Thursday, June 30, 2011

thursday lazy thursday

June 30, 2011 2 Comments
Hai teman2..ari ni aku dah masuk kerja..setelah beberapa hari cuti2 malaysia. Amat malas utk bangun dan gi kerja..tu sebab ari ni lewat ckit..tapi still sempat punch..sipi2 8.30..

Keje..aduhai..banyak nye surat baru..tu sebab mals cikit nak wat..mood keje tarak mari lol..dlm otak ni fikir nak bercuti je..ikutkan hati aku semalam..masa kua dr tol tapah..mau je melencong ke cameron..hahah..tambah cuti lagi..!

Disebabkan tanggungjawab aku di sini masih ade..bekukan dulu otak tu dr nak bercuti2..sambung lain kali

Okla,cukup dulu mukadimah utk hari ni..blog aku dah clean..tak de habuk dah..Nanti ade mase aku upload and stori le sikit2 percutian aku di Hatyai dan Penang..(kalu rajin)..moh keje dulu

2-1..belum cukup lagi

June 30, 2011 2 Comments
Malaysia Kalahkan Taiwan 2-1 Dalam Perlawanan Pertama Kelayakan Piala Dunia 2014
KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Malaysia menumpaskan Taiwan 2-1 pada pusingan pertama kelayakan Piala Dunia 2014 Zon Asia di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini Rabu malam.

Malaysia dikira tidak membawa bekalan selesa ke Taipei 

Safiq Rahim dan Mohamad Aidil Zafuan Abd Radzak menjadi wira negara apabila masing-masing menjaringkan gol pada minit ke-28 dan minit ke-54.

Perlawanan timbal-balik pertemuan kedua akan berlangsung di Stadium Taipei, Taiwan pada Ahad ini (3 Julai).

Sekiranya skuad Harimau Malaya berjaya melepasi halangan Taiwan, skuad bimbingan Rajagobal itu akan menentang pula Singapura pada pusingan kedua dengan perlawanan pertama di republik tersebut pada 23 Julai.

Perlawanan timbal-balik pula dijadual berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 28 Julai.

Untuk rekod, Malaysia tidak pernah mara ke pusingan akhir Piala Dunia sejak pertama kali beraksi dalam pusingan kelayakan pada 1974 untuk kejohanan di Jerman.

Pusingan akhir Piala Dunia 2014 akan berlangsung di Brazil.
-kredit bernama

Friday, June 24, 2011

Blog ni akan di 'off'..maafkan

June 24, 2011 3 Comments
nampaknye blog ku akan di off...huhu..sangat sedih..sunyi sepi terasa..ape yang akan berlaku seterusnya nanti..

selepas dari entri ini..esok lusa dan mungkin tulat...tiada lagi kedengaran ketukan keyboard..di ofis ku..iya,sebabnya aku tiada dan tidak menggunakan pc ofis

kenapa?apa yg berlaku?sebabnya..............
 
aku akan bercuti..........ya...makan angin yg tak akan kembong..hahah..maka dengan itu , blog ini pasti akan berabuk sikit..tiada update may be sehingga rabu depan..

if ade kelapangan dan dipanjangkan usia Inya'allah aku akan cube update percutian aku ini..ke mana?merentas sempadan...

Thursday, June 23, 2011

khamis 'citcatless'..boley

June 23, 2011 12 Comments
orang dok asyik wt wednesday wordless..n my frebz sorang tu khamis wordless lak..ishh

aku lak nak citcatless la..gamaknye..sebab hari ni aku bizi gaban!sape nak tolong

ni aku rest kejap..dah lenguh tangan ngadap surat dan file..penat sih..tapi banyak lak dok menyanyi sesorang pepagi ni..letih tekak aih..menghilangkan stress melihat keje ku bertimbun..kalu boleh nak pasang radio kuat2 dan wat keje..khayal dengan alam sendiri..

semangat..datangle..jgn biarkan aku rapuh dengan amanah yg diberi..mesti mau clear!

