Wednesday, July 28, 2010

Cuci Minda Anak @ Pusat Sains Negara

July 28, 2010 0 Comments
Di kesempatan cuti Sabtu dan Ahad yang ada kekadang tak tahu nak ke mana arah hendak ditujui..sian kat anak-anak..time ni le pun nak spend masa ngan mak bapak kan..so,aku plan la gi Pusat Sains Negara.Ni 2nd time aku gi.Before ni dah gi tapi bawak anak aku yang sulung tu ja..tu pun tak explore abis dalam tu..so,kali ini aku bawa lagi si Danish tu ngan adik dia Eisya..ade gak faedahnye kt minda dorang ni bile kite mule dedahkan alam sain ni..biar dorang mengenal and belajar sesuatu yang baharu..manu tahu akan muncul minat dalam diri dorang suatu hari nanti untuk bergelar angkasawan ke..saintis ke.. Pusat Sains Negara (PSN) ni merupakan rangkaian yang berada di bawah MOSTI dan terletak di Bukit Kiara, Kuala Lumpur,merupakan mercu tanda kebangsaan yang mempunyai rekabentuk bangunan yang unik menyerupai sebuah kon yang terpotong kemuncaknya dan ditutupi dengan sebuah kubah geodesik.Nak masuk free of charge.Sebelum ni kena bayor sekarang FOC. Pelbagai bahan pameran menarik direka dan dipamerkan.Ianya ditempatkan di galeri yang berbagai tema di mana galeri-galeri tersebut dikategorikan kepada dua kumpulan iaitu Sains Asas dan Teknologi. Konsep keseluruhan Pusat ini adalah untuk menghubungkan sains dengan nilai-nilai agama dan alam sekitar, seterusnya mengaitkan sains dengan semua aspek kehidupan, pengetahuan dan penggunaannya di dalam kehidupan seharian. Berikut adalah gambar-gambar sekitar pameran yang ada..utk makluman terdapat renovation sedang dilakukan masa ni..so ade yang ditutup la.. Pertunjukan Sains..Kemudahan untuk anak2 bermain..Little Explorers.. Anak-anak belajar muzik (gelombang bunyi), mengenal warna dan melihat imej Akuarium..Alamilah pengalaman berjalan melalui terowong akuarium dan melihat kepelbagaian ikan air tawar tropika Dunia Era Hadapan dan Laluan ke alam sains..fahami prinsip-prinsip asas sains dan mengembara merentasi dunia makro dan mikro dalam bidang biologi,fizik, kimia dan astronomi.... Galeri Alam Mesin Pintar..kefahaman tentang bagaimana komputer, telekomunikasi dan robot dapat membantu memudahkan hidup manusia

Wednesday, July 14, 2010

Limpahan Cahaya di I-City

July 14, 2010 0 Comments
Baru-baru ni kitorang meluangkan sedikit masa berkunjung ke I-City, Shah Alam.I-City or I-City Selangor (formerly Sumur City) is a new townships in Klang Valley region, Selangor, Malaysia. Ianya terletak di Section 7 in Sungai Rasau di antara Bandar Baru Klang, Klang and Shah Alam. I-City mudah dihubungi melalui Federal Highway. Salah satu cara i-City create awareness pasal kewujudan mereka adalah dengan menganjurkan pelbagai sambutan sempena perayaan-perayaan di Malaysia dan juga dengan membina perhiasan lampu-lampu di seluruh bangunan-bangunan yang dah siap di sana. Sambutan Christmas, New Year and the latest Chinese New Year. Nak masuk kene bayar parking RM2..masa aku pegi malam tu memamg ramai le pengunjung yang datang..tambahan waktu tu cuti sekolah..mungkin itulah peluang yang mereka ambil utk bersiar2..menikmati cahaya malam...heheh.. Kalu tengok gambar2 kat bawah ni mungkin tak berapa clear ke kan..so jgn lepaskan peluang nikmati sendiri keindahan panorama malam dengan cahaya LED dan kecanggihan teknologinya..

