Friday, September 17, 2010

Pengalaman Bermain Di bendang

September 17, 2010 0 Comments
Baru2 ni aku berkesempatan beraya di Sabak Bernam dan Sungai Besar, Selangor..kat Sabak tu rumah mertua akak aku..and Sg.Besar lak rumah mak angkat kakak ipar aku..menariknye kat sini keindahan sawah padi..suasana kampung la..Kalau nampak sawah padi jaa...hmmm best, seronok, nyaman..lapang dada dan fikiran. Relaksss..Release tension masa keja.
kerja bendang tak sama macam dulu -dulu kalau buat 10 relong kita jaguh dah tu tapi lani dah jadi perkara biasa pasai semua guna mesin/jentera orang tua masih buat bendang, lani pi bendang buleh dengan kereta.
kat sini aku berkesempatan berkubang kat bendang...tapi bendangnye dah kering..dah kutip padinye..anak2 aku pun kemain suke bermain di sini..wlupun panas terik..dorang sanggup redah jugak..bebudak ape dikesahkan pns ke pe..janji hepi..peluang juga diambil utk menangkap ikan..antara ikan yang terdapat kat bendang ni..puyu,sepat dan haruan..mungkin ade lgai ikan lain (maaf kurang tahu)..ade yang mancing (mengelau)..ada yang pakai jaring (serkap) dan kelihatan jugak sorang pak cik tu menjala ikan..banyak jugak hasilnye....hhehe..kitorang just dptle 5 ekor ikan..kecil..jadile..dpt le ank aku bw lik msuk akuarium dia yg dh kekontgn tu..

Syawal di kampung

September 17, 2010 0 Comments
Tahun ni giliran aku beraya kat rumah husband di Kg.Changkat Perah, Batu Kurau, Taiping. Kitorang balik ari rabu malam..masa tu keadaan di highway PLUS masih lancar lagi...cume ms dah nak hampir Ipoh kenderaan mule jem sikit tp t'kawal..Alhamdulillah akhirnya sampai jugak ke kampung.. Macam biasa membakar lemang merupakan aktiviti wajib yang dilakukan di kampung husband aku..aku sebenarnya tak pandai pun bab2 ni..hehhe..makan sj tahu..mak and pak mertua kau memang terer wat lemang..tu dorg le yg prepare..anak sulungnye tu tolong bakor jer..
Pada hari raya pertama..salam bersalam menjadi adat di pagi raya..memohon kemaafan sesama insan..dah beraya bersama keluarga tiba lah masa ziarah menziarahi antara satu sama lain..Kesempatan beraya digunakan sepenuhnye..xdele raya sakan pun..just berkunjung ke rumah saudara mara terdekat sahaja..
Hari Ahad (raya ke-3) kitorang dah balik..lum lik KL..tapi singgah ke rumah my parents di Trolak..masa ni memang jem giler..dkt 2 jam sangkut kt area taiping lg..dr tol bukit merh-bkt gntg..yang tak bestnye..ade jugak pemandu yg degil,suke ikut lorong kecemasan..aku sempat gak amik gambar (sori xdapat nak upload gambor)..ade gk saja je aku acah2 camera kt kete belakang yang nak masuk lorong emergency tp x jadi..may b dia takut kot sebab nampak aku flash camera kat dia..hahah..macam2 la kernah pemandu ni..Last kitorang keluar tol kuale kangsor..ikut jln lame..nsib le agk smooth ckit pergerakannya...then kitorang berhenti rehat kat Ipoh..beraya di rumah saudara husbandku..dh tengah malam pun..setelah berehat and makan2 perjalnn diteruskan hingga ke Sungkai..walaupun masih banyak kenderaan tetapi syukur le tak jem lagi..klu dak mau sok pg sampai kot..hehehe
Hari berikutnya (Isnin) kitorang meneruskan lagi edisi beraya di Sabak Bernam dan Sungai Besar,Selangor..dan seterusnya pulang ke Putrajaya. esoknye dah mula kerja..aduhhh sungguh malas masa tu..still in mood raya..staff lain masaih ramai yang bercuti..memang sunyi le ofis ni...
Anyway, masih belum terlambat untuk aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua kengkawan dan sesape je yang mnejenguk blog ini..MAAF ZAHIR & BATIN jika ade kekurangan dan kesilapan yang disengajakan mahupun tidak sengaja..Raya sebulan kan..jemputle datang ke rumah ye kwn2..