Thursday, March 31, 2011

5S kembali lagi

March 31, 2011 30 Comments
Suasana di ofis aku kembali 'haru biru' dek kemunculan the word S tu..aku pun takut gak kat word tu..bosan la wat bende ni..if tak yah tak leh ke...bukan pe bile muncul bende ni time ni le baru sibuk nak wat itu ini bagai..nak kemas2..yang masalahnya orang yang sibuk bagi arahan tu pun same je tak amalkan 5S..bende ni berlaku jap je..time ade audit nak datang..baru kalut
gambar kat unit lame:"team park"rajinnye dia (tudung ijau :P)..miss da teamwork la

Bile dah diaudit, back to normal..ni aku cerita masa aku kat tempat lame..sangat tak suke ngan ketua yang 'incharge'..nak itu ini bagai..merumitkan keadaan je..banyak songeh..
keje menyisih paper antara aktiviti yang dijalankan dalam 5S..rajin kan..tambah yg tudung cream tu..ahak
Sekarang aku dah dok unit baru..lagi banyak nak kene wat  nampak gayanya..banyak yang perlu diupdate..huh..sempat ke..lantak le ko audit..wat pae yang patut je dulu..

Mintak le CEUPACS

March 31, 2011 2 Comments
CUEPACS akan memgemukakan lima tuntutan baru kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) termasuk penghapusan gred 1 hingga 16 skim perkhidmatan, isu kenaikan pangkat dan pertukaran serta cuti termasuk kakitangan wanita yang bersalin melalui pembedahan.

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata perkara itu akan dikemukakan pada pertemuan Majlis Tertinggi CUEPACS bersama Ketua Pengarah JPA pada 4 April ini, berhubung pelaksanaan Sistem Penialian Kompetensi bagi menggantikan PTK.
-Berita Harian

Wednesday, March 30, 2011

Kena kacau dek makhluk halus?

March 30, 2011 4 Comments
Pernah kena kacau tak? ini cerita aku sebelum tahun baru cina ari tu..kat kuarters dah nampak lengang..masing2 dah sibuk lik kampung..aku xlik coz husband bertugas..dan dijadikan cerita jugak dia keje malam..so tinggal le aku and anak2


Disuatu malam..dlm kul 2 pagi gitu..tetiba badan rasa berat terutama kaki..nak gerak macam tak boleh..aku cube baca surah pe2 yang patut..tapi mulut pun terkunci..nak kuarkan suara pun tak boleh..sekuat hati aku cube lawan gak..last ok

Keesokan malam pun sama gak..mas atu memang tak cukup tidur sebab dok berjaga..aku cerita kat husband pasal ni..memang aku penakut..takut bile menjelang malam..peh tu aku and anak2 ikut husband tdo kat tempat keje dia..just one night je..coz masih seriau ngan gangguan tu..kembalikan semangat yang hilang..Berapa hari kemudian aku demam..ahak..kus semangat

After kejadian tu..rumah kau terang benderang je waktu malam..aku pasang surah Rukyah tu siang malam beberapa hari..Sembahyang doa gak minta dilindungi..dan mengaji..Quran dan Yassin jadi teman..

Alhamdulillah bila dah buat semua tu..takde lagi gangguan tu..lampu pun takde le nak pasang terang benderang gitu lagi..just bile husband xde psg lampu dapur je..

Moral of story..rajin2lah dekat dengan Nya..baca Al-Quran..solat..

Monday, March 28, 2011

Rasa cam nak toreh getah ya

March 28, 2011 13 Comments
Tadi baca berita kat BHARIAN..Pekebun getah kembali senyum lebar..sebab Harga melonjak semula berikutan pelabur global sedar permintaan terus kekal ..Memang masyuk le deme..

Baru ni mak aku ade cakap pasal tanah dia kat kampung tu..katenye tak terjaga..nak cari orang bersihkan..kat situ ade tanam getah,sawit and dusun buah jugak..Dengarnya 2 orang abang aku nak tolong le amik sawit tu..tapikan..bile mase le dorang nak lik kampung (kat Taiping..atuk)..tambah dorang tu masing2 bekerja..cume abang aku yang sorang ni je..okle kot leh timing jadualnya..dia wat bisnes sendiri..supply brg dental..

Tetibe je kan aku rase cma nak pencen awal..hahha..rase nak usahakan je tanah tu..dari pada terbiar kan..tapi cam lum masa ja..nampak gayanya kene upah orang gak le jaga kebun tu..

