Apepun pengalaman ni pasti lebih bermakna buat pasukan kita..yele bertemu dengan gergasi..so,banyak skill leh belajarkan..Next jumpe Liverpoool pulak..ok good luck!

HARIMAU Malaya hilang taring, malam tadi buat memaksa anak didik Datuk K Rajagobal berundur dari Stadium Nasional, Bukit Jalil dengan menggigit jari selepas dibaham Arsenal 4-0 dalam perlawanan Siri Jelajah EPL Asia 2011. 

Empat gol daripada Aaron Ramsey, Theo Walcott, Carlos Vela dan Tomas Rosicky di hadapan 53,000 penonton tidak banyak menceriakan penyokong tempatan yang harus membicarakan betapa tiga gol mudah hasil kelalaian barisan pertahanan menyentap cabaran tuan rumah yang akur betapa jauh jurang antara mereka dan bekas juara Inggeris itu. 

Skuad negara akan menentang Liverpool, Sabtu ini dan juara lima kali Eropah itu akan hadir dengan kemenangan 4-3 ke atas Guangdong Sunray Cave di China, malam tadi.- sumber:BH

Wednesday, July 13, 2011

Tuesday, July 12, 2011

sihat sebelum sakit..kesedaran buat kita

July 12, 2011 1 Comments
Aku terbace satu blog ni..sangat sedih dengan ape yang menimpa pasangan ni..lagi kesian kat anak dorang yg baru berusia 4 bulan..ibunya disahkan cancer setelah melahirkan Rafiq..moga beliau cepat sembuh dan rafiq dpt menikmati hari2 indah bersama ibunya..

Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...

untie2 and Uncle2 sekalian jgn la wisau kan Rafiq tau ...semua org sayang kan Rafiq . Skrg Rafiq wisau kan mama je . Hari tew sonok dapat jumpa mama walaupun beberapa jam je dapat la Rafiq rasa kehangatan badan mama n dapat la Rafiq rasa cam na duk 1 family ...Auntie2 n Uncle2 sekalian tolong doakan mama Rafiq ya . Harap pembedahan dia berjalan lancar dan Mama dapat bersama Rafiq . ..apa apa pun ini adalah saat getir buat mama . Mama takut sebenarnya bila tahu yg nanti dia akan di bedah . Mama sangat sangat perlukan sokongan dan dorongan terutama nya kaum keluarga ..org org yg dia sayangi dan mereka yg sentiasa dia sebut.
lagi kisah mereka yg boleh kita jadikan pengajaran. hubungan sesama keluarga dan kasih sayang,.......Blog MOon ..

p/s jgn senang dengan kenikmatan yg ade sekarang..kalau le kita mengalami nasib sebgitu suatu hari nanti..bagaimana agaknye..??hargai apa yang ada

Friday, July 08, 2011

Dalam Hati Ada Taman ..Ros selamanya!perghhh

July 08, 2011 0 Comments
Sesape yg minat ngan bunge2..taman2..landskap dan yg berkaitan dengannya..sok leh mai Putrajaya..cam tahun sebelum2 ni gak, antara lain pameran dr industri hortikultur, produk-produk komersial landskap, pertunjukan taman pereka dan pertunjukan bunga-bungaan.
 Tarikh: 9 - 17 Julai 2011

Tempat: Pesisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya

Tema: Ros Untuk Selamanya

Waktu Buka:
9 pagi-10 malam (Isnin-Khamis)
9 pagi-12 tengah malam (Jumaat-Ahad)

Hari Ahad jam 8.45pm-9.30pm ade Majlis Penutup 1Malaysia International Tourism NightFlora Parade 2011“Magic of the Night”..ni yg best nye..aku nak tengok
• Perarakan Bot Berhias
• Pertunjukkan Bunga
 
meh tengok ape lagi aktiviti yang diadakan sepanjang hari2 tersebut

p/s:apsal tema tu cam kelakar je..tetibe aku teringat kat sesorang bernama ROS...err,sori

Thursday, July 07, 2011

steak tiruan dari najis

July 07, 2011 1 Comments
Sekarang ni macam2 'peel' le bende2 yang melibatkan makanan..dulu telur tiruan la..ayam KFC la..sume bende makan nak dijijikkan..yang ni lak , penyelesaian kepada buangan najis..aduhaiiii..korang bace le ..
Para saintis di Jepun telah menemui kaedah untuk memproses tahi kepada daging tiruan.

