Monday, May 30, 2011

sekitar hari belia negara

May 30, 2011 0 Comments
 
Pameran motosikal dan kereta..tak amik sangat gambor kete..motor mahal lor..leh amik 
kete sebiji lagi
pameran oleh OKU..pandai dorang lukis walaupun tak sempuran anggota..cantik lukisan ni..ade satu lagi lukisan pemandangan menarik sekali..kalu jual nak je beli..warna yg digunakan mendamaikan
 bebudak ni je begambar..tumpuan lebih kat pameran oleh ATM..bukan selalu leh tengok kenderaan askar ni..
 Danish dok dalam ambulan askar..ade pesakit depan tu (patung je)
 begambor depan kete perang..tak tau name
my husband and si satria baja hitam..cam nak tembak aku je..kecut perut dol!watnye tetibe meroyan..sekali zapppppppp..mau mati aku kat situ..
macam2 ada...

Friday, May 27, 2011

Penutupan Jalan

May 27, 2011 1 Comments
Ni semua disebabkan HARI BELIA NEGARA..dr 27-29 Mei..
memang sesak giler..lik keje semalam pun aku rs dah lemas ngan keadaan sekeliling..huaaa...lik hari ni lagi le..!
  • penutupan beberapa jalan akan dilaksanakan termasuk Jalan Utama hadapan MOF.
  • Penutupan penuh persiaran perdana dari MOF/Kastam hingga persiaran perdana/ leboh saujana P4(JAB PEGUAM NEGARA) : pada 27- 29 Mei.


  • Pada yang ada perkataan on/off, penutupan bergantung kepada kesesakan trafik.


  • p/s :naik  bas je kalu nak pegi pun

    Thursday, May 26, 2011

    JOM MAKAN 1MALaYSIA..humang aihh..ganehh!

    May 26, 2011 2 Comments
    hoh nak mkn 1Malaysia konon..pekebendenye jenis orang leni..dah besor benor le tembolok nye..tamok bebenor  

    Udah meh aku jemput kome sume makan kat gerai 

    73..nak wt promosi sikit le..ada laksa penang, mi kari kerang, sup dll..datang jangan tak datang..makan free tak dapek le coz sume peniaga adlah dikenekan sewa yang riban jugak..banyak modal nye tu wehhh..free lingkup le ye dak?

    gambor hiasan -chef google

    tempat:TAPAK LETAK KERETA..sebelah BHGN.PINJAMAN PERUMAHAN
    PRESINT 2
    start: 27-29 MEI 2011
    10.00pg-10.00mlm

    klik utk lebih penjelasan..heheh


    Pertandingan Belia Lawak

    May 26, 2011 1 Comments
    mari mari..jangan malu jangan segan
    mari mari semua
    dengar ini cerita
    cerita sorang raja lawak
    lawak dalam jiwa
    lawak dalam dada
    lawak untuk semua
    gelanggang pun dibuka
    dengan seribu cerita
    cerita duka cerita gembira

    Wak..wak.. pegi le kome tengok kalu kerajinan
    Tarikh: 29/5/2011 (2.00-4.30ptg)
    Pentas Utama SMI Presint 2, Putrajaya

    Wednesday, May 25, 2011

    KARNIVAL KERJAYA SEMPENA PERHIMPUNAN SEJUTA BELIA DI PUTRAJAYA

    May 25, 2011 0 Comments
    Tarikh : 27,28 & 29 Mei 2011 (Jumaat, Sabtu & Ahad)
    Masa : 9.00 pagi-6.00 petang
    Tempat : Bangunan Komersial Lot 4c11, Presint 4 (Bersebelahan Bangunan Kementerian Belia Dan Sukan)

    Ape yang ade kat situ:
    • Pameran Kerjaya
    • Temuduga Terbuka
    • Pendaftaran JobsMalaysia
    • Peluang Keje 'Part Time'
    • Motivasi Kerjaya
    • Persembahan Artis

    MODAL INSAN..belia negara

    May 25, 2011 0 Comments
    Solat Hajat, Majlis Tahlil dan Doa Selamat
    Tarikh: 27/5/2011 (12.00t/hari-2.30ptg)
    Tadarrus dan Majlis Khatam Al-Quran (Malaysia Books of Record)
    Tarikh: 28/5/2011 (3.00-4.00ptg)
    Masjid Tuanku Mizan, Putrajaya