Bile le nak beli tanah sendiri ni...aduhai.. nak saving pun susah sekarang ni..keje..sampai pencen


Friday, March 25, 2011

Asam Boi dan Limau...masamm

March 25, 2011 1 Comments
Ahad lepas, tengah dok '5s' kan peti sejuk..ternampak le asam boi ni dok ade lagi sikit..Ni husband aku la yang beli masa kat tempat keja dia..Aku tanya dia apsal makan asam lak ni..ade pepe ke..hehehe saje je aku ngusik (cam pompuan lak..selalu pompuan je suke bende2 ni) Aku tumpang makan gak bila dia bawak lik umah..katenye beli untuk hilangkan ngantuk..Oo..dalam hati aku tanya "leh ke hilang ngantuk mkn bende ni?"..ish..suke hati kamu le..Ade lagi sikit je tu..Camne nak abiskan ye..wat nyemak peti je simpan bende yang sikit..So dibawah ni le hasilnya
 Lihat tu..asam boi merah ni dicicah ngan limau kasturi..huiiiiii...kecur wes! jadi masam2 manis..huh sedap je makan limau gitu je setelah ditonyoh2 ngan si asam
Boleh jugak dibuat air...jus asam boi..nak lagi power aku tambah limau kasturi lagi..hahha..marvellous la..taruk ais batu..nikmatnye bile diminum sejuk...

Selamat Hari Polis

March 25, 2011 2 Comments
25 Mac merupakan hari wat warga polis..hari ni merupakan sambutan yang ke-204..Selamat hari polis wat my husband jugak dan semua warga polis di Malaysia..berkhidmatlah dengan ikhlas demi negara dan agama..

Pagi ni telah diadakan perbarisan di PULAPOL Jalan Semarak..Err..ade gak yang takut nak gi situ disebabkan virus Adeno tu..tapi Kementerian Kesiahatan sahkan boleh diadakan sambutan kat situ kerana langkah2 sewajarnya telah diambil..so jangan bimbang kalau nak pergi tengok sambutan tu..

Cheesy Pops Pizza

March 25, 2011 3 Comments
Semalam celebrate bzady puteri kau ni kat Jusco Equine..makan pizza je..niat hati nak gi Sekinchan Ikan Bakar tak jadi disebabkan my husband kurang sihat..kebetulan lak nak gi Pasar Borong..so aku pilih je Equine as tempat makan sekali jalan je nak ke pasar.. (kalau gi Alamanda sure ramai..almaklum le semalam kan orang gomen gaji)..sian si kecik celebrate ala kadar je berbanding bangnya yang celebrate kat Port Dickson siap ade party..Insya'allah jika diizinkan may be bawa gi cuti2 ke nanti...tunggu saja
Menu pilihan-Highlights-Big Shot Cheesy Pops..with 6 prawn tempura..
makan-makan...kelihatan jugak cheese baked meatball..tak abispun makan 'ball' tu..kenyang aih
 Minuman sampingan yang disertakan dengan set pilihan..mountain dew with strawberry ice cream..
 
 bzday girl with lovely papa..ngade ye..manje2 ngan papa je..

Thursday, March 24, 2011

Dah 2 tahun..sempurnakan

March 24, 2011 8 Comments
Hari ni 24 Mac, genap le anak dara aku ni berusia 2 tahun..kejap je membesar budak ni..dah sama tinggi ngan abang dia je..ni le akibatnya kalu ngandung rapat..dah cam kembar le dorang ni..muke je lain sikit..takpe..tak rugi pun dapat setahun sorang..nasib dapat sepasang..kalu tak mau nye aku pregnant lagi kot tahun lepas..hahaha..at least si abang ade gak kawan..walaupun si abang tak cukup nak manje2 lagi ngan pa & ma nya..