Tuesday, June 21, 2011

masakan orang perak..gemor benor

June 21, 2011 4 Comments
aura nak lik kamong ngah membara..semangat kecutian..almaklum le dah dekat 2 bulan idok balik kampung husband la..kekangan waktu dan bajet jugak..

meh mengimbas kembali makanan mase aku kat kampung dulu...lauk2 ni memang jadi kegemaran mak aku bile memasak..masak cuka tu aku still fail..feel kureng..mask taucu aku suke..walaupun ade kale menjadi ade kale kureng sikit..

meh kome..kalu xde idea nak masak pekate kite masak je menu kat ats tu for dinner nanti..resepi kome google je or klik link kt gmbr tu..nak bagi kang len lak jadinye..eheh..gambor tu aku cedok dr google gak..tu sebab nampak sedap je..cer aku yg wt..tak gitu le rupenye..humang aih!ok...selamat berbuke pose wt yg gnti pose cam aku..dan selamat menjamu selera..tunggu waktu yong!

p/s sok aku cuti..coz ade app.apsl depa dok wish slmt b'cuti lak ni..ish..next week le cuti panjang..**blur**

pekene makanan kampung..simple

June 21, 2011 2 Comments
aku lame tak makan pengat ni wes..ni ade orang panggil "wadekepeng"(kuih leper)..tp aku panggil puteri mandi..hahah..xtau la nama dia sbnrnya..tau makan ja..dulu jiran kampung aku pernah bagi..sedapnye..ni terasa cam balik keje nanti nak wat la..utk buke pose..tepung pulut and gula merah dah ade..hope jadi le
 makkk..sedapnye ikan kedera masin ni..baru2 ni mak mentua aku ade bw mai rumah..sedap siut makan ngan nasi dan sambal..huh..tambah berkali2..sedap gak wt makan ngan pulut..ni pn aku rase cam nak wt and makan..lik kampung nanti nak beli stok ikan kedera ni..habuan utk sahur pose nanti..baru selera kan!sape nak oder leh bg duit and PM me..ceccec..
ni jelatah..ade orang panggil acar..tapi aku ingat lagi masa dok ngan family kt kampung dulu..rajin gak wt mende ni..ayah aku la yg rajin wat..makn tengahari ade je bende ni..simple and sedap..aku dah lame tak wat jelatah..akan dibuat jugak..

Monday, June 20, 2011

AUDIT DAH DEKAT..lagi mau nyusahkan ke

June 20, 2011 3 Comments
apehal lak nak kutip duit..RM5..nampak je kecik tp besau gak bg aku...wea beli tapau kt cafe makcik ofis ni harge gitu pn kau dh bebel mahalkan(at least ko mkn kenyang)..ini kan pulak nak sedekah rm5 tu utk tujuan 5s ni..free je..hah.pikior bnyk kali ..kedekut!biar la..

tu nasib aku x claim...kalu dak makin kureng duit utk 5s ni..pembaziran dan penyusahan

ish..2 hari je lagi dah nak udit..bak wt pe ?collect utk persediaan?ah..xyah le..sedia2..kalut ja.

ngah fikir nak bg ke dak..eh..aku dpt memo tu terus aku campak bakul..

Belated hari bapa

June 20, 2011 0 Comments
semalam merupakan hari wat bapak2..kebetulan jugak ayah and mak aku ade datang sini coz menghadiri jemputan kahwin jiran sekampung..

hajat dihati nak le raikan ayah aku n my husband...tapi xdapek nak tunaikan..mase limit..just wish aje..and for my husband sempat le beli kemeja utk dia..utk ayah aku, alamak takde le pulak..heheh..postpone jap leh..tunggu le aku lik b'cuti nanti br bagi...

utk pak mentua pun akan ade le..tunggu..dan utk mak mentua aku jugak..hepi bzday @18 Jun..insya'allah ade ole2 nye

yes minggu depan aku nak cuti2 malaysia.........jangan kacau laaaa

CEUPACS dan tuntutannya..