    Forum Kecemerlangan Diri
    Tarikh: 27/5/2011 (9.00pg-12.00t/hari)
    Dewan Bhg. Hal Ehwal Undang-Undang, Putrajaya

    Perhimpunan Anak – Anak Yatim 1 Malaysia
    Tarikh: 28/5/2011 (9.00-11.00pg)
    Presint 2 (Berhadapan Bangunan MOF),

    Pesta Buku & Majalah
    Tarikh:27-29/5/2011 (10.00pg-10.00mlm)
    Dewan Serbaguna MOF Presint 2, Putrajaya

    Pertunjukkan Wayang Pacak
    Tarikh: 27-29/5/2011 (10.00pg-10.00mlm)
    Depan MOF

    Karnival Angkatan Tentera Malaysia:
    1) Pertunjukan War Dance
    2) Pameran Ketenteraan
    3) Pameran Kerjaya ATM


    Karnival Polis Diraja Malaysia:
    1)Cegah Jenayah PDRM
    2) Pameran Unit Unit :
    - Cawangan Trafik
    - Pasukan Simpanan Persekutuan
    - Unit Udara Polis
    - Pasukan Gerakan Marin


    Karnival Bomba dan Penyelamat Malaysia:
    1) Pameran Jentera Bomba dan RIM
    2) Pameran Kerjaya Bomba
    3) Pertunjukan Cegah Kebakaran
    4) Pertunjukan Menyelamat Di Jalanraya (Road Traffic Accident)
     
    Mesej dari Penjara:
    1) Pameran Interaktif Dan Hasil Kraftangan Penjara
    2) Persembahan Combo Jabatan Penjara
    3) Persembahan Mesej dari Penjara
    Tarikh: 27-29/5/2011
    Presint 2 (Berhadapan Bangunan MOF), Putrajaya

    Gerak Khas ATM
    Tarikh: 28/5/2011 (10.00pg-10.00mlm)
    Tasik Putrajaya

    lagi..dan lagi..gi sini 

    Hari Belia Negara 2011..jom sesakkan Putrajaya

    May 25, 2011 2 Comments
     
    Perhimpunan sejuta belia..humang aih..gegar Putarajaya wes!
    meh le kome pakat sesakkan Pusat Pentadbiran Kerajaan ni..start 27-29 Mei..Pagi hingga malam..bas disediakan..NADI PUTRA..elok nek bas coz dah confirm sesak..

    Macam2 aktiviti diadakan antaranya JOM..JOM..JOM..HEBOH2..edisi hari belia, ade Karnival Kerjaya, SASUKE MALAYSIA, SENI BUDAYA, PAMERA AUTOMOTIF,GADGET & IT,KARNIVAL JOM MAKAN, PRODUK IKS,PERSEMABAHAN ATM_TATOO, MODAL INSAN,JUALAN BUKU..dll

    Cer tengok peta kat bawah ni utk tau ape lg yg ade..dan kat ner aktiviti nye berlangsung ye
    klik gambor utk large ye

    Tuesday, May 24, 2011

    Suke kumpul setem

    May 24, 2011 4 Comments
    Ini adalah sebahagian setem yang dikumpul..pelbagai tema..sebelum ni dah publish setem negeri2 di Malaysia..sume ade..Putrajaya je xdak..ehhehe

     setem tema sukan..antarabangsa

     pengangkutan udara dan bangunan bersejarah

    Buku setem saya..bile lagi nak tmbah koleksi ni..nak gi pejabat pos malas..tunggu pameran setem lagi la

    Monday, May 23, 2011

    Berhati2 melawat orang meninggal

    May 23, 2011 2 Comments
    Ni aku dapat dari email. Ada orang email aku, aku rasa aku patut share. Nak forwardkan email tu balik, tak larat ramai sangat. So, bacalah ni. Sama-sama kita ingat-mengingatkan.