Bercakap tentang si bzday girl ni..alhamdulillah aku dapat sempurnakan penyusuan badan utk dia hingga 2 tahun..baru je berhenti BF ni..actually campur gak ngan susu formula kalu dia dirumah pengasuh..if ngan aku memang fully BF la..gamaknya tu sebab si adik nampak lebih berisi dari si abang kot..Mule nak stop Bf ni cam kesian gak..dia dok mintak gak..tapi aku terpaksa 'abaikan'..bagi je susu botol..kesian..malam2 mencari..tapi peh tu dia dah leh terima hakikat kot..aku cakap "adik dah besar..malula neneng lagi..nanti nak sekolah camner"..mencebik je dia..terima je le hakikat dik oi ..mama ni pun ade plan utk diri sendiri gak..hehhe :P

Nak celebrate mane ye bzday budak kecik ni..ingat kan plan nak g Sekinchan ikan bakar tu..tapi memandangkan aku kurang selera makan dan tak sihat..nampaknya gi fast food ja kot..(MCD,KFC,PIzza)..malas pulak..Insya'allah plan untuk bercuti dah ade..time tu kot baru real celebrate!Happy Bzday ucuk mama!moga jadi anak yang solehah..dan terbaik!

Kembali

March 24, 2011 0 Comments
Hai semua..agak lambat update blog hari ni...baru masuk ofis setelah kembali dari klinik..mood untuk kerja kurang sikit..sebab ngah tak sihat..Kenapa le doktor susah nak bagi MC...check up pun biase2 je..kot le nak bagi penerangan dan permiksaan details ka..nak tunggu serius kot..ishhh.. Aku benci tul gi klinik..sebab kene tunggu lame..aku tak puas hati kat kaunter triage..kenapa 2 orang je petugas dia..kaunter daftar lak lebih..padahal nak daftar takde le lame mane pun..better tambah lagi kat triage..nak menunggu giliran tu pun dah mik masa yang lama..pengunjung makin ramai...grrrrr... Sabar je le..xbaik marah Faztee Danisah oi..

Wednesday, March 23, 2011

Makan Tengahari..nak free ja

March 23, 2011 13 Comments
Minggu ni lunch simple2 ja...almaklum le dah buntu ngan menu yang ada di cafe tu..pulak tu harga pun leh tahan gasaknya..Layan je le makan..Air tak beli..aku dah segan ngan sesorang kat situ..hahaha...ok Selamat Menjamu Selera
 Menu lunch aku hari Isnin baru ni...Rojak Seri Perak..Harga dia RM4..kuah banyak dari isi..cili pun sama
 Hari Selasa..makan nasi le pulak..ikan masak kicap dan sayur sikit..nasik kasi lebih..aku lapo..tapi xhabis pun..nak perabis punye le lame..dekat sejam aku makan baru settle...lauk kat cafe tu same je..ish..bosan..ni RM4.50
 Hari ni punye menu..nak makan rojak buah lah pulak..ingat tadi nak beli kuih je..peh tu tengok orang tu wat rojak..nampak lak ade buah2an bagai..tu yg 'kecur' je nak makan..harge dia bape ek..RM2 ke?xkire lak..main amik je balance
aksesori tambahan..cekodok..beli RM1 sekali ngan rojak tadi..

Jawatan Kosong Kerajaan Negeri Perak

March 23, 2011 0 Comments
Yop yong..ade keje kosong ni..kot le berminat nak berkhidmat ngan negeri sendiri kan..Perak tercinta..aku pun berminat nak balik kampung..tapi post untuk aku tu takde le pulak..untuk husband ja ade..haduh..melepas le lagi

Kepada yang berminat boleh mohon online kat SPA PERAK..just try your luck lah..cable2 tak main hah..rezeki usaha sendiri lebih berkat..heheh..

PEMOHON-PEMOHON ADALAH DIPELAWA DARIPADA WARGANEGARA MALAYSIA RAKYAT DYMM. PADUKA SERI SULTAN PERAK DARUL RIDZUAN YANG BERKELAYAKAN SAHAJA, LAYAK MEMOHON KEKOSONGAN JAWATAN DALAM PERKHIDMATAN AWAM NEGERI PERAK SEPERTI BERIKUT :
TUKANG K3 (Gred R9) 
PENJAGA JENTERA ELEKTRIK (Gred R17) 
TUKANG K2 (Gred R11) 
OPERATOR LOJI (Gred R3) 
PENGHANTAR NOTIS (Gred N3) 
PEREKA (Gred B17) 
PENGAWAL KESELAMATAN (Gred KP11) 
WARTAWAN (Gred S17) 
PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM (Gred S17) 
JURUAUDIO VISUAL (Gred N17) 
PEMBANTU LAUT (Gred A17) 
PEMBANTU PENERBITAN (Gred N17) 
PEMBANTU PENILAIAN (Gred W17) 
JURUTEKNIK KOMPUTER (Gred FT17) 
PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN (Gred N17) 
PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (Gred S27) 
PEMBANTU PERTANIAN (Gred G17) 
PENOLONG PEGAWAI TANAH (Gred NT27) 
PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN (Gred G27) 
SETIAUSAHA PEJABAT (Gred N27) 
PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA (Gred DGA29) 
PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH (Gred DG41) 

SILA LAYARI http://spaonline.perak.gov.my untuk memohon.

