Monday, June 28, 2010

Beriadah Di Hujung Minggu

June 28, 2010 0 Comments
Pagi Ahad baru ni kami sekaluarga bersiar-siar menikmati bayu laut kat Pantai Kelanang, Banting...masa sampai kat sane air surut lagi..ade masa tertentu air pasang ni..so just melihat panorama sekitar pantai sajalah..nak mandi better gi Bagan Lalang tak pun PD ja..hehhee..kalu dari Putrajaya ni xdelah jauh mane pun..lebih kurang 40 minit je leh sampai..Antara Pantai terdekat lain ialah Pantai Morib,Bagan Lalang dan PD(sekadar menyebut beberapa pantai) Petangnya..ke Putrajaya Shangri-La beriadah..main badminton and bola dengan anak-anak..time begini lah nak luangkan masa pun..aktiviti yang sihat untuk sekeluarga.. Menarik di Shangri La ni..kita boleh melihat Putrajaya dengan menggunakan teropong yang disediakan ..alah yang cam ala2 kat KL Tower tu..tapi kat sini ade 2 buah je..kedudukan Shangri La di atas bukit ni menampakkan lagi wajah Putrajaya yang cantik ni..heheh.. Kelihatan juga Plaza Mercu Tanda yang berbentuk ala2 Tengkolok ja ha..cantik tak..Putrajaya Landmark ialah mercu tanda pertama di Putrajaya di mana tapak pusat pentadbiran pusat ditubuhkan di sini di pada 1995. Ia terletak dalam Putra Perdana Park. Putrajaya Landmark melambangkan permulaan-permulaan Putrajaya with its time capsule structure. Reka bentuknya ialah satu gabungan satu tema berteknologi tinggi dan penggunaan kontemporari dan motif-motif tradisional. Ianya dikelilingi oleh landskap pokok-pokok dan pancaran-pancaran air. So, lepas ni boleh le bawa family beriadah atau bersukan. Selain menjaga kesihatan ianya dapat mengeratkan lagi hubungan sesama famili.Jangan lupa baca entri seterusnya ..Energy Tips..dan selamat beramal.
June 28, 2010 0 Comments
Suria FM - Muzik Terbaik 90an Dan Terbaru... membawa anda ke sebuah fenomena KEMUNCAK yang tidak akan anda lupakan... Buat julung kalinya, kami membawakan "90an Dan Terbaru"... bergabung di atas satu pentas. Saksikan persembahan hebat Slam, Hattan, Jinbara, Bumiputera Rockers, Aizat, Black Mentor, Akim, Mawi, Anuar Zain dan ramai lagi... Pastikan anda terus mendengar Suria FM mulai minggu hadapan untuk mengenali artis-artis 'Otai' dan 'Terbaru' dengan lebih intim lagi. Hanya untuk Konsert Kemuncak Suria FM, Muzik Terbaik 90an Dan Terbaru.... Jgn lupa datang ya..24 Julai 2010 (Sabtu),Putrajaya.

Tolong sebarkan email ini di blog/mel anda

June 28, 2010 0 Comments
Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat. Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar. Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu. Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong. Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat. Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan. 2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang. Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen. Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen. Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak. Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan. Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian. Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya. Solat Hajat 1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala. 2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x. 3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan. Ayat Kursi Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim. Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah. Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut. Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU. Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha. Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan. Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat. Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin. petikan dr:resepirahsiaku