    Walaupun kita digalakkan menziarahi jenazah, namun berhati-hatilah. Org tua-tua used to say bila balik from melawat org meninggal, terus ke bilik air, cuci muka, rehat sebentar baru tegur anak2 dirumah.
    Teringat saya pada tragedi yang menimpa bayi perempuan saya, ketika itu masih berusia 7 bulan. Memang tidak bermaya, tidak tidur, tidak menangis, tidak ketawa, tidak makan dan tidak pula menyusu. Hati ibu mana yang mampu menahan bila keadaan anak begitu. Saya bersama suami sering lakukan solat hajat untuk meminta Allah lindungi dan pelihara kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga.

    Thursday, May 19, 2011

    Berapa Jam Kita Bekerja Hari Ni?

    May 19, 2011 1 Comments
    Ni pertanyaan yang sering berlegar dlm fikiran dan pemerhatian aku..entri ni jugak utk aku..so aku take five jap sepntas kilat utk wat entri ni..yele aku pun ade culas gak bile keje...ni BLOG ni pun kire cam aq curi mase kje gk kn..OMG..kdg rs cm nk stop je blog2 ni..rs cm bnyk yg nahapaele nk ckp..

    walaupun kdg aku cube berfikir positif and go on dgn keje tapi disebabkan faktor tertentu..aq alpa ke arah itu..CULAS..MALAS..seriously bengkek ht tengok org dok lepak2..sambil rokok..cit cat..keluar ofis..dll..(padehal ade je kje yg patut dibuat..nak tunggu sampai bile mau settle).aq ni b'blog(curi ms gk..ni le tm aq take 5 jap dr kje..penat ngadap keje yg xsudah wes)..wei aku bukn selalu wt gitu kok

    Datang keje...tujuan dia mesti le nak kejekan..cari rezeki konon..tapi berkat ke rezeki tu kalu masa banyak dibuang tak tentu hala..rehat je lebih..Segala perlakuan menjadi ibadah..suke hati kamu le..

    Buat Kerja Kerana Allah …..
    Jangan diungkit walau sezarah
    Hati tidak berasa gundah
    Perasaan tidak mudah marah
    Segala urusan menjadi mudah
    Kerja tidak menjadi susah
    Tenaga tidak menjadi payah
    Fikiran tidak keluh kesah
    p/s:hati membako..being silent doesnt mean i have no say,
    Its because i dont have anything NICE to say to you,
    So i prefer to keep quiet ..

     

    Monday, May 16, 2011

    Selamat Pagi Cekguuuuuuuuuu

    May 16, 2011 1 Comments
    Dah berapa hari tak update blog..berhabuk sudah!Ini pun mengantuk and malas nak wat keje..penat beb..semalam gi PD lagi..mandi laut..kaum keluarga sebelah husband datang..so bw dorang jenjalan..pagi ke tengah malam..lik keje nt sambung jalan lagi

    Beberapa hari bulan Mei ni..banyak sambutan HARI..aku pun nek lupe..tapi hari ni bersamaan 16 MEI aku nak wish kat cikgu2 sume spt Blues Rider (abang ipor n kakak aku) dan Cik PM(teacher kolej..ciksu wlupun sy bukn budak kelas u Comp.System..tp nk ucap gk leh..heheh)

    aku suke cite Upin & Ipin ni..semangat je bg slm kt cikgu before mule kelas..slmt pg cekgu!

    Moge cikgu2 sume ngajor bebaik ye..buah cempedak diluar pagar...dengornye TPM nk umumkan something..uish bestnye kalu dapat berita yg baik kan..ok..GURU PENJANA TRANFORMASI NEGARA..tranformasi lagi..yeah..selamat hr guru!

    Thursday, May 12, 2011

    K'jaan makin tertekan untuk naikkan harga RON95

    May 12, 2011 4 Comments
    Nak naik ke tak nak..naik..ke x..nak pilihanraya ni takkan nak naik kot..kang tak pasal je..tangguh dulu?ishh..tengok ajele peh ni ade ke tak..cam biase..senyum..kat ofis ni tiap pagi dok pasang lagu SENYUM..tak perlu kate ape2(memandai je tambah lrik dr lagu asal)..kempen amalan senyum..perghhhhhh!!

    Nanyang Siang Pau melaporkan harga petrol RON95 mungkin dinaikkan 10 sen dalam masa terdekat ini bagi mengurangkan bebanan yang ditanggung kerajaan.Seorang menteri yang tidak mahu dikenali memberitahu akhbar Cina itu bahawa jemaah menteri telah membincangkan subsidi petrol hari ini tetapi tidak ada keputusan muktmad dibuat.