Tuesday, March 22, 2011

Bosan dengan politik Malaysia

March 22, 2011 14 Comments
Sedang kite digemparkan dengan berita kekalutan di Mesir, then bencana yang menimpa Jepun dan terkini dikuti peperangan di Libya..Di negara kita pula, rakyat dibebani kos sara hidup..tetiba muncul pulak insiden politik yang mana dikaitkan dengan pemimpin pembangkang..Jadi hot pulak isu video seks ni berbanding cerita lain yang lebih memerlukan perhatian..

Seriously, aku rasa 'terkesan' le jugak dengan berita2 begini...naik muak..bosan..marah, kecewa dan macam2 lagi terbuku dalam hati ni..berita2 macam ni cuma memalukan negara ja..pada aku lebih kepada kepentingan diri..Tak habis2..lepas satu isu tak berapa nak menjadi..keluar pulak isu lain..then isu ini..kenapa pemimpin kita begitu? Tak kira la kerajaan mahupun pembangkang..cam bebudak..budak tadika pun pandai lagi kot dari dorang..gelihati pun ade aku tengok..Oh Malaysiaku..Kalau macam ni le gayanya sampai bile kita nak maju..

Berita yang mengaibkan..hanya DIA yang lebih mengetahui kan kebenarannya..nak harap undang2..sama ja..dah cam tak leh pakai.. Argh..kadang aku rasa xde politik xleh ke..tapi cam x complete lak kan ciri sebuah negara...tolong le!aku nak keamanan..xleh ke bagi fokus kat pembangunan ekonomi ngan rakyat..heeeeeeeeeee..tak tahu le nak kate pe..geram da!



Perubatan percuma untuk pesara skim KWSP

March 22, 2011 0 Comments
Nampaknya sedikit demi sedikit berita gembira diwar2kan untuk warga gomen..ni yang terbaru bagi yang pilih skim KWSP..
tapi ade syarat ke tak ye untuk dapat rawatan perubatan tu..kot le sekarang ni nampak je cam best tapi sebaliknya..Apepun lihat sajala..dengarnya ade lagi pengumuman akan dibuat tapi tunggu saja Mei ini..belum pasti..sabar sajala ya!
Penjawat awam skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang bersara pada umur wajib atau mengikut Seksyen 6A (6), Akta 227/239 termasuk anggota keluarga tanggungan mereka layak menerima kemudahan rawatan perubatan percuma.

Keputusan kerajaan yang berkuatkuasa mulai tarikh semasa itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa berucap pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Ke-12 di Putrajaya ini.

"Ia sebagai tanda penghargaan kepada penjawat awam yang telah berjasa," katanya.

Najib berkata pelaksanaan pemanjangan kemudahan rawatan perubatan percuma kepada pesara skim KWSP itu, hanya diberi kepada anggota perkhidmatan awam di bawah skim KWSP yang dibersara wajib oleh Kerajaan Persekutuan, atau Negeri atau Pihak Berkuasa Berkanun dan Tempatan.

Ia bagaimanapun tidak merangkumi mereka yang meletak jawatan atau meninggalkan perkhidmatan atas kehendak sendiri, kata Najib.
--Bernama

Monday, March 21, 2011

Habis suda..

March 21, 2011 3 Comments
Jem pulak..nak sangat pegi kan..Hot Air Ballon lagi..xingin pun, tapi kesian kat bebudak je..tengok dari rumah ja..tu yg karat pegi gak
Tengok situ sangat sesak ngan umat manusia..just pusing2 ja..then nampak lak ada drift..layan drift suda..lagi best...vooooommmm..Tengok jap then gi Alamanda sementara nak tunggu belon muncul
Humang aih..ramainyeeeeeee..kemain lagi kan excited deme ni nak nengok benda lah ni..nyesal datang
Tu dia..api dah nyala..jap lagi naik le tu
Yeeha....good bye malaysian..c u next year!i'm flying without wing...

Sunday, March 20, 2011

Nak tengok rumah rasmi PM?