Thursday, June 24, 2010

CUEPACS mahu 2 bulan bonus

June 24, 2010 0 Comments
MELAKA: Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) meminta kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus dua bulan gaji kepada penjawat awam menerusi Bajet 2011, yang bakal dibentangkan pada Oktober ini. Presidennya, Omar Osman, berkata permohonan untuk kira-kira 1.2 juta penjawat awam di seluruh negara itu sudah pun dibuat oleh kesatuan berkenaan kepada kerajaan tahun lalu, namun ia ditangguhkan berikutan masalah kegawatan ekonomi. “Berdasarkan perkembangan semasa, keadaan ekonomi negara kini sudah pun kembali pulih. Jadi, saya berpendapat seluruh penjawat awam di negara ini amat berharap kerajaan dapat memberi berita baik kepada mereka menerusi pemberian bonus dua bulan gaji. “Ini penting kerana pemberian bonus berkenaan secara tidak langsung akan menjadi motivasi kepada penjawat awam dalam menghadapi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10),” katanya. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ceramah pada forum anjuran Persatuan Pegawai Akademik Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeMASA) di Durian Tunggal, dekat sini, semalam. Hadir sama, Presiden UTeMASA, Prof Madya Dr Raja Roslan Raja Abdul Rahman dan Penasihat Khas Menteri Pengajian Tinggi, Prof Dr Raduan Che Rose. Omar berkata, CUEPACS juga akan mengemukakan cadangan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berhubung kedudukan Peperiksaan Tahap Kecekapan (PTK), sama ada perlu diteruskan atau digantikan dengan sistem lain dalam RMKe-10. Beliau berkata, satu kertas kerja mengenai peperiksaan itu akan dibentangkan pada prakonvesyen CUEPACS di Kuala Lumpur pada 17 dan 18 Julai ini. Omar turut mengesahkan CUEPACS memohon kepada kerajaan supaya menaikkan bantuan kewangan menguruskan jenazah penjawat awam daripada RM1,000 kepada RM3,000 pada bajet akan datang. BH-2010/06/24

Tuesday, June 22, 2010

Penjara Pudu Dalam Kenangan

June 22, 2010 2 Comments
Detik 10 malam tadi (21.6.2010), tembok Penjara Pudu yang berusia 100 tahun,setinggi 4.5 meter dan sepanjang 394 meter telah dirobohkan.Penjara Pudu atau dahulunya dikenali sebagai Pudu Goal terletak di Jalan Hang Tuah mula dibina pada tahun 1891 di atas tanah seluas 10 hektar. Kedudukannya dalam kawasan segi tiga emas Bukit Bintang dan kesesakan arus lalu lintas terutamanya di Jalan Pudu menyebabkan bangunan penjara ini tidak lagi dapat dipertahankan dan terpaksa akur pada arus pembangunan.Harga sebuah sejarah dihapuskan demi sebuah pembangunan. Generasi akan datang tidak akan kenal lagi penjara pudu sebagaimana mereka dapat mengenali peninggalan lain generasi terdahulu. Penjara berusia lebih seratus tahun ini pernah mencatat sejarah hitam yang tersendiri iaitu pada tahun 1985, berlaku penawanan dua orang awam, iaitu Dr. Radzi Jaafar dan Dr. Abdul Aziz Abdul Majid oleh enam orang banduan reman yang diketuai oleh Jimmy Chuah. Penawanan berakhir selepas enam hari setelah banduan menyerah diri. Penjara yang banyak menceritakan kisah suka duka kepada jabatan ini telah mencatat rekod kerana muralnya yang menghadap Jalan Pudu dan Jalan Hang Tuah merupakan mural terpanjang di dunia iaitu sepanjang 384 meter dan tinggi 4.5 meter telah dilukis oleh banduan dengan menggunakan 2,000 liter cat.Namun kini sudah tidak bererti lagi. Seumpama fenomena pula sekarang ni semua benda nak di'hilangkan'.Pembangunan yang difokuskan tak sepatutnya mengabaikan nilai wariian yang ada. Apa salahnya dikekalkan sebagai bahan sejarah.Parlimen, Istana Negara, Pudu, Kg.Baru.........Apa lagi yang nak dibanggakan!Nilai komersial lebih besar dari nilai sejarah..!

Monday, June 21, 2010

Pesta Buku Negeri Selangor

June 21, 2010 0 Comments
Tarikh : 25 Jun 2010 hingga 5 Julai 2010
Masa : 9 Pagi-10 Malam
Lokasi : Kompleks PKNS Shah Alam.

Kerajaan Negeri Selangor melalui Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan dan Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) akan menganjurkan PESTA BUKU SELANGOR 2010.


Ia merupakan program tahunan dan pelaksanaan Pesta Buku ini adalah dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Selangor (JPS), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Selangor (BTP), Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Selangor FM, PTS Millennia, Karangkraf, Sinar Harian, Selangor fm, Pihak Berkuasa Tempatan, Jabatan-Jabatan Kerajaan Negeri, Persekutuan, Swasta, NGO dan pihak Media.