    Jemaah menteri bagaimanapun mengarahkan Kementerian Kewangan untuk menyediakan laporan terperinci mengenai perkara berkenaan.

    Seorang lagi menteri memberitahu jemaah menteri juga bersetuju tiada keperluan bagi kerajaan untuk menaikkan harga minyak bagi mengurangkan beban kewangannya.

    Katanya, buat masa ini kerajaan membayar RM11 bilion setiap tahun untuk subsidi petrol RON95 dan kos itu mungkin naik menjadi RM18 bilion jika harga tidak diselaraskan tidak lama lagi.


    petikan:MALAYSIAKINI

    Wednesday, May 11, 2011

    CEUPACS-PTK & Gaji, Elaun

    May 11, 2011 3 Comments
    PTK

    CUEPACS pada dasarnya berpuas hati dengan penjelasan mengenai pelaksanaan penilaian tahap kecekapan (PTK) menggunakan konsep 360 darjah yang diperjelaskan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

    prestasi kakitangan awam akan dinilai menggunakan konsep 360 darjah oleh pegawai atasan, rakan sejawatan dan kakitangan bawahan bagi menentukan tahap kecekapan mereka untuk pertimbangan panel khas bagi kenaikan pangkat, pengisian jawatan kosong yang lebih tinggi serta penempatan baru. 

    Gaji & Elaun
    akan bincang semula isu pelarasan gaji, Elaun Sara Hidup (COLA) dan elaun perumahan pada mesyuarat kesatuan di Lumut, Perak pada 26 dan 27 Mei ini bagi menentukan permohonan yang hendak dipanjangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

    Antara lain, CUEPACS meminta kerajaan mengkaji kenaikan
    elaun perumahan sedia ada, terutama bagi kakitangan gred 1 hingga 40, iaitu daripada RM180 kepada RM350, manakala elaun perumahan untuk kakitangan gred 41 ke atas dikekalkan kerana sudah dianggap mencukupi.

    Bagi COLA pula, kesatuan itu menuntut bayaran sama rata RM300 berbanding amalan sekarang yang mana kakitangan awam di bandar besar dibayar RM300, bandar kecil (RM200), manakala RM100 dibayar kepada mereka di luar bandar.

    Dari segi
    pelarasan gaji pula, Osman menggesa proses itu disegerakan kerana kira-kira 20 peratus daripada lebih 700,000 kakitangan awam rendah bergaji kurang RM2,000 sebulan dilaporkan terpaksa membuat kerja kedua atau kerja sampingan bagi mengatasi masalah kewangan yang dihadapi.

    Omar berkata, semua perkara itu akan dibincang pada peringkat CUEPACS terlebih dulu akhir bulan ini sebelum dipanjangkan kepada Perdana Menteri, seboleh-bolehnya dalam bulan ini juga sempena sambutan Bulan Pekerja.


    rangkuman ringkas ni aku petik dr BH

    Tuesday, May 10, 2011

    berita kepada kawan..kaitan dengan fenomena alam kini

    May 10, 2011 1 Comments
    Antara bait2 lagu ni yang menunjukkan betapa apa yg terjadi kini mungkin jugak disebabkan oleh MANUSIA..dan jugak petanda akhir dunia..lihat saja ape yang terjadi disekeliling kita..bencana sana sini..maksiat berleluasa..pemimpin menindas rakyat..pergolakan..peperangan dll..
     Perjalanan ini
    Trasa sangat menyedihkan
    Sayang engkau tak duduk
    Disampingku kawan

    Banyak cerita
    Yang mestinya kau saksikan
    Di tanah kering bebatuan

    Tubuhku terguncang
    Dihempas batu jalanan
    Hati tergetar menatap
    kering rerumputan

    Perjalanan ini pun
    Seperti jadi saksi
    Gembala kecil
    Menangis sedih ...