March 20, 2011 2 Comments
Diberitakan bahwasanya rakyat sekalian..kini Sri Perdana aka rumah rasmi PM dibuka untuk kunjungan..Aku pernah gak masuk wat pertama kalinya ke situ masa dapat peluang menziarahi arwah Datin Seri Endon (isteri Tun Abdullah Ahmad Badawi) yang meninggal pada 20 Oktober 2005 lalu..

Kompleks ni memang luas..ade blok2 tertentu..kalu korang mai Putrajaya ni akan nampak 2 bangunan yang berkubah hijau kan?ha 1 untuk Pejabat PM yang dekat ngan Masjid Putra tu and 1 lagi ni Kompleks Seri Perdana ni la..rumah ni terletak kat Presint 10..kawasan kediaman orang elit..

Sesape yang rasa nak berkunjung dan nak info lebih leh la melayari web SERI PERDANA..korang leh sekodeng jadul lawatan camner, jangan main terjah je...almaklum le rumah rasmi....

Thursday, March 17, 2011

Belon Udara Panas di Putrajaya

March 17, 2011 7 Comments
Masa datang ofis tadi ternampak le belon-belon yang berwarna warni sudah bersedia untuk menghiasi ruang udara Putrajaya..masa nak punch card aku sempat lagi ngambik gambor dari dalam ofis..hehehe...terus je snap..kebetulan pulak salah satu belon tu yang ada gambar burung ni dah naik ke udara..wow..menarik sekali
Yang ni aku dpat maklumat dari web BallonFiesta..namanya Woodrow C.Greenleaf dari USA..jauh dia terbang kan..hehhe..menarik dengan burung nuri ke enggang saya pun tak pasti (maaf kurang mengenali nama2 burung)..nak tau lanjut sila datang ke Putrajaya dan saksikan sendiri
Terbang lah kau terbang bebas...yang warna kuning tu belon gambor gajah dari Jerman..dia pun nak etrabng gak ngan belon..asyik dok hutan ja
Antara belon-belon yang ada..ada doraemon (from Japan)..ada belon yg diberi namaBeautiful (yg warna warni tu..cubic) dan lain-lain lagi yang mana didatangkan khas dari negara luar seperti Belgium, Vietnam, Switzerland, France, USA,Jerman dan Jepun

Tarikh: 17-20 Mac 2011
Masa: 7pagi-9 mlm
Lokasi:Monumen Alaf Baru, Presint 2,Putrajaya

Wednesday, March 16, 2011

Masih sempat lagi tu...

March 16, 2011 11 Comments
Ha tadi dan lagi aku masuk entri mood yang terlebih sudah untuk wat kerja..masa tu memang sangat 10sen la..peh dr tu bertambah lagi keja aku..huaaa..masa tu aku rasa cam nak nangis je..tapi dlm hati ckp pasal benda ni pun nak nangis ke..apa da!
Ni aku cube wat sikit2 keja tu dan akan usaha selesaikan hari ini jugak..kalu tak aku terpaksa usung bawa balik..kat my husband dah bagitau nak lik lewat sebab benda ni..Dalam 10sen wat keje tu hati aku terhibur gak bila dapat wat entri sikit ditambah dapat baca entri kat blog Si sengal ni...

Korang gi le tengok blog cik sengal ni..dia ada masuk entri pasal jawapan exam oleh budak sekolah..tu yang wat aku ketawa sorang2 lunch tadi..hahha..hilang pening aku nengok benda tu..memang gila2 le bebudak yang jawab gitu..cer le kome tengok kat link tu..rasa nak gelak terguling2 =))

Mod semangat kerja terlebih ke?

March 16, 2011 4 Comments
Hari ni aku memang sesangat busy..cam tak cukup tangan dan nak bahagi dua je badan ni..kiri kanan mau jaga..pulak tu ade satu isu lak..hope bende2 gini tak menggangu keje aku yg sememangnya wt aku dpt 'pening' free sekarang ni..

Dalam kesibukan (tu keje belambak lagi nak kene clear)..aku masih sempat curi masa wat entri ni and publish komen yang masuk..MAaf bebanyak wt semua yg bagi komen, aku memang tak semapat nak reply..aku hargai komen2 kalian dan Insya'allah aku akan jawab jugak nanti (walaupun dah basi cerita nya)..TQVM ya!

Apapun aku must be strong untuk teruskan kerja hari ini..niat saja kerja itu keranaNYa..hanya DIa yang tahu...moga ibadah kerja ini diterima..