Friday, June 11, 2010

Pesta Sukan BAC

June 11, 2010 0 Comments
Bermula bulan Mei hingga Jun (sekarang dan dah nak abis pun)..ofis aku menganjurkan aktiviti sukan khas utk warga Bhgn.Analisa Cukai..persaingan meliputi dua kumpulan sahaja iaitu Kumpulan A yang diberi nama Star Tax dan group B bergelar Black Hawk.
Logo-logo bagi setiap kumpulan pun ada beb..caya lah creator BAC FB..canggih sungguh idea kamu..
Aku dah tentu le duduk dalam group yang berpangkal nama aku B (Baiti..hhehhe)..sekadar nama je..aku bukan nye joint pun..wat malu je..bagi nama je tp tak main..bukan tak nak main..kalu boleh nak je masuk badminton (favourite game aku..huru B gak)..tapi disebabkan masalah tertentu yg tak boleh dielakkan maka terkubur le impian tu..game2 lain cam bola jaring and bola tampar aku kureng sikit..sejak zaman sekolah rendah lagi aku tak minat ngan game tu..serabut nak rebut2 bola ni..heeee..Insya'allah next time kalu ada peluang aku joint le..bagi mantop sket stamina tu..baru tak pancit time game..hehhe..kne start gi Gym la peh ni.. Bebalik pada aktiviti sukan ni..antara game yang dipertandingkan ialah Badminton, Bola Jaring, Bola Tampar, Futsal, Carom, Dart dan Congkak.
Perlawanan badminton yang telah diadakan pada 5.6.2010 di Gelanggang badminton blok Utara, Kem.Kewangan. StarTax menang.
Carom: Dijuarai oleh StarTax..lokasi Bilik Kelab BAC, tingkat 7.

Perlawanan bola jaring yang bertempat di Taman Pancarona, Putrajaya. Pemenangnya StarTax.

Dart : StarTax menang jugak..lokasi Aras 8,Kem.Kewangan.
Berdasarkan catatan digambar-gambar di atas, wat masa ni adalah diketahui bahawa group A..StarTax telah mendahului..just tinggal satu game je lagi yang belum selesai iaitu Congkak. Group B hanya mengungguli Futsal dan bola tampar (maaf tiada gambar dapat dipaparkan). Nampaknya peluang untuk mereka amat cerah untuk bergelar Juara..Naib Juara dah tentu le group B..Black Hawk..dua group tu jer yang adenya pun..
Buat pemain-pemain semua yang menjayakan aktiviti ini tahniah diucapkan..majulah BAC utk sukan..Tahniah juga buat Juara..tahun depan may be Black Hawk pulak..Insya'allah.