    Kawan coba dengar apa jawabnya
    Ketika di kutanya mengapa
    Bapak ibunya tlah lama mati
    Ditelan bencana tanah ini
    Sesampainya di laut
    Kukabarkan semuanya
    Kepada karang kepada ombak
    Kepada matahari

    Tetapi semua diam
    Tetapi semua bisu
    Tinggal aku sendiri
    Terpaku menatap langit
    Barangkali di sana
    ada jawabnya
    Mengapa di tanahku terjadi bencana

    Mungkin Tuhan mulai bosan
    Melihat tingkah kita
    Yang selalu salah dan bangga
    dengan dosa-dosa
    Atau alam mulai enggan
    Bersahabat dengan kita
    Coba kita bertanya pada
    Rumput yang bergoyang

    lirik lagu Ebiet G Ade-Berita kepada kawan
    gambar ihsan:google

    Hot nye malam tadi

    May 10, 2011 3 Comments
    Dalam seminggu ni cuaca agak panas..suhu mencecah 35-36 darjah celcius..difahamkan ape yang berlaku sekarang ni disebabkan oleh kejadian ribut aere tropika yang berlaku kat Filipina..Namun fenomena ni mungkin akan berakhir dalam tempoh terdekat..tak tahu le bile

    Memang terasa le bahangnya..berpeluh2 je anak2 aku malam tadi..dah nye pakat tak berbaju (erk..aku takle gitu ye...just tukr baju yg nipis sikit ja..hehe).berapa kali bangun nak minum air..buke kipas pun masih tak rase sejuk..rasa cam nak dok dalam peti sejuk je

    Disebabkan cuaca yang panas ni elok le minum air yang banyak dan banyakkan makan sayur..kurangkan aktiviti luar..

    Monday, May 09, 2011

    Pencen atau KWSP mane lebih baik

    May 09, 2011 2 Comments
    If keje ngan gomen...kite diberi pilihan either nak pilih opsyen Pencen or KWSP..setelah disahkan perkhidmatan hari tu aq secara otomatiknye pilih Pencen..aq pn xclear sebenarnye bout bende2 ni..skang ni husband lak akn wt bende yg same utk pilih option tu..

    Aq ade gak tny org dan bace tetang perbincangan ni yg ner better..ni le antara ulasannya
    • pesara gomen ambik kwsp ni,dpt benefit yg sama spt pesara pencen
    •  Kalau skim KWSP bukan semua duit yg dicarum akan diterima ... hanya duit caruman dari diri sendiri sahaja tapi caruman dari Majikan tidak akan diterima oleh pekerja terbabit... berbeza dgn pekerja dari swasta dimana caruman diri sendir dan juga dari majikan mereka akan dapat semuanya sekali... katakan ko keje swasta 5 tahun....... yang 5 tahun tu.... ko dpt amik ler.. caruman majikan + caruman ko..... tahun2 yg ko keje dgn gomen.... Caruman sendiri je yg dapat...... caruman majikan...xdpt... jika pilih KWSP ler.. 
    • Pilih KWSP - jika berhasrat mahu berkhidmat setakat bawah 10 tahun
    • pilih PENCEN - jika mahu berkhidmat sampai ganyut!
    • Syariah? Kedua-duanya.......... kabur!
    • Dengan option KWSP, ada dua pihak terlibat dalam caruman........ satu pekerja dan kedua lagi majikan. Caruman itu, dimasukkan ke KWSP. KWSP pula akan buat pelaboran.
    • Dengan option Pencen, yang mencarum ialah majikan. Caruman itu akan ke Pihak Berkuasa. Pihak Berkuasa itu, bila dapat caruman itu, mereka tidak simpan bawah bantal.
    So,ade gak yg syorkan sorang amik pencen sorang lagi amik KWSP..skang ni husband aq masih lg potong KWSP..and ngan KWSP tu gak le kitorang gune wat ansuran utk monthly rumah yg dibeli..

    Friday, May 06, 2011

    Thursday, May 05, 2011

    Ikut suke je kat jalanraya ek

    May 05, 2011 4 Comments
    Dulu masa belajar mandu....kemain ikut peraturan..sume nye ok je..peh tu dah dapat pass and dapat lekat 'P'..ok lagi le steady..biase le newbie la konon..x lame dah..ha mule le tunjuk pro..sume nye dah out dari peraturan..otai le konon..jgn kn yg memang dh otai (konon lame dh drive)tapi ade gk yang newbie baru dpt lesen pun gitu gk kan..