Sunday, March 13, 2011

Rasa cam budak gedik je wat diari cinta

March 13, 2011 7 Comments
Hari tu (tak ingat bila)..aku selongkar drawer meja solek..ade 3 laci..1st miscellanous..2nd my husbandnye..and 3rd aku..Then sesaja gatal tangan buke drawer 2nd tu...ternampak le satu bungkusan tebal 
dalam paper bag plastic..aku pun buke le tengok..wah ada surat2 cinta dan kad2 ucapan lama yang pernah aku bagi kat dia rupanya..ada jugak album gambar ala siza 4r tu..gambar2 lama dia..Dalam tu aku tertarik kat satu benda ni.."FAZTEE..Dariku Untukmu"..hahahha..tetibe aku rasa gelihati dan malu pulak..budak-budak betul le!
Ni le rupe diari cinta yang aku create masa belajor dulu..masa tu aku kenal ngan husband time belajar kat sebuah kolej swasta di Ipoh dalam tahun 2002...galak kan..time belajar sibuk nak bercinta..Actually benda ni aku wt masa sambut anniversary perkenalan kitorang..saja2 untuk wat kenangan suatu masa nanti ke kan..kot utk tunjuk kat anak cucu ke..hehehe..tak tahu nak bagi apa dan tengah rajin le tu dok wat mende alah ni..orang suh wat homework aku wat benda ni..heheh
Kat dalam buku ni, siap ada profail aku lagi..nak bagitau kat dia apa yg berkenaan dengan aku..wat rujukan kalau tak tau..Ada lagu cinta (ee..jiwangnye ye)..Ada Kisah klasik utk masa depan (cerita mulanya episod cinta kitorang, bagus punya karangan!)..ada jugak aku selitkan tip2 dan renungan berguna (jangan dilupa nasihat2 gini)..Lihat! betapa rajinnya aku kan..

Oklah aku mals cerita panjang kisah ni..just nanti aku nak share ape tip yang ada dalam tu untuk korang..tunggu next keluaran erk..adios!

Friday, March 11, 2011

Monrods Kitchen, Bangi

March 11, 2011 6 Comments
Lunch di hari Jumaat yang panjang..kami singgah ke Monrods Ktchen yang terletak di Seksyen 7, Bangi..Hujan yang turun menambah kedinginan di siang hari..lantas membuat perut ku seakan meronta2 kelaparan ditambah pulak kengantukan..Maka tanpa menghirau kan kawan2ku itu bergambar..aku makan dulu ye..layan je ini gambar
Buku menu...nak makan apa..nasi ayam istana,madu,panggang..?the western bob?monrode lite delite?monrods savoury dan morods ala kampung?pilih aje..ikut selera tekak dan poket anda..

Nasi ayam teratai layu di tasik madu pilihan cik Ain..eh nape ni..dimadu ke?sampai pilih nasi ayam madu..
Nasi goreng monrods...pilihanku dan si melliya..istimewanya ada keropok, kentang goreng..ni ada lauk paprik dan sup jugak
Aku yang sedang menguis2 makanan..memikirkan sesuatu..tadi rasa cam nak nasi ayam istana..tapi sebab tak nampak istana..aku pilih je nasi goreng tu..pelbagai cikit bende yang ada kat nasi ni
beverage pilihan..1st gelas tu pilihan cik Ain..Monrode Ice Blended yang ada biskut putar dan celup si oreo..manakala aku dan si mellia memilih mocha ice blended
Si Ain dan Mellia yang posing dulu sebelum makan..

Bangku Kosong Datang Terjah..

March 11, 2011 2 Comments
Salam Jumaat semua..pepagi ni agak terkejar sikit..kalau tak bertugas di kaunter tak le gini jadinya..nak maintain masa kul 8 ada dah kat kaunter ni..kang lambat tak pasal lak jadi isu (kalau takde orang report le)...

Sesambil dok kaunter ni..aku pun curi masa gak blogwalking mane2 blog yang update..and then terasa cam kenal je tag 'Hanya Secebis Perkongsian' yang kuar dari blog Mr.Hasrul Hassan aka Bangku Kosong..
Terasa segan pulak..really malu2 'cat'..hehhe

Wat Bangku Kosong..terima kasih bebanyak kerana sudi terjah blog saya ni..and segmen Terjah dan bloglist tu turut menjadi penyumbang kepada pengunjung di blog ini..ianya amat bermakna wat kami newbie ni..Thanks sekali lagi..