Awas - Panggilan Misteri Kad Kredit Untuk Menipu

June 11, 2010 0 Comments
Ini merupakan petikan dari e-mel yang diterima tanpa diubah. Ianya sekadar perkongsian maklumat untuk tujuankeselamatan bersama. Seorang rakan dengan nada cemas, menelefon saya meminta bantuan masalah yang dihadapinya.Semuanya gara-gara kad kredit...Begini kesnya: Rakan ini mempunyai kad kredit yang dikeluarkan oleh Bank A dengan had kredit kurang dari RM10,000.Pada suatu hari, dia menerima panggilan telefon dari seseorang yang saya kategorikan sebagai penjenayah. Penjenayah 1 - Encik, saya dari Bank B, ingin meminta pengesahan mengenai pembelian barangan menggunakan kad kredit encik ini. Rakan - Pembelian barang? Saya tidak membeli apa-apa barang. Kad kredit ada pada saya. Penjenayah 1- Kami sedang menunggu kelulusan encik untuk 'approve' penggunaan kad kredit ini. Had limit encik sudah melebihi, sebab itu kami menelefon untuk kepastian. Rakan - Apa yang saya beli? Saya tidak pernah ada kad kredit dari Bank B. Penjenayah 1 - Maaf, tapi kad kredit encik ini 'Gold Card', had limit dah melebihi RM20,000. Baru tadi ada satu lagi transaksi RM5000. Itu dah diluluskan. Rakan - Macamana boleh berlaku ? Di mana transaksi itu berlaku? Penjenayah 1- Di KLIA. Kalau macam tu, kad kredit encik mungkin telah dipalsukan. Kami perlukan maklumat lanjut untuk membantu encik. Rakan - Saya kena buat laporan polis dan Bank Negara.Ada orang salahgunakan maklumat diri saya. Penjenayah 1- Ok, encik jangan bimbang. Saya akan sambungkan encik dengan pegawai di Bank Negara untuk membantu encik. Panggilan diletakkan dalam 'on-hold' dan beberapa saat kemudian, kedengaran satu suara. Penjenayah 2 - Saya Penjenayah 2 dari Bank Negara. Ok, encik jangan risau. Kami akan pantau keadaan ini, tetapi encik jangan buat apa-apa laporan polis lagi. Tunggu dalam tempoh 3 hari. Rakan - Kenapa tak boleh buat laporan polis? Penjenayah 2 - Oh, itu prosedur kami, kerana kami tidak mahu penjenayah lari atau tahu dia sedang dikesan. Untuk itu, kami perlukan butiran encik seperti nama penuh, alamat, maklumat kad kredit dan butiran lain. Oleh kerana cemas, panik dan risau, maka tanpa teragak-agak, rakan itu memberikan butiran seperti yang diminta. Maka bocorlah berbagai maklumat yang tak sepatutnya kepada orang yang tak dikenali. Sebaik menceritakan keadaan itu kepada saya, saya meminta dia melaporkan kepada polis kerana panggilan itu adalah penipuan semata-mata untuk mendapatkan maklumat untuk mereka palsukan kad kreditnya atau tujuan lain. Panduan : 1. Panggilan kononnya dari bank untuk meminta kepastian penggunaan kad kredit itu sendiri sudah terang-terang penipuan. Lojiknya ialah - pernahkah ketika anda gunakan kad kredit, tiba-tiba pihak bank telefon anda sendiri untuk mengesahkannya sedangkan anda tiadapun kad kredit dari Bank B itu. 2. Taktik penjenayah bahawa kad anda konon telah dipalsukan, berjaya membuatkan anda panik dan seolah-olah menyerah diri kepada Bank untuk membantu. 3. Begitu mudah Bank menyambungkan panggilan ke Bank Negara adalah merupakan satu lawak jenaka yang sepatutnya anda telah menyedari anda sedang ditipu. 4. Tempoh 3 hari supaya tidak membuat laporan polis, adalah juga lawak yang sepatutnya anda ambil serius. Sebenarnya, dalam tempoh 3 hari itulah akaun anda akan dikerjakan mereka. 5. Taktik ini sama seperti email scam , cuma bezanya, ia menggunakan telefon. 6.Menurut rakan saya, dia baru sahaja mendaftarkan nombor telefon barunya tidak sampai sebulan dengan sebuah syarikat telco, dan tiada siapa yang tahu nombor telefon itu. Dia pelik, bagaimana 'Bank' tahu nombor telefon itu sedangkan dia tidak pernah catat atau hebahkan nombor itu kepada sesiapa atau mana-mana pihak. 7. Anda tidak akan dapat menghubungi nombor yang membuat panggilan ke telefon bimbit anda kerana penjenayah menggunaakan 'private number' atau nombor yang tidak akan dapat anda dail semula. e-mel:-- p/s -fwd la kat rakan2 yg guna Kredit card gak.. unfortunately. this info come very late huu

Thursday, June 10, 2010

Goodyear International Drift Series 2010

June 10, 2010 0 Comments
Tentative Program With approximately 40 local and international drifters to make their way to the packed event, spectators can expect a high-octane experience as participants take to the course two-at-at-time, often only inches apart featuring nail-biting power slides along a series of tight corners as powerful engines roar and tyre slide with skilled precision.
The Goodyear International Drift Series will adopt Formula Drift rules and regulations, and judging for the opening leg will be supervised by Formula Drift USA judge, Andy Yen, along with three other judges from Malaysia, Singapore and Thailand.
Team Goodyear Malaysia will be also be participating in the event, represented by Ariff Johanis Ahmad, Michael Gan, Hanizam bin Hamzah and Azrina Jane Abdullah. New Zealand drifter - Daniel “Fanga Dan” Woolhouse will also be competing.

1 MALAYSIA INTERNATIONAL DRAGON BOAT FESTIVAL 2010, PUTRAJAYA

June 10, 2010 0 Comments

DATE : 18th - 20th JUNE 2010

VENUE : PUTRAJAYA WATER SPORTS COMPLEX, PRECINCT 6, PUTRAJAYA

2010 marks the 2nd year of the International Dragon Boat Festival ( 1MALAYSIA INTERNATIONAL DRAGON BOAT FESTIVAL, PUTRAJAYA 2010- 1MIDBF). which has become one of the most important and prestigious Dragon Boat event in ASEAN region. The event is an exceptional tool for generating worldwide interest and coverage for the country.