Mitsuyuki Ikeda, seorang pengkaji dari Okayama Laboratory, telah menghasilkan steak tiruan dari tahi manusia. Tokyo Sewage mulanya menghubungi saintis tersebut mencari penyelesaian kepada najis yang terlalu banyak di loji buangan najis. Mereka memintanya mencari kegunaan lain untuk najis tersebut kerana ianya mengandungi protein yang berlebihan disebabkan bacteria yang banyak.

Para pengkaji kemudian mengasingkan bahan proteinnya, mencampurkannya dengan pemangkin dan memasukkan bahan2 tersebut ke dalam mesin peletup untuk menghasilkan steak tiruan. 'Daging' yang terjadi mengandungi 63% protein, 25% carbohydrates, 3% lipids dan 9% mineral. Para pengkaji kemudian menambah pewarna merah dan perasa soya untuk menambah kelazatan. Ujian awal menunjukkan orang ramai yang merasa daging tahi ini tidak dapat membezakannya dengan daging lembu.
 sumber:e-mel my sis bg

bogel menuju tuhan..ape tu?

July 07, 2011 1 Comments
first aq dengar tajuk buku ni..rasa cam pelik lak..t'utama dengan word B0*** tu..nk sebut cam malu ah..peh tu kaitkan dengan tuhan..mendalam sungguh ape yg nak disampaikan oleh si Zahiril ni..

metaforanya tajuk tu..(Penggunaan kata-kata yang menerbitkan makna yang lain daripada makna tersurat, atau disebut bahasa kiasan). kalu korang rasa ingin mendalami ape yg dimaksudkan beliau,boleh le cari buku tu..bace dan fahami ape yg tersirat sebenarnya

memetik kata Zahiril:
"Bogel Menuju Tuhan adalah salah satu tajuk catatan yang aku tulis di blog, satu masa dahulu. Ia merupakan satu keadaan yang aku gambarkan dalam setiap perjalanan kehidupan manusia yang percaya akan dugaan Tuhan. Tidak ada manusia yang terlepas dari dugaanNya, maka tidak adalah manusia yang tidak akan menempuh satu tempoh kesakitan, penuh perit dan pedih dalam hidupnya.

Aku simpulkan, buku ini adalah antologi catatan dan puisi sewaktu aku dalah hari - hari tidak berwarna, sebelum jingga"
p/s dah lame tinggalkan sastera.. lupe dah tajuk novel masa form 6..xfhm2 mksudnye..

Wednesday, July 06, 2011

masakan kampung dalam fikiran..nak lagi

July 06, 2011 3 Comments
Entri untuk hari..actually agak sibuk..so no mood for blogging..and now mencari idea untuk masak ape tonight?any idea..?

bagi aku selera kampung tetap terpahat dalam hati..ecehhcehh..serius aku akan makan bertambah2 weh..selera menggebu!banyak bende nak makan,tapi idea nak masak tu kureng..blur2 je bile fikirkan nak wat ape..

Kat bawah ni menu aku sebelum ni..like this jeruk..mano nak cari kat sini weh..bab makan aku sempoi..ade ulam2 pn dh wat aq nek selera
jeruk maman..lik dari kampung cuti yg lalu..mak aku tapaukan jeruk ni sebalang..3 kali makan dah habis pun..sedap weh,ditambah cili and bawang..perhh..mau berkali2 tambah nasi..nak mintak watkan lagi le..
nak tau pasal camner nk wt jeruk maman ni leh tengok link tu ya :)
ikan kedera masin..aku beli lebih utk wat stok ramadhan nanti...elok gak makan time sahur, bg selera sikit..tapi la dah nak bis pun stok tu..bape ekor je tinggal..haiya

malam ni cadang nak wat ikan patin masak tempoyak..huaa..kene check resipi ni..eheeeeeeee..i kurang pandai memasak..selalu je lupe walaupun dah penah wat..susah benor nak masuk kepala otak..nak kene rujuk jugak!