    Tu le..alkisah si pemandu mahupun penunggang motor di jalan raya ni..Kat sini aku list kan ape yang selalu aku nampak je le...
    • Belok jika tiada kenderaan~~~ni dah sah2 nampak ade kenderaan nak jugak masuk..belok..nak kate buta tapi leh je nampak..if tak xde le bawa kete/motor kan.. 
    • Jarak~~~suke berhenti and brek cam nak cium kereta depan tu mahupun belakang....ishh..kang remuk sape yang susah..dah tak pasal2
    • Lampu Isyarat~~~warna tu ade 3 je..merah-berhenti, kuning sedia untuk berhenti and hijau baru jalan..tapi rupenye banyak jugak yang blind colour gitu..especially time lampu kuning..sedia untuk pecut..merah lak memang sah2 kene stop tapi kadang takde kenderaan jalan gak le..tak jadi ape2 selamat la kan..dah jadi baru tahu...at least kene saman..sape yang susah?
    • Berhenti sebelum garisan ~~~sian kat pejalan kaki yang nak melintas..dok berhenti kat line zebra tu wat pa..bg le ruang kat orang lain sama..awat tak pi je stop kat tengah jalan tu..baru le kedepan kan..u'r first!
    • Lorong~~~kalu perlahan ikut kiri, kalu rasa nak laju ikut kanan..(ni yg 2 lorong) kalu jalan cam nak ronda2 makan angin..ikut lagi kiri..(ni yg 3 lorong  la)..ini ade gak yang cam siput(sian siput..sori) bawak ikut sesuka hati dia je..slow kat lorng yang tak sepatutnya..nyusahkan orang..
    Ha..nampak tak?banyaknye kesilapan..ish..ade antaranya aku akui my husband pun wat gitu..tak semua la..ni kalu dia bace mau panas telinga...heheh..nasib le..aku memang tak suke gak..tapi orang laki ni susah sikit ditegur..yele dah rase cam pro le konon..cube nanti kite lak wat gitu..ape ye komen dorang...

    Tuesday, May 03, 2011

    kenapa lidah mak mentua dan buaya?

    May 03, 2011 6 Comments
     Aku pun heran apsal orang panggil dua pokok ni nama dia gitu..apekah disebabkan ujungnya yg tajam..oh ibu mentuaku..(cam citer p.ramlee)
    ni pokok hiasan kt rumah aku..cantik tak..lawa wat hiasan dlm rumah..ltk kt meja makan ke..ruang tamu ke..sejuk mate memandang pokok hijau ni..senang jage..nak tau lanjut leh tengok link tu

    Lidah buaye..nape panggil gitu..aku tak berani le nak telek lidah buaye camne..geli..tapi bile perhati pokok ni..emmm..may b duri dia tu kot..peh tu yg putih2..aku anggap cam kulit boye je(ekor)..ahha..lidah xtahu..Peh ni aku nak tanam pokok lidah buaye lak..asal lik kampung je lupe nak bawak mai sini..sebab pa nak tanam pokok ni?of course le kebaikan pokok tu..ms kt kampung dulu (zaman remaja)..aq suke tonyoh lendir pokok ni kt muke and rambut..tapi la dah lame xwat tu pasal muke x 'semengah' dah..tunggu next keluaran ye bout kebaikan pokok ni..

    Sunday, May 01, 2011

    Selamat Hari Pekerja

    May 01, 2011 4 Comments
    1 MEI...Selamat Hari Pekerja buat semua yang bekerja..yg dok rumah pun keje gak kan..

    "Pekerja Merealisasikan Tranformasi Negara"..begitule bunyi tema kali ni..camne nak realisasikan tu?asalkan majikan merealisasikan kebjikan pekerja..ok la..win2..baru semangat nak keje kan..
    Diadakan di Stadium Putra Bukit Jalil pada 7 Mei nanti..ade 1Malaysia dan tranformasi..sukar dipisahkan era ini..

    Bagi penjawat awam pastinya perhimpunan hari pekerja bg sektor awam amat dinantikan..yele kot2 le ade something yg menarik kan (kalu ade le)..tunggu je le 13 Mei ni kot kat PICC..