Objectives:

The 1Malaysia International Dragon Boat Festival 2010 as a national sport and tourism promotion event is designed to:
  • Combine the beautiful scenery and landscape of Putrajaya with a leading edge water sport to...
  • Create cutting-edge images of a compelling country and corporations, well planned government administration centre that...
  • Generate worldwide marketing and business opportunities for Malaysia, Title Sponsor, and Associated Entities;
  • Support Malaysian Dragon Boat Athletes while promoting multiracial fellowship; and
  • Establish traditions that will amplify Malaysia’s already-growing global presence in business, sport and culture and to make Putrajaya, Malaysia as the center hub of the dragon boat race in the Asia Region.
  • Promote the acceptance of 1Malaysia Concept and further strengthen unity to ensure stability towards achieving progress and development for the people and country.
  • Put the Malaysian flagship on other countries when the festival expands to other circuits around the world.
  • Develop teambuilding for National & International corporations that emphasize discipline, diligence and cooperation.

Wednesday, June 09, 2010

28 Sudah.....

June 09, 2010 0 Comments
Hari ni genap le usiaku yg ke-28tahun..oh dah msuk ke alam dewasa rupanya..terase diri ni dok remaja lg (perangai le)..diam tak diam dah pn kahwin n dikurniakan seorang putera and seorang puteri..hehhe..cam tak caya pulak..bilo la nak jadi mature nya.. inilah hadiah yang aku terima frame gambar-ofis aku kasi masa sambutan bzday utk warga BAC ( bhgn.analisa cukai)..xtvt wajib Kelab BAC ni.. kad undangan pengganti diri..hehhe..pemberian BAC
Sejambak bunga..seharum kasi..pemberian My Husband..
Ari ni aku sempat lunch date with my husband..xde le pegi makan class2 sangat pn..just gi lunch kat Taman Warisan kat Putrajaya ni ja..pada aku yang penting spend time lunch together ni pun dah ok..bukan selalu pn dapart lunch same2...and one thing yg aku tak boleh lupe..suprise flower from my husband..oh no..!!tersipu-sipu aku dibuatnya...hampeh..patut le aku tunggu kemain lama gi oder airnye..nak marahpun ade td masa dia bw air..lambat benor..then dia gi amik sudu and garpu lak..sama gak lame bnor..aku ternampak ler si husband ni entah nak pegi mane pulaknye tu..padahal oder air n tmpt mik sudu tu bukn jauh pn...pelik jer..patut aku dok tinjau-tinjau tengok takde batang hidung nya..rupe-rupenye dia semapt gi kedai bunga..ooo..senyap-senyap ye..hilang tensyen aku menunggu tadi bila dia datang bawakan sejambak bunga...ishhh...ishhh..malu pulak nak bawa bunga ni..malu tapi mahu..susah-susah je..ape pun tq a lot my dear sbb bg bunge and baju kurung tu (tmbh lg koleksi baju aku)hehehhe....sori, gambar baju tak dapat upload..tak sempat snap..
Pantasnya masa berlalu..bak lirik dalam lagu Tua Mengejar nyanyian Fauziah Latiff ni..harapan aku moga tahun ini dan mendatangkan akan memberi 1000 harapan dan ketenangan..
Ingatkah semua
Hari tua pasti menjelma
Detik waktu yang laju
Pantasnya tak akan menunggu
Begitu usia
Makin hari makin meninggi
Siang malam berganti
Yang pergi tak berulang sekali lagi
Begitu cepat putaran masa
Terkadang tanpa pun kita sedar
Siapa yang lebih bersedia
Dialah yang selesa
Tua mengejar
Pasti tiba masanya
Kau merasa
Hidup tak segagah
Waktu remaja
Di mana tenaga Menyala-nyala
Di hari tua Makin terpadam semua
Tua mengejar di mana kau berada
Tak berbeza semua kan merasa
Itu hakikat tak bisa hindari
Walau seinci bersihkan diri
Sebelum terlewat nanti
Hey kawan semua
Aku cuma memberi pesan
Andai cukup bekalan
Tak mungkin kita kehausan
Usahlah menunggu
Uban memutih di rambutmu
Cepat-cepat berilmu
Semoga tak menuju di jalan buntu

Azam mendidik anak

June 09, 2010 0 Comments
Apa kata tahun ini anda mencari resolusi baru untuk menjadi ibu bapa yang lebih efektif?