Thursday, March 10, 2011

Malaysia mara lagi..lepas sudah halangan pertama

March 10, 2011 3 Comments
Tahniah buat pasukan pasukan negara kerana dah lepas ujian pertama..semalam dorang menentang Pakistan..walaupun tanpa jaringan..tetapi sudah meletakkan Malaysia untuk mara dengan agregat 2-0..hope lebih cemerlang untuk ujian kedua nanti..jangan leka dengan apa yang ada sekarang..moga dorang terus proaktif untuk sampai ke Olimpik..

Lagi berita...

Langkah skuad bola sepak kebangsaan dalam saingan Kelayakan Olimpik 2012 ternyata cemerlang apabila berjaya mara ke pusingan kedua.

Kejayaan itu hadir selepas mencatatkan keputusan seri tanpa jaringan dengan Pakistan pada aksi kedua pusingan pertama di Stadium Punjab, Lahore semalam.

Tuesday, March 08, 2011

Selamat Hari Wanita

March 08, 2011 1 Comments
Hari ni 8 Mac adalah hari wanita Antarabangsa yang ke-100...actually aku pun tak perasan akan 'peristiwa' ni..disebabkan menerima e-mel dari Anmum Club tentang Celebrating Woman and then bace apa yang diberitakan baru lah kuketahuan..walaupun tak disebut detail tentang hari tersebut tetapi sekadar menyeru kita menghargai wanita disekeliling seperti nenek, emak, saudara, kakak, adik, kawan2 mahupun diri sendiri.

Kenapa diadakan hari wanita? tak salahkan bila wujudnya hari istimewa seperti sebagi menghargai sumbangan, pencapaian, kepimipinan dan pengorbanan kaum hawa ini..Namun begitu kita perlu lah mengikut landasan yang sesuai dalam melaksanakannya..Nabi Muhammad menjadi contoh ikutan kita semua. Nabi suruh wanita menutup aurat bukanlah kerana mahu mengurangkan hak wanita untuk dedah sana atau dedah sini. Tetapi meninggikan martabat wanita beriman itu menjadi seumpama mutiara yang tidak ternilai. Dalam sejarah, Nabi tidak pernah memarahi dan memukul isteri-isterinya. "Dikalangan lelaki, akulah yang paling terbaik melayan isteri". Syerga anak-anak berada di bawah telapak kaki ibunya.

Buat kaum hawa selamat hari wanita...hayatilah bait2 ini..

Friday, March 04, 2011

Aura baby ngan siapa?

March 04, 2011 4 Comments
Tadi lunch gi melawat member ofis yang baru bersalian anak ke-3..sorang putera, berat 3.2kg yg diberi nama Muhammad Aqil Syafi..
 Eh auntie jgn le mik gambar kite..'alu' arr..Wah auntie Lia ade aura ni..mudah2an..
 Eleh 'alu onon'..ooo nak gambar nampak muke die je ye baru nak pandang..bertuah..
 Cak ar..baby dah femes la mama..masuk tenet..
Amau..amau..lepas arrr...huaaaaaaaaaa..tak nak acik ni..nak acik tadi gak..

Medan Selera Seroja

March 04, 2011 0 Comments
 Menjamah selera dengan Nasai Ayam Hainan di Kedai Cina Muslim kt medan selera yg terletak di Presint 11..no choice..salah timing..ade kedai yang tutup..ada yang tak ready lagi untuk masakan (goreng2 or something like that)..kempunan
 Ni aku nye ngan manggo ice..cik melliya amik bandung
Ni Cik Ain dan Cik Zue,,Depa pun makan beda yang sama..cuma air je berbeza..sorang orange juice sorang oren biase...

Thursday, March 03, 2011

PENJAWAT AWAM PERLU BIJAK MENGURUSKAN KEWANGAN ELAK BANKRAP - CUEPACS

March 03, 2011 4 Comments
PUTRAJAYA, 2 Mac (Bernama) -- Seramai 1.2 juta penjawat awam di negara ini, terutama mereka yang berpendapatan sederhana iaitu RM3,500 ke bawah, digesa supaya lebih bijak dalam mengurus kewangan masing-masing agar tidak dibebani hutang, seterusnya diisytihar bankrap.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman berkata pendedahan bahawa seramai 1,086 penjawat kerajaan diisytihar bankrap dianggap sebagai angka yang tinggi dan tidak sepatutnya berlaku.