June 20, 2011 0 Comments
ni permintaan berkaitan nagn PROSPEK tu le..xlame lagi bakal dilaksanakan..bulan depan kot..ganti PTK...sambil tu dorang mintak gak K'jaan pertimbangkan bonus tahun ni and selaraskan COLA..tengok jele bajet ni how ye..
CUEPACS yang baru-baru ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengenai Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK) bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) bermula 1 Julai, mengemukakan lima tuntutan baru sebagai prasyarat mempersetujui pelaksanaan program itu. 
  • pegawai dinaikkan secara automatik selepas menamatkan kursus kompetensi
  • memberi tiga kenaikan insentif bagi setiap kali kenaikan pangkat 
  • melantik dua wakil CUEPACS dalam panel penilai PROSPEK
  • penubuhan jawatankuasa utama yang dianggotai |CUEPACS dan JPA bagi memantau pelaksanaan PROSPEK dan isu berkaitan serta memastikan setiap perkara dipersetujui dalam perjanjian sebelum ini dipatuhi kedua-dua pihak sebelum pekeliling mengenai penilaian dikeluarkan.
PROSPEK- kaedah penilaian kakitangan awam tidak lagi berasaskan peperiksaan, sebaliknya ditentukan panel penilai berwibawa dianggotai oleh ketua jabatan dan kakitangan pelbagai peringkat. Panel penilai akan bertukar setiap tahun bagi mengelakkan elemen berat sebelah dan unsur pilih kasih.

Pelaksanaannya akan membabitkan lapan prinsip penilaian baru, iaitu falsafah, tujuan, dimensi kompetensi, kaedah penilaian dan pembangunan kompetensi, fleksibiliti, kawalan kualiti, ganjaran dan pencapaian penilaian.-kredit BH

Friday, June 17, 2011

Peberet ngan laksa

June 17, 2011 4 Comments
gambor ni aku amik dr blog abang ipar aku..BLUES RIDERS..blog yang mengimbau massa silam..nostalgia dolu2..
 
WES..nampak menyelerakan tak makanan kat atas ni..kecur beb..tu le makan 'peberet' aku..korang agak ape tu?tengk le siap ade cucur udang bagai..humang aih..aku lapaq la..tambah dah nak lunch ni..

ni la laksa beras Houz..yang disediakan oleh sebuah kedai bernama Laksa Houz Ceruk Tok'kun,Penang..laksa beras..baru ori..kedai ni fokus kpd laksa ja..mesti sedapnye la..coz owner tu asal dr Kuala Perlis/penang..gabungan yg memang terkenal ngan laksa utara..
Kalu korang nak tau lanjut kedai ni..pembuatan dia..alamat..leh le tengok kat LAKSA HOUZ

**nak wat laksa la sok..yummmyyyy...

On Mood

June 17, 2011 0 Comments
Pepagi Jumaat nak moody2 pekehal lak..so far aku bukan dlm mood yg negatif hari ni..♪♫baik2 sayang♪♫ aje...dlm hati ade taman..

sy sedang tekun bekerja pepagi hari..haha..baiknye..eh mestile..ni kan sumber rezeki kite..so mau ikhlas la..walaupun ade yg kamu x redha ke pe..forget it..

antara lain yg wt aku kene 'rajin' ckit sbb aku nak b'cuti next week..yuhuu..saat yg lame aq nantikan..so before nak berseronok2 tu adalah lebih baik aku menyelesaikan ape yg patut..

aku pun kalu leh xnak le nyusahkan orang (walaupun time aq cuti nt may b ade yg akn susah)..oh ya memang akan ada sebegitu..eh..saya pun ade cuti rehat la..berhak untuk itu..takkan nak suh saya sentiasa ada  di sini mengadap fail je kan..takkan gak sekadar ♪♫senyum xperlu kata apa2♪♫.. melihat mereka bercuti2..shihhhhhht la..

ok jgn marah saya ye..baik2 aje udah!sambung keje

Wednesday, June 15, 2011

Gaji Minimum Sebelum Akhir Tahun?iyoko

June 15, 2011 5 Comments
Dah tak larat nak tunggu..bile nak umum betul2 ni..ni dia umum utk swasta ke org gomen sekali?yele tu kan majlis MTUC (akrab kpd org swasta)..yg majlis hari pekerja ngan org gomen bile nak ada..dengarnya cam ngelat je..

Jangan sekadar cakap je..umum itu ini..tapi retorik saja..bende xdilaksanakan..Aku harap kali ni betul2nye..bukan cobaan..kalu nak suh org jayakn tranformasi dia..jaga dulu pendapatan rakyat ni..ekonomi tinggi tp pendapatan rendah wat pe!yg kenyang korang..yg atasan tu..