"BELAJARLAH memahami setiap tindakan anak kerana dengan cara inilah anda menggalakkan komunikasi yang lebih baik."

KITA sering mendengar resolusi tahun baru kebanyakan orang adalah untuk berhenti merokok, lebihkan senaman atau mengubah tabiat pemakanan. Apa kata tahun ini anda mencari resolusi baru untuk menjadi ibu bapa yang lebih efektif?

Mungkinkah terdapat teknik mendidik anak yang perlu anda tukar? Ataupun terdapat tabiat anak anda yang perlu diubah?

Berikut adalah sesetengah resolusi mendidik anak yang mungkin boleh dipertimbangkan.

Jadikan contoh

Kebanyakan ibu bapa tidak sedar akan pengaruh mereka terhadap anak-anak.

Anak biasanya cenderung terpengaruh dengan tabiat merokok, pengamalan diet yang tidak sihat, tidak memakai topi keledar dan sebagainya jika salah seorang daripada ibu bapa mempunyai tabiat buruk.

Ibu bapa perlu menjadi model yang baik sama ada dari segi tingkah laku mahupun kaedah pengurusan emosi.

Mendisiplinkan anak

Belajar mendisiplinkan anak secara efektif amat mustahak. Mendidik mereka kaedah bertindak balas dan mengurangkan tingkah laku yang buruk adalah salah satu contohnya.

Disiplin dan hukuman bukan perkara yang sama. Jika anda berdepan dengan masalah mendisiplinkan anak, maka jangan segan mendapatkan bantuan. Setiap kanak-kanak adalah berbeza. Teknik didikan tertentu tidak semestinya boleh diaplikasikan untuk semua anak.

Didikan adalah sebahagian besar daripada disiplin. Jika anak melenting, mengehadkannya daripada menikmati pelbagai keistimewaan mungkin satu tindakan yang wajar.

Tetapi, si anak tidak mungkin belajar atau tahu apa yang betul sehinggalah anda menunjukkan kepadanya. Luangkan masa untuk menerangkan perilaku yang betul kepada anak.

Memahami anak

Adakah anda memahami perkara yang dilakukan oleh anak? Mengapa anak kecil memandang anda dan sejurus selepas itu memukul abangnya atau melontarkan sesuatu ke atas lantai? Tidakkah dia tahu itu sesuatu yang salah?

Dia mungkin tahu tetapi tidak bermakna apa yang dilakukan itu jahat. Sebaliknya, kebanyakan kanak-kanak berada dalam kedudukan menerokai had mereka. Inilah satu proses normal dan merupakan sebahagian daripada perkembangan semula jadi. Jika anda berusaha memahami rasional anak, boleh jadi kemarahan dan reaksi anda tidaklah seteruk yang disangkakan.

Sebahagian besar ibu bapa telah mengukuhkan perilaku buruk anak tanpa disedari. Keadaan ini boleh berlaku apabila anak disalurkan dengan pelbagai perhatian negatif dan tidak konsisten. Sekiranya anda masih tidak dapat memahami mengapa anak bertindak sedemikian, maka ini mungkin bermakna teknik mendisiplinkan anak anda itu tidak berkesan.

Pemakanan sihat

Dewasa ini kebanyakan ibu bapa dilihat cenderung memanjakan anak. Malah, mereka juga terlupa meminta anak membasuh pinggan mangkuk setiap kali selepas makan. Sepatutnya, anak perlu belajar menghabiskan makanan agar tidak meninggalkan separuh daripada sajian tersebut di dalam pinggan.

Jika anda sentiasa membiarkan lebihan makanan berada dalam pinggan secara konsisten, tabiat ini akan terbawa-bawa sehingga ke alam dewasa. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda mungkin boleh memberikan hidangan kecil kepada anak bagi melatihnya menghabiskan semua makanan. Sediakan juga pilihan makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayuran, daging dan produk tenusu rendah lemak. Hadkan pengambilan minuman bersoda, tinggi gula dan makanan kaya lemak dalam diet pemakanan anak anda.


"GALAKKAN anak aktif dalam aktiviti fizikal bagi mengelakkan risiko menjadi obes."