"Apabila seorang penjawat awam diisytihar bankrap, dia akan ditamatkan perkhidmatan dan kesemua faedah termasuk pencen akan ditarik balik.

"Jadi kita nasihatkan kepada penjawat awam agar lihat dulu pendapatan bulanan dan kena berbelanja atas kebijaksanaan. Janganlah sampai menghuru-harakan keluarga apabila diisytihar bankrap nanti," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas perasmian Taklimat Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010, Taklimat Kebankrapan dan Taklimat Bantuan Guaman kepada ahli Cuepacs di Jabatan Perdana Menteri di sini Rabu oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong.

Omar berkata pada masa ini 80 peratus daripada penjawat awam mempunyai pelbagai jenis hutang, termasuk dari bank mahupun koperasi, dan ia dipercayai didorong oleh kebolehan mendapatkan pinjaman dengan mudah melalui status sebagai penjawat awam.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan pengisytiharan bankrap itu disebabkan penjawat awam menjadi penjamin kepada pihak lain yang tidak mampu melangsaikan pinjaman.

Justeru, beliau berkata taklimat pada hari ini diharap dapat memberi lebih penerangan dan kesedaran kepada penjawat awam mengenai kebankrapan agar perkara itu dapat dielakkan pada masa hadapan.

Daripada segi Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 pula, Omar berkata ia untuk memaklumkan penjawat awam bahawa terdapat saluran yang selamat untuk mereka memberi maklumat mengenai sebarang ketirisan dalam perkhidmatan awam.

Ia juga, katanya dijangka dapat mengurangkan sindrom 'surat layang' kerana selain melindungi identiti pelapor, pihak yang melapor juga boleh diambil tindakan sekiranya perkara yang dilapor didapati tidak benar.

Beliau berkata taklimat seperti itu juga akan diadakan di seluruh negara secara berperingkat mengikut zon agar kesemua pemimpin dalam Cuepacs dapat menyertainya dan seterusnya perkara memberi penerangan atau mengadakan seminar untuk memberi penjelasan kepada penjawat awam di bawah seliaan mereka pula.

-- BERNAMA

Setem Negeri -negeri

March 03, 2011 1 Comments
Yang ni aku publish je terus gambar setem-setem negeri lain seperti Johor dan Melaka, Kelantan, Terengganu dan Pahang serta Sabah, Sarawak,Kedah,Perlis dan Wilayah Persekutuan yang ada dalam simpanan aku..Sori le gambar tak clear..nak tengok jelas klik ja image tu..
Johor dan Melaka

Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan, Kedah dan Perlis..(tak banyak pun)..Putrajaya tak dak erk?
Ni Terengganu, Kelantan dan Pahang

Wednesday, March 02, 2011

Kesinambungan Melangkah Umur

March 02, 2011 5 Comments
Kenapa kesinambungan..apa yang sambung..alah ni entri semalam da..terlepas la tu..cer tengok SINI pe kesahnye..Ha tau dah kan,,,kesudahannya cam biasa, akan pergi makan-makan..makan apa makan di mana..jom tengok..

Bzday boy tersenyum gembira dan kekenyangan dek belanje oleh sang isteri..si boy Danish sampai nak gigit sudu..sj wt aksi gitu..action mau lebih..Si adik Darwisyah pelik ngan abang dia wat action macam2..Before keluar si Danish asyik tanya kita nak pegi mana..Ha ni kitorang gi makan kat mane?kat medan selera yang baru bukak tu..kat Presint 11..aku tak pernah lagi ke situ ni first time makan sini..memandangkan my husband still on duty, so pilih tempat yang dekat je..peh tu dia nak kene kembali kerja pulak..persekitaran sini ok..ada western, nasi arab,ala thai dan biasa2
Pilihan si jejaka..nasi goreng hailam..sedap dan mengenyangkan..kawan kata masakan yang ala2 gorengan kat sini memang sedap..yup..cer le pergi
Ini pula pilihan si isteri..western..dia lak yang lebih2 makan..grill chicken chop..sangat hot black pepper nya..fuhhh pedas..Anak2 pulak makan sesama..sambil aku beli french fries semangkuk..tu pun tak habis..susah benor nak makan
Air biasa2 saja..Milo untuk anak2..Jagung utk bzday boy..dan lemon tea for me