Monday, July 12, 2010

Putrajaya Flower & Garden Festival 2010

July 12, 2010 0 Comments
Date: 10th - 18th July 2010
Venue: Waterfront, Precint 2,Putrajaya
Theme: Tropical Splendour
Opening Hours: 9am – 10pm (Monday-Thursday)
9am – 12midnight (Friday-Sunday)
Admission : Free
gambar sebelah kiri ni menunjukkan perkataan FLORIA menggunakan kulit kerang. Penyertaan pameran hasil seni taman ini melibatkan IPT, sekolah, swasta,NGO dan badan-badan kerajaan. Ini adalah antara pameran yang dihasilakn oleh pihak UiTM.Menggunakan botol sebagai barang terbuang yang boleh digunapakai dlam menghasilkan halaman yang unik tetapi cantik. Pameran oleh UPM yang bertemakan 'Memoir of P.Ramlee" Terdapat juga jualan barangan landskap, pertanian,bunga,pasu dan lain-lain. Bagi yang ingin menyertai aktiviti lain terdapat juga permainan air seperti Water Ball, Paddle Boat, Cruise mengelilingi tasik dan Perahu. Lain-lain gambar sekitar pesta Floria:

Sepanyol juara Piala Dunia 2010

July 12, 2010 0 Comments
PEMAIN Sepanyol meraikan kejayaan menjulang trofi Piala Dunia 2010 FIFA mengalahkan Belanda di peringkat akhir di Stadium Soccer City, Johannesburg, awal pagi ini. - Foto AFP Sepanyol menjuarai Piala Dunia FIFA 2010 selepas menewaskan Belanda 1-0 pada perlawanan akhir di Soccer City. Gol kemenangan juara Eropah itu dijaringkan Andres Iniesta pada minit ke-116

Sunday, July 11, 2010

Piala Dunia..Juara nya..??

July 11, 2010 0 Comments
Netherlandsvs.Spain-12 Jul 2:30am (Malaysia (Kuching)). Pilihan saya Spain kot...heheh Ramalan unik sebelum ni: Paul the octopus yang pandai meramal keputusan piala dunia melibatkan negara German telah meramalkan bahawa pasukan Spain akan berjaya menundukkan German di dalam pertemuan peringkat separuh akhir awal pagi esok. Menurut jurucakap Sea Life Aquarium's Daniel Fey, Paul telah memilih kotak makanan yang dilabel dengan bendera Spain berbanding kotak yang dilabel bendera German. Sebelum ini Paul telah berjaya membuat ramalan yang tepat apabila memilih pasukan German menang ke atas England dan Argentina. Satu-satunya ramalan Paul yang tersasar ialah apabila Paul memilih German menjuarai kejohanan Euro pada tahun 2008. Tidak kurang juga hebatnya ramalan "Mani Si Nuri" yang saling berlawan ramalan dengan si sotong. Sotong kata Sepanyol, Nuri kata belanda. Belum pun habis kisah sotong dan nuri, seokor lagi haiwan muncul membuat ramalan keputusan perlawanan akhir Pila Dunia. kali ini "Katak si Puru" pula membuat kejutan apabila membuat telahan pasukan sepanyol dan belanda akan berakhir dengan kemenangan berpihak pada Sepanyol, menang menerusi penentuan Penalti. Ramalan dilakukan guna tempurung kelapa. AWAS!Meramal adalah amalan syirik.

Friday, July 09, 2010

Piala Dunia:Si Tampan Dan Si Hodoh

July 09, 2010 2 Comments
Hangatnya Piala Dunia ni..sampaikan peminat dr seluruh dunia pun boleh buat perbandingan antara pemain-pemain setiap pasukan.Odrang tengok bola ke tngok muke nie..Mengikut laman web temu janji www.BeautifulPeople.com, yang mendakwa ia merupakan komuniti "orang paling menarik" terbesar dalam dunia siber dengan keanggotaan terhad, berkata setakat ini lebih 200,000 anggota telah mengundi.Wah..sambutan yang baik.Mari kita tengok sape yang kena! Pemain paling tampan Piala Dunia 2010 (mengikut tahap ketampanan) 1) Fabio Cannavaro, Itali 2) Fernando Torres, Sepanyol 3) David Villa, Sepanyol 4) Landon Donovan, USA 5) Thierry Henry, Perancis 6) Edinson Cavani, Uruguay 7) Kaka, Brazil 8) Cristiano Ronaldo, Portugal 9) Didier Drogba, Ivory Coast 10) Keisuke Honda, Jepun 11) David James, England Pemain paling hodoh Piala Dunia 2010 1) Wayne Rooney, England 2) Franck Ribery, Perancis 3) Carlos Tevez, Argentina 4) Vladimir Stojkovic, Serbia 5) Benjamin Huggel, Switzerland 6) Zdenko Strba, Slovakia 7) Rafik Saifi, Algeria 8) Scott Chipperfield, Australia 9) John Terry, England 10) Ryan Nelson, New Zealand 11) Daniel Agger, Denmark - BERNAMA