Aktiviti fizikal

Bilangan kanak-kanak dan anak remaja yang obes kian bertambah. Menghabiskan masa berjam-jam di depan televisyen, bermain permainan video dan komputer adalah antara puncanya. Jadi, selain pengamalan diet yang seimbang, pastikan anak diberi masa untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal secara kerap untuk kekal sihat dan cergas.

Berkomunikasi secara efektif

Adakah anda tahu bagaimana berinteraksi dengan anak? Apakah yang akan anda lakukan apabila anak bermasalah? Belajar berkomunikasi dengan anak jelas merupakan satu kemahiran penting.

Sebenarnya terdapat banyak perkara yang boleh dibincangkan bersama anak. Misalnya, pendidikan seks, bahaya merokok dan penyalahgunaan dadah serta alkohol.

Sentiasa bersedia

Apakah yang akan anda lakukan pada kali pertama berdepan dengan masalah didikan anak yang spesifik? Misalnya, ketika anak bercakap bohong, mencuri atau ponteng sekolah? Anda mungkin tidak bersedia untuk setiap situasi tetapi perancangan awal mungkin dapat membantu.
Membuat perancangan awal juga boleh membantu anda berdepan dengan anak-anak yang sukar dikawal.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web http://pediatrics. about.com.

-kosmo_famili

Tuesday, June 01, 2010

Al Kisah Buaya Di Pantai PD & Melaka

June 01, 2010 0 Comments
Camnor nak g mandi manda kat laut neh...dah rasa safety tu takde..bulan Februari yang lalu berkesempatan la jugak ke PD...pantai Teluk Kemang. Meriah lagi dengan kehadiran ramai pengunjung. So far Alhamdulillah masa tu takda apa2 yang berlaku..nampak cool je lagi..Ape sebab ek tetiba ja buaya ni dah berminat kat air masin..Apekah disebabkan habitat buaya ni diceroboh oleh aktiviti pembangunan atau sebaliknya..Fenomena ini pastinya memberi kesan negatif dari segi pelancongan. Melaka pulak terlibat dengan SUKMA..ha siap wat doa selamat lagi tu Berikut beberapa cerita berkaitan dengan isu buaya: Penduduk bimbang reptilia muncul di pantai Teluk Gong, Pengkalan Balak http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_NegeriSembilan_Gemparbuaya/Article/index_html BUAYA berukuran 3.5 meter panjang muncul di kawasan pantai Teluk Gong, Pengkalan Balak. Crocs fear at Tanjung Tuan http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/2/16/nation/3275986&sec=nation Perhilitan nafi ada buaya di Port Dickson http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0118&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm MB: Bukan buaya, haiwan gigit pengunjung PD http://www.malaysiakini.com/news/122220

Selamatkan Gaza..!!

June 01, 2010 0 Comments
Perasaan bercampur baur semasa ingin mendengar berita ini. Geram dan sedih dengan nasib yang menimpa konvoi GAZA yang telah diserang oleh tentera ISRAEL LAKNATULLAH. Mari sama-sama kita doakan semoga mereka terus diberikan kekuatan dan semangat bagi berhadapan sebarang cubaan menggagalkan misi bantuan makanan dan perubatan ke GAZA. Angka kematian setakat ini terus meningkat kepada 20 orang (menurut PRESS TV) Senarai nama rakyat Malaysia yang terlibat konvoi untuk misi bantuan kemanusian ke GAZA ialah : 1. Noorazman Bin Mohd Samsuddin (Ketua Misi) 2. Dr Mohd Arba’ai Bin Shawal 3. Dr S Muhamad Haleem Bin S Hassan 4. Dr Selamat Bin Aliman 5. Jamuliddin Bin Elias (Yayasan Amal Malaysia) 6. Al Hami Husain Bin Suhaimi 7. Mohd Nizam Bin Mohamad (Wakil Media) 8. Abd Halim bin Mohamed Redzuan (Wakil Media) BISMILLAHIRAHMANIRAHIM...Ya ALLAH sebagai mana Kau pernah menghantar burung² ababil untok menghancur tentera bergajah musrikin.maka kami memohon padaMu Ya Allah,turunknlah bantuan Mu kali ini kpd org²islam d palestin,hancurkanlah rejim zionis sedasyat dasyatnya..Amin Ya Robal Alamin...ALLAHUAKBAR!