INFO: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) -petik dr BH
  • Penetapan gaji minimum RM900 sebulan
  • 34 peratus daripada pekerja menerima gaji rendah iaitu di bawah garis kemiskinan
  • Perjuangkan sejak 1999
  • Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang menaungi 260 kesatuan sekerja
  • Sehingga Disember 2010, 5.5 juta pekerja rasmi dalam sektor swasta di Malaysia.
  • Monday, June 13, 2011

    Asam Pedas Kat Selera Abah Cafe

    June 13, 2011 4 Comments
    dah tengahari ni..lunch hour..aku tak ke mana..just lepak oifs ngadap PC sambil wt keje n b'internet..tak makan sebab puasa..ganti la..dah nak ramadhan baru kalut kan..
    oklah ari tu review makan kat Muslim Chinese Food..kali ni gi makan kat Selera Abah Cafe yg terletak kat Pusat Bandar Putra Permai..ala area pasar borong/Giant tu..

     menu utama Asam Pedas (harga mengikut pasaran)..maskan panas2  waktu malam..ada gak menyediakan masakan tradisi dari selatan Malaysia, Johor seperti Mee Bandung, Soto, Nasi Briyani dan Nasi Kurzi Johor
    antara menu lain..claypot yee mee,laksa johor,mee rebus muar,pelbagai jenis nasi goreng dan masakan panas..utk makan pagi dan petang pn ade..spt kuih muih dan roti
     
     deko dalaman

     
    menu antara menu pilihan anak2..kailan ikan masin dan sup ayam..

    Friday, June 10, 2011

    Chinese Muslim Food@Mohd Chan Abdullah,Bangi

    June 10, 2011 0 Comments
    Tengah hari tadi gi kua makan kat Bangi..standard tempat bg org Putrajaya nak cr makan jauh sikit..walaupun tak jauh..sesi makan2 kali ni kat...
    Bandar Baru Bangi
    No 30, Jalan Medan Pusat 2c, Pusat Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi,
    makanan dia tentulah Chinese Food..harga dia berpatutan..cume suasan kedai makan deko biase2 je..tapi agak ramai orang
    wantan goreng
    air ni ade 4 tp orangnye 3 je..2 utk aku iaitu chinese tea and Kedondong asam boi,..aku pilih air2 tu utk melawan kemungkinan rasa mual bak kate cik mucux..kot x leh nak masuk tekak..pahit masam manis secukup rasa leh lawan.. yg bandung tu GUGU nye and teh bunga tu MUCUX nye
    wantan mee roasted chicken..sikit je mee dia..tp budak ni lapar..abis gak makan..cume tinggal tulang ayam je
    ni GUGU nye..dia suke makan nasi..tapi tak habis gak..nasi grg 'yong chow'..atau senang kate nasi goreng cina lemak tepu mentega..arhh..mesti muak lol kalu dh rs gitu
    makhluk mane pulak ngaco org mkn ni..name dia dim sum mix vege..sy xleh masuk bende ni..nt sy geli...
    besar kan mee ni..xsesuai ngan mulut dan tekak sy yg comel mulus ni..tu sebab sy tak mampu nak perabiskannya..rasa dia biase2 je..cam mee goreng basah mak cik cafe ofis ni..cume dia xde le nak campur ngan mihun/ktiaw/mi cam kt cafe ni..

    Thursday, June 09, 2011

    Alhamdulillah...

    June 09, 2011 3 Comments
    Selangkah kedepan..dilahirkan kedunia..syukur atas nikmat kehidupan yang Kau berikan hingga kini..
    no word to say la..this is my expression now

    Firman Allah Ta’ala:
    “Dialah yang menciptakan kamu dari tanah, kemudian dari (setitis) air benih, kemudian dari sebuku darah beku, kemudian dari seketul daging; kemudian Dia mengeluarkan kamu berupa kanak-kanak; kemudian kamu (dipelihara) hingga sampai ke peringkat umur dewasa; kemudian kamu (dipanjangkan umur) hingga sampai menjadi tua dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan sebelum itu. (Allah melakukan kejadian yang demikian) supaya kamu sampai ke masa yang ditentukan (untuk menerima balasan) dan supaya kamu memahami (hikmat-hikmat kejadian itu dan kekuasaan Tuhan).” (Surah Al-Mu’min : 67)

    Syaikh Ibnu ‘Athaillah mengatakan:
    “Apa yang telah luput daripada umurmu itu tidak akan ada ganti baginya. Dan apa yang telah berjaya bagimu daripada umurmu itu, tidak ternilai harganya.”